Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Aicina izmēģināt spēkus igauņu nacionālajā sporta veidā - kīkingā

Andrejs Siliņš

Pagājušajā nedēļas nogalē Vīlandes pilsētā Igaunijā norisinājās kārtējais aizraujošā sporta veida kīkinga sacensību posms. Kamēr lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju par šādu sportu neko nav dzirdējuši, Igaunijas iedzīvotāju vidū „augstšūpošanās” sacensības jeb kīkings ir kļuvis par populāru nodarbi – lielā mērā arī tāpēc, ka šis sporta veids ir radies tieši Igaunijā.

Šūpošanās tradīcijas Igaunijā ir vairākus gadsimtus senas. Teju katras Igaunijas pilsētas centrā ir atrodams laukums, kur cilvēki pulcējas, lai atzīmētu svarīgus notikumus un kopīgi svinētu svētkus. Lielas un izturīgas koka šūpoles jau kopš seniem laikiem ir neatņemama Igaunijas pilsētu centrālo laukumu sastāvdaļa, ļaujot vienlaikus šūpoties vairākiem cilvēkiem, kā arī šūpoties pāri šūpoļu pārliktnim, gaisā veicot 360 grādu apli.

Igauņu valodā „kiikumine” nozīmē „šūpošanās”, savukārt „kiiking” – šūpošanās lielajās koka šūpolēs pāri pārliktnim. Lai gan tradicionālās igauņu koka šūpoles bija izveidotas ar statiskiem balstiem, kīkinga izgudrotājs – igaunis Ado Kosks – 1993. gadā, izmēģinot dažādas šūpoles, atklāja, ka šūpoties pāri augstākam pārliktnim ir krietni vien sarežģītāk un fiziski grūtāk nekā zemākam.

1996. gadā Igaunijā tika radītas pirmās kīkinga šūpoles ar balstiem, kuriem iespējams mainīt augstumu. Līdz ar to cilvēkiem radās iespēja pārbaudīt savus spēkus, sacenšoties, kurš spēs uzšūpoties visaugstāk. Visi šī sporta dalībnieki ir piesprādzēti ar īpašām jostām, lai izvairītos no traumām, kas var rasties, metot gaisā 360 grādu apli.

Laikam ritot, kļuva skaidrs, ka kīkings ir ne tikai fizisks sports, bet arī aizraujoša izklaide, ar kuru var nodarboties teju ikviens gribētājs atbilstoši savu spēju līmenim – ir tikai jānolaiž zemāk šūpoļu balsti. Spēcīgākie dalībnieki šūpojas aptuveni 6 metru augstumā, taču Ginesa rekords kīkingā pieder igaunim Andrusam Asmae, kurš uz kīkinga šūpolēm veicis pilnu apgriezienu 7 metru un 2 centimetru augstumā.

Patlaban ar kīkingu ir iespējams nodarboties vairākās vietās Igaunijā, tostarp arī iekštelpās. Kīkinga šūpoles ir kļuvušas arī par sava veida Igaunijas eksportpreci – ar šo sporta veidu nodarbojas cilvēki Somijā un Vācijā, savukārt Latvijā kīkinga sacensības pirmo reizi noritēja 2009. gadā. Šogad gan Latvijā kīkinga sacensības nav paredzēts rīkot, tāpēc Latvijas iedzīvotāji ir laipni aicināti pārbaudīt savu varēšanu kādā no tuvākajām Igaunijas sacensībām – 10. augustā tās norisināsies Karksi, savukārt 24. augustā – Jarvakandi pilsētās.

Plašāka informācija par kīkingu un tā sacensību posmiem Igaunijā pieejama interneta vietnēs https://www.facebook.com/Eesti.kiik... un Welcome to International Kiiking Community