Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

"Arena Football League" atklāj sezonu

"Arena Football League" atklāj sezonu
"Arena Football League" logo.

Šonakt ar Ņūorleānas "VooDoo" un Losandželosas "Avengers" spēli, kurā ar 59:42 uzvarēja "Avengers", sākās 22. "Arena Football League" (amerikāņu futbols telpās) sacensības.

Nacionālās Futbola līgas (NFL) popularitāti šaipus okeānam, protams, nevar salīdzināt ne ar tās popularitāti Amerikā, ne citām ASV lielajām līgām (NHL, NBA) veltīto uzmanību. Tomēr gan Rietumeiropā, gan pie mums atradīsies diezgan daudz cilvēku, kas sliktākajā gadījumā vismaz aptuveni zinās, kā izskatās amerikāņu futbols ("ā, tā ir tā regbijam līdzīgā spēle ar vīriem bruņās un ķiverēs?") un būs dzirdējuši vārdu salikumu "Super Bowl". Taču ne katrs zina, ka šo spēli jau vairāk kā divdesmit gadus spēlē arī telpās ar pielāgotiem noteikumiem, cīņām nereti esot vēl efektīgākām un rezultatīvākām nekā NFL. Kas īsti ir "Arena Football League", kuras popularitāte pēdējos gados strauji augusi?

Vēsture
Astoņdesmito gadu sākumā Nacionālās Futbola Līgas darbiniekam Džeimsam Fosteram radās ideja sarīkot amerikāņu futbola sacensības telpās - līdz tam neviens par šādu iespēju nebija nopietni aizdomājies. Piecu gadu laikā Fosters gan rūpīgi izstrādāja savu ideju (līdz pat 2007. gada rudenim tā bija vienīgā patentētā sporta spēle pasaulē - tas nozīmē, ka neviens bez atļaujas nedrīkstēja rīkot spēles pēc šādiem noteikumiem), gan sastādīja biznesa plānu sporta veida iedzīvināšanai nelielas līgas veidolā. Jaunais projekts piesaistīja gan pazīstamā televīzijas kanāla ESPN, gan vairāku sponsoru uzmanību, un 1987. gadā četras komandas - Čikāgas "Bruisers", Denveras "Dynamite", Pitsburgas "Gladiators" un Vašingtonas "Commandos" aizvadīja sešu spēļu sezonu, kuras finālā uzvarēja Denveras klubs.

Deviņdesmito gadu sākumā viena no labākajām līgas komandām bija Detroitas "Drive", kas savā sešus gadus ilgajā pastāvēšanas laikā katru sezonu kvalificējās finālspēlei "Arena Bowl". Īss pastāvēšanas laiks vispār ir raksturīga "Arena Football League" komandu iezīme. Iemesli tam ir dažādi - zemā popularitāte vietējo līdzjutēju un mediju vidū, finanšu trūkums, īpašnieku maiņas ar tām sekojošu pārvākšanos uz citu pilsētu. Pitsburgas "Gladiators", kas vēlāk pārcēlās uz Floridu un kļuva par Tampabejas "Storm", ir vienīgā līgas komanda, kas pastāv kopš līgas pirmsākumiem. Tomēr, par spīti visam, līgas komandu skaits auga, un jau ilgus gadus tajā sacenšas gandrīz 20 komandu no dažādām ASV pilsētām.

Gadu tūkstošu mijā līgas līdz tam augusī popularitāte nedaudz samazinājās, kam par iemeslu bija 2001. gada 11. septembra traģiskie notikumi un tā sauktā "dot-com burbuļa pārsprāgšana" (daudzu kompāniju bankrots, negūstot gaidītos ienākumus no strauji augošā Interneta tehnoloģiju tirgus), taču t.s. fārmlīgas "af2" izveide, jauns līgums par televīzijas tiesībām (ESPN nomainīja "Spike TV", kas sāka regulārās sezonas spēļu tiešraides) un 2000. gada "Super Bowl" spēles vērtīgākā spēlētāja Kērta Vornera, kurš tika pamanīts tieši "Arena Football League", piemērs palīdzēja līgai pārdzīvot nelielo krīzi un doties pretī jaunam uzplaukumam.

Noteikumu īpatnības
Tāpat kā telpu futbola jeb futzāla noteikumi ir nedaudz atšķirīgi no lielā futbola noteikumiem, arī "Arena Football" līgā spēles nerit pēc tiem pašiem noteikumiem, pēc kuriem NFL un citās amerikāņu futbola līgās. Protams, pamanāmākā atšķirība ir laukums, kas ir gandrīz divas reizes īsāks un šaurāks nekā "lielajam brālim" NFL un faktiski atbilst parastajam hokeja laukumam. Drošības nolūkos laukuma sānos ir izveidotas 1,20 metru augstas polsterētas apmales. Mazajā laukumā vienlaikus katras komandas sastāvā ir astoņi spēlētāji (NFL - 11), turklāt komandām tikai pērn tika atļauts brīvi veikt spēlētāju maiņas, kā tas ir ierasts NFL, kur viens spēlētājs reti spēlē piedalās vairākās pozīcijās. Vēl kāds spēles elements, kas raksturīgs tikai šai spēlei, ir hokeja aizsargtīklam līdzīgs tīkls, kas novilkts laukuma galos - ja bumba atsitas pret šo tīklu un atlec laukumā, spēle var turpināties.

2008. gada sezona
2008. gadā "Arena Football League" spēlēs 17 komandas, kuras cita ar citu aizvadīs 16 spēles līdz regulārās sezonas noslēgumam 22. jūnijā. "ESPN.com" eksperts Gerijs Hortons par favorītiem uzskata Dalasas, Sanhosē (2007. gada čempioni), Čikāgas un Filadelfijas komandas. Tomēr tik skatāmā, agresīvā un rezultatīvā spēlē, kāda tiek spēlēta šajā līgā, ko prognozēt mēdz būt sarežģīti, un arī pats Hortons izvairās priekšlaicīgi "norakstīt" kādu no komandām.

Neskaitot moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas vērot spēļu translācijas internetā, Latvijas sporta līdzjutējiem iespēju sekot "Arena Football League" piedāvā arī televīzijas kanāls "Eurosport 2". Pirmā translācija šosezon - jau šovakar 20:00 pēc Latvijas laika no Džordžijas štata pilsētas Dulutas, kur tiksies vietējā komanda Džordžijas "Force" pret Dalasas "Desperados".

Izmantotie resursi:
www.arenafootball.com
en.wikipedia.org
www.espn.com

  +1 [+] [-]

, 2008-03-01 18:43, pirms 16 gadiem
AFL ir ideāls sākums tiem, kam NFL liekas garlaicīgs...

     [+] [-]

, 2008-03-02 09:30, pirms 16 gadiem
AFL ir veiksmīgākā un vecākā telpu futbola līga. Pārējās līgās saucas "indoor football", jo Fosters ir izņēmis patentu uz nosaukumu ''Arena football".