Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aiziet "Celtics" leģenda Keisī Džounss, 12 NBA čempiona titulu īpašnieks

Rolands Eliņš

Mūžībā aiziet "Celtics" leģenda Keisī Džounss, 12 NBA čempiona titulu īpašnieks
Keisī Džounss. Foto: Boston Celtics

NBA klubs Bostonas "Celtics" Ziemassvētkos apstiprinājis sēru vēsti – šodien 88 gadu vecumā mūžībā aizgājis Keisī Džounss, kurš kā basketbolists un treneris atstāja neizdzēšamas pēdas "Celtics", visas līgas un visa basketbola vēsturē, kļūstot par NBA čempionu 12 reizes.

Keisī Džounss tika draftēts NBA 1956. gadā, kad ar 13. numuru viņu izraudzījās Bostonas "Celtics". Spēlējot saspēles vadītāja pozīcijā, Džounss komandā nospēlēja deviņas sezonas, astoņās no tām tiekot līdz NBA finālam un visās astoņās arī iegūstot NBA čempiona titulu. Džounss savā NBA karjerā aizvadīja 676 spēles, kurās vidēji guva 7.4 punktus un izdalīja 4.3 rezultatīvas piespēles, kā arī ieguva slavu kā lielisks aizsardzības spēlētājs.

Pēc spēlētāja karjeras beigām Džounss pievērsās trenera arodam, strādājot NCAA, bet 1971./72. gada sezonā Džounss bija Losandželosas "Lakers" kolektīvā kā trenera palīgs un kopā ar "Lakers" viņš izcīnīja savu devīto NBA titulu. Vēlāk Džounss atgriezās Bostonas klubā un kā trenera palīgs čempiona gredzenu ieguva 1981. gadā, bet pēc tam ieguva iespēju strādāt "Celtics" kā galvenais treneris, un šis posms vainagojās ar vēl diviem čempiona tituliem – 1984. un 1986. gadā.

Džounss kopumā ieguva 12 NBA čempiona titulus. Viņš NBA klubos turpināja strādāt līdz 1997. gadam un tika iekļauts Basketbola slavas zālē. Viņš ir tikai viens no astoņiem basketbolistiem šī sporta veida vēsturē, kurš ir kļuvis par NBA čempionu, NCAA čempionu un olimpisko čempionu. NBA vēsturē tikai divi spēlētāji – viņa bijušie komandas biedri Bils Rasels un Sems Džounss – ir ieguvuši vairāk čempiona titulus nekā Keisī Džounss. Protams, viņa 25. numurs iemūžināts "Celtics" vēsturē.

"Keisī parādīja, ka ir iespējams reizē būt gan cīņasspara pilnam konkurentam, gan džentlmenim šī vārda labākajā izpausmē," paziņojumā norāda "Celtics" klubs. "Viņš padarīja savus komandas biedrus labākus, un viņš spēja izvilināt visu to labāko no spēlētājiem, kurus viņš trenēja. Keisī nekad netiecās pēc slavas un nopelniem, viņa atalgojums bija no pašiem basketbola pamatprincipiem – būt daļai no uzvarošās komandas. "Celtics" kluba ģimenē nožēlo viņa aiziešanu mūžībā un atzīmē viņa neatkārtojamo karjeru un dzīvi."

Izmantotie resursi:
https://www.nba.com/celtics/celtics...