Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Nosaka sporta federāciju atzīšanas kārtību

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Sporta federāciju atzīšanas kritēriji un kārtība", kas paredz kritērijus un kārtību, kādā sporta federācijai piešķir vai atņem tiesības vadīt un koordinēt darbu attiecīgajā sporta veidā vai darbības jomā valstī, kā arī pārstāvēt valsti attiecīgajā starptautiskajā sporta organizācijā.

Otrdien noteikumu projekts apstiprināts MK.

Lai sporta federācija varētu pretendēt uz atzītas sporta federācijas statusu, par vienu no galvenajiem kritērijiem izvirzīts nosacījums, ka sporta federācijas pārstāvētajā sporta veidā vai darbības jomā tiek rīkotas sporta sacensības (t.i., attiecīgās organizācijas pārstāvētā nodarbošanās vai darbības joma ir atzīstama par sporta veidu Sporta likuma izpratnē). Izvirzīts arī nosacījums, ka konkrētās sporta federācijas mērķis ir attiecīgā sporta veida vai darbības jomas attīstība valstī.


MK noteikumos izvirzīts arī nosacījums, lai sporta federāciju statūtos būtu noteikts izpildinstitūcijas skaitliskais sastāvs, kurš nav mazāks par trim personām, tādējādi nodrošinot, ka izpildinstitūcijas pieņemtie lēmumi nav vienpersoniski, bet pauž sporta sabiedrības lielākā vairākuma intereses.

MK noteikumos "Sporta federāciju atzīšanas kritēriji un kārtība" noteikta sporta federācijas atzīšanas atņemšanas kārtība, kā arī paredzēta iespēja pārbaudes laika noteikšanai atzītajai sporta federācijai, kad Sporta pārvalde konstatē, ka sporta federācija vai tās darbība neatbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem sporta jomā, sporta federācijas statūtiem vai sporta ētikas normām, vai arī tā nepilda citus atzītās sporta federācijas pienākumus.

Noteikumu projekts izstrādāts sadarbībā ar sporta nozares galvenajiem sociālajiem partneriem – biedrību "Latvijas Olimpiskā komiteja" un biedrību "Latvijas Sporta federāciju padome". Noteikumu projekts arī vairākkārt apspriests dažādās sanāksmēs.

Informāciju sagatavoja:
Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa