Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pirmo reizi notiks Rīgas līča regate un Jevgēņija Kanska kausa izcīņa burāšanā

Andrejs Siliņš

Pirmo reizi notiks Rīgas līča regate un Jevgēņija Kanska kausa izcīņa burāšanā
Foto: sailinglatvia.lv

No 18. līdz 20. jūnijam pirmo reizi notiks Rīgas līča regate jūras jahtām, un tajā tiks izcīnīts leģendārā latviešu burātāja Jevgēņija Kanska kauss. Šo sudraba kausu tālajā 1938. gada 19. jūnijā ar jahtu "Amata" Jevgeņijs Kanskis izcīnīja Nidas Regatē.

Pirmais starts Rīgas līča regatei tiks dots 2010. gada 18. jūnijā, pulksten 15:00 Daugavas grīvā iepretim Bolderājas jahtklubam. Pēc tā jahtu komandas, kuras būs nolēmušas cīnīties par Jevgēņija Kanska kausu, dosies garākajā šīs regates sacensību braucienā apkārt Roņu salai, savukārt pārējās jahtas veiks daudz īsāku braucienu Rīgas jūras līcī.

Otrajā sacensību dienā pulksten 11:00 Daugavas grīvā tiks dots starts nākamajam Rīgas līča regates sacensību braucienam, kā arī finišā tiks sagaidītas visas jahtas, kas iepriekšējā dienā būs startējušas. Savukārt trešajā sacensību dienā pulksten 11:00 visas jahtas startēs kopā un Rīgas jūras līcī veiks salīdzinoši īsu distanci.

Leģendārā latviešu burātāja Jevgēņija Kanska kauss tiks izcīnīts garākajā no Rīgas līča regates distancēm. Kausu, kas ir Lietuvas Burātāju savienības dibinātais ceļojošais sudraba kauss ātrākajai jahtai, savā īpašumā iegūs jahta, kas izcīnījusi uzvaru trīs gadus pēc kārtas. Pārējā laikā kauss ar tajā iegravētiem uzvarētāju vārdiem glabāsies Jūras sacīkšu jahtu asociācijas birojā.

Par Jevgēņiju Kanski

Leģendām apvītā burāšanas sporta autoritāte – Jevgēņijs Kanskis (17.12.1907. - 5.7.1986.) burāšanai veltīja septiņdesmit savus dzīves gadus. To laikā Kanskis izcīnīja neskaitāmas uzvaras un titulus – pirmajām Latvijas laikā gūtajā uzvarām vēlāk pievienojās sešpadsmit PSRS čempiona tituli un daudzas citas augstākās godalgas, kuru vidū arī PSRS sporta meistara un nopelniem bagātā sporta meistara nosaukumi. Lai arī Jevgēņijs Kanskis bija pazīstams kā dažādu klašu švertlaivu un ķīļjahtu, kā arī ledusjahtu burātājs, viņa sirds piederēja jahtai "Amata", ar kuru vien izcīnīti vairāki simti godalgu. Viena no leģendārākajām uzvarām tika gūta 1930. gadā, Bretaņas starptautisko sacensību nedēļā, kurā jahta "Amata" bija vienīgā jahta, kas sasniedza finišu.

"Runā, ka agrāk bija koka kuģi un dzelzs cilvēki, bet tagad ir otrādi. Tā gan nebūtu īsti pareizi, jo, lai kādi būtu kuģi, tie vienmēr būs jāvada cilvēkam ar dzelzs roku..."
/Jevgēņijs Kanskis/

Informāciju sagatavoja
Ģirts Avotiņš
Latvijas Zēģelētāju savienība
preses sekretārs