Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas peldētāji Berlīnē labo piecus Latvijas rekordus

Jānis Celmiņš

Šajā nedēļas nogalē Berlīnē notiekošajās starptautiskajās sacensībās ISM-Berlin 2013 (50m), kurās piedalījās teju 7000 dalībnieki no 27 valstīm, veiksmīgi startējuši arī Latviju pārstāvošie klubi. Finiša līniju ar jauniem Latvijas rekordiem sacensībās sasnieguši trīs mūsu izlases dalībnieki – G.Ņikitina, Jānis Šaltāns un Uldis Tazāns.

No 259 Latvijas klubus pārstāvošajiem dalībniekiem ar izcilu sniegumu ir izcēlušies Latvijas peldēšanas izlases pamatsastāva dalībnieki Gabriela Ņikitina (tr. G. Broka), Jānis Šaltāns (tr. G. Broka) un Uldis Tazāns (tr. V. Solovjovs), kuri sacensību laikā iespējuši labot vairākus nacionālos rekordus un kāpt uz sacensību goda pjedestāla.

Jānis Šaltāns, kurš Berlīnē uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa četras reizes (50m tauriņstilā, 50m brīvajā stilā, 50m un 100m uz muguras), sacensību otrajā dienā, 2.martā, spēja peldēt ātrāk par sev piederošo Latvijas rekordu 100m uz muguras, finiša līniju sasniedzot pēc 55,35 sekundēm. Iepriekšējais Šaltāna labākais sniegums šajā distancē bija 55,68 sekundes. Savukārt šodien, ceļā uz uzvaru divas reizes īsākā distancē, Šaltāns ar nieka 0,01 sekundes pārsvaru izrādījās labāks par A.Voitova pērn Eiropas Junioru čempionātā sasniegto valsts rekordu.

Divi valsts rekordi Berlīnē arī Uldim Tazānam, kurš labojis Latvijas rekordu vēsturi brasa distancēs. Vispirms veiksmīgs starts Tazānam padevās 50m sprinta priekšpeldējumos, kuros sportists finišu sasniedza pēc 28,94 sekundēm, tādējādi kļūstot par pirmo Latvijas peldētāju, kas šo distanci spējis peldēt ātrāk par 29 sekundēm. Finālā Tazāns finišēja pēc 29,15 sekundēm un ierindojās piektajā vietā. Savukārt šodien, 3.martā, Tazānam izdevās pārspēt leģendārajam Arsenam Miskarovam piederošo valsts rekordu 100m brasā (1:03,60), kurš bija nesasniedzams kopš 1981.gada. U.Tazāna sniegums šajā distancē – 1:03,25. Jāuzsver, ka Miskarova rekords bija pēdējais vīriešu individuālajās distancēs, kurš bija nemainīgs vēl kopš Padomju Latvijas laikiem. Finālā Tazānam 2.vieta (1:03,29).

Vēl Latvijas PSR laikā sasniegtu valsts rekordu Berlīnē izdevies labot arī Londonas olimpisko spēļu dalībniecei Gabrielai Ņikitinai, kura 100m tauriņstilā finišēja pēc vienas minūtes un 03,34 sekundēm (1:03,34), tādējādi par 0,03 sekundēm labojot Kristīnes Sviķes 1984.gadā sasniegto valsts rekordu.