Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Māris Noviks ASV: Bruklinas "Nets". Kas slēpjas aiz priekškara?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māris Noviks ASV: Bruklinas "Nets". Kas slēpjas aiz priekškara?
Reperis "Jay Z" 2012. gada 27. septembrī, elitārā "40/40" kluba atklāšanas pasākumā "Barclays Center". Foto: AFP/Scanpix

Rodions Kurucs spēlē vienā no modernākajām pasaules arēnām – "Nets" mājas zāle "Barclays Center" ir apmeklējuma vērta. Ceturtdien, 21. februārī, tajā viesojās Sportacentrs.com .

Elites līmeņa sporta klubiem ir viena kopīga iezīme. Tie veidoti kā daļa no plašākas izklaides un biznesa platformas. Tas nozīmē, ka jābūt mājas zālei, kurā iespējams rīkot visu veidu pasākumus, nodrošinot arēnas noslodzi 365 dienas gadā.

Pieņemot, ka regulārajai sezonai (41 mājas spēle) klāt nāk viena “play-off” kārta un pārbaudes spēle, NBA klubs vidēji var piepildīt arēnu 45 dienas gadā. Labākajā gadījumā 50-55 mājas spēles. Tas nozīmē, ka gadā ir vairāk nekā 300 dienu bez NBA basketbola.

Viens no risinājumiem, lai nodrošinātu noslodzi – vairāki pastāvīgie rezidenti. “Madison Square Garden” gadījumā līdz 2017. gadam tādi bija četri: “Knicks” (NBA), “Rangers” (NHL), “Liberty” (WNBA) un...mūziķis Billijs Džoels (Billy Joel).

Ņemot vērā MSG izcilo atrašanos vietu Ņujorkas centrā (Midtown), izcilo pieejamību (neskaitot pilsētas transportu zem arēnas atrodas tālsatiksmes vilcienu mezgls “Penn station”) un slaveno vārdu, arēna ir “zelta bedre” tās īpašniekiem, īpaši pēc 2013.-2014. gadā veiktās vienu miljardu ASV dolāru vērtās renovācijas.

Dziedātāja Bijonsē 2010. gada 11. martā apmeklēja “Barclays Center” pamatakmens ielikšanas ceremoniju. Foto: AP/AFP/Reuters/Scanpix

“Barclays Center” ir Bruklinas atbilde Manhetenai. Tas nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā vēsturisko kontekstu – līdz 19. gadsimta beigām Ņujorka un Bruklina bija atsevišķas pilsētas. Bruklinas tilts savieno metropoles divus nozīmīgākos rajonus jau vairāk nekā 100 gadus, taču Bruklina saglabājusi spēcīgu identitāti.

Arēnā tas jūtams visā – sākot no vizuālajiem risinājumiem, beidzot ar mūzikālo noformējumu. Pirms komandu izsaukšanas skan “Red Hot Chilli Peppers” dziesmas “Under the bridge” piedziedājuma “City of Angels” pārveidotā versija “City of Brooklyn”. Pirms iemetiena – “We are Brooklyn” (mēs esam Bruklina).

Atgriežoties pie rezidentiem – “Nets” basketbolisti kļuva par pirmajiem pastāvīgajiem arēnas iemītniekiem. “Barclays Center” durvis vēra 2012. gada 28. septembrī, bet pirmā Bruklinas mājas spēle pret Jonu Valančūnu un Toronto “Raptors” risinājās 3. novembrī.

Trīs vasaras vēlāk – 2015. gadā – rezidentu pulku papildināja Ņujorkas “Islanders” hokejisti. Par papildus noslogojumu rūpējas studentu basketbols – gada laikā arēnā tiek rīkotas apmēram 40 NCAA spēles – un bokss (līdz šim notikušas 260 cīņas, tai skaitā 46 titulcīņas). Par to rūpējas zīmoli “Brooklyn Hoops” un “Brooklyn Boxing”.

Pateicoties NCAA un “Nets”, basketbols no oktobra līdz aprīlim ir “Barclays Center” uzmanības centrā. Arēnā 2013.-2016. gadā un atkārtoti no 2019. gada notiek “Atlantic 10” konferences vīriešu un sieviešu čempionāti, bet 2017.-2018. gadā un atkārtoti no 2022. gada risināsies “Atlantic Coast Conference” (stiprākā līga) vīriešu čempionāts.

“Madison Square Garden” renovācijas laikā “Barclays Center” kļuva par NBA drafta mājvietu – sākot no 2013. gada, labākie jaunie spēlētāji tiek nosaukti šeit. Arī Kristaps Porziņģis savu pirmo komandu uzzināja Bruklinā, bet Ilze Gotfrīda un Filadelfijas “Saint Joseph`s University” 2013. gadā arēnā izcīnīja “Atlantic 10” čempiontitulu.

“Barclays Center” uzcelts vietā, kas ir iespaidīgs sabiedriskā transporta mezgls. Te vijas 11 metro līnijas, pietur Longailendas dzelzceļš un 11 autobusu maršruti. Arēna atrodas divu kilometru attālumā no ikoniskā Bruklinas tilta un trīs kilometrus no Manhetenas lejasdaļas.

Pirms trīs gadiem “Barclays center” pabeidza jumta apzaļumošanu. Tas samazināja lietus ūdeņu noplūdi, mazināja jumta uzkaršanu un radīja pievilcīgāku skatu apkārtnes iedzīvotājiem.

2012. gada 5. marts – pusgads līdz “Barclays Center” atklāšanai

“Madison Square Garden” tiecas debesīs – apaļā arēna izbūvēta 10 stāvos (no ielas redzami astoņi), bet pati zāle sākas no piektā stāva. “Barclays Center” vairāk izmanto pazemi – komandu ģērbtuves, mediju centrs un pāris izklaides klubi atrodas ZEM ielas līmeņa.

Arēnā ir pieci stāvi – jau minētais pazemes līmenis, pirmais līmenis (sektori, kuri sākas ar ciparu 1), A un B ložas, kā arī augšējais līmenis (sektori ar ciparu 2). Žurnālistiem paredzēta “IdenToGo” ieeja no Atlantijas avēnijas – atšķirībā no “Madison Square Garden”, kur plūsmas ir nošķirtas (jāiet uz D torņa liftiem), te iekšā var nākt arī daļa apmeklētāju.

Tālāk jāpagriežas pa kreisi un jānokāpj pazemē. Kolīdz pirmā līmeņa durvis paliek aizmugurē, kļūst jūtami tukšāks. Aina mainās, nonākot mediju centrā. Tā centrālais punkts ir vakariņu zālē, kur veicot obligāto 10 dolāru ziedojumu un parakstoties sarakstā, ir iespēja tikt pie pirmsspēles maltītes.

Stundu pirms spēles ēdamzāle dūc kā bišu strops. Datorus un foto rīkus atstājuši blakus istabā, žurnālisti ēd un vēl skaļāk runā. Katrā spēlē akreditēti ap 100 mediju pārstāvju, tai skaitā ap 40 radio un TV cilvēku. Minētajā skaitlī ietilpst arī klubu PR un preses nodaļu pārstāvji.

Vairāk nekā 80 vietu aizņem cilvēki, kuri NBA strādā diendienā. Atlikušās vietas paredzētas ārzemju žurnālistiem. Neskaitot radio un TV sektorus, arēnā ir 62 žurnālistu darba vietas, aprīkotas ar elektrības pieslēgumu un statistikas monitoriem. Četrdesmit vietas četrās rindās atrodas pirmajā līmenī (115. sektors), pārējās – augstu virs laukuma (212. un 213. sektors).

Mediju sēdvietu plānā atzīmēts, ka 213. sektorā rezervētas visas 10 vietas. Realitātē spēli no tām vēro trīs cilvēki, Ķīnas sponsora “Tencent” pārstāvi ieskaitot. Ērti, tikai laukums ir tālu apakšā.

“Barclays Center” žurnālisti var ierasties jau trīsarpus stundas pirms spēles. Stundu un 45 minūtes pirms spēles konferenču telpā notiek treneru pirmsspēles uzrunas, no 18:15 līdz 18:45 atvērtas komandu ģērbtuves.

Atšķirībā no apaļās “Knicks” ģērbtuves, “Nets” spēlētāju svētnīca izveidota kvadrāta formā un ērti savienota ar visām nepieciešamajām telpām. Ģērbtuvē ir 17 skapīši, no kuriem spēlētāju vārdi pievienoti 16. Rodiona Kuruca skapītis ar numuru 00 izvietojies starp Kerisa Leverta un Džanana Musas skapīšiem.

Piecdesmit minūtes pirms spēles sākuma ģērbtuvē ir tikai pāris spēlētāji un pāris “Nets” PR cilvēki. Pa kreisi ir sanitārais mezgls, pa labi – atpūtas telpas ar televizoriem, spēļu galdiem un ledusskapjiem. Te ir vairāk vietas un ērtāki apstākļi nekā pirms 50 gadiem uzceltajā “Madison Square Garden”.

Pirms “Barclays Center” atvēršanas Bruklinai 55 gadus (1957-2012) nebija profesionāla augstākā līmeņa sporta kluba. Agrāk apkaimē bāzējās beisbola klubs “Brooklyn Dodgers” (1876-1957), Tagad ir gan basketbolisti, gan hokejisti. Redzētais liecina – vietējiem tas ir svarīgi. Līdzjutēji te ir aktīvāki un aizrautīgāki nekā citās apmeklētajās NBA arēnās.

Vakara galvenā daļa sākas ar klusuma brīdi – otrdien 92 gadu vecumā mūžībā aizgājis beisbola kluba “Dodgers” leģenda, 1956. gada sezonas vērtīgākais spēlētājs Dons Ņūkombs (Don Newcombe). Tālāk kārta nacionālajai himnai, kura Dadlija Aleksandra (Dudley Alexander) sniegumā izskan pacilājoši un emocionāli.

”Nets” un “Barclays Center” īpašnieks Mihails Prohorovs 2012. gada 21. septembrī – vienu nedēļu pirms arēnas atklāšanas pasākuma

Video kubi pēdējos gados kļūst arvien milzīgāki, taču reklāmas ņirb arī arēnu apjozušajā LED gaismas sienā. Arī šajos paneļos tagad parādās spēlētāju statistika un sauklis “Defense” (aizsardzību). Tas vēl nav viss – pieslēdzoties arēnas bezvadu internetam, faniem iespējams noskatīties izspēļu atkārtojumus.

“Barclays Center”, tāpat kā “Nets” pieder krievu miljardierim Mihailam Prohorovam un viņa pārvaldītajai “Onexim Sports and Entertainment holding USA”. Līdzdibinātāju sarakstā ir “Calvin Klein”, “Qatar Airways”, “Stolichnaya”, “Ticketmaster”, “American Express”, “American Honda”, GEICO un “JetBlue”.

Pretēji mazajām arēnām un treniņcentriem, kuros parasti ir skaitliski mazs apkalpojošais personāls, Ņujorkas lielajās arēnās vērojama pretēja aina. “Barclays Center” apkalpo vairāk nekā 2000 darbinieku – nav joka lieta izdabāt 101 luksusa ložas un vairāku klubu apmeklētāju prasībām.

Uzkodu cenas bāros un kafejnīcās svārstās 9-15 dolāru robežās. Suvenīrus var nopirkt “Swag Shop” ķēdes veikalos. Tajos dominē uzraksti “Brooklyn”. Spēlētāju kreklu piedāvājums ir mazāks un tajā pašā dominē viens vārds – Rasels (D`Angelo Russell). Luivilā dzimušais un “Ohio State” vienu gadu apmeklējušais aizsargs šogad pirmo reizi tika izvēlēts par “All Star” komandas dalībnieku.

Citu spēlētāju vārdi vīd maz, Rodiona Kuruca vēl nav, taču ir risinājums. Pārdevējiem ir iepakojumi ar baltiem skaitļiem un burtiem – izvēlies atbilstoša lieluma kreklu un piecu minūšu laikā tas tiks apdrukāts ar nepieciešamo. Krekla cena – 110 dolāri plus Ņujorkas pavalsts nodoklis 8,82% apmērā, tādējādi pirkums ar debetkarti izmaksā 119,76 dolārus.

Reperis Jay Z “Barclays Center” atklāšanas pasākumā 2012. gada 28. septembrī

Viena patīkama lieta Amerikā ir dzeramā ūdens pieejamība. Arēnas, universitātes, dzelzceļa stacijas, lidostas – visur pieejami ūdens uzpildes punkti. Veldzē slāpes vai uzpildi līdzi paņemto pudeli – nav vajadzības pirkt jaunus plastmasas iepakojumus.

Pirms spēles ir šaubas par “Trail Blazers” līdera Deimjena Lilarda līdzdalību. Viņš spēlē 36 minūtes, tiesa, metienu diena nav tā labākā (5/21). Oregonas klubs jaunieguvums Eness Kanters iet kā tanks – ilgu laiku viņš izmanto visas iespējas. Spilgta spēle arī Jusufam Nurkičam un viesi atstāj Bruklinu kā uzvarētāji – 113:99.

Pēc trenera preses konferences žurnālistu pulks dodas uz blakus esošo “Nets” ģērbtuvi. Par vakara galveno runātāju tiek sūtīts Eds Deiviss, bet Rasels neparādās vispār. Pamazām no dušas telpas, ietinušies dvieļos, ģērbtuvē ierodas vēl daži spēlētāji.

Rodionam Kurucam Bruklina patīk – “te ir klusāk un mierīgāk nekā Manhetenā”. Cēsinieks piekrīt novērojumam par “Nets” līdzjutēju aktivitāti. Ceturtdien viņš nav spēlējis, jo treneris izvēlējies citādu rotāciju.

“Var, lūdzu, uzdot vienu jautājumu?” sarunu pārtrauc vietējais žurnālists. Viens jautājums pāraug piecos un spēlētājam “pielīp” vēl četri pieci kolēģi. Tikmēr Kanters ir sajūsmā par uzvaru: “Manuprāt, kopš iepriekšējās reizes, kad izcīnīju uzvaru, pagājuši gandrīz divi mēneši.”

Eness Kanters, tāpat kā Rodions Kurucs un Rūta Railija, spēlē ar numuru 00

Pulkstenis tuvojas vienpadsmitiem, taču vakars vēl nav galā. Gaiteņa galā ir pāris klubi – vienā sākusies naktsdzīve, otrajā vairāk nekā 100 līdzjutēju rindā gaida uz Kuruca un kolēģu autogrāfiem, Parakstīšanās aizņem vairāk nekā pusstundu laika.

Atpūta nebūs ilga – piektdien pēc desmitiem rītā jādodas uz “Nets” treniņcentru. Tur būs metienu treniņš, bet pusdivos komandu gaida lidojums uz Šarloti.

  +4 [+] [-]

, 2019-02-24 17:41, pirms 5 gadiem
Lielisks raksts.

  +2 [+] [-]

, 2019-02-24 17:45, pirms 5 gadiem
Paldies par rakstu. Vien pieminēšu klāt, ka Bruklinai ir vieni no zemākajiem skatītāju apmeklēšanas rādītājiem līgā, tikmēr Knicks...

     [+] [-]

, 2019-02-24 18:23, pirms 5 gadiem
Kur noviks ar Rodi?

  +5 [+] [-]

, 2019-02-24 18:59, pirms 5 gadiem
mammal rakstīja: Paldies par rakstu. Vien pieminēšu klāt, ka Bruklinai ir vieni no zemākajiem skatītāju apmeklēšanas rādītājiem līgā, tikmēr Knicks...
Vēl jāpieradina, ka Nets vairs nav mēslu bedre tabulas lejasgalā + Bruklinu apmeklē īsti fani, kamēr Knicks apmeklēšana ir vairāk izrādīšanās un statusa apliecinājums.

  +3 [+] [-]

, 2019-02-24 20:05, pirms 5 gadiem
Paldies autoram, par interesantu rakstu.👍

  +3 [+] [-]

, 2019-02-24 20:29, pirms 5 gadiem
Labākais raksts, ko nācies lasīt pēdējā laikā. Cepums

  +1 [+] [-]

, 2019-02-24 22:16, pirms 5 gadiem
Tiešām, raksts kā no labākajiem laikiem, ar interesi lasīju! Super, tā turpinat...

  +1 [+] [-]

, 2019-02-24 22:58, pirms 5 gadiem
Pieci! Paldies!

  +2 [+] [-]

, 2019-02-25 00:04, pirms 5 gadiem
Patiešām, interesanti lasīt bija. Vairāk tādus!

     [+] [-]

, 2019-02-25 09:00, pirms 5 gadiem
+
Vēl jāpiemin, ka Barclays Center atrodas New Jersey geju rajonā
Netālu ir varenais geju Rainbow templis
Tāpēc tur visapkārt un arī arēnā spieto geji
Tradicionāli orientētam pilsonim tas var likties uzbāzīgi

     [+] [-]

, 2019-02-25 12:59, pirms 5 gadiem
Ļoti interesanti 😊