Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas U19 badmintona izlase uzvar Lietuvu un izcīna 39.vietu pasaules čempionātā

Andrejs Siliņš

Latvijas U19 badmintona izlase uzvar Lietuvu un izcīna 39.vietu pasaules čempionātā
Foto: Latvijas Badmintona federācija

Latvijas junioru U19 komanda ir noslēgusi dalību pasaules junioru čempionātā jauktajām komandām, izcīnot 39.vietu no 54 komandām. Turnīru Latvijas komanda noslēdza uz pozitīvās nots, ar rezultātu 3:0 uzvarot Lietuvas komandu, kura ierindojās 40.vietā. Igaunijas komanda pasaules čempionātā izcīnīja 30.vietu.

Uz pasaules čempionātu Latvijas komanda devās minimālajā 4 spēlētāju sastāvā: Niks Podosinoviks (Rīga), Kristaps Kalniņš (Sigulda), Liāna Lencēviča (Sigulda), Una Berga (Valmiera). Latvijas junioru izlases treneris ir Ainārs Gureckis (Sigulda). Pasaules junioru čempionātā spēles tiesā arī Latvijā vienīgais Pasaules badmintona federācijas akreditētais paaugstinājuma tiesnesis Gunārs Lūsveris.

Pasaules junioru čempionāts jauktajām komandām notika Spānijas pilsētā Bilbao no 2. līdz 7.novembrim. Turpat Bilbao arēnā no 8. līdz 13.novembrim notiks pasaules junioru individuālais čempionāts, kurā piedalīsies visi četri Latvijas spēlētāji, kuri piedalījās jaukto komandu čempionātā.

Pasaules junioru čempionāta jauktajām komandām katrā valstsvienību spēlē bija 5 badmintona spēles, pa vienai no visām 5 kategorijām, kuras iekļautas olimpisko spēļu programmā - vīriešu un sieviešu vienspēles, vīriešu un sieviešu dubultspēlēs, kā arī jauktās dubultspēles. Viens spēlētājs valstsvienību spēlē var piedalīties ne vairāk kā 2 badmintona spēlēs.

Pasaules čempionātā Niks Podosinoviks spēlēja vīriešu vienspēlēs un dubultspēlēs kopā ar Kristapu Kalniņu, Una Berga spēlēja sieviešu vienspēlēs un dubultspēlēs kopā ar Liānu Lencēviču. Jauktās dubultspēlēs spēlēja Kristaps Kalniņš kopā ar Liānu Lencēviču.

Latvijas komanda pasaules junioru čempionāta jauktajām komandām nospēlēja 6 spēles. Četrās spēlēs Latvijas komanda zaudēja, tai skaitā pret Dāniju ar 1:4, pret Peru ar 0:3, pret Ungāriju ar 0:3. Ļoti tuvu uzvarai Latvijas komanda bija cīņā pret ķīniešiem no Makao - Latvija piekāpās 5.spēlē, zaudējot 3.izšķirošu setu. Latvijas komanda uzvarēja Īslandi ar 3:1 un Lietuvas komandu ar 3:0. Formāli Latvijas komanda uzvarēja arī Ganas komandu, kura uz šo turnīru nespēja ierasties.

"Šis ir ļoti labs rezultāts, ņemot vērā badmintona lielo popularitāti daudzviet pasaulē. Šeit piedalās 54 komandas un 700 planētas labākie juniori. Lieliska atmosfēra! Varam klātienē redzēt visus labākos spēlētājus. Un mūsējiem tā ir fantastiska pieredze, jo katrs dabūs uzspēlēt vismaz 15 spēles," stāsta Latvijas junioru izlases treneris Ainars Gureckis.

Īpaši uzslavējams ir Latvijas čempions Niks Podosinoviks, kurš uzvarēja 4 no 6 vīriešu vienspēlēm, savukārt abās zaudētajās vienspēlēs piekāpās vien 3.setā. Uzreiz pēc piedalīšanās Pasaules čempionātā junioriem, Niks Podosinoviks dosies uz Slovēniju, kur piedalīsies Eiropas čempionāta jauktajām komandām kvalifikācijas turnīrā.

Lai gan badmintons ir individuālais sporta veids, taču daudzviet pasaulē vislielākā mediju un skatītāju interese ir par komandu turnīriem, jo par komandu var līdzi just gan konkrētā kluba, gan pašvaldības, gan visas valsts līdzjutēji. Komandu čempionāti notiek gan Eiropas, gan pasaules valstu izlašu līmenī, tai skaitā U17, U19 vecuma grupās, gan arī daudzās valstīs notiek nacionālie čempionāti. Ļoti spēcīgas badmintona līgas ir Vācijā, Dānijā, Anglijā, Francijā, Krievijā. Valstu čempioniem katru gadu jūnijā ir iespēja sacensties Eiropas čempionātā klubu komandām. Latvijā jau divus gadus pēc kārtas Latvijas čempionātā badmintonā klubu komandām uzvar Siguldas badmintona klubs.

Informāciju sagatavoja
Latvijas Badmintona federācija