Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Itālijā kalta kolekcijas monēta - Latvijas Banka atzīmēs Latvijas basketbola simtgadi

Agris Suveizda

Itālijā kalta kolekcijas monēta - Latvijas Banka atzīmēs Latvijas basketbola simtgadi
Foto: Latvijas Banka

Latvijas basketbola izlases vīru sniegums ir pārsteidzis visus un atgriezis Latvijas basketbolu pasaules elitē. Gribasspēks, apbrīnojams cīņasspars. Latvijā basketbols allaž bijis populārs un mīļš sporta veids. 2023. gadā apritēs 100 gadu kopš Latvijas Basketbola savienības dibināšanas. Ņemot vērā šo notikumu un fantastiskos panākumus gan šobrīd, gan iepriekš – panākumus 3x3 basketbolā, sieviešu izlases sniegumu un šā sporta veida popularitāti kopumā –, Latvijas Banka plāno izlaist basketbola tēmai veltītu euro kolekcijas monētu. Monēta gaidāma šā gada novembrī, un tās grafiskā dizaina autors ir Paulis Liepa.

Basketbolam veltītā monēta tiek kalta Itālijas kaltuvē. FIBA 2023. gada Pasaules kausā gan Latvija, gan Itālija iekļuva starp pasaules astoņām vadošajām izlasēm. Abu valstsvienību ceļi Manilā krustojas 2023. gada 7. septembrī, cīnoties gandarījuma turnīrā par 5. vietu. Interesanti, ka mūsu valstsvienības galvenais treneris ir itālietis Luka Banki, kurš atzinis, ka būs neierasti cīnīties pret savu dzimteni, taču vienlaikus viņam ir lepnums par Latvijas sasniegto progresu un cīņassparu. Tādējādi gaidāmā monēta simbolizē arī sadarbību starp Latviju un Itāliju, savukārt cīņa basketbola laukumā – azartiska un bez kompromisa.

Pirmās basketbola spēles Latvijā notika 1920. gadā. Šo mazliet vairāk nekā 100 gadu laikā basketbols ir kļuvis par vienu no populārākajiem sporta veidiem Latvijā. Pašlaik mūsu valstī darbojas 6 profesionālās komandas, aptuveni 60 komandu spēlē Latvijas Basketbola savienības organizētajos amatieru turnīros. Papildu tam izveidotas arī skolu un augstskolu komandas, un jaunatnes līgas čempionātā šogad piedalās 423 komandas.

Basketbols ir daudzveidīgs sporta veids. Iepriekšējos gados lielu popularitāti guvis ielu basketbols jeb 3x3 formāta spēle. Latvijas 3x3 basketbola izlase 2021. gadā izcīnīja olimpisko čempionu titulu. 2022. gadā Latvijas kausa izcīņā iesaistījās aptuveni 120 komandu. Basketbola grozus var manīt arī daudzu māju pagalmos, kā arī ielu basketbola laukumi ir pieejami ikvienam interesentam.

Monēta nes vēstījumu par basketbolu kā stratēģisku spēli. Tajā liela nozīme ir gan komandai, gan spēles stratēģijai, spējai sadarboties un pēc iespējas labāk izmantot komandas stiprās puses. Bez pārdomātas stratēģijas nav uzvaras. Vai bumba iekritīs grozā, vai gūsim svarīgo uzvaras punktu?

Izmantotie resursi:
https://www.e-monetas.lv/jaunums/25...

Noderīgas saites:

PK 2023 jaunumi
PK 2023 kalendārs un rezultāti
PK 2023 turnīra tabulas
PK 2023 prognožu spēle
Skaties spēles klātienē "OlyBet" sporta bāros