Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Ziņojums: Rio olimpisko spēļu boksa cīņās tiesneši manipulējuši ar rezultātiem

Rolands Eliņš

Ziņojums: Rio olimpisko spēļu boksa cīņās tiesneši manipulējuši ar rezultātiem
Maikls Konlans pret Vladimiru Ņikitinu. Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās boksa asociācijas (AIBA) pasūtītajā izmeklēšanā sniegta informācija, ka vairākas cīņas Rio olimpisko spēļu boksa turnīrā tikušas sarunātas, tiesnešiem izvēloties uzvarētāju jau pirms cīņas sākuma.

Riodežaneiro olimpisko spēļu boksa turnīri jau iepriekš izpelnījušies pamatīgu aizdomu mākoņos, it īpaši jau īra Maikla Konlana un krieva Vladimira Ņikitina cīņas sakarā. Konlana pārākums ringā ceturtdaļfināla cīņā bija visnotaļ acīmredzams, taču tiesneši punktus saskaitīja par labu Ņikitinam. To Konlans turpat ringā novērtēja ar rupja žesta rādīšanu tiesnešu virzienā.

Jautājumi bija par vēl vairākām citām cīņām 2016. gada olimpiskajās spēlēs, un AIBA, kas nesen mainījusi savu vadību, pasūtīja izmeklēšanu šajā sakarā. Tā tika veikta Kanādas advokāta Ričarda Maklārena vadībā. Maklārens plašāku ievērību sporta pasaulē izpelnījies ar vairākām sarežģītām izmeklēšanām, ieskaitot viņa sniegto pētījumu par Krievijas valsts atbalstītu dopinga lietošanas sistēmu, kas noveda pie sankcijām pret Krieviju, no kurām daļa joprojām ir spēkā.

AIBA publicējusi izmeklēšanas rezultātu pirmo daļu, kurā Maklārens secina, ka vairākas cīņas Rio olimpiskajās spēlēs tikušas sarunātas. Viņš sniedz pierādījumus par to, ka AIBA darbinieki un nozīmētie tiesneši paši savā starpā jau pirms cīņām noteikuši to uzvarētājus. Konkrēts sarunāto cīņu skaits netiek nosaukts, taču tādas bijušas apmēram 11. Maklārens uzsver, ka šajā skaitā iekļauj tikai tās cīņas, par kurām viņam ir pierādījumi vai pamats aizdomām.

AIBA amatpersonas esot izmantojušas savas pozīcijas ļaunprātīgi, izvēloties cīņu tiesnešus, lai varētu ietekmēt cīņu rezultātus. Teorētiski šo procesu pārraudzīja īpaša ētikas komisija, taču praksē tā tika pārvērsta par formālu procesu apstiprinātāju.

Maklārens savā ziņojumā pauda, ka šāda veida sistēma pieļāva iespēju darboties negodīgiem un uzpirktiem tiesnešiem, kuri tika nozīmēti cīņās, kurās kādam bija nepieciešams konkrēts rezultāts. Maklārens uzsver, ka izvēlētajiem tiesnešiem bija jāapzinās sava loma vai arī viņi būtu bijuši ļoti nekompetenti savā nozarē. Rio spēļu kvalifikācijas cīņas tika izmantotas kā platforma, kurā atsijāt ērtos un neērtos tiesnešus.

Tiesneši saņēma ziņu par to, kuram bokserim jāuzvar, jau iepriekšējās dienas rītā, un šīs ziņas tika nodotas Rio spēļu oficiālajās telpās, kas pieejamas tikai organizatoriem un sportistiem.

Maklārena ziņojumā iekļauta arī liecība par to, ka tiesnesis no Kazahstānas pieprasījis kukuli 250 tūkstošu dolāru apmērā, lai Mongolijas bokseris Otgondalajs pusfinālā pārspētu Francijas sportistu Sofianu Umihu. Kukulis netika piešķirts, un mongolis zaudēja. Maklārena ziņojumā šīs cīņas rezultāts (identisks visu piecu tiesnešu vērtējumā) bijis neatbilstošs cīņas gaitai.

Tāpat Maklārena pētījumā paustas bažas arī par 2012. gada olimpisko spēļu boksa turnīru. Saņemtas liecības, ka AIBA vadība esot devusi rīkojumus tiesnešiem un organizatoriem parūpēties par konkrētu bokseru iekļūšanu olimpiskajās spēlēs, tādējādi atmaksājot viņu pārstāvjiem par pasākumu rīkošanu, vai, gluži pretēji, sniegti rīkojumi, lai Azerbaidžānas bokseri pie zelta medaļām netiktu, kas arī nenotika.

Taču jāuzsver, ka pagaidām netiek izdarīti secinājumi par to, kuras personas stāvējušas aiz šīm shēmām un kurš tieši bijis galvenais ieguvējs.

AIBA vadību kopš decembra pārņēmis krievu uzņēmējs Umars Kremļevs, kurš solījis pamatīgi "izravēt" organizāciju un atjaunot uzticību boksam kā sporta veidam. Jāpiemin, ka neviens no Rio spēļu boksa tiesnešiem Tokijas olimpiskajās spēlēs nebija nodarbināts, jo šo turnīru organizācija Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK).

Taču SOK joprojām nav sniegusi garantijas, ka bokss saglabās savu vietu Parīzes spēļu olimpiskajā programmā, jo arī šogad tiek saņemti ziņojumi par aizdomīgiem rezultātiem augsta līmeņa amatieru boksa sacensībās, ko pārrauga AIBA.

Izmantotie resursi:
https://www.cbc.ca/sports/olympics/...

     [+] [-]

, 2021-10-01 20:45, pirms 3 gadiem
Krievs atmasko krievu un noalgo Maklārenu to visu izmeklēt
Liels respekts no manis
Visiem vainigajiem būtu jasēž