Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis leģendārais ASV treneris Tompsons

Rolands Eliņš

Mūžībā aizgājis leģendārais ASV treneris Tompsons
Jaunais Alens Aiversons kopā Džonu Tompsonu, savu treneri universitātē

Ziemeļamerikas mediji apstiprinājuši sēru vēsti – 78 gadu vecumā mūžībā aizgājis Džons Tompsons, ilggadējais Džordžtaunas universitātes basketbola komandas treneris, pirmais tumšādainais treneris, kurš izcīnījis NCAA čempiona titulu.

Džons Tompsons kā spēlētājs kļuva par divkārtēju NBA čempionu, spēlējot Bostonas „Celtics” sastāvā. Viņš NBA nospēlēja tikai divas sezonas, ieņemot rezervista lomu aiz Bila Rasela, taču šajā laikā daudz mācījās no slavenā trenera Reda Auerbaha un nolēma savai basketbolista karjerai likt punktu jau 25 gadu vecumā un pievērsties trenera arodam.

Tompsons sešus gadus nostrādāja kā treneris kādā Vašingtonas vidusskolā un pēc tam tika nolīgts kā galvenais treneris Džordžtaunas universitātē. Tas notika 1972. gadā, un viņš komandu vadīja nākamos 27 gadus. Viņš komandu aizvada līdz 596 uzvarām 735 spēlēs, 24 reizes pēc kārtas iekļuva izslēgšanas spēlēs, trīs pārstāvēja Džordžtaunu finālčetriniekā un 1984. gadā izcīnīja NCAA titulu, kļūstot par pirmo tumšādaino treneri, kurš to paveicis.

Tompsons mūsdienās tiek atzīmēts kā treneris, kura panākumi pavēra ceļu citām ASV minoritātēm uz treneru amatiem prestižās komandās. Viņš arī izmantoja savu statusu, lai 1989. gadā protestētu pret NCAA jaunajiem noteikumiem, kurus Tompsons uzskatīja vērstus pret minoritātēm. Tompsons gadu pirms tam bija viens no ASV izlases treneriem olimpiskajās spēlēs, kurās tika izcīnīta bronzas medaļa. Džordžtaunas komandas vadību viņš atstāja 1999. gadā.

Tompsona gādībā uzaugušas vairākas NBA superzvaigznes – Patriks Jūings, Alonso Mornings, Dikembe Mutombo un Alens Aiversons. Ziņu par trenera aiziešanu mūžībā Aiversons pavadīja ar ierakstu sociālajos tīklos, pateicoties Tompsonam par savas dzīvības izglābšanu.

Godalgotais treneris, kurš pirms 21 gada tika iekļauts basketbola slavas zālē, mūžībā aizgājis 78 gadu vecumā, medijiem apstiprināja viņa ģimenes locekļi. Tompsons nāves iemesls pagaidām publiski netiek nosaukts.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/mens-college-b...