Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas šautriņu metēji ar uzvarām sāk jauniešu Eiropas kausa posmu Rīgā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar divām uzvarām pār slovēņiem un ziemeļīriem Latvijas jauniešu puiši viesnīcā “Bellevue Park Hotel Riga” sākuši ilgi gaidīto un vēsturisko notikumu šautriņu mešanā Latvijā – Eiropas kausu jauniešiem šautriņu mešanā jeb dartā. Šis notikums ir īpašs ar to, ka pirmo reizi ne tikai Latvijā, bet Baltijā notiek kāds no Pasaules Darts federācijas (WDF) kausiem, turklāt mūsu jauniešu meitenēm šī ir debija šāda augsta līmeņa sacensībās. Savukārt puišu konkurencē galvenais favorīts ir mūsu Ralfs Laumanis, kurš ir pasaules ranga līderis.

Sastāvs Rīgā Eiropas kausā jauniešiem jeb izlašu sacensībās zēniem un meitenēm U18 vecuma grupā ir ļoti spēcīgs, jo šīs sacensības ir vienas no prestižākajām jauniešu konkurencē un nozīmības ziņā tiek pielīdzinātas pasaules čempionātam. Gaidāmajā kausā Latvijai ir ļoti labas izredzes, jo pašreizējais pasaules junioru ranga līderis ir daudzsološais Ralfs Laumanis.

Eiropas jauniešu kausa šautriņu mešanā vakar vakarā notika krāšņā atklāšanas ceremonija, bet šodien no rīta (plkst. 10.00) sākās sacensības ar pamatturnīru, kas norisināsies arī piektdien. Eiropas kausā jaunieši sacentīsies individuāli, pāru sacensībās un komandu sacensībās, kur komandā puišiem ir četri dalībnieki (meitenēm nebūs komandu sacensību).

Eiropas jauniešu kausu šorīt lieliski iesāka abi pasaules ranga desmitniekā esošie latvieši Ralfs Laumanis un Markuss Jansons, kuri pāru sacensībās trīs legos ar 3:0 pārspēja slovēņus. Uzvaru izcīnīja arī Domeniks Tabors un Roberts Buļko, kuri pie panākuma tika daudz līdzīgākā un spraigākā cīņā, ar 3:2 uzvarot Ziemeļīrijas duetu.

Latvijas lielākā cerība individuālajās sacensībās ir 17 gadus vecais pasaules ranga līderis jauniešiem Ralfs Laumanis, kurš uzrāvienu veica 2023. gadā un šogad arvien vairāk sācis spēlēt starptautiskā līmenī, turklāt ir viens no labākajiem Latvijā arī pieaugušo vidū. Pasaules ranga desmitniekā no mūsu spēlētājiem ir arī Amanda Kirilova (Nr.5) un Markuss Jansons (Nr.10), bet vēl augstā vietā atrodas Marta Roga (Nr.15).

Ļoti spēcīgā Anglijas komanda Rīgā ieradusies ar meiteņu pasaules ranga līderi Peidžu Paulingu un puišu vicelīderi Džensonu Volkeru. Titulēti šautriņu metēji ir arī Itālijas un Vācijas komandās. Itāļu rindās būs redzama pasaules čempione un 2023. gada Eiropas kausa uzvarētāja Aurora Fočesato, bet vācieši cer, ka pagājušā gada Eiropas kausa čempions Joriks Hofkens atkārtos panākumu.

Šis ir 33. Eiropas jauniešu kauss, un tajā pirmo reizi startēs pāri par divdesmit dažādu valstu komandām gan puišu, gan meiteņu konkurencē. Pagājušā gadā Austrijā, kad piedalījās 108 spēlētāji – 20 zēnu un 14 meiteņu komandas, tika pamatīgi pārspēts, jo Rīgā ieradīsies 26 valstu zēnu un 25 valstu meiteņu izlases, bet kopējais dalībnieku skaits pārsniegs pusotru simtu – 154 spēlētāji.

Latvijas Darts organizācija starptautiskus turnīrus rīko kopš 2006. gada, bet, lai dotu jauniešiem pietiekami lielu motivāciju turpināt attīstīties, Latvijas Darts organizācija ar ārvalstu kolēģu uzmundrinājumu beidzot ir īstenojusi sen lolotu ieceri par kādu no WDF kausu rīkošanu. Šāds solis ir pamatots, jo mūsu valsts vienmēr ir izcēlusies ar spējām starptautiskus pasākumus sarīkot tiešām augstā līmenī. To pierāda darta sacensības “Latvian Open”.