Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Noslēdzies "Triju piļu kausa" pirmais posms loka šaušanā

Jānis Pārums

Aizvadītās nedēļas nogalē Turaidas pils teritorijā varēja redzēt raibu raibās viduslaiku drānās tērptus loka šāvējus, kas sacentās izveicībā loka šaušanas sacensībās "Trīs piļu kauss".

Lai gan laiks nebija gluži tāds kā iecerēts, un arī skatītāju nebija īpaši daudz, droši var apgalvot, ka pasākums bija izdevies. No dalībnieku puses aktivitāte bija pat necerēti liela. Izdevās sapulcināt vairāk kā 80 loka šāvējus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Galu galā mazliet ūdens un vēja nekad nevienam īstam loka šāvējam nav bijis nekāds šķērslis.

Sacensību dalībnieki, tērpušies viduslaiku drānās, sacentās, šaujot pa 3D mērķiem (telpiskām dzīvnieku figūrām, kas pietuvinātas dzīvnieku dabiskajam izmēram un pagatavotas pēc īpašas tehnoloģijas no poraina, gumijota materiāla). Pavisam pils teritorijā bija izvietotas 14 dažādu zvēru figūras. Šāvējiem bija jāmēģina uzminēt attālums no šaušanas atzīmes (vieta, no kuras jāšauj) līdz mērķim un tikai tad varēja mēģināt trāpīt zvēram ar kādu no 3 bultām, lai iegūtu punktus. Dalībnieki tika sadalīti 14 grupās pa 6-7 cilvēki katrā, tā, lai grupa varētu sākt ar vienu mērķi, tad virzīties pie nākamā līdz atgrieztos pie mērķa, ar kuru sāka, tā apejot vienu apli. Katram dalībniekam bija jāveic 2 šādi apļi. Labākie divu apļu summā sacentās par galveno balvu mazajā "Grand Prix" (olimpiskā un kompaktloka klasēs) un lielajā "Grand Prix" (tradicionālā loka klasē).

Superfinālā dalībniekiem bija jāšauj pa vairogu ar mērķi no piecām dažādām nemarķētām distancēm no katra attāluma izšaujot tikai vienu bultu. Dalībnieki, kuriem izdevās iegūt vislielāko punktu skaitu, tad arī saņēma "Grand Prix". Tradicionālā loka klasē to izcīnīja Prīts Vakmans no Igaunijas, Olimpiskā un kompaktloka klasē - Prīts Tormis (Igaunija).

Pirmo reizi šīs sacensības norisinājās Lietuvā Trāķos. Sākotnējā doma bija, ka šīs sacensības notiek trīs Baltijas valstīs – katrs posms savā valstī, bet līdz šim neviens neuzņēmās rīkot Latvijas posmu. Taču šogad lokšaušanas klubi "Amazones" (Latvija) un "Mägilased" (Igaunija) Veiko Jurma un Jāņa Bērziņa seniora virsvadībā uzņēmās noorganizēt pirmo sacensību posmu Latvijā, Turaidā. Otrais posms notiks 5.maijā Igaunijā Rakverē un trešais posms notiks Lietuvā Trāķos.

Informāciju sagatavoja
SK "Amazones" biedre Laura Insberga sadarbībā ar LLŠF preses sekretāri Agati Zālīti

     [+] [-]

, 2008-04-15 10:11, pirms 16 gadiem
Es vispār mēms esmu. Visu laiku nekas nebija dzirdams par šā sporta veida attīstību Latvijā un te pēkšņi Pasaules čempī (Namībijā) zelts. Es domāju, ka šķībie ir līderi šajā sporta veidā vai no filmām skatoties Angļi (Robini), bet ka letiņi..... Nu, bet viennozīmīgi malači un redz kā uzreiz parādās arī jaunas ziņas, ka vispār kautkādi turnīri notiek Latvijā.

  +1 [+] [-]

, 2008-04-15 10:31, pirms 16 gadiem
nu nemaz tik traki nav - olimpiskā klase ir pastāvējusi vienmēr, pie tam, Latvijas pārstāvji bija izcīnijuši ceļazīmi uz Sidnejas olimpiādi, bet LOK atteicās finansēt mūsu sportista dalību - pāris štukas pirms 8 gadiem ne katram mētājās, lai varētu aizšaut uz citu kontinentu un pārstāvēt savu valsti... turklāt par tūrismu tur nevar iet runa, jo lokšaušanā ir daudz lielāks gadījuma faktors, kā citās olimpiskajās disciplīnās, katrs var izšaut...
a ikauņos lokšaušana jau ir baigi populāra - atklātajos čempjos ir dalībnieku jūra, esti, somi un citi zvēri, turklāt tai visā ir šova elementi, varbūt ne šova, bet naf kā bija senāk, atnāci izšāvi, aizgāji - tagad jau tā ir sava veida reliģija - tehnika, apģērbs, izturēšanās... katram gadījumam tuss ir pat ļoti baudāms.
un vēl kas, tagad jau ir ne tikai olimpiskā klase, bet vesela jūra ar klasēm - principā katrs var piemeklēt sev tuvāku - vai ar klasisko loku, vai kompaktnieku, vai no slēpēm taisītu

     [+] [-]

, 2008-04-15 10:53, pirms 16 gadiem
kanaris rakstīja: nu nemaz tik traki nav - olimpiskā klase ir pastāvējusi vienmēr, pie tam, Latvijas pārstāvji bija izcīnijuši ceļazīmi uz Sidnejas olimpiādi, bet LOK atteicās finansēt mūsu sportista dalību - pāris štukas pirms 8 gadiem ne katram mētājās, lai varētu aizšaut uz citu kontinentu un pārstāvēt savu valsti... turklāt par tūrismu tur nevar iet runa, jo lokšaušanā ir daudz lielāks gadījuma faktors, kā citās olimpiskajās disciplīnās, katrs var izšaut...
a ikauņos lokšaušana jau ir baigi populāra - atklātajos čempjos ir dalībnieku jūra, esti, somi un citi zvēri, turklāt tai visā ir šova elementi, varbūt ne šova, bet naf kā bija senāk, atnāci izšāvi, aizgāji - tagad jau tā ir sava veida reliģija - tehnika, apģērbs, izturēšanās... katram gadījumam tuss ir pat ļoti baudāms.
un vēl kas, tagad jau ir ne tikai olimpiskā klase, bet vesela jūra ar klasēm - principā katrs var piemeklēt sev tuvāku - vai ar klasisko loku, vai kompaktnieku, vai no slēpēm taisītu

Paldies par informāciju.

     [+] [-]

, 2008-04-15 11:27, pirms 16 gadiem
Sveiki.
Kadam nav idejas kur varetu pamegjinat so skaisto sportu?
Man ir interese, bet laikam tachu nesaaksu uzreiz suutiit no aarzemeem loku un citas mantas pirms ir izdevies to izmegjinat. Bet neviena pazinjas kas ar so nodarbojas nav. Ja ir kads info busu pateicigs.
Veiksmigu dienu.

     [+] [-]

, 2008-04-15 11:43, pirms 16 gadiem
šo brīnišķīgo sporta veidu var pamēģināt SK "Amazones".
sīkāka informācija amazones.archery.lv
ir iespēja nodarboties gan hobija, gan nopietna sporta līmenī un arī tikai paprovēt. katru dienu pēc 16iem drīkst ierasties Dunavas ielā 13 (Krasta ielā pretī Elkoram, pāri Krasta ielai ir ēka, kurā ir arī ziedu vairumtirdzniecība), bet iepriekš labāk piezvanīt un izsacīt vēlmi, jo mēdz būt gadījumi, kad visi kolektīvi devušies uz sacensībām un klubā neviena nav (tel.nr. atrodams Amazoņu mājas lapā.

     [+] [-]

, 2008-04-15 11:58, pirms 16 gadiem
To Palodze,

Paldies. Nu tad buus jaaierodas ja driikst. :-)

     [+] [-]

, 2008-04-15 12:09, pirms 16 gadiem
spokss rakstīja: Es vispār mēms esmu. Visu laiku nekas nebija dzirdams par šā sporta veida attīstību Latvijā un te pēkšņi Pasaules čempī (Namībijā) zelts. Es domāju, ka šķībie ir līderi šajā sporta veidā vai no filmām skatoties Angļi (Robini), bet ka letiņi..... Nu, bet viennozīmīgi malači un redz kā uzreiz parādās arī jaunas ziņas, ka vispār kautkādi turnīri notiek Latvijā.

šķibie ir līderi šaujot ar olimpisko loku, tur viņiem tiešām grūti konkurēt (kaut gan Zane centīsies un ir jau to ar panākumiem darījusi).
bet apvidus lokšaušanā vēl visas durvis vaļā (apvidus nozīmē mežā, tuksnesī vai krūmos, kalnainā vai rīdzenā apvidū, no mednieku torņiem un ar visu veidu lokiem (ne tikai olimpiskajiem). pēc filozofijas sacensības biki var pielīdzināt golfam, sašaujam šo mērķi un ejam starptautiskā kompānijā pļāpājot pie nākamā. un tā gandrīz visu dienu, jo lai izietu vienu trasi (28 mērķi) paiet vismaz 5 stundas.