Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Veidos caurredzamāku sporta finansēšanas kārtību

Andrejs Siliņš

Veidos caurredzamāku sporta finansēšanas kārtību
Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien notika Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kurā tika nolemts izstrādāt rekomendācijas valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sportam izlietojumam, lai veidotu caurredzamāku sporta nozares finansēšanas kārtību.

Tāpat padome apsprieda virkni citu sporta nozarei svarīgu jautājumu saistībā ar sporta nozares prioritāšu iekļaušanu Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam, pedagogu darba samaksu profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs, sporta nozares finansējumu, tostarp valsts kapitālsabiedrību ziedojumu izlietojumu sportam nākotnē un citus.

Šī bija pirmā atjaunotā LNSP sastāva sēde, kuru vadīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Sēdes laikā izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis tika apstiprināts par padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece – Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa informēja padomi par Valsts un pašvaldības nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepcijas izstrādes gaitu un par sporta nozarei nepieciešamo valsts budžeta finansējuma apjomu.

V.Dombrovskis informēja, ka līdz oktobra beigām nepieciešams saņemt informāciju no valsts kapitālsabiedrībām par plānoto ziedojumu apmēru sportam 2012.gadā un nākamajā padomes sēdē, kura plānota 24.oktobrī, izvērtēt saņemto informāciju, lai sagatavotu padomes rekomendācijas to izlietošanai. Nākamajā padomes sēdē plānots lemt arī par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā 2012.gadā notikušajās Olimpiskajās un Paraolimiskajās spēlēs.

Saistībā ar sporta nozares budžetu izglītības un zinātnes ministrs R. Ķīlis uzsvēra, ka valsts budžeta finansējums sporta nozarei ir nepietiekams, taču norādīja, ka nozares kopējais finansējumu veidojas no dažādiem avotiem, tāpēc rosināja padomi diskutēt par jaunu risinājumu valsts kapitālsabiedrību ziedojumu racionālai un efektīvai piešķiršanai sporta nozares atbalstam, piemēram, padomei izstrādāt rekomendācijas šī finansējuma piešķiršanā.

Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš informēja padomi par priekšlikumiem Nacionālajam attīstības plānam 2014.-2020.gadam saistībā ar sporta nozari, kuru iekļaušana tiek vērtēta rīcības virzienā „Vesels un darbspējīgs cilvēks.” Pašlaik notiek iesniegto priekšlikumu vērtēšana, kas turpināsies līdz oktobra beigām.

Sēdē tika izskatīts jautājums par nepietiekamo finansējumu pedagogu darba samaksai profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs, kas pēdējos gados nav mainījies, neskatoties uz to, ka ir pieaudzis audzēkņu skaits šajās iestādēs, kā arī nodibinātas jaunas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes, kuru pedagogu atalgošanai papildu līdzekļi nav piešķirti. Padomē tika nolemts, ka IZM sadarbībā ar Finanšu ministriju izvērtēs situāciju un meklēs iespējamos risinājumus, ja nepieciešams, sagatavojot priekšlikumus iesniegšanai Saeimā saistībā ar 2013.gada valsts budžeta likumprojekta otro lasījumu.

Padome atbalstīja finansējuma piešķiršanu 2013.gada Pasaules čempionāta kērlingā sievietēm organizēšanai Rīgā. Padome saskaņoja I Pasaules Senioru čempionāta 100lauciņu starptautiskajā dambretē organizēšanu Latvijā 2013.gadā, jautājumu par valsts finansiālo atbalstu izvērtējot 2013.gada budžeta kontekstā.

Izskatot Latvijas Florbola savienības finanšu pieprasījumu, padome konceptuāli atbalstīja papildus finansējuma piešķiršanu Latvijas nacionālajai vīriešu florbola izlasei dalībai 2012.gada pasaules čempionāta finālturnīrā, tādējādi nodrošinot valsts budžeta finansējumu 50 % apmērā no šim mērķim nepieciešamā kopējā finansējuma.

Padome neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu 2013.gada Speedway Grand Prix organizēšanai Daugavpilī, lūdzot uz nākamo sēdi nodrošināt precīzus finanšu aprēķinus un apzināt Daugavpils pašvaldības līdzfinansējuma iespējas.

Informāciju sagatavoja
Izglītības un zinātnes ministrijas
Politikas iniciatīvu un attīstības departaments