Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Milžu cīņa: džentlmenis pret klaunu

Jānis Pārums

Milžu cīņa: džentlmenis pret klaunu
Vladimirs Kļičko un Taisons Fjūrijs
Foto: AP/Scanpix

Šovakar ap pusnakti Vācijas pilsētā Diseldorfā IBO, IBF, WBO un WBA superčempions ukrainis Vladimirs Kļičko (64-3, 53KO) cīņā pret britu Taisonu Fjūriju (24-0, 18KO) lūkos 19. reizi pēc kārtas nosargāt savus titulus.

55 tūkstošus ietilpīgajā Diseldorfas "Espirit Arena" stadionā ringā izies divas dažādas paaudzes – laikā, kad Vladimirs Kļičko sāka trenēties boksā (14 gadu vecumā) Taisons Fjūrijs vēl bija bērna autiņos, savukārt laikā, kad Kļičko 1996.gadā kļuva par Atlantas olimpisko spēļu čempionu, Fjūrijam vēl nebija apritējuši pat astoņi gadi (tas notika astoņas dienas pēc Kļičko fināla cīņas). Kad 2008.gadā Fjūrijs sāka profesionālo karjeru, Kļičko profesionāļos jau bija aizvadījis 53 cīņas un tobrīd bija IBO, IBF un WBO čempions.

Šobrīd Kļičko ir 39 gadi, Fjūrijam 27. Tieši jaunība un ātrums ir tas, ko pirms cīņas akcentē Fjūrijs, norādot, ka Kļičko jau ir večuks, kam pienācis laiks doties pensijā. Gatavojoties cīņai britu bokseris pamatīgi izklaidējis publiku, vienā no preses konferencēm ierodoties pat Betmena kostīmā. Pie dažādiem pretinieku izgājieniem korektais un inteliģentais Kļičko ir pieradis un tādu viņu karjerā bijis ne mazums. Neapšaubāmi, ka ārpus ringa Fjūrijs ir klauns un šovmens, taču ringā ar viņu joki ir mazi. To apliecina arī bilance – 24 uzvaras 24 cīņās; 18 cīņās uzvara izcīnīta priekšlaicīgi.



Tomēr uz Kļičko fona tas ir vairāk nekā pieticīgi – Kļičko aizvadījis 67 cīņas, 64 uzvarējis (trīs zaudējumi, taču pēdējais vairāk nekā pirms 11 gadiem), tostarp 53 – ar nokautu. Titulcīņās ukrainis izcīnījis 25 uzvaras jeb tikai par vienu mazāk nekā Džo Lūiss (26), veiksmīgi aizstāvējis titulu 23 reizes (Džo Lūiss – 25). Šobrīd Kļičko savus titulus aizstāvējis jau 18 reizes pēc kārtas (Džo Lūiss – 25) un čempiona statusā ir jau deviņus gadus un septiņus mēnešus, kas ir otrais visu laiku labākais rezultāts aiz jau vairākkārt pieminētā Džo Lūisa, kurš savulaik bija čempions 11 gadus un astoņus mēnešus. Fjūrijs sola šo Kļičko virzīšanos pretī rekordam apturēt.

Tik augumā ražīgs un vienlaikus nopietns pretinieks Vladimiram patiešām nav bijis – Fjūrijs ir 206 centimetrus garš un viņam ir garākas rokas. Līdz šim garākais Kļičko pretinieks titulcīņā bija polis Mariušs Vahs (202cm), kurš tika pārliecinoši sakauts 12 raundu cīņā pēc punktiem (vēlāk polis tika pieķerts aizliegto vielu lietošanā un uz gadu diskvalificēts). Vladimiram bijusi vēl virkne augumā raženu pretinieku (Deriks Džefersons, Džamils Maklains, Rejs Ostins, Tonijs Tompsons, Kubrats Puļevs), taču visi krituši no Kļičko dūres.

Fjūrijs, kurš šobrīd, visticamāk, patiešām ir savā labākajā formā karjeras laikā, Vladimiram varētu būt nopietns pārbaudījums. Kļičko augumā atpaliek par astoņiem centimetriem (198), bet svarā oficiālajā svēršanās procedūrā bija vien par 0.5 kilogramiem vieglāks. Fjūrijam ir četras lietas, kas padara viņu par bīstamu pretinieku. Pirmkārt, tā ir stājas un distances maiņa – viņš vienlīdz efektīvi var boksēties abās stājās, būt bīstams gan no distances, gan tuvcīņā. Otrkārt, tā ir izturība – kā uzsver viņa tēvocis un treneris Pīters Fjūrijs, viņam ir lielisks "motors" un viņš augstā tempā var aizvadīt visus 12 raundus. Treškārt, tā ir prasme cīņas laikā izmantot dažādus rupjus paņēmienus, lai izsistu pretinieku no līdzsvara. Un ceturtkārt – milzu vēlme uzvarēt un baiļu neesamība (tiesa, kādā no intervijām Fjūrijs atzinis, ka nervozē pirms gaidāmās cīņas; Kļičko norāda, ka tas nozīmē tikai to, ka Fjūrijs ir patiesi labā sportiskā formā – aut.).



Tai pat laikā Fjūrijam ir arī trūkumi. Vairākiem bokseriem ir bijis pa spēkam viņu aizsūtīt nokdaunā – ja tas izdevās Stīvam Kaningemam un Nevenam Pajkičam, tad, kas notiks, ja viņš izlaidīs kādu jaudīgo Kļičko sitienu?! Protams, nokdauni nav sveši arī Vladimiram, taču pēdējoreiz viņš ko tādu piedzīvojis pirms... vairāk nekā desmit gadiem (pirmajā cīņā pret Semjuelu Pīteru piedzīvoja pat trīs nokdaunus, taču uzvarēja pēc punktiem ar 114:111). Vēl viens Fjūrija mīnuss ir nopietnu cīņu trūkums ar augstākā līmeņa pretiniekiem. Daži pieklājīga līmeņa bokseri (jau pieminētie Kaningems un Pajkičs, kā arī Dereks Čisora, Kevins Džonsons vai Kristians Hamers, kurš bija brita pēdējais pretinieks un šī gada februārī tika sakauts astoņos raundos) pretiniekos viņam, protams, ir bijuši, bet par lielāko daļu nemaz nav vērts runāt.

Ņemot vērā visus Fjūrija izteikumus un izlēcienus pirms cīņas, iespējams, šoreiz Kļičko ringā būs agresīvs jau no paša cīņas sākuma (to prognozē arī Fjūrijs) nevis uzsāks to piesardzīgi. Ja Kļičko izdosies pretinieku aizsūtīt nokdaunā, tad viņam jābūt gatavam no dažādiem netīriem paņēmieniem no Fjūrija puses – brits izmantos visus paņēmienus, lai varētu turpināt cīņu un cerēt uz panākumu. Vairums ekspertu uzskata, ka, jo ilgāk cīņa turpināsies, jo konkurētspējīgāks Fjūrijs būs. Bez šaubām, ņemot vērā pieredzi un rūdījumu, kā arī allaž lielisko sportisko formu, Kļičko ir un paliek favorīts. Šeit iespējami vairāki scenāriji – no iznīcinoša nokauta kādā no raundiem vai smagas 12 raundu cīņas. Taču nenovērtēt Fjūriju nevar - boksa burvība slēpjas tajā, ka visu var izšķirt viens sitiens.

Piecās no pēdējām sešām cīņām Kļičko saviem oponentiem sagādāja pirmo zaudējumu karjerā (tostarp pēdējā cīņā pret Braientu Dženingsu, kurš tika pārspēts pēc punktiem). Vai tas pats sagaida arī Fjūriju?

Cīņas sākums paredzēts nedaudz pēc pusnakts pēc Latvijas laika. Fjūrija uznāciens ringā paredzēts plkst. 23:55, kas nozīmē, ka cīņa varētu sākties aptuveni 15-20 minūtes vēlāk, tātad ap 00:10 - 00:15. Latvijā Kļičko un Fjūrija cīņu tiešraidē demonstrēs Viasat Sport Baltic (tiešraide jau no plkst. 22:00). Vairākas iespējas skatīties cīņu internetā pieejamas ŠEIT (hipersaites tiks pievienotas neilgi pirms cīņas sākuma).

Izmantotie resursi:
Boxing News
The Telegraph - Telegraph online, Daily...
Boxing News - Новости бокса
BoxRec Boxing Records

Kurš un kā uzvarēs Kļičko - Fjūrija cīņā?

  • 244

  • 91

  • 53

  • 43


1 2 3 4 5 6 7 215 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-28 15:25, pirms 8 gadiem
https://www.youtube.com/watch?v=hqI...

Jau pret krūzeriem netur sitienu. A ja Vladimirs tā trāpītu

     [+] [-]

, 2015-11-28 16:00, pirms 8 gadiem
Tak jau klauns draud atcelt cīņu, segums par mīkstu esot.

  -1 [+] [-]

, 2015-11-28 16:03, pirms 8 gadiem
Kļičko uzvara 7 raundā, vai ātrāk, iespējams ar tko

     [+] [-]

, 2015-11-28 16:04, pirms 8 gadiem
negausis rakstīja: Tak jau klauns draud atcelt cīņu, segums par mīkstu esot.

Kur to lasiji?

  +1 [+] [-]

, 2015-11-28 16:10, pirms 8 gadiem
Klitschkoo rakstīja: Kur to lasiji?
Te ir kaut kas.
https://ca.sports.yahoo.com/news/ty...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-11-28 16:29, pirms 8 gadiem
Balamuti kliņģerī iznesīs no arēnas! Par Kļičko uzvaru!

     [+] [-]

, 2015-11-28 16:50, pirms 8 gadiem
Fjūrijam kā trollim vajadzētu iziet zem šitā gabala

https://www.youtube.com/watch?v=5Dm...

     [+] [-]

, 2015-11-28 16:54, pirms 8 gadiem
Maz koef. Uz Vladi. Būs jāliek laikam 15eur.
Prognozēju, ka 5. Raundā ar uppercut nosūtīs KO Fjūriju.
Tik nezinu kurš viņu tur nosūtīs
https://m.youtube.com/watch?v=wdFP-...

     [+] [-]

, 2015-11-28 17:05, pirms 8 gadiem
Diženākais smagsvars viegli pieveiks balamuti.

     [+] [-]

, 2015-11-28 17:18, pirms 8 gadiem
zigmārs112 rakstīja: https://www.youtube.com/watch?v=hqI...


Jau pret krūzeriem netur sitienu. A ja Vladimirs tā trāpītu
..........noskaties visu cīņu čalīt,kas tajā reizē uzvarēja...

     [+] [-]

, 2015-11-28 17:26, pirms 8 gadiem
negausis rakstīja: Tak jau klauns draud atcelt cīņu, segums par mīkstu esot.
Skiet ka tagat seguma problemas ir atrisinatas, cina notiks.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-28 17:31, pirms 8 gadiem
Radzinsh rakstīja: ..........noskaties visu cīņu čalīt,kas tajā reizē uzvarēja...
nu uzvarēja Fjūrijs,bet tas neko nemaina. Kļičko sit daudz,daudz smagāk. Divu dažādu līmeņu bokseri. Fjūrijs vienīgā cerība ir Lucky punch

  -2 [+] [-]

, 2015-11-28 17:46, pirms 8 gadiem
cikos kautinsh

     [+] [-]

, 2015-11-28 17:51, pirms 8 gadiem
Akmens vecis rakstīja: cikos kautinsh
Pusnaktī apmēram sāksies.

     [+] [-]

, 2015-11-28 18:02, pirms 8 gadiem
negausis rakstīja: Tak jau klauns draud atcelt cīņu, segums par mīkstu esot.
To segumu tak priekš viņa sagatavoja, lai mīkstāk krist. Nu, ka grib smagāk un sāpīgāk, tad ko tu garam cirvim padarīsi.

     [+] [-]

, 2015-11-28 18:17, pirms 8 gadiem
Kreilis rakstīja: To segumu tak priekš viņa sagatavoja, lai mīkstāk krist. Nu, ka grib smagāk un sāpīgāk, tad ko tu garam cirvim padarīsi.
Klicko ari sava nometne trennejas un sparingoja uz miksta seguma. Fjurijs nekad nebija redzejis tik mikstu segumu un interneta ari ir video , pa to segumu lekajot izskatas ka leka pa matraci. Domaju ka ta kada Klicko viltiba jo Fjurijam butu grutak kusteties jo nekad nav boksejies uz tik miksta seguma.

  -1 [+] [-]

, 2015-11-28 18:55, pirms 8 gadiem
Ja tas Fjuurijs nebuutu taads bezkaunja un klauns, es noveeletu beidzot atdariit Klichko ar vinja zaaleem - izmantot auguma paarsvaru un tikai jabot un jabot un vaakt punktinjus. Tiklidz Klicko saisinaatu distanci, uzreiz brutaali iet klinchaa - turet aiz galvas, gulties virsuu u.t.t.t Lai tas visu laiku lielakais klinchotaajs pagarshotu "savas zaales".
Tagad protams, taadam balamutem nenoveelu uzvaru. Bet nu tas, ka Klichko reizeem ir pretiigi bezkaunigs klinchotaajs, arii ir fakts. Vinju nediskvalificee tikai vinja statusa deelj.

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:20, pirms 8 gadiem
Andree rakstīja: Ja tas Fjuurijs nebuutu taads bezkaunja un klauns, es noveeletu beidzot atdariit Klichko ar vinja zaaleem - izmantot auguma paarsvaru un tikai jabot un jabot un vaakt punktinjus. Tiklidz Klicko saisinaatu distanci, uzreiz brutaali iet klinchaa - turet aiz galvas, gulties virsuu u.t.t.t Lai tas visu laiku lielakais klinchotaajs pagarshotu "savas zaales".
Tagad protams, taadam balamutem nenoveelu uzvaru. Bet nu tas, ka Klichko reizeem ir pretiigi bezkaunigs klinchotaajs, arii ir fakts. Vinju nediskvalificee tikai vinja statusa deelj.
Njam kartejais gudrinieks. Klinch ir viena no boksa sastavdalam, ko izmanto vainu tad kad esi paguris vai ari tad ka tev neatliek nekas cits. No Klincha ari var izvairities.

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:24, pirms 8 gadiem
Kaa redzam Klitchko gadijumaa, klinchu izmanto arii, lai noslaapetu jebkura veida tuvciinju, kad pretinieks ir mazaaks augumaa. Kaadreiz par to deva soda punktus, diskvalificeeja. Bet klichko ir atlauts viss.
Un apgaismo mani, kaa no klincha izvairiities?

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:27, pirms 8 gadiem
Daņila Fox rakstīja: garlaicīgs tas bokss ,vot rokijs gan interesants
atkal tu nonāc pretrunā pats ar sevi
Kas tad bija Rokijs?
Daiļslidošana?

Būs laikam jāzvana uz BezTabu! Lai pārbauda visatļautību tajos psihenes namos...kā var būt tā ka psihie tur tiek pie wi-fi!

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:29, pirms 8 gadiem
Andree rakstīja: Kaa redzam Klitchko gadijumaa, klinchu izmanto arii, lai noslaapetu jebkura veida tuvciinju, kad pretinieks ir mazaaks augumaa. Kaadreiz par to deva soda punktus, diskvalificeeja. Bet klichko ir atlauts viss.
Un apgaismo mani, kaa no klincha izvairiities?
varbut apskaties kadu Maika Taisona cinu? Piem. pret Mitch Green, vins biezi ka Maiks tika tuvak meginaja Klinchot, bet vins viegli tika lauka plus vel pamanijas vairakus sitienus izdarit un beigas vinneja viegli pec punktiem.

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:43, pirms 8 gadiem
Esmu noskatiijies visas Taisona ciinjas. Griins Taisona uzbrukuma saakumaa gandriz vienmer atkaapaas, pa to laiku Taisons dabuuja traapit dazhus sitienus, tad abi bija tikushi liidz virveem un tad Griins saaka klinchot. Un no tiem klinchiem Taisons nekur netika aaraa.

Bet Klichko nekur neatkapjas - klincho uzreiz. Taatad, daudz bezkauniigaak.
Un taadu Jesse Fergusonu diskvalificeeja par tureshanu, klinchoshanu ciinjaa ar Taisonu.

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:45, pirms 8 gadiem
Kāpēc man Fjūrijs atgādina Ovečkinu betmena kostīmā?

     [+] [-]

, 2015-11-28 19:54, pirms 8 gadiem
pa tv rādīs tikai vsb??

     [+] [-]

, 2015-11-28 20:20, pirms 8 gadiem
Jāskatās.
Cerams, ka pati cina ari saksies 12os.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-28 20:47, pirms 8 gadiem
HuliManiBanoo rakstīja: Ciina buus ne atrak par 00:45!!! Japaspeej visiem burgeri un kola izreklameet!!!
Tu ar skatisies?
Nedomā mest izaicinājumu Kļičko? Varbut uzvaresi šo, un honorāru smuku dabusi.

     [+] [-]

, 2015-11-28 20:59, pirms 8 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Tu ar skatisies?
Nedomā mest izaicinājumu Kļičko? Varbut uzvaresi šo, un honorāru smuku dabusi.
ja viņš pārvalda perfekti Peek a Boo skillu tad ir iespējas Tikai tādā veidā varētu pretendēt uz uzvaru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-28 22:39, pirms 8 gadiem
Ir jau zināma kāda adrese/sopka, pa kuru varēs redzēt cīņu?

     [+] [-]

, 2015-11-28 22:39, pirms 8 gadiem
Kāpēc Sport Baltic nerāda neko vēl? Ap 22:00 solīja tiešraidi

     [+] [-]

, 2015-11-28 22:57, pirms 8 gadiem
Magnijs rakstīja: Ir jau zināma kāda adrese/sopka, pa kuru varēs redzēt cīņu?
Wladimir Klitschko vs Tyson Fury     

     [+] [-]

, 2015-11-28 22:59, pirms 8 gadiem
Raada jau vsb.
1 2 3 4 5 6 7 215 komentāri