Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

NBA sezonas pirmā puse: ''Wizards'' šūpoles un ''Mavs'' cīņa par ''play-off''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

NBA sezonas pirmā puse: ''Wizards'' šūpoles un ''Mavs'' cīņa par ''play-off''
Kristaps Porziņģis. Foto: AP/Scanpix

2022./2023. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona ir gandrīz pusē. Komandas aizvadījušas nedaudz vairāk nekā 30 spēļu, un katrā no konferencēm izkristalizējušās līderes. To lokā nav nedz Kristapa Porziņģa Vašingtonas ‘’Wizards’’ Austrumos, nedz Dāvja Bertāna Dalasas ‘’Mavericks’’ Rietumos. Kāda komandām bijusi līdzšinējā sezona?

2022. gada izskaņu visdrīzāk gan Vašingtonas ''Wizards'', gan Dalasas ''Mavericks'' sagaidīs patīkamā noskaņojumā. Vašingtona spēja lauzt ieilgušo zaudējumu sēriju un naktī uz trešdienu pārtrauca ''76ers'' astoņu uzvaru virkni, kamēr Dalasas rindās pēc vienā ceturtdaļā gūto punktu rekorda pret ''Lakers'' sekoja Lukas Dončiča individuālā performance pret Ņujorkas ''Knicks''. Vašingtonai 2022. gadā atlikusi vēl spēle (pret ''Suns''), bet Dalasai vēl divas (pret ''Rockets'' un ''Spurs'').

''Wizards'' ir nozīmīgu lēmumu priekšā

Vašingtonas ‘’Wizards’’ sezonu sāka ar labāku sniegumu nekā no tās gaidīja apkārtējie. 21 spēlē tika iekrātas 11 uzvaras, kas deva pamatu optimismam, taču tad desmit zaudējumi pēc kārtas lika pārvērtēt gaidas. Garākā zaudējumu sērija kopš 2012. gada pārtraukta tika pagājušās nedēļas vidū, kad apspēlēta tika Fīniksas ‘’Suns’’. 2022. gada izskaņā un regulārās sezonas gandrīz pusē ''Wizards'' joprojām ir iespējas sasniegt ''play-in'' zonu - pašlaik tā atrodas uzvaras attālumā no desmitajā vietā esošās Toronto ''Raptors''. Lai to paveiktu, jāizvairās no savainojumu riska, jāuzlabo spēle gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, kā arī visai ticams, ka var notikt izmaiņas sastāvā februāra maiņu darījuma laikā.

Pirms sezonas basketbola pazinēji pauda atziņu, ka ‘’Wizards’’ varētu klāties grūti brīžos, kad spēlēt nevarēs tās vadošie spēlētāji, kā, piemēram, Bredlijs Bīls, Kristaps Porziņģis, Kails Kuzma, Monte Moriss. Vismazāk no četrotnes izlaidis Kuzma, kurš laukumā nav devies tikai vienā spēlē. Porziņģis izlaidis četras, Moriss piecas, bet visvairāk – 12 spēles nav piedalījies Bredlijs Bīls. Pie tam, traumēti bijuši arī rezervisti kā Rui Hačimura un Delons Raits. Traumu lazarete bijis viens no iemesliem, kāpēc uz brīdi ''Wizards'' piedzīvoja nopietnu zaudējumu sēriju, taču ne vienīgais.

Desmit zaudējumu sērijas laikā komanda spēlēja slikti gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Abās komponentēs tās rādītājs bija viens no zemākajiem visā līgā – 25. vietā. Spēlē pret Denveras ‘’Nuggets’’ Vašingtona ielaida 98 punktus no soda laukuma. Tik daudz no soda laukuma klubs savā vēsturē vēl nebija ļāvis pretiniekam iemest. Tāpat ne tajā augstākajā līmenī bijusi perimetra aizsardzība, desmit zaudējumu sērijas laikā ļaujot pretiniekiem mest ar 39.5 % precizitāti. Ne vienmēr trūkumus aizsardzībā ir izdevies kompensēt uzbrukumā.

Pirms sezonas ESPN ''Wizards'' neprognozēja vietu izslēgšanas spēlēs un, lai arī divas uzvaras pēc kārtas saglabā zināmu optimisma devu ''Wizards'' nometnē, jau drīzumā gaidāms maiņu darījumu trakums un nav izslēgts, ka atsevišķas izmaiņas var veikt arī Vašingtona. Visvairāk tiek mēļots par Kaila Kuzmas aizmainīšanu, kuram pēc šīs sezonas ir iespēja izvēlēties turpināt līgumu pēdējā gadā un pelnīt 13 miljonus sezonā vai atteikties no tā. Spēlētājs uzskata, ka viņa vērtība ir ap 25 miljoniem un visdrīzāk raugās atteikšanās virzienā.

Kuzma līdz šim 33 spēlēs vidēji guvis 21.8 punktus, izcīnījis 7.6 atlēkušās bumbas zem groziem un atdevis 3.5 rezultatīvās piespēles. Lai arī Vašingtonai patīk viņa saderība laukumā ar Bredliju Bīlu un Kristapu Porziņģi, kā arī tā vēsturiski ir atalgojusi tos spēlētājus, kuri demonstrē labu sniegumu laukumā, par Kuzmu interesi izrāda vairākas līgas vienības, tostarp viņa iepriekšējā Losandželosas ''Lakers''. Eļļu ugunij piešķīla arī pats Kuzma, pirms spēles pret ''Lakers'' tvītojot par lieliskajiem Kalifornijas laikapstākļiem. Vēlāk gan šis ieraksts tika dzēsts.

Izvēles priekšā būs arī Kristaps Porziņģis, kuram, līdzīgi kā Kuzmam, pēc šīs sezonas ir izvēles iespēja turpināt iepriekš noslēgto maksimālo līgumu tā pēdējā gadā. Ja viņš lemtu par tā turpināšanu, tad 2023./2024. gada sezonā pelnītu aptuveni 36 miljonus ASV dolāru. Parādījušās gan vēstis, ka Porziņģis drīzāk lems par atteikšanos no līguma noslēdzošās sezonas, kas iespējami nozīmētu divus scenārijus – pievienošanos kādai citai NBA komandai vai jauna līguma noslēgšanu ar ‘’Wizards’’.

Porziņģis, kurš 2022. gada vasarā pirmo reizi piecu gadu laikā pārstāvēja arī Latvijas izlasi, bijis saviļņots par valstsvienības kvalificēšanos 2023. gada Pasaules kausa izcīņai, kas no nākamā gada augusta beigām līdz septembra sākumam notiks Japānā, Filipīnās un Indonēzijā. Tiesa, lai Porziņģis varētu spēlēt vīriešu izlasei vēsturiskajā turnīrā, viņam būtu nepieciešams savu līguma situāciju nokārtot krietni pirms tam, respektīvi, līdz vasaras vidum. ‘’Manuprāt, viņš savu līguma statusu, neatkarīgi no lēmuma, vēlēsies nokārtot pirms Pasaules kausa finālturnīra. Ja viņam ir fantastisks gads, viņš var lemt kļūt par neierobežoti brīvo aģentu. Ja nē, turpināt līgumu,’’ iepriekš liepājnieka nākotnes izvēles ieskicēja ‘’The Athletic’’ ‘’Wizards’’ apskatnieks Džošs Robinss.

Pēc spēlēšanas kopā ar Luku Dončiču un ierobežojošām darbībām uzbrukumā ‘’Wizards’’ sastāvā Porziņģi punktu gūšanā izmanto daudzveidīgāk. Statistiski Porziņģis aizvada otro produktīvāko sezonu NBA karjerā – 31 spēlē viņš vidēji guvis 21.9 punktus, izcīnījis deviņas atlēkušās bumbas zem groziem, atdevis 2.5 rezultatīvās piespēles, bloķējis 1.5 pretinieku metienus, bet tālmetienus izpildījis ar 33.3 % precizitāti. Tā sezonas laikā kritusies. Punktu ziņā produktīvāka sezona latvietim bijusi vien 2017./2018. gada, kad Ņujorkas ‘’Knicks’’ formā viņš meta 22.7 punktus. Salīdzinot ar to sezonu, Porziņģis pagaidām izcīna gan vairāk atlēkušo bumbu (9.0 pret 6.6) un atdod vairāk rezultatīvo piespēļu (2.5 pret 1.2), taču mazāk bloķē metienus (1.5 pret 2.4) un sliktāk met no tālienes (33.3 % pret 39.5 %).

Brīdī, kad sākās balsošana par Zvaigžņu spēles dalībniekiem, komplimentiem bagātu rakstu par Porziņģa sniegumu veltīja ‘’Wizards’’. ‘’Porziņģis paveicis lielisku darbu, spēlējot kopā ar Bīlu un Kuzmu. Viņš ļoti labi kustas bez bumbas, izskrienot līdz groza apakšai vai atejot uz tālmetiena līnijas. Tāpat viņš prot izmantot brīžus, kad pret viņu aizsargājas citu pozīciju spēlētāji. Porziņģis bijis rezultatīvs pēc veiktajām kustībām postā, pabeidzis uzbrukumus ar triecienu grozā no augšas, bet viņa pustālais metiens ir biedējošs.’’ Rakstā aprakstīts, ka Bīls kopā ar Porziņģi veidojas par vienu no līgas bīstamākajiem duetiem. Tāpat pamanīta liepājnieka darbība aizsardzībā. ‘’Viņš izmanto augumu savā labā, lai aizsargātu grozu tā, it kā viņam tas piederētu. Arī tad, kad viņš nenobloķē metienu, tas tiek traucēts. Kad Kristaps ir laukumā, tad pretiniekam ir samērā grūti gūt punktus no soda laukuma.’’

Vidējā statistikā redzams, ka, lai cīnītos par sezonas turpināšanu pēc regulārās sezonas beigām, Vašingtonai jāuzlabo spēle uzbrukumā un jo īpaši tālmetienu precizitātē. Vesa Anselda juniora viena no prioritātēm ir laba spēle aizsardzībā, taču 15. vieta ielaistajos punktos arī prasa uzlabojumus.

Wizards statistika sezonas pirmajā pusē

Statistikas rādītājsWizards iespētais
Vidēji punkti spēlē111.3 (22.v)
Atlēkušās bumbas spēlē43.3 (16.v)
Piespēles spēlē24.6 (17.v)
Bloki spēlē5.5 (4.v)
Pārķertās bumbas spēlē6.9 (20.v)
Metienu precizitāte47.7 % (11.v)
Tālmetienu precizitāte34.5 % (20.v)
Iemestie tālmetieni384 (20.v)
Soda metienu precizitāte76.3 % (23.v)
Uzbrukuma reitings111.3 (22.v)
Aizsardzības reitings113.6 (22.v)
Ielaistie punkti spēlē113.6 (15.v)

Dalasas ‘’Mavericks’’ – viena spēlētāja šovs un tālmetienu vitālā ietekme pozitīvas bilances noturēšanā

Jau pirms sezonas daļa ekspertu bija neviennozīmīgās domās par ‘’Mavericks’’ izredzēm vēlreiz aizspēlēties līdz Rietumu konferences finālam. Tai vairāk tika prognozēta spēlēšana ‘’play-in’’, lai vispār kvalificētos izslēgšanas mačiem. Četras uzvaras pēc kārtas ļāvušas ''Mavericks'' iespraukties labāko sešiniekā Rietumu konferencē (19-16). Jāuzsver, ka savā laukumā ‘’Mavericks’’ spēlē krietni labāk (14 uzvaras 19 spēlēs) nekā viesos (piecas uzvaras 16 spēlēs).

Kā lielākais starpsezonas zaudējums Dalasai bija Džeilena Bransona došanās uz Ņujorku. Sezonas ievadā piepildījusies prognoze, ka ‘’Mavericks’’ nav kvalitatīva otrā aizsarga aiz Lukas Dončiča muguras, kurš spēj būt gan rezultatīvs, gan apgādāt partnerus ar piespēlēm. Neveiksmīga izvērtās Fakundo Kampaso piesaiste, kas vēlāk lika lemt par karjeras norietā esošā Kembas Vokera nolīgšanu. Sezonas laikā sastāvā korekcijas ieviesušas traumas – pašlaik spēlēt nevar tādi rotācijas basketbolisti kā Dorians Finnijs-Smits, Maksimilians Klebers un Džošs Grīns. Klebera atgriešanās šajā sezonā ir uz lielas jautājuma zīmes, ņemot vērā, ka viņa pārrautajai labās kājas paceles cīpslai nesen tika veikta operācija.

Dalasas ‘’Mavericks’’ šīs sezonas spēles stils ticis bieži kritizēts. Komandas spēle balstās ap slovēni Luku Dončiču, kurš, lai arī statistiski aizvada spožu sezonu (32.8 punkti, 8.7 rezultatīvās piespēles, 8.3 bumbas zem groziem spēlē), viens nav karotājs. Pats slovēnis vairākkārtīgi atklājis, ka kopā ar ‘’Mavericks’’ vēlas izcīnīt titulu, taču pie esošā spēles stila citās domās ir TNT basketbola analītiķis Čārlzs Bārklijs. ‘’Viņi nekad neizcīnīs titulu, kamēr visa spēle balstīsies ap Luku Dončiču,’’ kategorisks savā spriedumā bija bijušais NBA spīdeklis, kurš sevis teikto papildināja. ‘’Lukam ir jāiemācās spēlēt bez bumbas. Viņš ir lielisks spēlētājs, taču viņam savi komandas biedri uzbrukumā ir jāiesaista vairāk.’’

Īpaši Ziemassvētku spēlē pret Losandželosas ‘’Lakers’’ bija spilgti pamanāma kāda cita šīs sezonas Dalasas ‘’Mavericks’’ spēles stila iezīme – tā galvenokārt uzvar vai zaudē pateicoties tālmetienu precizitātei. Pirmajā puslaikā, kurā grozā lidoja reti kurš izpildītais brīvais trejacis, ‘’Lakers’’ izvirzījās 12 punktu vadībā, bet trešajā ceturtdaļā, kad precizitāte atgriezās, Dalasa ar 51 punktu ceturtdaļā uzstādīja sezonas rekordu vienā ceturtdaļā gūto punktu ziņā, kā arī lauza spēles gaitu un to vēlāk uzvarēja. Dalasa ir ceturtā visvairāk iemetusī tālmetienu komanda līgā – līdz šim tā realizējusi 522 trīspunktniekus. Metieni gan izpildīti ar 35.8 % precizitāti, kas ir 14. labākais rādītājs līgā.

Spēles stilā, kurā daudz kas balstīts uz precīziem tālmetieniem, teorētiski labi var justies latvietis Dāvis Bertāns, kurš atsevišķās spēlēs to pierādījis. Pret Minesotas ‘’Timberwolves’’ latvietim seši precīzi tālmetieni un 18 punkti, bet citā sezonas spēlē Bertānam 15 punkti. Kopumā gan Bertāns, kurš sezonas pirmo daļu izlaida ceļgala sāpju dēļ, bijis Džeisona Kida attālāko rezervistu plānā. 16 spēlēs viņam vidēji pavadītas 9.6 minūtes, kurās iemesti 4.9 punkti. Tālmetieni izpildīti ar trešo labāko procentu karjerā – 41.2%. Ņemot vērā traumas, visai iespējams, ka Bertāna loma var nedaudz palielināties un līdz ar to uzlaboties arī viņa statistikas rādītāji.

Dalasas ''Mavericks'' kluba vēsturē NBA titulu izcīnījusi reizi, kad to pārstāvēja Dirks Novickis. Arī viņš tolaik bija izteikts kluba līderis, taču apkārt viņam tika izveidota veiksmīga atbalsta grupa. Lai arī visdrīzāk ''Mavericks'' ir izslēgšanas spēļu komanda, ilgtermiņā tai jādomā par to, kā veiksmīgāk komplektēt komandu ap Dončiču, ja tā vēlas cīnīties par augstākajiem mērķiem. Iespējams, jau 2023. gada februāra maiņu darījumu laikā var tikt novērotas pirmās iezīmes šajā virzienā.

Mavericks statistika sezonas pirmajā pusē

Statistikas rādītājsMavericks iespētais
Punkti spēlē111.8 (19.v)
Atlēkušās bumbas spēlē39.1 (30.v)
Piespēles spēlē21.9 (29.v)
Bloki spēlē3.9 (27.v)
Pārķertās bumbas spēlē7.2 (14.v)
Metienu precizitāte46.7 % (18.v)
Tālmetienu precizitāte35.8 % (14.v)
Iemestie trīspunktnieki522 (4.v)
Soda metienu precizitāte74.1% (27.v)
Uzbrukuma reitings114.5 (8.v)
Aizsardzības reitings112.7 (15.v)
Ielaistie punkti spēlē109.9 (5.v)

Latvieši NBA

SpēlētājsKomandaSMin.PMet.%3p.1p.AbRpBmPbKļ.
Kristaps PorziņģisWizards3132.921.946.8%33.3%79.4%9.02.51.51.02.1
Dāvis BertānsMavericks169.64.941.4%41.2%83.3%0.90.30.10.20.3