Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Atklātas gaisa balonu sacensības Valmierā

Vakar Valmierā atklāts 4. Starptautiskais gaisa balonu festivāls „Valmieras kauss 2009”. Šogad gaisa balonu sacensībās piedalās un par Valmieras kausu 2009 cīnās 19 komandas no Latvijas, Lietuvas un Polijas.

Paralēli starptautiskajai sacensībai notiek arī jau 9. Latvijas meistarsacīkstes gaisa balonu sportā, kur par Latvijas meistara titulu cīnās astoņas Latvijas gaisa balonu komandas.

Katrā no lidojumiem sacensību direktors komandām uzdod noteiktus uzdevumus. Visi uzdevumi saistīti ar precizitāti – vai mērķu sasniegšanu, vai lidojuma garākās trajektorijas izvēli, vai lidojumā veikto asāko leņķi. Vispopulārākā gaisa balonu sportā ir mērķu sasniegšana. Ar to saistīti daudz dažādu uzdevumu, tomēr tos var sadalīt divās lielās grupās. Vienā mērķis ir atzīmēts uz zemes – liels krusts, kurā jāmet pilotiem izdalīti krāsaini smilšu maisiņi. Savukārt otrā mērķi ir virtuāli, proti, atzīmēti punkti kartē, kuriem jāpārlido pāri. Lidojuma precīzu maršrutu fiksē globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) ierīces. Vidēji vienā lidojumā ir trīs uzdevumi un par katru tiek krāti punkti. Rezultātu vērtēšana notiek pēc 1000 punktu sistēmas. Katrā uzdevumā labākā rezultāta pilots saņem 1000 punktus, pārējie atbilstoši savam rezultātam mazāk. Uzvar pilots ir vislielāko punktu skaitu kopvērtējumā.

Vakar pirmajā sacensību dienā sacensību piloti sacentās divos uzdevumos - "Pilot Declared Goal" un "Maximum distance time". Pirmajā uzdevumā pilotiem pirms lidojuma bija jāizvēlas un tiesnesim jānosauc divi mērķi kartē, kurus lidojumā plāno pārlidot. Lidojuma precīzu maršrutu fiksē globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) ierīce. Šajā sacensībā uzvarēja pilots no Lietuvas A. Vengrys. Savukārt otrais uzdevums bija 20 minūšu laikā veikt visgarāko lidojuma distanci. Vislabāk šajā disciplīnā veicās un savus pirmos 1000 punktus nopelnīja Latvijas pilote K. Vēvere. Par festivāla uzvarētāju kļūs pilots, kas ieguvis vislielāko punktu punktu skaitu kopvērtējumā. Pēc pirmās dienas sacensībām par līderi kļuvis Lietuvas pilots V. Sviderskis, kas nopelnījis 1655 punktus, taču punktu starpība pagaidām ir minimāla, kas nozīmē, ka pēc nākamajiem uzdevumiem līderi var mainīties.

Otrais lidojums 16. jūlija rītā tika atcelts stiprā lietus dēļ.

Festivāls ilgs līdz 19. jūlija rītam. Sacensības notiks katru dienu rītos un vakaros, ko varēs vērot ikviens Valmieras iedzīvotājs un viesis. Rīta lidojumu aptuvenais sākuma laiks ir ap plkst. 7.00, bet vakaros ap 19.00, ja laika apstākļi ir piemēroti gaisa kuģošanai. Lidojumiem nelabvēlīgs ir vējš, kas pārsniedz 5 m/sek, kā arī migla un nokrišņi. Par lidojumu sākuma vietu un uzdevumiem ikviens interesents var uzzināt Radio Valmiera 98,1 FM plkst. 7.00 no rīta un 19.00 vakaros, kā arī informāciju par lidojumiem var uzzināt naclidot.lv. 17. jūlijā visi aicināti uz Dīvaliņa pļavu, kur no plkst. 22.30 līdz 23.30 notiks gaisa balonu nakts spīdēšana un pēc tās nakts balle.

Pasākuma norisi atbalsta Valmieras pilsētas dome, „Valmieras piens”, „Coca Cola Hellenic”, „Rīgas miesnieks”, „Radio Valmiera”.

Informāciju sagatavoja
Uldis Dūmiņš