Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Boksa nakts Ņujorkā: Golovkins pret Stīvensu, Abdusalamovs pret Peresu

Jānis Pārums

Boksa nakts Ņujorkā: Golovkins pret Stīvensu, Abdusalamovs pret Peresu
Genādijs Golovkins
Foto: HBO

Šīs nedēļas nozīmīgākais notikums boksa pasaulē norisināsies slavenajā "Madison Square Garden" arēnā Ņujorkā, kur IBO un WBA pasaules čempions svarā līdz 72.6 kilogramiem Genādijs Golovkins aizstāvēs savus titulus pret Kērtisu Stīvensu. Pirms tam ringā izies divi vēl nezaudējuši smagsvaru bokseri – krievs Magomeds Abdusalamovs un kubietis Maiks Peress.

Genādijs Golovkins (27-0, 24KO) – Kērtiss Stīvens (25-3, 18KO)

Kazahstānas bokseris Golovkins jau amatiera karjeras laikā Golovkins sasniedza lielus panākumus, uzvarot pasaules junioru čempionātā, Āzijas spēlēs, Āzijas čempionātā, pasaules čempionātā un 2004.gadā Atēnās kļūstot par olimpisko vicečempionu. Vienīgi 2005.gada pasaules čempionāts kazaham izvērtās neveiksmīgs – ne bez grūtībām pārvarējis pirmo kārtu, Golovkins astoņdaļfinālā sensacionāli zaudēja ēģiptietim Mohamedam Hikalam (21:27), pieliekot punktu savai lieliskajai karjerai – 345 uzvaras 350 cīņās. Amatieru karjeras laikā Golovkins uzvarēja arī vairākus bokserus, kas vēlāk, tāpat kā viņš, izveidoja veiksmīgu profesionāļa karjeru – Matveju Korobjovu, Endiju Lī, Lučianu Buti un Andrē Direlu.

2006.gadā sākās Golovkina profesionālā karjera, kuras ievadā iespēja cīnīties ar nākamo čempionu bija Latvijas bokserim Mārtiņam Kukulim – Golovkins savā ceturtajā profesionālajā cīņā tika ar latvieti galā trešajā raundā ar tehnisko nokautu. Kopumā tikai trim bokseriem (no 27) izdevies izturēt pret kazahu visu cīņu, pārējie piedzīvojuši nokautus pārsvarā pirmo piecu raundu laikā, daži "veiksminieki" noturējušies līdz septītajam, astotajam vai desmitam raundam.

Pirmo prestižo titulu Golovkins izcīnīja 2010.gadā, kad cīņā par vakanto WBA titulu svarā līdz 72.6 kilogramiem 58 sekundēs (!) iznīcināja kolumbieti Miltonu Nunjesu. Kopš tā laika Golovkins titulu aizstāvējis astoņas reizes, allaž pretiniekus pieveicot ar nokautu vai tehnisko nokautu. Šogad vien kazahs cīnījies trīsreiz – janvārī ar tehnisko nokautu septītajā raundā tika pieveikts asiņojošais Gabriels Rosado (cīņa tika apturēta pēc tam, kad Rosado sekundanti ringā izmeta dvieli, kas ir padošanās zīme – aut.), martā trešajā raundā ar nokautu tika sakauts Nobuhiro Išida, bet jūnijā trešajā raundā krita arī Metjū Maklins. Jāpiebilst, ka vēlāk Maklins atzina, ka tieši Golovkins nevis argentīnietis Serhio Gabriels Martiness ir šīs svara kategorijas (līdz 72.6 kg) labākais bokseris (boxrec.com rangā Martiness ir pirmais, Golovkins – otrais). Maklins ir cīnījies arī ar Martinesu, zaudējot ar tehnisko nokautu 11.raundā.

Taču tā kā Golovkina un Martinesa pārstāvjiem vismaz līdz šim nav izdevies vienoties par cīņu, kazaham jācīnās ar citiem. Šoreiz izvēle kritusi uz boxrec.com reitinga 13.numuru Kērtisu Stīvensu, kurš pērn pēc divu gadu pauzes atgriezās ringā un izcīnījis četras uzvaras – vienu pēc punktiem un trīs ar nokautu jau pirmajā raundā. Stīvensam nekad nav piederējis kāds no prestižajiem tituliem, bet šobrīd viņš ir Ziemeļamerikas Boksa federācijas (NABF) čempions. Eksperti Stīvensa izredzes pret Golovkinu vērtē pagalam pieticīgi, un ir liela varbūtība, ka Golovkins izcīnīs savu 15.uzvaru pēc kārtas ar nokautu.

Magomeds Abdusalamovs (18-0, 18KO) – Maiks Peress (19-0, 12KO)

Krieva Abdusalamova un kubieša Peresa cīņa notiks turpat, kur Golovkina cīņa ar Stīvensu, tikai nedaudz agrāk. Šeit intrigas solās būt vairāk. Abi bokseri vēl ne reizi nav zaudējuši un pakāpeniski virzās augšup pa smagsvaru divīzijas kāpnēm, turklāt Abdusalamovam ir perfekta bilance – visas 18 uzvaras izcīnītas ar nokautu. Abi bokseri karjeru uzsāka 2008.gadā, turklāt Peress debitēja pret Latvijas bokseri Jevgeņiju Stamburski, uzvarot viņu ar tehnisko nokautu pirmajā raundā. Tāpat Peresa upuru pulkā ir arī Edgars Kalnārs un Pāvels Dolgovs – pret Kalnāru uzvara tika gūta 48 sekundēs, pret Dolgovu – 101 sekundē.

Pēdējo divu gadu laikā Peress cīnījies trīsreiz, visās cīņās uzvarot pēc punktiem. Pērn kubietis ringā neizgāja ne reizi, bet šogad vienīgā cīņa aizvadīta maijā pret pieredzējušo Trevisu Vokeru (39-11-1, 31KO), kurās karjeras laikā cīnījies ar virkni pazīstamu smagsvaru – Krisu Areolu, Džonatanu Benksu, Ruslanu Čagajevu, Kubratu Puļevu un Tomašu Admeku (visiem zaudējis).

Abdusalamovs ringā izgājis krietni biežāk – pērn četrreiz, šogad jau divreiz. Visilgāk pret Abdusalamovu - nepilnus piecus raundus (ņemot vērā visas 18 cīņas) – šī gada martā izturējis puertorikānis Viktors Bisbals (21-2, 15KO). Pēdējo cīņu krievs aizvadīja aprīļa beigās, bet šo cīņu nav vērts īsti pieminēt – argentīnietis ar lieko svaru Sebastians Ignasio Sebaloss ringā izskatījās nožēlojami, 61 sekundes laikā trīsreiz pabija nokdaunā un cīņa bija galā.

Abdusalamovs un Peress viens otram noteikti būs nopietnākie pretinieki karjerā. Portāla BoxRec Boxing Records smagsvaru rangā abi atrodas blakus – krievs ir 29.vietā, kubietis pozīciju zemāk. Jāpiebilst, ka Peresam cīņai palīdzēja gatavoties Abdusalamova tautietis Vladimirs Tereškins (17-0-1, 8KO). Vienu vai otru bokseri par izteiktu favorītu nosaukt nevar, par ko liecina arī bukmeikeru koeficienti (piemēram, Unibet – 1.87 uz Abdusalamovu, 1.92 uz Peresu).

Pietiekami saistoša varētu būt arī britu boksera Olas Afolabi (19-3-4, 9KO) cīņa pret poli Lukašu Janiku (26-1, 14KO), kas notiks pirms abām galvenajām nakts cīņām. Bokseri cīnīsies par IBO pirmā smagā svara čempiona titulu. Izteikta favorīta statusā šajā pārī ir Afolabi.

Ņujorkā notiekošās cīņas tiešraidē varēs vērot arī kanālā "Viasat Sport Baltic". Tiešraide sāksies svētdienas rītā plkst. 3:00 pēc Latvijas laika, kad ringā izies Afolabi un Janiks. Plkst. 4:00 cīņa paredzēta Abdusalamovam un Peresam, savukārt boksa nakts galvenā cīņa – Golovkins pret Stīvensu - sāksies plkst. 5:00 pēc Latvijas laika.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja