Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Oskara treniņcīņa pirms septembra?!

Jānis Pārums

Oskara treniņcīņa pirms septembra?!
Oskars De La Hoija (pa kreisi) un Stīvs Forbss
Foto: AP

Svētdien plkst. 4:00 savas karjeras kārtējo cīņu aizvadīs leģendārais amerikāņu bokseris Oskars De La Hoija, kura pretinieks būs viņa tautietis un kādreizējais pasaules čempions Stīvs Forbss.

Oskara De La Hoijas cīņu pret Stīvu Forbsu daudzi uzskata tikai par formalitāti un "iesildīšanos" pirms septembrī gaidāmās revanša cīņas pret Floidu Meivezeru. Vienisprātis par De La Hoijas pārākumu arī ir vairums boksa ekspertu un bukmeikeri. Taču abi bokseri tomēr ir nedaudz savādākās domās.

Oskars De La Hoija / Golden Boy (38-5, 30KO). Meksikāņu izcelsmes amerikāņu bokseris pirms kāpa profesionālajā ringā, aizvadīja veiksmīgu amatieru karjeru. 229 cīņās De La Hoija izcīnīja 224 uzvaras, lielāko triumfu piedzīvojot Barselonas olimpiskajās spēlēs. Pēc tam arī Oskars pārgāja uz profesionālo boksu. Jau 1992. gada beigās viņš aizvadīja savas pirmās divas cīņas profesionāļos, abus pretiniekus nokautējot jau pirmajā raundā, bet divus gadus vēlāk jau sāka "kolekcionēt" titulus.

Pirmo zaudējumu profesionālajā boksā De La Hoija piedzīvoja 1999. gadā, kad nespēja nosargāt savas WBC un IBF čempiona jostas (svarā līdz 66.7kg), zaudējot Feliksam Trinidadam pēc punktiem. Nedaudz vēlāk (2001.) gan De La Hoija atkal kļuva par čempionu, taču pāris gadus vēlāk nācās atzīt (otro reizi karjerā) Šeina Moslija pārākumu. Pēdējo piecu gadu laikā De La Hoija ir aizvadījis tikai piecas cīņas, uzvarot tikai divās no tām. Tiesa, jāatzīst, ka zaudēts izciliem bokseriem – Bernardam Hopkinsam un Floidam Meivezeram. Pērnā gada cīņā pret Meivezeru De La Hoija zaudēja ļoti saspringtā cīņā. Šī gada septembrī tiks aizvadīta De La Hoijas – Meivezera revanša cīņa.

De La Hoija jau iepriekš paziņojis, ka šogad aizvadīs trīs cīņas un tad aizies no boksa, vairāk pievēršoties savai kompānijai "Golden Boy Promotions" (lai gan jau šobrīd De La Hoija krietni aktīvāk darbojas promouteru biznesā nevis boksa ringā – aut.). Divi no trijiem De La Hoijas pretiniekiem jau zinām – Stīvs Forbss un Floids Meivezers, bet par trešo varētu kļūt Migels Kotto.

Ievērības cienīgs ir fakts, ka De La Hoija bijis pasaules čempions sešās dažādās svara kategorijās.

Stīvs Forbss / 2 Pounds (33-5, 9KO). Forbss boksēties sācis jau desmit gadu vecumā, tomēr par viņa amatiera karjeru nav diez ko daudz informācijas. Par profesionālu bokseri Forbss kļuva 1996. gadā un savās pirmajās 14 cīņās uzvarēja. Cīņa nr.15, kas notika 2000. gadā, bija par pasaules čempiona titulu IBO versijā un šajā cīņā Forbss zaudēja Alehandro Gonzalesam. Jau tā paša gada beigās gan Forbss kļuva par pasaules čempionu, jo triumfēja cīņā par IBF titulu, nokautējot Džonu Braunu.

Forbss divreiz aizstāvēja titulu – otrajā reizē tas notika pret Deividu Santosu, tiesa, no titula nācās šķirties muļķīgā veidā – Forbss svēra vairāk nekā pieļaujams, līdz ar to tituls viņam tika atņemts. Pēdējās trijās cīņās Forbss piedzīvojis divus zaudējumus. Pagaidām pēdējo cīņu amerikānis aizvadīja 2007. gada 6. oktobrī, pieveicot mazpazīstamo meksikāni Francisko Bojado.

Pirms cīņas. Skaidrs, ka neapšaubāms favorīts ir Oskars De La Hoija, taču pats viņš atzinis, ka šī nebūs tikai "iesildīšanās" pirms cīņas ar Meivezeru. De La Hoija uzsvēris, ka cīņai pret Forbsu pieiet nopietni un nevar būt ne runas par pretinieka nenovērtēšanu.

Forbss par sev "piešķirto" autsaidera statusu nebēdā: ""Ringā es esmu bezbailīgs, viltīgs un izveicīgs. Nevienam nav izdevies mani nodzenāt ringā. Un savu meistarību vēlējos nodemonstrēt tieši pret tāda līmeņa bokseri kā Oskars De La Hoija. Šī cīņa man būs liels morāls pārbaudījums, bet es redzu sevi kā uzvarētāju".

Abi bokseri vārdu karos nav iesaistījušies, taču izteikuši pārliecību, ka uzvarēs ar nokautu. Jāuzsver, ka Forbss savas karjeras laikā nekad nav bijis pat nokdaunā, tāpēc De La Hoijam nāksies papūlēties, lai noguldītu pretinieku uz ringa dēļiem.

Betway.com ekspertu prognozes
De La Hoijas uzvara - 1.03
Neizšķirts - 34.00
Forbsa uzvara - 10.00

Izmantotie resursi:
boxingscene.com
fightnews.com
boxrec.com