Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2945, Did:0, useCase: 3

Vasara Dalasā: pazaudētais Bransons, līderis Dončičs un Bertāna septītā sezona

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Vasara Dalasā: pazaudētais Bransons, līderis Dončičs un Bertāna septītā sezona
Dāvis Bertāns. Foto: AFP/Scanpix

Šonakt ar spēli pret Oklahomsitijas ''Thunder'' pirmo pārbaudes spēli pirms jaunās 2022./2023. gada NBA sezonas aizvadīs Dāvja Bertāna pārstāvētā Dalasas ''Mavericks''. Starpsezonā tā pazaudējusi vienu no līderiem Džeilenu Bransonu, kam īsts aizstājējs nav atrasts. Tajā pašā laikā pastiprinājumi nākuši garajā galā, taču ar to nav bijis gana, lai eksperti šo vienību sauktu par pretendenti uz titulu.

Jaunajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonai aktīvi gatavojas Dāvja Bertāna pārstāvēta Dalasas ''Mavericks'', kas naktī uz ceturtdienu aizvadīs pirmo pārbaudes spēli pret Oklahomsitijas ''Thunder''. Iespējams, ka tajā nepiedalīsies Dāvis Bertāns, kurš ceļgala sāpju dēļ nav trenējies pēdējos treniņos. Pagājušās sezonas pārsteiguma autorei notikušas atsevišķas nozīmīgas izmaiņas sastāvā, un eksperti redz tai vietu izslēgšanas spēlēs, bet neparedz tās cīņu par NBA titulu.

Sastāva izmaiņas starpsezonā

Dalasas ‘’Mavericks’’ pēc spožās 2021./2022. gada sezonas, kurā tā kļuva par ''play-off'' pārsteiguma autori, aizspēlējoties līdz pat Rietumu konferences finālam, pieredzējusi nozīmīgas izmaiņas sastāvā ap Luku Dončiču. Slovēnis turpinās būt vienības svarīgākais spēlētājs, kuru apturēt centīsies citu vienību labākie aizsargi. Šajā vasarā Dončičs ar Slovēnijas izlasi spēlēja Eiropas čempionātā, kurā izstājās ceturtdaļfinālā, bet pirms sezonas kluba līderis atklājis, ka, viņaprāt, Dalasai vēl viena superzvaigzne cīņā par NBA titulu nav nepieciešama.

Aizsargi

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g. spēlētāji
Luka DončičsLuka Dončičs
Spensers DinvidijsSpensers Dinvidijs
Džeilens BransonsFrenks Ntilikina
Frenks Ntilikina
Trejs Bērks

Starpsezonā pietiekami nozīmīgas izmaiņas notikušas aizsargu pozīcijā, kurā pazaudēts viens no izslēgšanas spēļu līderiem Džeilens Bransons. Viņš šajā vasarā kā brīvais aģents pastiprināja Ņujorkas ''Knicks''. Tas savukārt nozīmē to, ka Dalasa pret viņu neieguva nekādu kompensāciju. Savukārt Trejs Bērks vispirms tika aizmainīts uz Hjūstonu, bet vēlāk arī uz Oklahomsitijas ‘’Thunder’’.

Dalasas sastāva dziļums aizsargu pozīcijā ir samazinājies. Luka Dončičs joprojām būs neapšaubāms ‘’Mavericks’’ līderis, bet nākamo vietu aiz viņa aizsargu hierarhijā ieņems Spensers Dinvidijs – basketbolists, kuru iepriekšējā sezonā ‘’Wizards’’ aizmanīja maiņas darījumā pret Kristapu Porziņģi. Dinvidijam neizdevās iedzīvoties Vašingtonā, taču līdz šim viņš pierādījis savas dotības Dalasā. Tādā pašā garā basketbolistam būs jāturpina arī gaidāmajā sezonā. Kā trešais aizsargs pagaidām ir Frenks Ntilikina, taču viņš būs kāda no augstākminētā aizstājējiem īsos spēles nogriežņos. Iepriekšējā sezonā Ntilikina laukumā vidēji pavadīja 11.8 minūtes. Klubs gan cer, ka Tims Hārdevejs pēc traumas sadziedēšanas spēs kaut nedaudz aizstāt to, kas zaudēts pēc Bransona pārcelšanās uz Ņujorku.

Vieglie uzbrucēji

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Doriens Finnijs-SmitsDoriens Finnijs-Smits
Redžijs BuloksRedžijs Buloks
Tims HārdevejsTims Hārdevejs
Džošs GrīnsDžošs Grīns
Sterlings Brauns

Uzbrucēju pozīcijā Dalasa šajā starpsezonā izveidojusi piesātinātu sastāvu. Tajā arī gaidāmajā sezonā spēlēs rotācijas spēlētāji Doriens Finnijs-Smits, Redžijs Buloks un Džoss Grīns, bet no traumas, kas iepriekšējo sezonu lika pārtraukt priekšlaicīgi, atgriezīsies Tims Hārdevejs. Aizmainīts uz Hjūstonu tika Sterlings Brauns, taču tā vietā tika piesaistīti vēl trīs basketbolisti, kas tabulā nav minēti. Ar 37. kārtas numuru draftā vienība izvēlējās Džeidenu Hārdiju, ar Teo Pinsonu tā noslēdza viena gada līgumu par 1.9 miljoniem dolāru, bet Grieķijas izlases viens no līderiem Tailers Dorsijs tika atalgots ar divvirzienu līgumu. Visi trīs nez vai atradīsies rotācijā pie veseliem pamatsastāva spēlētājiem, taču traumu vai slimību gadījumā Dalasai būs ar ko aizvietot vadošos šīs pozīcijas basketbolistus.

Spēka uzbrucēji

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Dāvis BertānsDāvis Bertāns
Markīss KrissKristians Vuds

Svarīgākais papildinājums šajā starpsezonā Dalasai nāca spēka uzbrucēja pozīcijā, kurā no Hjūstonas tika iemainīts Kristians Vuds. Spēlētājs līdzšinējā karjerā vidēji metis 14.2 punktus un savācis 7.3 atlēkušās bumbas zem groziem. Basketbolists ir ar prasmēm uzbrukumā, kurā var labi papildināt Luku Dončiču un aizstāt viņu, kad slovēnis būs devies atpūtās uz rezervistu soliņa, taču viņa spēle aizsardzība raisa jautājumus. Tā nozīmīga ir galvenajam trenerim Džeisonam Kidam, kuram nu nāksies likt Vudam progresēt šajā aspektā.

Sagaidāms, ka sezonas sākumā Vuds spēlēs iesaistīsies no rezervistu soliņa. Palicis ir latvietis Dāvis Bertāns, kuram šī būs karjeras septītā NBA sezona. Viņu uz Dalasu aizmainīja pagājušās sezonas vidū maiņas darījumā no Vašingtonas ‘’Wizards’’, kad pretējā virzienā ceļoja Kristaps Porziņģis. Bertāns atsevišķās spēlēs demonstrēja savu spēcīgāko ieroci – spēju trāpīt tālmetienus.

Garie basketbolisti

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Dvaits PauelsDvaits Pauels
Maksimilians KlebersMaksimilians Klebers
Bobans MarjanovičsDžaveils Makgī

Garo spēlētāju pozīcijā Dalasas sastāvā vērojami uzlabojumi. Klubs starpsezonā pagarināja līgumu uz trim gadiem ar Maksimilianu Kleberu, bet fanu mīluli Bobanu Marjanoviču aizmainīja uz Hjūstonas ‘’Rockets''. Viņa vietu ieņēmis pieredzējušais Džaveils Makgī ,kuram tā ir atgriešanās Dalasā. Klubā Makgī spēlēja 2015./2016. gada sezonā, vidēji spēlē metot 5.1 punktu un izcīnot 3.9 atlēkušās bumbas. Tomēr ir nianse – kopš Dalasas pamešanas viņš izcīnījis čempiona gredzenus kopā ar Goldensteitas ‘’Warriors’’ un Losandželosas ‘’Lakers’’, un uzkrājis bagātāku pieredzi. Viņš sniegs vērtīgu pienesumu Dalasas garo spēlētāju rotācijā un no basketbola viedokļa ir meistarīgāks par Bobanu Marjanoviču.

Bertāna loma nemainīga

Dāvim Bertānam šī būs septītā sezona NBA. Dalasas ‘’Mavericks’’ ir viņa trešā komanda aiz Sanantonio ‘’Spurs’’ un Vašingtonas ‘’Wizards’’. Statistiski Dāvim iepriekšējā sezona bija otrā sliktākā karjerā – vidēji viņš guva 5.6 punktus, tālmetienus izpildot ar karjerā zemāko procentu – 33.5 %. Pēc maiņas uz Dalasu atsevišķās spēlēs latvietis uzplaiksnīja, metot vairāk par desmit punktiem un esot precīzs no tālienes, taču vairums mačos viņa pienesums uzbrukumā bija neliels.

Sagaidāms, ka gaidāmajā sezonā viņa lomā uzbrukumā nekas būtiski nemainīsies. Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Bertāns līgumus nopelnījis ar savām snaipera dotībām. Pie fakta, ka Dalasā spēlē tāds basketbolists kā Luka Dončičs, kuram pretinieki uzmanību aizsardzībā pievērsīs dubultā, tas tādējādi atbrīvos rokas citiem spēlētājiem, tostarp Dāvim Bertānam metienu izpildē. Ir tikai jātrāpa brīžos, kad saņemta bumba brīvā metiena pozīcijā.

‘’Spēlēšu tāpat kā līdz šim, neko jaunu neizgudrošu. Uzlabot – protams, varētu tālmetienu procentu. Tas vienmēr varētu būt labāks. Man galvenais, lai uzvar komanda. Kamēr tas notiek, būšu gatavs palīdzēt jebkurā veidā, kā varu,’’ mediju dienā žurnālistiem atklāja Bertāns, kurš piebilda, ka pagājušās sezonas laikā pēc maiņas iemests jaunā sistēmā, kuru pirms gaidāmās sezonas varējis iepazīt jau krietni labāk. ‘’Sezonas vidū tiku iemests jaunā sistēmā. Saņēmu īso apmācības kursu lietās, kas man būs jādara. Tagad varu sākt jau no pamatiem un ar priekšstatu par komandas spēli. Vajadzētu būt labāk.’’

Bertānam šī būs trešā sezona no iepriekš noslēgtā piecu gadu līguma par 80 miljoniem dolāru. Pirms līguma noslēdzošās, 2024./2025. gada sezonas, pastāv iespēja vienošanos pārtraukt priekšlaicīgi, taču, to turpinot, viņam garantēti ir pieci miljoni dolāri. Pilnu summu par pēdējo sezonu Bertāns saņems gadījumā, ja dosies laukumā 75% regulārās sezonas spēlēs 2023./2024. gada sezonā.

Šajā vasarā Dāvis Bertāns bija nozīmīgs basketbolists Latvijas izlases uzvarās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs pret Serbiju, Slovākiju, Turciju un Lielbritāniju. Spilgtāko maču Bertāns aizvadīja pret turkiem, iemetot 17 punktus, no kuriem 15 tika gūti ar tālmetienu palīdzību (5/7 trīspunktniekos, 71.4 % precizitāte). Sezonas ievadā Dalasā Dāvim jābūt stabilam rotācijas basketbolistam, kurš laukumā var pavadīt līdz 20 minūtēm vidēji spēlē. Atšķirībā no pēdējām divām sezonām, nepieciešams labāks procents tālmetienu izpildē, un notušēt mīnusus, kā, piemēram, spēli aizsardzībā ar augstāku pašatdevi.

Sezonas prognozes

Reizē, kad Dalasa nosargājusi lielāko tās sastāva kodolu, tā noteikti saucama par izslēgšanas spēļu komandu, taču ne par titula pretedenti. Iepriekšējās sezonas tālo aizspēlēšanos izslēgšanas spēlēs var salīdzināt ar Atlantas ''Hawks'' veiksmēm gadu iepriekš Austrumu konferencē. Nākamajā sezonā ''Hawks'' nebija pat tuvumā rezultāta atkārtošanai. Visticamāk, ‘’Mavericks’’, atšķirībā no ''Hawks'', nebūs grūtības kvalificēties izslēgšanas spēlēm, taču Rietumu konferencē allaž konkurence ir mežonīga. Izņēmums nav arī šis gads. Nav izslēgts, ka Dalasai cīņā par vietu ‘’play-off’’ nāksies piedalīties pārspēlēs jeb ‘’play-in’’ turnīrā.

Sezonas kontekstā būs jāvēro, kā Dalasai izdosies aizstāt Džeilena Bransona rezultativitāti. Iepriekšējā sezonā Bransons vidēji spēlē meta 16.3 punktus un atdeva 4.8 piespēles, viņa produktivitātei ceļoties izslēgšanas spēļu laikā – 21.6 punkti vidēji mačā. ‘’The Athletic’’ žurnālisti norāda, ka Dalasa saredz Kristianu Vudu kā Bransona punktu gūšanas aizvietotāju, tomēr nozīmīgāk par punktu gūšanu ir aizvietot Bransona bumbas pārvaldības un uzbrukuma iespēju veidošanas partneriem prasmes.

Iespējams, tam būs nepieciešams pastiprinājums aizsargu rindās, jo pagaidām aiz Dončiča un Dinvidija mugurām atrodas Ntilikina, kurš nav ieguvis nozīmīga rotācijas spēlētāja lomu. Vairāk ar bumbu sezonas ievadā nāksies spēlēt Timam Hārdevejam, bet vēl brīvā sastāva vieta sezonas gaitā var tikt aizpildīta ar kādu vērtīgu papildinājumu. Medijs ESPN gan nav bijis sajūsmā par Dalasas veiktajām izmaiņām sastāvā šajā vasarā, tās veiktās darbības novērtējot ar ‘’D’’ (viduvēji). Tiek norādīts, ka pārāk nozīmīgi bija pazaudēt Bransonu, pie tam, neatrodot neko līdzvērtīgu vietā.

Dalasa gan ir drošās rokās, uzskata apskatnieki, jo tai ir izteikts līderis – viena no līgas superzvaigznēm Luka Dončičs. Mazās bažas apstiprina fakts, ka ‘’Mavericks’’ iepriekšējās sezonas otrajā pusē ar praktiski līdzvērtīgu sastāvu sasniedza bilanci 30-11. Tomēr tas vēl neļauj Dalasu uzskatīt par titula pretendenti. ‘’The Athletic’’ Dalasas aprakstošie žurnālisti pauž viedokli, ka sastāva krietnai uzlabošanai vienībai nepieciešamas vēl aptuveni divas starpsezonas. Esošajā sastāvā tā ir izslēgšanas spēļu komanda, kurai ir potenciāls pārvarēt vismaz pirmo ''play-off'' kārtu.

Dalasas ‘’Mavericks’’ sezonu sāks naktī uz 20. oktobri, kad viesosies pie Fīniksas ‘’Suns’’ – tās pašas vienības, kura tā apspēlēja pagājušās sezonas Rietumu konferences pusfinālā. Vēl oktobrī tai paredzētas cīņas pret Memfisas ‘’Grizzlies’’, Ņūorleānas ‘’Pelicans’’, Bruklinas ‘’Nets’’, Oklahomsitijas ‘’Thunder’’ un Orlando ‘’Magic’’.

Izmantotie resursi:
ESPN: Serving sports fans. Anytime. Anywhere.
https://theathletic.com/3580535/202...

Vai Dalasas ''Mavericks'' atkārtos iepriekšējā sezonā sasniegto?

  • 27

  • 264


  +1 [+] [-]

, 2022-10-04 11:53, pirms 2 gadiem
Kas ir Mozess Raits?
Nilikina jau bija pagājušogad - bija jābūt tabulā, drīzāk tabulā varēja nerakstīt Bērku, kurš gandrīz nespēlēja.
Domāju Dorsijs tiks pie spēles laika. Viņš ļoti iederās šajā modelī. It īpaši, ja kāds: Luka, Dinvidijs vai Nilikina būs savainoti.
Patika McGī pievienošanās komandai. Wūds ar būtu labi, bet nu tur ir daudz jautājumu zīmes, kas atrisināsies līdz februāri.
Līdz ar divu centru pievienošanos, neredzu Powelam vietu rotācija - viņš ir pirmais uz aizmainīšanu.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-04 11:56, pirms 2 gadiem
Protams ka neatkārtos.
Kleperiem Lenards un PG13 atpakaļ.Portlendas treids pagāšgad viņu padarīja labākus.Wall dabuja par kapeikām.
Denverai Marejs un Porters Jr.
Pelikāni bez Ziona pēc nolieta sezonas sākuma aizsitās līdz play in kur pēc pirmajiem mēnešiem viņi bija liekas pat pēdējie.

Uz papīra viņiem būtu jābūt 6-7 vietā.Priekšā neviena īsti sliktāka nekļuva un aiz viņiem visas kļuva labākas atskaitot Jazz.

Vienīgais jautājums ir Minesota,jo ar KAT kaut kas nav bijis kārtībā un vakar izrakstīts no slimnīcas un esot zaudējis daudz svara. Protams kā tas viss pasākums ar Gobēru izskatīsies hz.

  -1 [+] [-]

, 2022-10-04 14:48, pirms 2 gadiem
Cerams Dāvim dos spēlēt un viņš arī izmantos to, savādāk apnikušas tās atrunas - vnk jāsaņemās un viss, viņš ir snaipers. Ja nedos spēlet, lai maina prom

  +1 [+] [-]

, 2022-10-05 10:01, pirms 2 gadiem
Ja Džeilens spēlē basi zaļajās kedās,tad viņš ir ievērojams drauds ikvienai komandai.
Maverikam būtisks zaudējums.

     [+] [-]

, 2022-10-05 18:39, pirms 2 gadiem
Autor varētu lūdzu izskaidrojumu tām tabulām? Vai arī tas ir Tavs redzējums?

     [+] [-]

, 2022-10-06 12:50, pirms 2 gadiem
Kā tieši strādā uzvārdu tulkošana uz LV valodu? Kā no Brunson var sanākt Bransons, kad oriģinālajā uzvārdā ir U, nevis A?
Ir kaut kāda konkrēta sistēma, vai kā tas tiek darīts?

     [+] [-]

, 2022-10-09 07:09, pirms 2 gadiem
Dāvis ir lielisks un ierādīs komplektā ar Luku šosezon visiem vietu !

Dāvim stabili vidēji 25+ punktu sezona