Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Dānijā gada balvu sportā iegūst treka riteņbraukšanas "zelta kvartets"

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Dānijā gada balvu sportā iegūst treka riteņbraukšanas "zelta kvartets"
No kreisās: Lase Normans Hansens, Jūliuss Johansens, Rasmuss Pedersens, Frederiks Rodenbergs un raidījuma vadītāja Tīna Millere. Foto: Lars Møller.

Vakar vakarā Dānijas centrālajā televīzijas kanālā DR1 tika pasniegta ikgadējā "Årets Sportsnavn" balva, kā arī vairāki citi apbalvojumi par augstiem sasniegumiem un ieguldījumu Dānijas sportā aizvadītajā gadā. Šogad galveno balvu saņēma treka riteņbraucēji, kuri pasaules čempionātā Berlīnē izcīnīja ne vien zelta medaļas, bet arī uzstādīja trīs pasaules rekordus.

Uz vakara galveno balvu bija izvirzīti trīs pretendenti - 2020. gada Eiropas labākā futboliste Pernille Hārdere, aizvadītajā sezonā spēlēdama "VfL Wolfsburg" komandā, ar ko izcīnīja uzvaru gan sieviešu Čempionu līgā, gan sieviešu Bundeslīgā, bet septembrī papildinot Londonas "Chelsea" rindas, viens no pasaules labākajiem badmintonistiem Viktors Akselsens, kurš martā triumfēja prestižajā "All England Open" turnīrā, kā arī PČ komandu iedzīšanā zeltu izcīnījusī treka riteņbraukšas izlase, kuru pārstāvēja Lase Normans Hansens, Jūliuss Johansens, Frederiks Rodenbergs un Rasmuss Pedersens. Paziņojot uzvarētāju, tieši šo četru sportistu vārdus arī nosauca Dānijas kroņprincis Frederiks.

Pasaules čempionāta finālā Berlīnes velodromā šī komanda finālā laboja pasaules rekordu par vairāk kā pusotru sekundi, kas 4000 m komandu iedzīšanā ir ļoti liela starpība. Sudraba medaļu ieguvējus jaunzēlandiešus viņi apsteidza par vairāk kā piecām sekundēm pēc tam, kad gan kvalifikācijas sacīkstēs, gan pirmajā kārtā arī bija labojuši pasaules rekordus. Papildus šim izcilajam sasniegumam Lase Normans Hansens šajā pašā čempionātā pārī ar Mikaelu Mērkevu bija triumfējis arī medisonā.

"Esmu vienmēr domājis, ka pasaules rekords ir kas pārāk traks, jo neatkarīgi no tā, kur aizceļosi uz šīs planētas, neviens nebūs paveicis to pašu, ko tu," par sasniegto pasaules rekordu teica cilvēks aiz Dānijas izlases panākumiem Kaspers Jergsens, kurš bija komandas galvenais treneris.

Pēdējā reize, kad "Årets Sportsnavn" balvu ieguva vairāk kā viens cilvēks, bija 2008. gadā, kad par labākajiem Dānijā tika atzīta visa vīriešu handbola izlase, kas togad triumfēja Eiropas čempionātā. Balva tiek pasniegta kopš 1991. gada.

"Hall of Fame" balvu šogad ieguva airēšanas duets Rasmuss Kvists/Madss Rasmusens, kuri divreiz izcīnījuši zelta medaļu pasaules čempionātā (2006. un 2007. gadā), kā arī triumfējuši 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Šobrīd ikdienā Rasmusens strādā par ārstu un Kvists par santehniķi, bet viņu sievas joko, ka, ja viņiem būtu jāizvēlas viens cilvēks, ar kuru kopā nokļūt uz vientuļas salas, tad abi izvēlētos viens otru. Starp citu, kā viena no gada lielākajām uzvarām ceremonijā tika pieminēta arī Dānijas basketbola izlases panākums pār Lietuvu EČ kvalifikācijas mačā Viļņā, ko izlases līderis Gabriels Lundbergs nosauca par lielāko uzvaru Dānijas basketbola vēsturē.

"Årets Sportsnavn" balvas ieguvēji pēdējos 10 gados

GadsUzvarētājsSporta veids
2011Žanete OtesenaPeldēšana
2012Lase Normans HansensTreka riteņbraukšana
2013Maja JāgereLoka šaušana
2014Kamilla PedersenaTriatlons
2015Renē Holtens PoulsensKanoe sprints
2016Pernille BlūmePeldēšana
2017Viktors AkselsensBadmintons
2018Karolīna VozņackiTeniss
2019Madss PedersensŠosejas riteņbraukšana
2020Dānijas izlase komandu iedzīšanāTreka riteņbraukšana