Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LNSP uzdod IZM izstrādāt futbola stadiona projekta turpmākās virzības plānu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

LNSP uzdod IZM izstrādāt futbola stadiona projekta turpmākās virzības plānu
Vladimirs Šteinbergs. Foto: IZM

LETA. Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) uzdevusi Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) izstrādāt Nacionālā futbola stadiona projekta turpmākās virzības plānu, iekļaujot to sporta politikas pamatnostādņu 2022.-2027.gadam rīcības plānā, aģentūru LETA informēja IZM.

LNSP konceptuāli izskatījusi futbola stadiona projektu un atzina to par valstiski un stratēģiski svarīgu. Plānotais stadions iecerēts funkcionāls un atbilstošs starptautisku pasākumu norises prasībām, un tajā tiktu ieguldītas "ievērojamas investīcijas" no Latvijas Futbola federācijas (LFF) starptautiskajiem partneriem un investoriem.

Jau ziņots, ka LFF nacionālo stadionu plāno būvēt ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) investora atbalstu. LFF vadība kopā ar potenciālo investoru no AAE septembrī Rīgas domē tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Vilni Ķirsi (JV) un pēc tam Finanšu ministrijā ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV), lai pārrunātu iespējas Rīgā attīstīt sporta infrastruktūru.

AAE uzņēmēja Muhameda Ali Alabara nodoms ir liela sporta stadiona un futbola laukuma izbūve, lai tajā varētu organizēt plaša mēroga starptautiskas sporta sacensības un kultūras pasākumus. Tikšanās mērķis bija saņemt Rīgas domes vadības atbalstu šāda stadiona izveidošanai un apstiprinājumu, ka pilsēta joprojām ir gatava sadarboties un atbalstīt projekta realizāciju. Tāpat, tikšanās Finanšu ministrijā bija ar mērķi, lai ministru iepazīstinātu ar potenciālo investoru, kuram ir interese attīstīt valsts nozīmes objektu.

Kā inormē LFF, Muhameds Ali Alabars ir vairāk zināms kā "Emaar Properties" dibinātājs, kura viens no zināmākajiem projektiem ir pasaulē augstākā celtne Halīfa tornis ("Burj Khalifa"). Ar sešiem biznesa segmentiem un 60 aktīviem uzņēmumiem "Emaar" koncerns ir pārstāvēts 36 tirgos Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā, Āzijā, Eiropā un Ziemeļamerikā.

IZM norāda, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā nav sava augstākajām UEFA prasībām (4.kategorija) atbilstoša futbola stadiona. Tikmēr LFF reģistrēto futbolistu skaits pārsniedzot 17 000, bet ik gadus vairāk nekā 80 000 cilvēku piedaloties ar futbolu saistītos pasākumos.

LNSP sēdē arī diskutēts par 2024.gada valsts sporta budžeta līdzekļu administrēšanas kārtību, paredzot, ka lielāks finansējums tiks piešķirts tiem sporta veidiem, kur vairāk sporto bērni un jaunieši. Tāpat ticis skatīts jautājums par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā.

LNSP nolēma virzīt tālākai lēmuma pieņemšanai un izvērtēšanai visus astoņus sporta organizāciju iesniegtos finansējuma pieteikumus, lai Latvijā organizētu dažādas Eiropas un pasaules līmeņa sacensības. Šis lēmums gan negarantē valsts finansējumu - šo pasākumu atbalstīšanu vērtēs Ekonomikas ministrijas un citu institūciju eksperti.

Saņemti pieteikumi finansējuma saņemšanai, lai 2024.gadā finansētu Eiropas Midamatieru čempionātu golfā, Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru basketbolā, Pasaules čempionātu MXGP, CEV pludmales volejbola Nāciju kausa finālu - kontinentālo olimpisko kvalifikāciju, 2026.gada Olimpisko spēļu atlases turnīru hokejā un 10.Eiropas Nedzirdīgo orientēšanās čempionātu, kā arī BMX Eiropas čempionātu 2025.gadā un UEFA Eiropas čempionātu telpu futbolā 2026.gadā.

LNSP ir sabiedriska konsultatīva institūcija, kas piedalās valsts sporta politikas izstrādē, veicina sporta attīstību un sadarbību sporta jomā, kā arī lēmumu pieņemšanu ar sportu saistītajos jautājumos.

Izmantotie resursi:
LETA