Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kad pulkstenis tikšķ: skaļākie NBA pēdējā brīža maiņu darījumi 20 gadu laikā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Kad pulkstenis tikšķ: skaļākie NBA pēdējā brīža maiņu darījumi 20 gadu laikā
Pau Gazols un Kobe Braients ''Lakers'' rindās. Foto: Reuters/Scanpix

Jau rīt noslēgsies Nacionālās basketbola asociācijas maiņas darījumu logs. Ik sezonu tas ir viens no interesantākajiem notikumiem regulārajā sezonā. Labākās komandas cenšas pastiprināt sastāvu izslēgšanas mačiem, bet tabulas lejasgala vienības lūko savā īpašumā iegūt kādu papildu drafta izvēli. Portāls Sportacentrs.com maiņas darījumu loga aizvēršanas gaidās nolēma aplūkot aizvadītās divdesmitgades skaļākos pēdējā brīža maiņas darījumus.

Vai ''Clippers'' palīdzēja Lebronam atgriezties mājās?

2011. gada 24. februāris - pēdējā maiņas darījumu loga diena.

Andra Biedriņa pārstāvētās Goldensteitas ''Warriors'' We Believe modeļa līderis Beirons Deiviss 2008. gada vasarā nolēma pamest tolaik Oklendā bāzēto komandu un, lai veidotu duetu ar Eltonu Brendu, pievienojās savas dzimtās pilsētas klubam ''Clippers''. Brends beigu beigās topošo komandas biedru uzmeta... Deiviss tika pie lukratīva līguma, kas piecos gados paredzēja nopelnīt 65 miljonus ASV dolāru. Savā pirmajā sezonā Losandželosā saspēles vadītājs guva vairākus savainojumus, kas liedza kļūt par pilnvērtīgu kluba līderi. Visas karjeras laikā Deivisu mocīja traumas, un pēc Bleika Grifina, Erika Gordona un Deandrē Džordana ienākšanas komandā kluba vadība lēma atbrīvoties no Beirona lielā līguma, meklējot maiņas iespējas.

Savukārt Klīvlendas ''Cavaliers'' tolaik vēl nebija atguvusies no franšīzes visu laiku labākā spēlētāja Lebrona Džeimsa došanās uz Maiami. Cavs nule kā bija uzstādījuši tā brīža Nacionālās basketbola asociācijas antirekordu zaudētajos mačos pēc kārtas - 26. Maiņu darījuma beigu dienā komandas bilance bija desmit uzvaras un 47 zaudējumi. Ohaio štata komandas nākotne neizskatījās spoži, tāpēc tika pieņemts lēmums aizmainīt līderi Mo Viljamsu.

''Clippers ieguva''Cavaliers'' ieguva
Mo ViljamssBeirons Deiviss
Džamario Mūns2011. gada pirmās kārtas izvēle

2011. gada vasarā ''Cavaliers'' iegūto drafta izvēli pārvērta Kairijā Ērvingā, izvēloties saspēles vadītāju ar pirmo numuru. Tas uzskatāms par patiesu Cavs veiksmes stāstu, jo izredzes uz iespēju izvēlēties pašā sākumā bija vien 2,8 procenti. Klīvlendas klubs aizvadīja vairākas zaudējumiem pilnas sezonas, taču bija redzams progress. To novērtēja Lebrons Džeimss, kurš atgriezās mājās un izveidoja lielo trijnieku ar Ērvingu un Kevinu Lavu. 2016. gadā ''Cavaliers'' franšīze uzmirdzēja visspilgtāk, kad triumfēja visā līgā, atspēlējoties no 1-3 pret visu laiku labāko regulārās sezonas komandu Goldensteitas ''Warriors''.

''Clippers'' jaunieguvums Mo Viljamss komandā pavadīja divas sezonas, esot gana rezultatīvs, bet Džamario Mūns Losandželosā aizvadīja vienas no pēdējām spēlēm savā NBA karjerā. Komanda nākamajā sezonā prata piesaistīt Krisu Polu, kurš kopā ar minētajiem Grifinu un Džordanu izveidoja Lob City. ''Clippers'' rezultātu ziņā apsteidza Losandželosas slavenāko komandu un izveidojās par izslēgšanas spēļu komandu, ne reizi nepārvarot Rietumu konferences pusfinālu.

''Lakers'' aizmaina bandītu un jaunāko brāli pret Gazolu vecāko

2008. gada 1. februāris - 20 dienas līdz maiņas darījumu termiņa beigām.

Losandželosas ''Lakers'' līdz 2008. gada 1. februārim bija iekrājusi 29 uzvaras, piedzīvojusi 16 zaudējumus un ieņēma piekto vietu Rietumos. Komandas līderis Kobe Braients aizvadīja līgas vērtīgākā spēlētāja cienīgu sezonu, bet, lai nopietni cīnītos par titulu, bija nepieciešama kāda palīdzīga roka. Ezernieku starta sastāva centrs Endrjū Bainams uz ilgāku laiku bija izkritis no rotācijas ceļgala savainojuma dēļ, bet viņa aizstājēji Kvame Brauns, Ronijs Turiafs, Kriss Mims un Dīdžejs Mbenga neatbilda pamatsastāva centra pozīcijas prasībām. Uzvaras bez Endrjū Bainama nāca grūtāk, taču, saglabājot domas par veiksmīgu izslēgšanas spēļu skrējienu, nācās meklēt papildinājumus.

Pretējs skats tolaik bija novērojams Memfisas ''Grizzlies'' nometnē. Komanda ar 13 uzvarām un 33 zaudējumiem ieņēma 13. vietu Rietumu konferencē, nelolojot cerības par izslēgšanas mačiem. Grizlijlāču ģenerālmenedžeris Kriss Voless saprata, ka laiks pārmaiņām, un piedāvāja tā brīža komandas īpašniekam Maiklam Heislijam aizmainīt tās vērtīgāko aktīvu Pau Gazolu, kurš komandā ienāca pēc 2001. gada drafta. Spāni ar trešo numuru izvēlējās Atlantas ''Hawks'', taču ātri vien pret Šarīfu Abduru-Rahīmu nosūtīja uz Memfisu. Gazols izveidojās par īstu komandas līderi, bet individuālie sasniegumi turnīra tabulas uzvaru ailītē neatspoguļojās. ''Grizzlies'' vairākas sezonas zaudēja vairāk maču, nekā izdevās uzvarēt.

''Lakers'' ieguva''Grizzlies'' ieguva
Pau GazolsKvame Brauns
2010. gada otrās kārtas izvēleĀrons Makkijs
Džavariss Kritentons
2008. gada pirmās kārtas izvēle
2010. gada pirmās kārtas izvēle
Tiesības uz Marku Gazolu

Šo maiņas darījumu līgas apskatnieki un Memfisas komandas līdzjutēji uztvēra ar asām emocijām. Cilvēki bija neizpratnē, kā ''Grizzlies'' var aizmainīt Zvaigžņu spēles kalibra basketbolistu, pretī nesaņemot praktiski neko. ''Tas, ko izdarīja Memfisa, ir nesaprotami. Vajadzētu izveidot komiteju, kas izvērtē maiņas darījumus un nepieļauj tos, ja tie ir negodīgi,'' Losandželosas un Memfisas komandu spēlētāju maiņu komentēja Sanantonio ''Spurs'' galvenais treneris Gregs Popovičs.

Pēdējā brīža maiņas darījums ''Lakers'' vienībai atmaksājās. Komanda aizkļuva līdz NBA finālam, kur sešās spēlēs piekāpās Bostonas ''Celtics''. Vēlāk Losandželosas klubs savu panāca tik un tā, izcīnot divus titulus pēc kārtas 2009. un 2010. gadā, pieveicot attiecīgi Orlando ''Magic'' un revanšējoties Ķeltiem. Maiņā iegūtais Pau Gazols un 2008. gada NBA vērtīgākais spēlētājs Kobe Braients kļuva par vienu no bīstamākajiem duetiem līgā un labiem draugiem ārpus laukuma.

Savukārt Memfisas komandā Kvame Brauns aizvadīja vien 15 spēles, veterāns Ārons Makkijs nespēlēja nemaz, bet Džavariss Kritentons piedalījās 35 mačos. Labākais ieguvums no maiņas darījuma ''Grizzlies'' vienībai bija Pau jaunākais brālis Marks, kurš līgā ienāca nākamajā sezonā un ātri vien kļuva par vienu no labākajiem centra pozīcijas spēlētājiem visā Nacionālajā basketbola asociācijā. No ''Lakers'' iegūtais pirmgadnieks Džavariss Kritentons Memfisā ilgi neuzturējās basketbolista NBA karjera bija īsa, taču spilgta skandālu ziņā.

Jaunākais no Gazoliem 11 gadus vēlāk pats tika iesaistīts pēdējā brīža maiņas darījumā, kas viņu ieguvušajai komandai palīdzēja izcīnīt čempiontitulu. Neilgi pirms 2019. gada maiņas darījumu loga termiņa beigām Marks Gazols pārcēlās uz vienīgo Kanādas komandu Toronto ''Raptors'' pret lietuvieti Jonu Valančūnu, Delonu Raitu, Sīdžeju Mailzu un 2024. gada otrās kārtas izvēli.

Rašīds Voless - svarīgākais ķēdes posms ''Pistons'' 2004. gada triumfā

2004. gada 19. februāris - maiņas darījumu noslēdzošā diena.

Motoru pilsētas klubs 2003./2004. gada NBA sezonā bija starp favorītiem uz titulu. Komanda maiņas darījumu termiņa beigu dienā ieņēma trešo vietu Austrumu konferencē ar 34 uzvarām un 22 zaudējumiem. Detroitas vienības līderu kvartets Čonsijs Bilapss, Bens Voless, Ričards ''Rips'' Hamiltons un Taišons Prinss spēlēja lieliski, taču basketbola operāciju prezidents un franšīzes leģenda Džo Dumārss uzskatīja, ka komandas kodolam nepieciešams vēl kāds spēcīgs papildinājums groza apakšā. Detroitas labākais garā gala basketbolists Bens Voless bija apliecinājis sevi kā viens no labākajiem aizsardzības spēlētājiem, bet uzbrukumā nebija tik veiksmīgs.

''Pistons'' ieguva''Hawks'' ieguva''Celtics'' ieguva
Rašīds VolessŽeļko RebračaČakijs Atkinss
Maiks DžeimssBobs SuraLindsijs Hanters
2004. gada pirmās kārtas izvēle2004. gada pirmās kārtas izvēle

Vairāki apskatnieki šo maiņu uzskata par vienu no visu laiku labākajiem pēdējā brīža darījumiem. Detroitas ''Pistons'', iegūstot Rašīdu Volesu, atgādināja vietējiem līdzjutējiem Bad Boys ēras laikus, lai arī jaunieguvuma piesaiste tika uztverta ar dalītām sajūtām. Voless Nacionālajā basketbola asociācijā bija pazīstams kā izslavēts tehnisko piezīmju krājējs sava agresīvā spēles stila un nesavaldības dēļ. 211 centimetrus garais centrs bija viens no bēdīgi slavenās Portlendas Jail Blazers spēlētājiem. Taču, neraugoties uz bažām par iespējamajiem ķīviņiem ģērbtuvēs un laukumā, viss ''Pistons'' organizācijai izdevās perfekti - komanda izcīnīja savu līdz šim pēdējo čempiontitulu, bet Voless kļuva par vienu no atslēgas spēlētājiem.

Atlantas ''Hawks'' jaunieguvumi komandu būtiski nepastiprināja, bet ar iegūto drafta izvēli komandai pievienojās Džošs Smits, kas turpmākajās sezonās kļuva par vienu no komandas līderiem. Savukārt Bostonas ''Celtics'' ar savu iegūto drafta izvēli nodraftēja Toniju Alenu, kurš līgā iemantoja slavu kā viens no labākajiem perimetra aizsargiem, un četrus gadus vēlāk palīdzēja lielajam trijniekam un ''Celtics'' izcīnīt 17. titulu franšīzes vēsturē.

Līgas potenciāli dominējošākais duets, kas tā arī sevi nepierādīja

2017. gada 19. februāris - četras dienas līdz maiņas darījumu loga aizvēršanai.

Sakramento ''Kings'' 2010. gada draftā ar kopējo piekto numuru izvēlējās slavenās ''Kentucky'' universitātes basketbolistu Demarkusu Kazinsu. Centrs ātri vien kļuva par kluba līderi un vienu no labākajiem spēlētājiem savā pozīcijā visā līgā, sakrājot neskaitāmus double-double. Kazinsa spilgtais sniegums un individuālie sasniegumi nenesa cerētos augļus komandai, kas šobrīd ir līdere Nacionālajā basketbola asociācijā ar visgarāko laiku bez iekļūšanas izslēgšanas spēlēs. ''Kings'' atdzīvināšanai nepalīdzēja arī īpašnieku maiņa, kad komandu 2013. gadā pārņēma indiešu uzņēmējs Viveks Ranadīvs. Tuvojoties 2019. gada maiņu noslēgumam, ''Kings'' ar 24 uzvarām un 33 zaudējumiem bija devītie Rietumos, un reāli pretendēja uz iekļūšanu play-off.

Līdzīgā situācijā bija arī Ņūorleānas ''Pelicans'' ar tās lielāko zvaigzni Entoniju Deivisu priekšgalā, kuru komanda, kas tobrīd bija zināma kā ''Hornets'' 2012. gada draftā izvēlējās ar pirmo numuru. Tāpat, kā Bugija un ''Kings'' gadījumā, arī Deiviss nekavējoties kļuva par komandas galveno vilcējspēku, taču ''Pelicans'' bija reta izslēgšanas spēļu dalībniece. Līdz maiņai vienīgajā Deivisa play-off pieredzē 2014./2015. gada sezonā pirmajā kārtā ''Pelicans'' četrās spēlēs zaudēja nākamajiem NBA čempioniem Goldensteitas ''Warriors''.

''Pelicans'' ieguva''Kings'' ieguva
Demarkuss KazinssBadijs Hīlds
Omri KaspiTairīks Evanss
Lengstons Gelovejs
2017. gada pirmās kārtas izvēle
2017. gada otrās kārtas izvēle

Kazinss ''Pelicans'' komandā debitēja skaļi - 19 punkti un 23 atlēkušās bumbas, kas bija atkārtots franšīzes rekords. Arī turpinājums bija daudzsološs, taču komanda izslēgšanas spēlēs, tāpat kā ''Kings'', neiekļuva. Nākamajā sezonā par jaunajiem Dvīņu torņiem dēvētie Bugijs un Deiviss vidēji mačā kopā guva 53.3 punktus, nonākot Zvaigžņu spēlē un palīdzot Ņūorleānas klubam kvalificēties play-off turnīram. Strīpu pāri iespējami veiksmīgām izslēgšanas spēlēm pārvilka Kazinsa savainojums 2018. gada 26. janvāra mačā pret Hjūstonas ''Rockets'', kad centrs saplēsa Ahilleja cīpslu. ''Pelicans'' tosezon pirmajā kārtā atstāja sausā Portlendas ''Trail Blazers'', bet otrajā kārtā ar 1-4 piekāpās Goldensteitai. Ņūorleāna traumētajam Kazinsam piedāvāja divu gadu līgumu par 40 miljoniem dolāru, no kā basketbolists atteicās un, cerībās izcīnīt gredzenu, parakstīja viena gada līgumu ar ''Warriors'' par 5,3 miljoniem. Tās sezonas laikā otrs Dvīņu tornis pieprasīja maiņu un starpsezonā tika aizmainīts uz Losandželosas ''Lakers'', potenciāli dominējošajam duetam tā arī neko neizcīnot.

Savukārt Sakramento komanda ieguva Badiju Hīldu, kurš joprojām spēlē komandā, esot viens no labākajiem snaiperiem un atslēgas spēlētājiem. Lengstons Gelovejs Sakramento vienībā aizvadīja vien 19 spēles, bet savā pirmajā NBA komandā atgriezās Tairīks Evanss, kura otrais posms ''Kings'' nebija ilgs - vien 14 spēles. Sakramento savā rīcībā ieguva arī ''Pelicans'' desmito drafta izvēli, kas tika iemainīta pret 15. un 20. izvēli tā paša gada draftā. ''Kings'' attiecīgi izvēlējās Džastinu Džeksonu un traumatisko Hariju Džailsu, kuri uz sevi liktās cerības nav attaisnojuši un šobrīd pārstāv Oklahomsitijas ''Thunder'' un Portlendas ''Trail Blazers''.

Leģendu maiņas rezultātā Mutombo palīdz ''Sixers'' iekļūt finālā

2001. gada 22. februāris - maiņas darījumu pēdējā diena.

Filadelfijas ''76ers'' uz maiņas darījumu noslēdzošo dienu atradās visas līgas galvgalī ar 41 uzvaru un 14 neveiksmēm. Bažas par lieliskā snieguma noturēšanu ilgtermiņā radīja Filadelfijas kluba pamatcentra un labākā bloķētāja Teo Retlifa plaukstas savainojums. Togad basketbolists vienīgo reizi karjerā piedalījās Zvaigžņu spēlē, taču savainojums kļuva par iemeslu viņa aizmainīšanai. ''76ers'' lūkojās pēc centra pozīcijas spēlētāja, kurš būtu spējīgs cīnīties ar Losandželosas ''Lakers'' meistarīgo un fiziski spēcīgo Šakilu O'Nīlu. Tā brīža ģenerālmenedžeris Billijs Kings pieņēma, viņaprāt, drošāko lēmumu un centās iegūt astoņkārtējo Zvaigžņu spēles dalībnieku un vienu no labākajiem groza sargātājiem līgā Dikembi Mutombo no Atlantas ''Hawks''.

''76ers'' ieguva''Hawks'' ieguva
Dikembe MutomboTeo Retlifs
Rošons MakliodsTonijs Kukočs
Pepe Sančess
Nazrs Muhameds

''Es melotu jums visiem, ja neteiktu, ka šis spēlētājs mums var palīdzēt izcīnīt čempiontitulu. Viņš ir lielisks cīnītājs par bumbām un viens no labākajiem aizsargiem. Mutombo var vienpersoniski izmainīt spēles gaitu. Pretiniekiem būs grūti divatā censties apturēt mani un Dikembi,'' pēc notikušā maiņas darījuma teica ''76ers'' līderis Alens Aiversons.

Dikembe Mutombo Filadelfijas klubā aizvadīja lielisku atlikušo sezonas daļu. Centrs 26 spēlēs regulārajā sezonā izcēlās ar 11,7 punktiem, 12,4 atlēkušajām bumbām un 2,5 bloķētiem metieniem. Kongo dzimušais basketbolists ceturto reizi karjerā tika atzīts par līgas labāko aizsardzības spēlētāju, kā arī pirmo un vienīgo reizi iekļuva NBA sezonas otrajā pieciniekā. Mutombo bija noteicošs faktors ''76ers'' panākumiem izslēgšanas mačos - komanda uzvarēja Austrumu konferencē un finālsērijā tikās pret ''Lakers''. Losandželosas vienība triumfēja visā līgā, bet Filadelfijas klubs sagādāja vienīgo zaudējumu zvaigžņotajai Kalifornijas vienībai visā izslēgšanas spēļu turnīrā. Āfrikānis pavadīja vēl vienu sezonu ''76ers'' rindās, taču pēc tam tika aizmainīts uz Ņūdžersijas ''Nets''.

Maikla Džordana cīņu biedrs Čikāgā Tonijs Kukočs pēc ierašanās Atlantā aizvadīja savu NBA karjeras rezultatīvāko 17 spēļu nogriezni, izceļoties ar 19,7 punktiem vidēji spēlē. Pepe Sančess ''Hawks'' rindās piecos mačos punktus neguva, bet Teo Retlifs karjeras turpinājumā Atlantā iepriekš sasniegtos augstumus neatkārtoja. Savukārt Nazrs Muhameds ''Hawks'' rindās, līdzīgi kā Kukočs, spēlēja labāko basketbolu savā karjerā, izceldamies ar 12,3 punktiem un deviņām bumbām zem groziem, kā arī 9,7 punktiem un 7,6 atlēkušajām bumbām nākamajā sezonā.

Porziņģa pirmais mentors nonāk Ņujorkā

2011. gada 22. februāris - divas dienas līdz maiņas darījumu beigām.

Ņujorkas komanda iepriekšējā starpsezonā ļoti cerēja uz Lebrona Džeimsa piesaisti, taču, kā ierasts, kārtējā lielā zivs nepieķērās ''Knicks'' ēsmai. ''Madison Square Garden'' spēlējošā komanda gan nepalika pavisam tukšā - izdevās piesaistīt spēka uzbrucēju Amari Stademairu. Bijušais Fīniksas ''Suns'' basketbolists sezonu iesāka lieliski un kļuva par pirmo ''Knicks'' spēlētāju kopš leģendārā Patrika Jūinga, kurš iebalsots Zvaigžņu spēles starta pieciniekā. Ņujorkas komanda maiņas brīdī ieņēma sesto pozīciju Austrumos, bet ''Nuggets'', lai gan tikuši pie vairāk panākumiem, ieņēma dalītu piekto vietu Rietumos.

Spekulācijas par iespējamo Melo aizmainīšanu prom no Denveras riņķoja ap pašu uzbrucēju un komandu jau no sezonas pirmās dienas. Entonijs pavisam nesenā NBA apskatnieka Eidriena Vodžnarovska podkāstā atklāja, kāpēc vēlējies pamest ''Nuggets'' komandu: ''Tik tikko spēlējām Rietumu konferences finālā [''Nuggets'' 2009. gadā piekāpās ''Lakers'' ar 2-4 - aut.], taču nākamajā sezonā pirmajā kārtā zaudējām ''Jazz''. Komanda gribēja veikt pārbūvi, bet es sacīju, ka nevēlos piedalīties tajā. Aicināju meklēt risinājumus, lai nepiedalītos pārbūvē, tāpēc tiku aizmainīts.''

''Knicks'' ieguva''Nuggets'' ieguva''Timberwolves'' ieguva
Karmelo EntonijsDanilo GalinariEdijs Karijs
Čonsijs BilapssVilsons ČendlersEntonijs Rendolfs
Šeldons ViljamssReimonds Feltons3 miljonu dolāru kompensācija
Korijs BrūersTimofejs Mozgovs
Renaldo Bolkmens2014. gada pirmās kārtas izvēle
2013. gada otrās kārtas izvēle
2012. gada otrās kārtas izvēle

Maiņas darījums atgrieza ''Knicks'' uz NBA kartes kā tobrīd reālu titula pretendenti. Entonijs demonstrēja vērtīgākā spēlētāja kalibra sniegumu un komanda nākamajā gadā aizvadīja labāko sezonu kopš 1997. gada. Neraugoties uz pozitīvajām izmaiņām ''Knicks'' sniegumā, komanda nespēja uzvarēt izslēgšanas mačus. Visā Melo pavadītajā laikā Ņujorkā klubs uzvarēja tikai vienā sērijā, kad 2013. gadā pirmajā kārtā pieveica Bostonas ''Celtics'' ar 4-2. Karmelo Entonijs Ņujorkā iekrāja izslēgšanas spēļu bilanci septiņas uzvaras un 14 zaudējumi, pie kārotā titula netiekot. Karmelo pasaules slavenajā ''Madison Square Garden'' spēlēja līdz 2017. gadam, kad pēc maiņas pieprasīšanas nonāca Oklahomsitijas ''Thunder''. Tāpat Melo spēlēja svarīgu lomu Latvijas labākā basketbolista Kristapa Porziņģa izaugsmē, kļūstot par vienradža komandas biedru un mentoru basketbola mekā.

Trīs maiņā iesaistītie spēlētāji vēlāk palīdzēja savām komandām izcīnīt titulus - Korijs Brūers ar ''Mavericks'' triumfēja 2011. gadā, Edijs Karijs spēlēja ''Heat'' čempionu modelī 2012. gadā, bet Timofejs Mozgovs palīdzēja karalim Džeimsam sagādāt Klīvlendai apsolīto titulu 2016. gadā.

Denveras ''Nuggets'' jaunieguvums Danilo Galinari kļuva par svarīgu komandas sastāvdaļu, pavadot klubā sešus gadus līdz 2017. gadā tika aizmainīts uz Losandželosas ''Clippers''. Reimonds Feltons karjeras turpinājumā sekmīgi pildīja otrā saspēles vadītāja funkcijas, bet Vilsons Čendlers nostabilizēja savu vārdu kā veiksmīgs rotācijas spēlētājs.

Interesanti, ka netālu esošā Ņūdžersijas ''Nets'', pēc Karmelo ienākšanas štata lielākajā komandā, nevēlējās iepalikt un savā īpašumā ieguva tobrīd labi spēlējošo saspēles vadītāju Deronu Viljamsu no Jūtas ''Jazz''.

Šaks kļūst par Lielo kaktusu

2008. Gada 6. Februāris - 15 dienas līdz maiņas darījumu loga aizvēršanai.

Pēc čempiontitula izcīnīšanas 2006. gadā Maiami ''Heat'' bija nonākuši līgas pagrabā. Komanda ar deviņām uzvarām un 39 zaudējumiem ieņēma pārliecinoši pēdējo vietu Austrumos un visā līgā. ''Heat'' lūkoja pēc pārmaiņām, bet Fīniksas ''Suns'' centās pastiprināt sastāvu, lai ar cerībām varētu raudzīties izslēgšanas spēļu virzienā. Arizonas štata komanda atradās pirmajā vietā Rietumos. Viens no komandas atslēgas spēlētājiem Šons Merions izteica neapmierinātību ar savu lomu klubā, tāpēc tika ievietots starp aizmaināmajiem spēlētājiem. Tā laika ''Suns'' ģenerālmenedžeris Stīvs Kers izlēma veikt skandalozu maiņas darījumu, kas vairāku apskatnieku vērtējumā ir viens no sliktākajiem visā vēsturē.

''Suns'' ieguva''Heat'' ieguva
Šakils O'NīlsŠons Merions
Markuss Benkss

Fīniksas ''Suns'' ģenerālmenedžeris Stīvs Kers desmit gadus vēlāk Bila Simonsa podkāstā atklāja, ka maiņas darījums bijusi liela kļūda: ''Tas bija darījums, kas kompromitēja franšīzes ilgtermiņa veselību. Es biju jauns ģenerālmenedžeris un tā noteikti bija kļūda.''

Pieredzējušais Šaks, nonākot Arizonā, ieguva jaunu iesauku - Lielais kaktuss. Centrs ''Suns'' rindās sakrāja double-double - 12,9 punkti un 10,4 atlēkušās bumbas, iekļūstot NBA sezonas trešajā pieciniekā. Līdz ar O'Nīla nonākšanu Fīniksā noslēdzās slavenā Seven seconds or less ēra ''Suns'' uzbrukumā. Tāpat Kera plāns, apvienojot Šaku ar izcilo saspēles vadītāju Stīvu Nešu un spēka uzbrucēju Amari Stademairu, neattaisnojās. Komanda play-off pirmajā kārtā ar 1-4 zaudēja Sanantonio ''Spurs'', bet nākamajā sezonā izslēgšanas spēlēm nekvalificējās.

Šons Merions ''Heat'' kreklā nospēlēja 58 spēles divu sezonu laikā, izceļoties ar 12,7 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām. Uzbrucējs 2011. gadā ar Dalasas ''Mavericks'' izcīnīja NBA čempiontitulu.

Izmantotie resursi:
https://bleacherreport.com/articles...
https://bleacherreport.com/articles...
https://sports.yahoo.com/aw-gasoltr...
https://bleacherreport.com/articles...
https://www.sbnation.com/nba/2011/5...
https://eu.freep.com/story/sports/n...
https://pistonpowered.com/2011/02/2...
https://heavy.com/sports/2019/07/demarcus-cousins-anthony-davis-stats-pelicans/#:~:text=This%20reunites%20him%20with%20former,sent%20him%20to%20Los%20Angeles
https://theundefeated.com/features/...
https://www.espn.com/nba/news/2001/...
https://phillysportsnetwork.com/202...
https://www.nbcsports.com/northwest...
https://www.cbssports.com/nba/news/...
https://www.theringer.com/bill-simm...

  -4 [+] [-]

, 2021-03-24 11:46, pirms 3 gadiem
"Deiviss tika pie lukratīva līguma..."

Kas, pie velna krustmāmiņas, ir lukratīvs līgums???

Vai autors Dilāns cenšas līdzināties žīdam prezidentam, kura vienīgā nodarbe ir jaunvārdu darināšana latviešu valodā?

     [+] [-]

, 2021-03-24 13:06, pirms 3 gadiem
Kad tad īsti pēc LV laika noslēdzas maiņu periods?

  -1 [+] [-]

, 2021-03-24 14:56, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: "Deiviss tika pie lukratīva līguma..."

Kas, pie velna krustmāmiņas, ir lukratīvs līgums???

Vai autors Dilāns cenšas līdzināties žīdam prezidentam, kura vienīgā nodarbe ir jaunvārdu darināšana latviešu valodā?
Atbalstu!
Man arī iekrita acīs!

     [+] [-]

, 2021-03-24 16:44, pirms 3 gadiem
Es arī īsti nesapratu, kas tas lukratīvs ir un varbūt jau pirmajā rindkopā vajadzētu izvairīties no tādiem vārdiem. Bet sīkums. Kas gribēs atradīs.

Raksts super! Interesanta vēsture, daudzas maiņas lasot, atcerējos tos laikus!

  +1 [+] [-]

, 2021-03-24 17:09, pirms 3 gadiem
šoreiz japiekrīt,"lukratīvs" vietā vajadzēja būt "ienesīgs". vispar nekad nesmu dzirdejis so vardu latviesu valoda ka svesvardu.

Laikam jau raksts tomer kopets kkur, tapec ari sitadi brinumi. Visadi citadi butu uzslavas no manis par so materialu.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-24 20:37, pirms 3 gadiem
Labi, nav "lukratiivs" taa labaakaa izveele, bet siikums, vispaar tieshaam cienja un miilestiiba autoram, kas par kaut ko shaadu taisa rakstu!

Paldies!

     [+] [-]

, 2021-03-24 20:58, pirms 3 gadiem
Ļoti interesanti, labs raksts! + autoram!