Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Pēc konflikta ar UFC prezidentu Džounss gatavs atteikties no sava titula

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Pēc konflikta ar UFC prezidentu Džounss gatavs atteikties no sava titula
Džons Džounss. Foto: AFP/Scanpix

Pēdējo nedēļu laikā pamatīgi pasliktinājušās UFC pussmagā svara čempiona, amerikāņa Džona Džounsa (26-1) un UFC prezidenta Deinas Vaita attiecības. Konflikts samilzis tik tālu, ka Džounss, kurš nereti tiek saukts par visu laiku labāko MMA cīkstoni neatkarīgi no svara kategorijas, gatavs brīvprātīgi nolikt savas čempiona pilnvaras.

Cēlonis Vaita un Džounsa konfliktam meklējams spekulācijās sarīkot supercīņu [no angļu val. - ''superfight''] starp pussmagā svara čempionu Džounsu un smagsvaru divīzijas zvaigzni, nokautu meistaru Fransisu Nganū (15-3). Abi cīkstoņi pauda interesi šāda dueļa sarīkošanā, tomēr par šķēršļi kļuva finansiālie nosacījumi.

UFC prezidents Deina Vaits, jautāts par iespējām sarīkot šo cīņu, medijiem atklāja, ka 32 gadus vecais Džounss pieprasījis neadekvāti augstu samaksu - 30 miljonus dolāru. "Viņš gribēja par šo cīņu saņemt tādu naudu, kādu saņem Deontejs Vailders [amerikāņu smagā svara bokseris, bijušais WBC čempions]. Manā rīcībā ir īsziņas no Džona Džounsa - tā nav, ka es nevaru pierādīt to, ko saku," pauda Vaits, kurš gan negrasījās šīs īsziņas laist publiskajā telpā.

Džounss uz šādu apgalvojumu reaģēja, saucot Vaitu par meli un apvainojot UFC prezidentu sevis nomelnošanā. Amerikāņu cīkstonis 2011. gadā 23 gadu vecumā pirmoreiz kļuva par pussmagā svara čempionu, un joprojām ir jaunākais čempiona organizācijas vēsturē. Gadu gaitā astoņstūrī Džounss vairākkārt apliecinājis savu unikālo talantu, kas ļauj arī UFC reitingā neatkarīgi no svara kategorijas ieņemt pirmo vietu. Tomēr karjeras laikā amerikānis iekūlies vairākos skandālos, kas saistīti ar alkohola, narkotiku un steroīdu lietošanu.

To kā argumentu savā labā piesauca arī Vaits: "Pēc tā visa, kam viņš ir gājis cauri, pieprasīt 20, 30 miljonus par cīņu ir neprāts. Visu laiku labākā statuss tev negarantē 30 miljonus. Spēja pārdot...Džons Džounss sev ir nodarījis daudz ko. Vienā no viņa tvītiem viņš rakstīja, ka es viņu nomelnojot - vai es to izdarīju? Tu esi darījis lielu darbu, nomelnojot pats sevi. Tāpēc viņš var darīt, ko vien vēlas - cīnīties vai to nedarīt. Džons Džounss var publiski teikt, ko vien vēlas, bet kad būs atkal gatavs cīnīties, viņš to var darīt."

Pussmagā svara čempions gājis soli tālāk, vispirms aicinot Vaitu atbrīvot viņu no līgumattiecībām ar UFC, bet pēc tam savā "Twitter" profilā paziņojot, ka atsakās no sev piederošā titula.

"Nevienā brīdī no tevis [Deinas Vaita] neko nepieprasīju, vienkārši lūdzu, lai sarīkot supercīņu un vēlējos, lai man par to samaksā. Tu biji tas, kurš sāka to apspriest publiski un parādīji, cik ļoti visu šo laiku esi izvairījies maksāt saviem sportistiem," savu bosu nosodīja Džounss.

Nav zināms, kad un vai amerikāņu cīkstonis atgriezīsies UFC astoņstūrī. Savā "Twitter" kontā Džounss aicināja UFC sarīkot titulcīņu par pussmagā svara čempiona jostu starp diviem galvenajiem titula pretendentiem - Dominiku Reijesu (12-1) un Janu Blahoviču (26-8). Kā iespējamo atgriešanās scenāriju Džounss piesauca vēl vienu potenciālu supercīņu - dueli ar vidējā svara čempionu Izraelu Adesanju (19-0) 2021. gadā. Tiesa, ar nosacījumu, ja UFC par to varēs pienācīgi samaksāt.

Deina Vaits paudis, ka nebūtu pārsteigts, ja izrādītos, ka Džounss savu pēdējo MMA cīņu jau būtu aizvadījis: "Džons Džounss ir viens no visu laiku labākajiem cīkstoņiem. Lēmums, kas jāpieņem attiecībā uz viņa karjeru, ir tikai viņa rokās. Viņš šobrīd ir tādā pozīcijā, ka jau ir nopelnījis pietiekami daudz naudas, lai beigtu karjeru un vairs nestrādātu."

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/2020/5/...
https://www.mmafighting.com/2020/5/...
https://www.mmafighting.com/2020/5/...
https://www.mmafighting.com/2020/6/...