Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Burātāja Aile pirmajās sezonas sacensībās uzrāda labus rezultātus

Andrejs Siliņš

Burātāja Aile pirmajās sezonas sacensībās uzrāda labus rezultātus
Anna Aile "Emerging Nations Programme" treniņnometnē

Latviešu jaunā olimpiskā cerība "Laser Radial" klases burātāja Anna Aile no Priedaines jahtkluba veiksmīgi uzsākusi burāšanas sezonu ar trīs ievērojamu sacensību ciklu Eiropā olimpiskajā "Laser Radial" klasē sievietēm.

Annai Ailei šīs regates ir pārbaudes sacensības, gatavojoties pirmajam olimpiskās atlases posmam, kas notiks Pasaules čempionātā jūlijā, Skotijā. Neilgi pirms šī pārbaudes sacensību cikla, Anna aizvadīja sagatavošanās posmu Austrālijā, Pērtā, kur jau kopš pagājušā gada vidus ir piedalījusies trīs "Emerging Nations Programme" treniņnometnēs, kas tika organizētas, lai palīdzētu jaunattīstības valstīm konkurēt olimpiskajā burāšanas atlasē un palielinātu valstu skaitu dalībai 2011. gada Pasaules Čempionātā Pērtā – galvenajā atlasē uz olimpiskajām spēlēm Londonā 2012. gadā.

Pirmās šīs sezonas sacensības, kurās piedalījās Anna Aile, "Laser Europa Cup" posms notika no 8. līdz 11. aprīlim Lugāno ezerā, Šveicē. Šajās sacensībās piedalījās divsimt sportistu, no kuriem septiņdesmit pieci Laser Radial klasē, kurā startē arī latviešu jaunā burātāja. Mainīgajos Lugāno pavasara vējos sieviešu konkurencē uzvaru izdevās izcīnīt 2007. gada Pasaules čempionei, baltkrievietei Tatjanai Drozdovkai. Savukārt Latvijas burātāja Anna Aile Laser Radial klases kopvērtējumā ieņēma 26. vietu, taču sieviešu konkurencē šis rezultāts nodrošināja 4. vietu, kas dos papildus punktus Starptautiskās Burāšanas federācijas ISAF Pasaules rangā.

Nedēļu vēlāk, no 14. līdz 18. aprīlim Anna Aile startēja nākamajā "Laser Europa Cup" posmā, kas notika Gardas ezerā, Itālijā. Šajās sacensībās piedalījās 470 Laser klases burātāji no trīsdesmit astoņām valstīm. Pirmajā sacensību dienā, leģendārais, 20 mezglus stiprais dienvidu vējš "Ora" sacensību dalībniekiem ļāva aizvadīt divus braucienus, taču divās turpmākajās dienās, lēna un mainīgā vēja dēļ, sacensību organizatoriem neizdevās dot startu nevienam sacensību braucienam. Pēdējā sacensību dienā pēc ilgstošas gaidīšanas, tiesnešiem izdevās dot startu vienam braucienam, kas arī noslēdza šīs sacensības. Anna Aile sacensību kopvērtējumā Laser Radial klasē, kurā startēja 193 dalībnieki, ieņēma 43. vietu, kas Olimpiskajā Laser Radial sieviešu ieskaitē Annai ļāva ieņemt 12. vietu, bet junioru konkurencē, U21 grupā – 6. vietu. Neskatoties, ka šajā Eiropas kausa etapā konkurence bija krietni lielāka, sieviešu konkurencē uzvaru izcīnīja baltkrieviete Tatjana Drozdovskaja.

Pēc sacensībām Anna Aile, telefonsarunā ar savu tēvu un treneri, neslēpa prieku par savu šībrīža sportisko formu un sagatavotību, kā arī sasniegto rezultātu. Prieks ir pamatots, jo gadu atpakaļ Itālijas posmā Anna Aile spēja izcīnīt tikai 106. vietu. Šādu izaugsmi Anna ir panākusi pati saviem spēkiem mērķtiecīgos treniņos ziemas sezonā Austrālijā. Diemžēl burāšanas izmaksas šādā līmenī ir pārlieku lielas ģimenes budžetam, un pēdējos divus gadus Anna sacensībās piedalās viena, bez trenera.

Šobrīd Anna Aile jau ir devusies uz Franciju, kur no 22. līdz 30. aprīlim notiks kārtējais Pasaules kausa posms – tradicionālā Jēras regate, kura ik gadu piedalās vairāk kā piecsimt dalībnieku.

Informāciju sagatavoja
Ģirts Avotiņš
Latvijas Zēģelētāju savienības
preses sekretārs