Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Aizsaulē aizgājis leģendārais Freizers

Jānis Celmiņš

Aizsaulē aizgājis leģendārais Freizers
Džo Freizers
Foto: worldinsport.com

67 gadu vecumā aizsaulē aizgājis leģendārais smagsvara bokseris, bijušais pasaules čempions Džo Freizers (32-4-1, 27KO), kurš savās pēdējās dzīves dienās sirga ar aknu vēzi.

67 gadus vecajam Freizeram vēzis tika diagnosticēts pirms četrām, piecām nedēļām. Ārsti pauda, ka boksa leģendai atlicis pavisam maz laika, kamēr tuvinieki, draugi, cīņu biedri, boksa un vienkāršī sporta līdzjutēji cerēja, ka Freizers spēs uzvarēt savas dzīves pēdējā cīņā, taču aizvadītajā naktī viņš miris.

Freizera lieliskā karjera

Pirms Freizers kļuva par profesionālu bokseri, viņš aizvadīja arī veiksmīgu amatiera karjeru, kas noslēdzās ar triumfu 1964.gada Tokijas olimpiskajās spēlēs. Profesionāļa karjeru Džo uzsāka 1965.gadā, kad jau pirmajā raundā ar tehnisko nokautu sakāva Vūdiju Gosu. Freizers ar nokautu uzvarēja arī nākamajās deviņās cīņās, taču viņa 11.karjeras cīņa pret argentīnieti Oskaru Bonavenu izvērtās ļoti smaga – otrajā raundā Freizers divreiz pabija nokdaunā, taču prata uzvarēt sīvā cīņā pēc punktiem (6:4, 5:5, 5:4). Freizers turpināja krāt uzvaru pēc uzvaras un 1970.gadā pēc tam, kad viņš piektajā raundā sakāva Džimiju Elisu, viņš kļuva par WBA pasaules čempionu. Freizers bija čempions līdz 1973.gadam.

Karjeras 27.cīņā Freizeram pretī stājās viņa kādreizējais draugs, leģendārais Muhameds Ali (dzimis – Kasiuss Klejs), kurš pirms abu savstarpējās cīņas krasi mainīja savus izteikumus par Freizeru, padarot viņu par ienaidnieku, lai gan laikā, kad Ali tika atņemts WBA tituls un boksera licence par atteikšanos karot Vjetnamā reliģisku apsvērumu dēļ, Freizers viņu atbalstīja. Freizera un Ali triloģijas pirmā cīņa tika nodēvēta par "Gadsimta cīņu". 14.raundā Freizers Ali pirmoreiz karjerā aizsūtīja nokdaunā un cīņu uzvarēja pēc punktiem ar 9:6, 11:4 un 8:6, sagādājot Ali pirmo zaudējumu karjerā!

Pēc tam sekoja vēl divi panākumi, bet 1973.gada 22.janvārī Jamaikas pilsētā Kingstonā Freizers aizvadīja cīņu pret Džordžu Formenu, kurš līdz tam nebija zaudējis ne reizi (37-0). Savas karjeras 30.cīņā Freizers piedzīvoja pirmo zaudējumu, divu raundu laikā saņemot sešus nokdaunus. Tam sekoja uzvara pār Džo Bagneru, bet gadu vēlāk Freizers aizvadīja otro cīņu pret Ali, kurā Ali izdevās revanšējās (5:6, 4:7, 4:8).

Visbeidzot Freizera un Ali triloģijas trešā cīņa, kas ieguvusi nosaukumu "The Thrilla in Manila", notika 1975.gadā. Cīņu labāk iesāka Ali, savukārt cīņas vidū jau dominēja Freizers, sagādājot tā brīža WBC un WBA čempionam milzum daudz problēmu. Taču ap 10.raundu abi bokseri sāka pagurt, turklāt Freizeram tika savainota kreisā acs, kas viņa uzdevumu uzvarēt padarīja grūtāk izpildāmu, jo vairāk tāpēc, ka ar labo aci Freizers slikti redzēju jau kopš 1963. gada, kad kādā treniņā to bija nopietni savainojis. 13.raundā pēc kāda no Ali sitieniem Freizera zobu aizsargs ielidoja tribīnēs... Šajā un 14.raundā Ali dominēja, tāpēc pēc 14.raunda Freizera pārstāvji nolēma apturēt cīņu. Ali pēcāk teica: "Šī bija reize, kad es jutos vistuvāk nāvei. Freizers ir izcilākais bokseris. Aiz manis." Ali arī uzreiz pēc cīņas devās uz Freizera ģērbtuvi, lai atvainotos par pirms cīņām izteiktajiem apvainojumiem, taču viņš neatvainojās personīgi Džo, bet gan viņa tobrīd 15 gadus vecajam dēlam. Tāpēc Freizers nepieņēma atvainošanos... Pēc triloģijas noslēdzošās cīņas ar Ali Freizers vēl tikai divreiz izgāja ringā - 1976.gadā, kad vēlreiz piekāpās Formenam un piecus gadus vēlāk, kad cīnījās neizšķirti ar Floidu Kamingsu.

Par Ali izteikumiem Freizers vēl ilgi saglabāja rūgtumu. 1996.gadā, kad Ali bija tas gods iedegt Atlantas olimpisko spēļu lāpu, Freizers kādam žurnālistam izteicās: "Ja es tur būtu, es viņu iegrūstu ugunī". Tiesa, vēlāk tajā pašā gadā Freizers preses konferencē atzina, ka vēlas uzlabot savas attiecības ar Ali. "Mums tas jāizdara pirms mēs visi aizveram savas acis, jo es vēlos viņu satikt debesīs," sacīja Freizers.

2001.gadā Muhameds Ali intervijā "New York Times" atzina: "Emociju karstumā es pateicu daudz lietu, ko man nevajadzēja teikt. Nosaucu viņu [Freizeru] vārdos, kādos nevajadzēja viņus nosaukt. Atvainojos par to, piedod man. Tas bija vajadzīgs, lai reklamētu cīņu." Sākumā Freizers pieņēma atvainošanos, bet vēlāk pateica: "Viņš neatvainojās man, bet gan laikrakstam. Joprojām gaidu, kad viņš to pateiks man." Uz to Ali atbildēja: "Ja jūs redzat Freizeru, pasakiet, ka viņš joprojām ir gorilla (reklamējot abu savstarpējās cīņas Ali sauca Freizeru par onkuli Tomu un gorillu – aut.)." 2009.gadā Freizers atzina, ka netur vairs ļaunu prātu uz Ali.

"Pasaule ir zaudējusi izcilu čempionu. Es vienmēr atcerēšos Džo ar respektu un apbrīnu. Izsaku visdziļāko līdzjutību viņa ģimenei. Džo bija iemantojis daudz draugu un es biju viens no tiem," uzzinājis par Freizera nāvi atzina Ali.

1990. gadā Freizers tika iekļauts Starptautiskajā Boksa slavas zālē. Ilgus gadus viņš arī trenēja jaunos boksa censoņus Filadelfijas "Džo Freizera sporta zālē" - tajā pašā, kurā viņš gatavojās savām leģendārajām cīņām.

Vieglas smiltis, ČEMPION!

Freizera karjeras spilgtākie momenti