Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Iespēja izmēģināt vadīt lidmašīnu

Andrejs Siliņš

Laika posmā no 7. līdz 21.maijam jebkuram interesentam, kurš ir sasniedzis vismaz 18 gadu vecumu, ir iespēja izmēģināt spēkus lielas radio vadāmās (RV) lidmašīnas vadīšanā pilnīgi par brīvu.

Vai ir viegli vadīt radio vadāmo lidmašīnu? Radio vadāmās lidmašīnas ir pakļautas tiem pašiem fizikas spēkiem, kuri darbojas uz pasažieru lidmašīnām. Tas nozīmē, ka ir nepieciešams apgūt kaut minimālus aerodinamikas pamatus, lai veiksmīgi varētu vadīt RV lidmašīnu. Jāsaprot arī lidmašīnas uzbūve un mehānismi, ar kuru palīdzību tiek vadīta lidmašīna.

Kā notiek apmācība? Apmācība sastāv no trim posmiem.

Pirmais posms - teorētisko zināšanu apguve. Šajā posmā instruktors pastāsta, kāpēc lidmašīna vispār turas gaisā, kādi spēki uz to darbojas un kā to vadīt.

Otrais posms - mācības uz simulatora. Pēc teorētisko zināšanu apguves ar datora palīdzību tiek simulēta lidmašīnas vadība. Šajā posmā māceklis apgūst iemaņas kā nejaukt puses, kad lidmašīna lido pilotam tieši pretī. Tiek apgūtas arī nosēšanās iemaņas pļavā.

Trešais posms - praktiskā apmācība. Praktiskajā apmācībā tiek izmantotas 2 pultis, kuras ir savstarpēji savienotas. Viena pults ir pie pieredzējuša pilota, bet otra pie mācekļa. Māceklim tiek dota iespēja vadīt lidmašīnu, bet ja pieredzējušais pilots redz, ka lidojumā nepieciešamas korekcijas, tas pārslēdz vadību uz savu pulti un izlabo kļūdas.

Akcijas ietvaros no 7. līdz 21.maijam jebkuram pilngadību sasniegušam interesentam tiek piedāvāts praktiski kādā no Rīgas pļavām izmēģināt šo aizraujošo vaļasprieku instruktora uzraudzībā bez maksas.

Pieteikšanos uz īso apmācības kursu var veikt mājas lapā ehobby.lv sadaļā „Apmācība”.

Informāciju sagatavoja
Oskars Sniegs
ehobby.lv pārstāvis