Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis Genādijs Šatkovs

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Mūžībā aizgājis Genādijs Šatkovs
Genādijs Šatkovs
Foto:allboxing.ru

Vakar Sanktpēterburgā 77 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā aizgājis izcilais Padomju Savienības bokseris, Olimpiskais čempions un vairāku PSRS godalgu ieguvušais Genādijs Šatkovs.

Genādijs Šatkovs piedzima 1932. gada 27. maijā. Ar boksu tas sāka nodarboties divpadsmit gadu vecumā pie sava ilggadējā trenera Ivana Osipova. Pirmais lielais panākums Šatkova karjerā bija bronzas medaļa PSRS čempionātā junioru klasē 1949. gadā. Pēc septiņiem gadiem, 1956. gadā Šatkovs Melburnā kļuva par XVI Olimpisko spēļu uzvarētāju svara kategorijā līdz 75 kg, finālā nokautējot Čīles pārstāvi Ramonu Tapiu. Nākošajās, XVII Olimpiskajās spēlēs (1960.g.), kuras notika Romā, komandas uzdevumā leģendārajam bokserim nācās startēt citā svara kategorijā (līdz 81 kg), kur jau ceturtdaļfinālā piekāpās nākošajam Olimpiskajam čempionam Kasiusam Klejam (Muhameds Ali).

Genādijs Šatkovs arīdzan divreiz ir izcīnījis divus Eiropas čempiona titulus (1955. un 1959.g.), kā arī 1955., 1956. un 1958. gadā kļuva par trīskārtējo PSRS čempionu. Šatkovs vēsturē arī iegājis kā pirmais, kurš uzvarējis pirmajā PSRS vasaras tautu spartakiādē. Par izciliem sasnigumiem sportā Genādijs 1957.gadā tika apbalvots ar Ļeņina ordeni. Savas karjeras laikā bokseris ir aizvadījis 227 cīņas no, kurā 215 guvis uzvaras.

Pēc aiziešanas no lielā sporta Genādijs Šatkovs aizstāvēja kandidāta disertāciju likumdošanā un 1964. gadā kļuva par Ļeņingradas Valsts Universitātes prorektoru. Viņš ir autors vairāk nekā simts zinātniskiem rakstiem un vairākām grāmatām.

Taču 1969. gadā Šatkova dzīvē sākās nopietnas veselības problēmas, tas pārcieta smagu cilmes insultu, pēc kura atlabšana viņam prasīja piecus gadus, kļūdams par vienu no retajiem piemēriem, kurš pilnībā spēja atgūt runas un kustību spējas pēc tik nopietnas slimības.

Pēc deviņpadsmit gadiem (1988.g.) ar četru dienu intervālu bijušais bokseris pārcieta vēl divus insultus, taču atkal spēja atveseļoties un turpināt darbu ar studentiem. Šatkovs tāpat kā sportā arī darbā bija ļoti neatlaidīgs un neskatoties uz vecumu un veselības problēmām, tas turpināja strādāt ar audzēkņiem pat tad, kad bija pārsniedzis jau septiņdesmit gadu slieksni.

Izmantotie resursi:
allboxing.ru