Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LOK vadība piedalīsies XIII olimpiskajā kongresā

Jānis Celmiņš

LOK vadība piedalīsies XIII olimpiskajā kongresā
Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f-64

Šajā nedēļas nogalē Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā notiks XIII Olimpiskais kongress un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 121.sesija, kuras laikā nosauks 2016.gada vasaras olimpisko spēļu rīkotāj pilsētu un ievēlēs jauno SOK prezidentu.

Olimpiskajā kongresā, kas Kopenhāgenā notiks no 3. līdz 5.oktobrim, piedalīsies arī Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis un ģenerālsekretārs Einars Fogelis.

Gaidāmā kongresa dalībnieki apspriedīs Olimpiskās kustības vietu sabiedrībā šobrīd un tuvākajā nākotnē. Tiks izvērtēta sportistu un Olimpisko spēļu loma sabiedrībā, īpaši Olimpisko ideju izpratne jauniešu vidū, kā arī analizēta Olimpiskās kustības struktūra un „Digitālās revolūcijas” ietekme uz sporta attīstību pasaulē.

XIII Olimpiskais kongress ir konsultatīvs, bet ietekmīgs pasaules sporta forums, kurā piedalās vairāk nekā 2000 delegāti un viesi - SOK locekļi, 205 atzīto Nacionālo Olimpisko komiteju un daudzu citu starptautisko sporta organizāciju vadītāji, sporta slavenības un politiķi, kas izstrādā sporta attīstības perspektīvu turpmākajiem gadiem.

Iepriekšējais Olimpiskais kongress notika Parīzē 1994.gadā.

Savukārt 2.oktobrī notiks balsojums par XXXI Olimpiādes spēļu norises vietu. Balss tiesības ir 106 SOK locekļiem, kuriem jāizšķiras starp četrām kandidātpilsētām – Čikāgu (ASV), Madridi (Spānija), Tokiju (Japāna) un Riodežaneiro (Brazīlija).

Kopenhāgenā uz balsojumu par 2016.gada Olimpiādes spēļu norises vietu ieradīsies un savas pilsētas atbalstīs ASV prezidents Baraks Obama, Spānijas karalis Huans Karloss, premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Zapatero, Japānas premjerministrs Juko Hatajama un Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva.

Paralēli olimpiskās pilsētas izraudzīšanai sesijas laikā (9.oktobrī) notiks Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidenta vēlēšanas, kurās izšķirsies vai tagadējais prezidents Žaks Roge un viņa komanda varēs arī turpmākos četrus gadus turpināt iesākto darbu olimpiskajā kustībā.

Atgādinām, ka 2006.gadā uz Kopenhāgenā notiekošās SOK sesijas un Olimpiskā kongresa sarīkošanu kandidēja arī Rīga.

LOK savu vēlmi rīkot minētos pasākumus motivēja ar to, ka Latvijā un Baltijas valstīs visticamāk nekad nenotiks Olimpiskās spēles. Taču pamats Rīgas izvirzīšanai Olimpiskā kongresa sarīkošanai varētu būt Rīgas un Latvijas straujā izaugsme, kā arī fakts, ka XX gadsimta 30.gados SOK nolēma 1942.gada Olimpisko kongresu rīkot Rīgā. Diemžēl olimpiskās ieceres rīdziniekiem izjauca II Pasaules karš.

Kā iespējamās XIII Olimpiskā kongresa un SOK sesijas norises vietas LOK pieteikumā minēja Arēnu „Rīga” un Olimpisko sporta centru.

Informāciju sagatavoja:
LOK sabiedrisko attiecību speciāliste
Ilze Āķe – Vīksne