Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Atbalsta Komandu sporta spēļu halles pabeigšanas termiņa pagarināšanu līdz 2024. gada beigām

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Atbalsta Komandu sporta spēļu halles pabeigšanas termiņa pagarināšanu līdz 2024. gada beigām
Interjera vizualizācija Komandu sporta spēļu hallei.

LETA. Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lūgumu pagarināt Komandu sporta spēļu halles Rīgā pabeigšanas termiņu līdz 2024.gada 31.decembrim.

Informatīvajā ziņojumā IZM norāda, ka 2021.gada martā kā viens no atbalstītajiem augstas gatavības projektiem bija Komandu sporta spēļu halles projekts, kam tika paredzēts finansējums 13,65 miljonu eiro apmērā.

Komandu sporta spēļu halles izveide Krišjāņa Barona ielā paredz Komandu sporta spēļu halles jeb tā dēvētās "Basketbola mājas" celšanu ar trim transformējamiem basketbola laukumiem un tribīnēm līdz 2500 skatītājiem, kā arī vieglatlētikas un smagatlētikas sektoriem ar piegulošo sporta infrastruktūru (ģērbtuves, sporta medicīna, neliela sportistu dienesta viesnīca, autostāvvieta) projektēšanu un būvniecību.

Īstenojot projektu, tiks attīstīts ne tikai basketbola kompetenču centrs un palielināts basketbolā iesaistīto bērnu un jauniešu skaits, bet arī palielināts citos komandu sporta spēļu veidos (volejbolā, handbolā, telpu futbolā un florbolā) iesaistīto personu skaits, norāda IZM. Komandu sporta spēļu hallē būs iespējas sarīkot arī starptautiska līmeņa sporta sacensības un treniņnometnes.

Kā projekta īstenotāja tika izvēlēta VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"". Šobrīd tā nosaukums ir mainīts uz SIA "Latvijas nacionālais sporta centrs" (LNSC), un tā 100% kapitāla daļu turētāja ir IZM. LNSC pēc halles nodošanas ekspluatācijā nodrošinās arī tās apsaimniekošanu.

Kā sākotnējais projekta īstenošanas gala termiņš tika noteikts 2022.gada 31.decembris, taču vēlāk tas pāris reizes pagarināts.

Sākotnēji projekta kopējais budžets bija plānots 15,001 miljons eiro, un tas ietvēra nekustamā īpašuma Krišjāņa Barona ielā 99C ieguldījumu LNSC pamatkapitālā 1,351 miljona eiro vērtībā un nepieciešamos finansējumu 13,65 miljonu eiro apmērā Komandu sporta spēļu halles būvniecībai.

Saistībā ar būvniecības izmaksu būtisko sadārdzinājumu, atbilstoši izsludināto iepirkumu rezultātiem, lai projektu realizētu, bija nepieciešams papildu finansējums būvniecības izmaksu segšanai 7 909 406 eiro apmērā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2022.gada 29.novembra rīkojumu IZM piešķīra 7,909 miljonus eiro ieguldījuma veikšanai LNSC pamatkapitālā, lai nodrošinātu vienreizēju investīciju projekta "Komandu sporta spēļu halles izveide Krišjāņa Barona ielā 99C, Rīgā" īstenošanā, tādējādi veicot investīcijas valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstībā.

IZM informē, ka saistībā ar projekta īstenošanas gaitu esošā finansējuma apmērā, būvdarbu veicējs SIA "Arčers" ir iesniedzis informāciju un pamatojumu par iemesliem, kā dēļ ir nepieciešams pārskatīt būvdarbu izpildes gala termiņu.

Projekta īstenošanu ir būtiski ietekmējuši līdz šim būvdarbu veikšanas un līguma izpildes laikā konstatētās būvprojekta nepilnības, nepieciešamība optimizēt un vienkāršot būvprojekta risinājumus, dabā un objektā konstatētie šķēršļi un apstākļi, kas nav bijuši saprātīgi paredzami projekta plānošanas stadijās un brīdī, kad tika rīkota attiecīgā iepirkuma procedūra, tādēļ ir nepieciešams pārskatīt konkrētajam projektam atvēlēto termiņu, kādā to ir iespējams realizēt.

Piemēram, IZM informē, ka līdz šim būvdarbu līguma izpildes laikā negatīvu ietekmi uz projekta īstenošanas gaitu ir radījusi būvprojekta risinājumu izmaiņu ieviešana, tostarp, sākotnējo būvprojekta risinājumu par paredzēto saliekamo dzelzsbetona lielizmēra fasādes konstrukciju izbūves, kuru nogādāšana uz objektu, tā specifiskās atrašanās dēļ pilsētvidē objektīvi nebūtu iespējama, nomaiņa. Tostarp ģeopolitiskā situācija valstī (Krievijas karš ar Ukrainu) un ar šo situāciju saistītās problēmas energoresursu tirgū, resursu straujajiem cenu kāpumiem, lika pasūtītājam risināt energoefektivitātes un ekonomiskos apsvērumu jautājumus. Būvprojekta optimizācijas laikā tiek paredzēta saules elektrostacijas izbūve uz objekta jumta un ar to visi saistītie secīgie jautājumi - projektēšana, izbūve, un tamlīdzīgi.

Kopumā būvdarbu veicēja minētie apstākļi ir negatīvi ietekmējuši būvdarbu izpildes sākotnēji plānotos izpildes termiņus būvniecības procesā, skaidro IZM un norāda, ka neskatoties uz šiem apstākļiem, projekta īstenošana nav apstājusies un turpina virzīties uz priekšu, taču šobrīd ir acīmredzami sasniegta kritiskā robeža, kur pārskatāmā nākotnē vairs nebūs iespējams pilnvērtīgi īstenot iesāktos darbus bez iepriekš pieņemto termiņu pārskatīšanas.

IZM informē, ka līguma forma, ar kuru tiek īstenots projekts, ir nodrošinājusi, ka saprātīgi paredzamie operatīvie un finanšu riski ir veiksmīgi pārnesti no pasūtītāja uz līguma izpildītāju, taču līgums neparedz, ka iepriekš minēto risku iestāšanās būtu pilnībā pārnesama uz līguma izpildītāju. Projekta kļūdas un nepilnības ir novērstas un turpmāk tiks novērstas, nemainot noslēgtā līguma cenu, ļaujot līdz šim iztikt bez nepieciešamības pārskatīt projekta budžetu.

IZM uzsver, ka iepirkuma konkurss, kura rezultātā līgums par objekta ""Komandu sporta spēļu halles jaunbūve" izbūve", tika noslēgts 2022.gada 22.decembrī, bet būvdarbi no būvdarbu veicēja un pasūtītāja neatkarīgu iemeslu dēļ, ievērojot to, ka atzīme par būvniecības nosacījumu izpildi attiecīgajā būvatļaujā izdarīta tikai 2023.gada 14.aprīlī, tika uzsākti ar vairāk nekā trīs mēnešu nobīdi.

Vienlaikus IZM norāda, ka darbu plānošanu un izpildi ir aizkavējusi un aizkavēs būvprojekta risinājumu aktualizācija, tā optimizācija, korekciju veikšana, kuras, cita starpā, būvniecības laikā ir pieprasījušas veikt arī kontrolējošās iestādes, kas var aizņemt vairākus mēnešus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, IZM aicināja Ministru kabinetu atbalstīt priekšlikumu par projekta īstenošanas gala termiņa pagarināšanu līdz 2024.gada 31.decembrim.

Jau ziņots, ka būvfirma "Arčers" gada sākumā noslēdza gandrīz 21 miljonu eiro vērtu līgumu ar LNSC par Komandu sporta spēļu halles būvniecību Krišjāņa Barona ielā, Rīgā.

Parakstītais līgums paredz būvdarbu izpildi par 20 841 249,27 eiro. Tostarp 7 294 437,24 eiro būvuzņēmumam tiks izmaksāti avansā, bet kārtējie maksājumi tiks veikti katru mēnesi atbilstoši faktiski veikto būvdarbu apjomam.

Izmantotie resursi:
LETA