Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Mustaps un Rogule uzvar Latvijas čempionātā blicā, atkārtojot 2019. gada panākumu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Mustaps un Rogule uzvar Latvijas čempionātā blicā, atkārtojot 2019. gada panākumu
Godalgoto vietu ieguvēji. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Atpūtas kompleksā "Mežezers" notikušajā Latvijas 2023. gada čempionātā blicā, kurā kopumā piedalījās 48 spēlētāji no daudziem mūsu valsts nostūriem, kā arī vairāki viesi no Lietuvas, uzvaras svinēja Laura Rogule un Matīss Mustaps.

Dalībnieki aizvadīja Šveices sistēmas 13 kārtas ar apdomas laiku 3 minūtes partijai plus 2 sekundes par gājienu. Cīņa bija visai sīva, kā rezultātā finišā labākos trīs šķīra vien puspunkts. Par čempionu kļuva FM Matīss Mustaps (2285), kuram 10,5, aiz viņa ar 10 punktiem sekoja Nikolajs Krilovs (2061), bet trešais ar tikpat daudz punktiem palika galvenais reitingfavorīts, lielmeistars Zigurds Lanka (2326).

Mustaps ceļā uz titulu piedzīvoja tikai vienu zaudējumu – partijā ar Arsenu Bataševu (2167), kuram 8,5 punkti un ceturtā vieta vīriešu vērtējumā. Čempiona gaitu turnīrā viegli var salikt trīs nogriežņos. Vispirms Mustaps uzvarēja četrus pretiniekus pēc kārtas, bet tam sekoja četri mači bez uzvarām (trīs neizšķirti un zaudējums), un visbeidzot neapturams finišs ar pieciem panākumiem. Vīriešu vērtējumā labāko sešiniekā vēl iekļuva FM Egons Lavendelis (2155) un Aivars Laizāns (2076) ar 8 punktiem.

Dāmām čempiones tituls WGM Laurai Rogulei (2150), kurai ar 8,5 augstā un ceturtā vieta kopējā vērtējumā. Varenu turnīru aizvadīja 13 gadus jaunā Naomi Maklakova (1552). Viņai 7,5 punkti, reitinga pieaugums 172,8 un sudraba medaļa. Lieki teikt, ka tā mūsu šahistei tā bija pirmā godalga pieaugušo līmenī Latvijā. Ar 6,5 punktiem bronzu izcīnīja WGM Ilze Bērziņa (1938).

Savdabīgs fakts, ka gan Mustaps, gan Rogule par Latvijas čempioniem ātrspēlē iepriekš kļuva vienā gadā – 2019. Un abos vērtējumos starp šiem gadiem bija trīs dažādi čempioni. Vīriešiem Golubovskis, Bataševs un Neikšāns, savukārt sievietēm Kuzņecova, Vidruska un Reizniece-Ozola.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija