Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Ventspilniekam trešā vieta "Februāra monstrā 2010"

Jānis Pārums

Ventspils kāpšanas sporta kluba audzēknis Armands Arājs nedēļas nogalē Rīgā notikušajās Baltijas grūtās kāpšanas sacensībās "Februāra monstrs 2010" sīvā cīņā savā grupā ieguva 3. vietu, kas ir ļoti atzīstams sasniegums jaunajam sportistam.

Pirmajā dienā norisinājās kvalifikācija, kuras laikā sportistiem, veicot 10 dažādas grūtības trases, bija jāsavāc pēc iespējas vairāk punktu. 16 gadus vecais A. Arājs startēja F grupā kopā ar dalībniekiem, kas vēl nekāpj profesionāli, un 20 sportistu konkurencē ieguva 6. vietu, kas ļāva kvalificēties finālam.

Finālā startēja vairs tikai astoņi labākie kāpēji, visi veicot vienu, Fr 6b+ grūtības kategorijas trasi, kas bija sarežģītāka par tām, uz kādām Ventspils kāpšanas sporta kluba audzēknis trenējas ikdienā– tā bija salīdzinoši gara, ar grūtām aizķerēm un ar diezgan “āķīgu” augšējo daļu daļēji pa griestiem.

Armanda treneris Eduards Rēns atzīmē, ka sportists finālā koncentrējies tieši uz kāpšanu, lieki nesatraucoties par drošināšanas virvi, atsaitēm un varbūtēju kritienu, ka treniņos paveiktais lieliski noderējis. „Vai nu tu kāp, un āķē drošināšanas punktus tikai tad, kad tas nepieciešams, un tad uzkāp vai krīti vairākus metrus, vai arī sāc baidīties, lieki iztērē spēkus, zemāk nenolido, bet tā arī neko nesasniedz. Finālā visi ir līdzīgi, vajag ne tikai spēkus, rezultātu bieži izšķir psiholoģiskā sagatavotība.” Tas deva rezultātu un no kvalifikācijā iegūtās 6. vietas viņš pacēlās uz godalgoto 3. vietu.

Jau pirms sacensībām, E. Rēns paredzēja, ka viņa audzēknis varētu sasniegt atzīstamus rezultātus, par ko liecinājis pēdējos treniņos paveiktais, un mērķis bija iekļūt finālā, taču sasniegtais pārspēja visas prognozes. Jāpiebilst, ka Armands bija visjaunākais no finālā iekļuvušajiem dalībniekiem.

F grupā, kurā startēja A. Arājs, uzvarēja Kirils Solovjovs no Rīgas, otrais palika rīdzinieks Juris Zīģelis. Savukārt A grupā pirmajā vietā Lietuvas sportists Kipras Baltrūnas, viņam seko tautieties Vilimantas Petrašiūnas, bet labākais Latvijas pārstāvis Rolands Ruģēns ierindojās trešajā vietā.
Ventspils kāpšanas sporta klubs dibināts 2008. gadā un aktīvi nodarbojas ar kāpšanas sporta popularizēšanu pilsētā. Tā dalībnieki jau ar labiem panākumiem startējuši sacensībās Latvijā uzvarot vairākos sacensību posmos gan bolderingā, gan grūtajā kāpšanā, gan puišu, gan meiteņu grupās. Kā nākamajās ventspilnieki piedalīsies starptautiskajās kāpšanas sporta sacensībās „Baltic Open x10”, kas notiks 27.-28. martā izstāžu kompleksā BT1 Ķīpsalā, izstādes „Sports un atpūta” laikā.

Informāciju sagatavoja
OC "Ventspils"