Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionātā longbordu nobraucienā uzvar Jirgens

Jānis Pārums

Latvijas čempionātā longbordu nobraucienā uzvar Jirgens
Priekšsgalā Jānis Jirgens

Aizvadītajā nedēļas nogalē Amatas novadā, blakus atpūtas kompleksam ‘’Rakši’’ norisinājās ‘’Alpakas ātruma festivāls 2013’’, kas vienlaicīgi bija arī šī gada Latvijas atklātais čempionāts longbordu nobraucienā, kā arī Latvijas longbordu nobrauciena sērijas otrais posms.

Sestdien braucēji aizvadīja treniņbraucienus, kā arī kvalifikācijas braucienus. Laikapstākļi nelutināja dalībniekus, jo lija lietus, kas braukšanu šajā trasē, kas ir ātrākā Latvijā (maksimālais ātrums virs 70km/h), padarīja daudz sarežģītāku un riskantāku.

Kvalifikācijā jau trešajās sacensībās pēc kārtas uzvaru izcīnīja 2012. gada Latvijas čempions Gustavs Gailītis, aiz sevis atstājot 2011.gada čempionu Jāni Jirgenu, Kasparu Balamovski un Āri Muitinieku. Uzreiz aiz Latvijas četriem vadošajiem braucējiem sekoja viesi no Lietuvas – 5.vieta Lukasam Kirkilionim, 6.vieta Rytim Stankevicius bet 7.vieta Stepasam Jonaitim. Labāko astotnieku noslēdza rīdzinieks Ints Barkāns.

Pēc kvalifikācijas pirmo dienu noslēdza ‘’King of the hill’’ brauciens, kurā piedalījās kvalifikācijas četri ātrākie braucēji – lietainajā trasē uzvara Gustavam Gailītim!

Svētdien, sacensību galvenajā dienā pēc pāris stundu treniņbraucieniem sākās sacensību finālbraucieni, jeb head-to-head, kuros braucēji trasē devās uzreiz pa četri – sistēma vienkārša – trasē dodas četri longbordisti, pirmie divi, kuri sasniedz finišu tiek nākamajā kārtā. Šādi notiek vairākas kārtas līdz tiek noskaidroti četri ātrākie, kuri piedalās lielajā finālā.

Šajās sacensībās neiztika bez pārsteigumiem, sevišķi pusfināla braucienos – pirmajā pusfinālā startēja Gailītis, Muitinieks, Kirkilionis un Ģirts Vārtiņš. Jau startā aiz starta līnijas aizķērās Muitinieks un zaudēja vairākas sekundes, kas teorētiski nozīmēja to, ka viņam vairs nav iespēju ieņemt kādu no pirmajām divām vietām šajā braucienā un tik lielajā finālā. Taču pateicoties perfekti veiktajai atlikušajai trases daļai, Muitinieks spēja gan noķert, gan arī apdzīt Vārtiņu un pirms paša finiša arī Kirkilioni, nodrošinot sev vietu finālā.

Otrajā pusfinālā tikās Jirgens, Balamovskis, Aivars Kārkliņš un Rytis Stankevicius. Lai gan diezgan vieglu iekļūšanu finālā varēja paredzēt kvalifikācijas 2. un 3.vietas ieguvējiem Jirgenam un Balamovskim, tomēr visus pārsteidza Kārkliņš, kurš pēdējā taisnē apdzina Balamovski un finišēja uzreiz aiz Jirgena, tādējādi pirmo reizi iekļūstot finālā Latvijas longbordu nobrauciena sērijas sacensībās.

Finālbrauciens solīja lielu intrigu cīņā par uzvaru ‘’Alpakas ātruma festivālā’’ un šī gada Latvijas čempiona titulu! Jau startā vadībā izrāvās Jirgens, kuram sekoja Gailītis, Muitinieks un Kārkliņš. Lielajā ātrumā braucēji cīnījās plecu pie pleca un finišu pirmais sasniedza Jirgens, pēc gada pārtraukuma atkal iegūstot Latvijas čempiona titulu! Uzreiz aiz viņa finišēja Gailītis, Muitinieks un Kārkliņš.

Finālbrauciena finišs - Final run finish - Alpaca speed festival 2013 -...

Dāmu grupā aizraujošā finālā uzvaru vien ar pāris metru pārsvaru izrāva Anna Monika Gailīte, apsteidzot savu māsu Elīzu Mariju Gailīti, kas uzvarēja kvalifikācijā un bija vadībā arī finālbraucienā, taču šoreiz Anna izrādījās meistarīgāka nodrošinot otro čempiones titulu pēc kārtas. Trešā vieta Elzai Volontei.

Masters grupā ( sacenšas dalībnieki, kuri ir sasnieguši 35 gadu vecumu) visiem par pārsteigumu uzvarēja galvenā Latvijas cerība – Ints Barkāns. Otrā vieta Kirkilionim, bet trešā Argutam Skudrēnam. Savukārt Latvijas čempiona tituls junioriem Ernestam Liepiņam no Rīgas.

Tagad Latvijas longbordu nobrauciena sērijā būs pauze, jo trīs ātrākie latvieši piedalīsies pasaules kausa posmā, kas jūlija beigās notiks Čehijā (trasē, kurā maksimālais ātrums ir tuvu 100km/h), tāpat daudzi pašmāju longbordisti dosies uz starptautisku nometni Slovēnijā, lai celtu savu meistarību un labāk sagatavotos sezonas atlikušajai daļai, kā arī vairāki skeitborda slaloma pārstāvji piedalīsies vairākās starptautiskajās slaloma sacensībās, tostarp Eiropas čempionātā, kas 2.-4.augustā norisināsies Anglijā, Londonā. Savukārt Latvijas longbordu nobrauciena sērija turpināsies 24.-25.augustā ar sacensībām mājīgajā Cēsu Olimpiskā centra biatlona trasē, bet noslēgsies 14.-15.septembrī Madonā, ‘’Smeceres sila’’ slēpošanas kompleksā.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas skeitborda federācija