Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

"Gladiatorā" māca jaunu cīņas veidu

Ritvars Raits
Ritvars Raits

"Gladiatorā" māca jaunu cīņas veidu
"Gladiatora" treneri: Jurijs Sidorovs (no kreisās), Aleksandrs Ganovičevs un Juris Kozlovskis-Stalažs

Trīs dažādu cīņu veidu treneri ir apvienojušies, lai izveidotu savu cīņas skolu – klubu "Gladiators". "Gladiators" no citām cīņas skolām atšķiras ar to, ka ievieš un popularizē Latvijā pavisam jaunu sporta cīņu – karatē Koi no takinobori rju pēc Eirokoi noteikumiem.

Ideja radās visiem kopā – taekvondo un kikboksa trenerim Jurim Kozlovskim-Stalažam, džudo trenerim Jurijam Sidorovam un karatē trenerim Aleksandram Ganovičevam – Latvijas Koi no takinobori rju federācijas prezidentam, kuram ir trešais dans un senseja nosaukums. Visi šie austrumu cīņu speciālisti kopīgiem spēkiem izveidojuši savu cīņas skolu – klubu "Gladiators".

Koi no takinobori rju ir viena no šobrīd vispraktiskākajām cīņām. Tajā ir apvienoti visi cīņu sporta veidi. Tiek izmantoti ne tikai karatē, bet arī taekvondo, brīvās cīņas, džudo, grieķu – romiešu cīņas un pat brazīliešu džiudžitsu paņēmieni. Pat ja sportists nekļūst par profesionāli, tās iemaņas, ko viņš iegūst, ir nenovērtējams. Pirmkārt, tā ir vispārējā fiziskā sagatavotība, otrkārt, pašaizsardzības skola visaugstākajā līmenī.
Sākotnējā ideja tieši tāda arī bija – apvienot cīņas sporta veidus. Šie trīs treneri katrs ir savas cīņas meistari. Juris trenē kikboksu un taekvondo, Aleksandrs – pašaizsardzību un sāpju paņēmienus, viņam ir melnā josta šatokan karatē, bet Jurijs māca džudo.

Aleksandrs Ganovičevs portālam eSports.lv pastāstīja, ka karatē Koi no takinobori rju ir Andreja Kočergina projekts. Tas ir tāds diezgan leģendārs cilvēks, kurš kino filmēšanas laikā sev ar nazi grieza kāju, bet uzreiz pēc tam brūci bez jebkādas anestēzijas pats arī sašuva, bez atvēzēšanās varēja pārcirst tauvu, kā arī vēl daudz ko diezgan neticamu. Aleksandrs ir viņa skolas sekotājs.

Koi cīņas veids nāk no Krievijas. Cīņas pirmsākumos bija tikai trīs ierobežojumi – aizliegts izdarīt tiešu sitienu pa sprandu, durt acīs un kost. Ņemot vērā to, ka Latvija tomēr ir Eiropas Savienības valsts, klubā "Gladiatora" mācītās cīņas noteikumi ir nedaudz savādāki, tajos ieviestas vairākas izmaiņas – sportisti cīnās tikai kimono un atļautie paņēmieni ir krietni saudzējošāki, lai nebūtu traumu.

Pats cīņas veids ir ļoti interesants, paņēmieni, ko var pielietot, ir ārkārtīgi dažādi. Cīņas skolas vadītāji cer, ka nākotnē pēc šiem noteikumiem varēs aizvadīt arī Latvijas čempionātus. Viņi arī uzsvēra, ka ir paši pirmie mūsu valstī, kas ar kaut ko tādu nodarbojas. Cīņas notiek pēc Eiropas Koi (Eirokoi) noteikumiem, pie tam šos noteikumus treneri paši izstrādājuši.

Kluba "Gladiators" nodarbības jau notiek Ikšķilē, Lielvārdē, Salaspilī, bet tuvākajā nākotnē paredzētas arī Aizkrauklē. Šajā cīņas veidā jau drīzumā notiks sacensības, interesentiem tiek izsūtīti noteikumi. Sacensības norisināsies starp komandām.

Bet 6.decembrī Ogrē notiks paraugcīņa – "Latvija izaicina Krieviju", kurā tiksies abu šo valstu Koi no takinobori rju izlases. Sportisti cīnīsies pēc Eirokoi noteikumiem. Jau novembrī būs izliktas afišas, būs arī cita veida reklāma, interesenti varēs nākt un skatīties aizraujošas cīņas labu meistaru izpildījumā. Turpat notiks arī Latvijas čempionāts nažu cīņās, bet jaunieši aizvadīs četras cīņas pēc amatieru hokutoki noteikumiem. Galvenā, protams, būs cīņa starp Latvijas un Krievijas izlasēm piecās svara kategorijās. "Gladiatora" pārstāvji cer, ka uzvarēs mūsējie.

Sarunas noslēgumā "Gladiatora" treneri pastāstīja, ka viņu mērķis ir atkal atjaunot Latvijas karatē labo slavu, īpaši – pilnā kontakta karatē. Lai to izdarītu, jāmēģina iesaistīt pēc iespējas vairāk dalībnieku no visas Latvijas, no katras pilsētas, tas būtu pirmais uzdevums. Ir mērķis organizēt tieši komandu sacensības, kas būtu cīņas starp pilsētu komandām vai starp klubiem. Kā zināms, komandu sporta veidi ir saistošāki, nekā individuālie. Būs ļoti interesanti skatīties, kā komandas, kurās pārstāvēti dažādu svara kategoriju sportisti, sacentīsies savā starpā.

Foto: ŠEIT

  +6 [+] [-]

, 2008-11-10 22:42, pirms 16 gadiem
To, kā Kočergins grieza kāju es redzēju - visai iespaidīgi. Malači eSports, ka pastāsta arī par cīņas sporta veidiem. Interesanti vien, vai tāds sporta veids Latvijā "aizies", katrā ziņā interesants raksts.

  +3 [+] [-]

, 2008-11-10 22:46, pirms 16 gadiem
Veiksmi populirzēšanā!!!

  +3 [+] [-]

, 2008-11-10 22:46, pirms 16 gadiem
Izklausās interesanti.

     [+] [-]

, 2008-11-11 09:08, pirms 16 gadiem
Kas tas par "brazīliešu džiudžitsu"???

     [+] [-]

, 2008-11-15 15:12, pirms 16 gadiem
Uldi, ir jau arī interesanti, kā nekā tas ir kautka jauns, turklāt DAUDZ KO jaunu var apgūt. Trenneri ir ļoti labi, esmu apmierināts!