Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pētījums: ik gadu totalizatoros tiek atmazgāts 101 miljards eiro

Andrejs Siliņš

Pētījums: ik gadu totalizatoros tiek atmazgāts 101 miljards eiro
Foto: iccwbo.org

Starptautiskais sporta aizsardzības centrs (ICSS) un franču "Paris-Sorbonne" universitātes veiktajā pētījumā apgalvots, ka aptuveni 80% no likmēm uz sporta pasākumiem notiek nelegālu darījumu dēļ.

Pētījumā norādīts, ka 2% no pasaules kopprodukta sastāda sporta derības, tie ir 160 līdz 400 miljardi sterliņu mārciņu (196-490 miljardi). "Pasaules sporta derībām ir paaugstināts infiltrācijas risks," sacīts pētījumā, kur vienlaikus norādīts, ka nelegālie darījumi lielākoties ir nenosakāmas izcelsmes. Tiek norādīts, ka aptuveni 83 miljardi mārciņu (101 miljards eiro) tiek izmantotas naudas atmazgāšanai.

"Totalizatoru darbības izmaiņu dēļ, kā piemēram, live likmju piedāvāšana, kas pēc veiktajiem pētījumiem ir visneaizsargātās, padarījušas aizdomīgās aktivitātes noteikti arvien grūtāk," sacīja ICSS direktors sporta taisnīguma jautājumos Kriss Ītons.

Vislielākie riski pastāvot kriketā un futbolā, bet brīdinājumi par kriminālām darbībām tiek attiecināti uz tenisu, basketbolu, badmintonu un motorsportu.

Pētījumā arī piedāvāti dažādi veidi, kā mēģināt cīnīties ar šo problēmu. Piemēram, sporta totalizatoru nodokļa ieviešana, no kura ienākumi finansētu maču sarunāšanas un pretlikumīgu darbību veikšanu izmeklēšanas procesus. Tāpat tiek piedāvāts aizliegt spēlētājiem, treneriem un administratoriem izdarīt likmes uz visām sava sporta veida spēlēm.

Izmantotie resursi:
BBC

  -1 [+] [-]

, 2014-05-15 15:21, pirms 10 gadiem
Pamodās

  -1 [+] [-]

, 2014-05-15 15:43, pirms 10 gadiem
No way dude, really?

  +1 [+] [-]

, 2014-05-15 15:57, pirms 10 gadiem
neticu par tiem 80%
ja jau vislaik celtu ārā tad jau nebūtu peļņas toto kantoriem bet kaut kā visiem tiem ir milzīga peļņa

     [+] [-]

, 2014-05-15 17:55, pirms 10 gadiem
tas jau nenozīmē, ka kantori slauc. atmazgāt = ieliec lielu nelegālo naudu totjikā, apgrozi, izņem jau kā legālu - it kā vinnestu no toto. rezultātā pats zaudē parasti un toto vinnē, bet atmazgāšana vienmēr ir ar zaudējumiem

     [+] [-]

, 2014-05-16 00:38, pirms 10 gadiem
Chazz rakstīja: tas jau nenozīmē, ka kantori slauc. atmazgāt = ieliec lielu nelegālo naudu totjikā, apgrozi, izņem jau kā legālu - it kā vinnestu no toto. rezultātā pats zaudē parasti un toto vinnē, bet atmazgāšana vienmēr ir ar zaudējumiem
Protams. Latvijā vispār to dara cilvēki un izdarīt ir ļoti vienkārši. Ja VID pieprasa kkādu naudas izcelsmi, tad jādodas uz Optibet punktu, kur neviens nevienu nereģistrē. Pat dažreiz var nelikt un salasīt vienkārši no galdiem "laimētos" čekus".

     [+] [-]

, 2014-05-16 12:30, pirms 10 gadiem
Tātad toto ir un būs. Tēmas par toto var slēgt un varam sākt kolektīvi izlikties, ka sports ir tīrs, jo tāpat nekā nevarēsim tur darīt. Ja tāda nauda apgrozās, tad šo biznesu nav iespējams likvidēt - kamēr likvidēt šāda "biznesa" veidu būtu vienīgais risinājums.