Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas raketlonisti dodas uz pasaules čempionātu

Raitis Puriņš
Raitis Puriņš

Šodien uz Vāciju startēt pasaules čempionātā raketlonā, kas notiks no 19. - 21. novembri, izbrauca Latvijas izlase, kā arī individuāli startējošie sportisti, kuru starpā ir arī U-13, U-16 un U-21 vecumu grupu spēlētāji.

Tā būs Latvijas raketlona izlases debija pasaules čempionātā. Latvijas komandu pārstāvēs – četri vīrieši un divas sievietes komandu sacensībās, valsts labākie juniori U-13, U-16 un U-21 grupās, kā arī vairāki individuāli startējoši spēlētāji - kopā 18 sportisti. Komandu sacensībās piedalīsies 15 pasaules valstu izlases, bet individuāli startēs aptuveni 380 sportisti.

Individuālajā vērtējumā mūsējie nestartēs spēcīgākajā elites A grupā, bet cīnīsies B, C un D grupās. Latvijas izlasei pirmā cīņa gaidām pret Čehijas komandu, kuras sastāvā spēlēs sieviešu reitinga pirmais numurs Martina Kakosova.

Ieskats raketlonā

Latvijā raketlonu spēlē nepilnu gadu, tomēr aktīvu dalību oficiālajos Latvijas Raketlona federācijas (LRF) turnīros ņem jau vairāk kā 110 spēlētāju, kuru vidū ir vairāki Latvijas čempioni galda tenisā, skvošā un badmintonā, kā arī augstas klases tenisisti. Aktīvi raketlona turnīros piedalās arī jaunieši U-13, U-16 un juniori U-21 vecuma grupās. Sieviešu LRF reitinga līdere ir 18-gadīgā tenisiste Jūlija Koroļova, vīriešu ieskaitē pirmajā vietā ir daudzkārtējs Latvijas čempions un valsts labākais skvoša spēlētājs Aleksandrs Pāvulāns.

Raketlons ir pasaules populārākā un oficiāli atzīta rakešu daudzcīņa – kurā pretinieki savstarpēji izspēlē galda tenisa, badmintona, skvoša un tenisa setus, kopvērtējumā pēc izcīnīto punktu skaita noskaidrojot uzvarētāju. Pasaulē raketlonu aktīvi spēlē jau vairāk kā 20 gadus, un FIR (Starptautiskās raketlona federācijas) reitingā ir vairāk nekā 3000 spēlētāji no 48 valstīm. Pēdējo trīs gadu laikā aktīvo raketlona spēlētāju skaits ir pieaudzis par vairāk nekā 300%.

Raketlona mačs ietver četrus setus, spēlējot līdz 21 punktam katru (uzvarai nepieciešams divu punktu pārsvars) – galda tenisā, badmintonā, skvošā un tenisā. Katra no četrām izspēlēm noslēdzas ar punktu, ko iegūst izspēles uzvarētājs (pēdējā, tenisa mačā – ar nepieciešamo, visu spēli kopumā vainagojošo uzvaras punktu). Skaitīts tiek katrs izspēles punkts katrā disciplīnā, un par cīņas uzvarētāju kļūst tas, kurš kopsummā savāc visvairāk punktu, nevis tas, kurš uzvar vairāk setu. Tas nozīmē, ka ir iespējams zaudēt arī trīs no četriem setiem, tomēr uzvarēt spēli.

Ja pēc četriem setiem abiem spēlētājiem ir pilnīgi vienāds punktu skaits, tad, lai noteiktu uzvarētāju, tiek piemērots „Gummiarm Tiebreak” – viena izspēle tenisā – kas uzvar to, tas arī kļūst par čempionu.

Tas, ka esi spēcīgs vienā no četriem veidiem, var radīt dažādas konsekvences. Visu var izšķirt viena izspēle. Un arī viduvējs spēlētājs katrā no četriem sporta veidiem var sacensties par galējo uzvaru. Katrā no individuālajiem sporta veidiem, piemēram, tenisā, sportists varbūt drīkst zaudēt dažus punktus, bet svarīgi tad ir iegūt tos, labi spēlējot citās vietās. Tomēr spēles psiholoģiskais aspekts lielā mērā ir tas, kas nosaka raketlonista panākumus.

Vairāk informāciju meklējiet racketlon.lv



     [+] [-]

, 2009-11-18 11:32, pirms 15 gadiem
kāpēc nav raksts par 6dien notikušo litratonistu spartakiādi Raiņa parkā?