Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

47 gadu vecumā miris Manute Bols

Juris Miņins
Juris Miņins

47 gadu vecumā miris Manute Bols
Manute Bols
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā naktī, pēc Latvijas laika, Virdžīnijas universitātes hospitālī, 47 gadu vecumā mira viens no visu laiku garākajiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem, sudānietis Manute Bols.

Manutes Bola problēmas ar veselību sākās pagājušā mēneša vidū, kad, atgriežoties no Sudānas, bijušais spēlētājs, bet tagad labdarības organizācijas darbinieks, tika ievietots slimnīcā. Kopš šī laika basketbolistam tika veikti trīs aknu dialīzes ārstēšanas kursi, taču ārstēšanu apgrūtināja arī Stīvensa-Džonsona sindroms (ādas slimība), kurš noveda pie tā, ka spēlētājs nevarēja ne runāt, ne uzņemt barību pēdējo 11 dienu laikā.

"Sudāna un visa pasaule ir zaudējusi varoni, piemēru mums visiem," paziņojumā raksta Toms Pričards, kurš kopā ar Bolu iesaistījās labdarības pasākumos, "mums viņa pietrūks. Izsaku visdziļāko līdzjūtību gan Manutes ģimenei, gan visiem pārējiem, kas pašlaik sēro."

Kā atklāj Bolu ārstējošie ārsti, visdrīzāk, ex-spēlētājs ar šīm slimībām inficējās Āfrikā, kur Bols veica humanitārā un labdarības darbinieka programmas, pēdējā no kurām tika celta skola, kā arī 235 cm garais Manute piedalījās vietējā pirmsvēlēšanu un pretkorupcijas kampaņā, palīdzot sava dzimtā reģiona vadītājam.
Jāpiebilst, ka Manutes Bola labdarības programma "Sudan Sunrise" (Sudānas saullēkts – aut.) savu darbību Sudānā ir izvērsusi visai plaši un galvenais tās darbības virziens ir skolu celšana. Lai arī vairākas mācību iestādes jau ir uzceltas, kopējos plānos fondam ir uzcelt 41 skolu visā valsts teritorijā un neskatoties uz organizācijas līdera pāragro nāvi, šis mērķis, pēc pašas apvienības vadītāju domām, tiks sasniegts.

Atgādināsim, ka Nacionālajā basketbola asociācijā debitēja 1985. gadā, Vašingtonas "Bullets" sastāvā. Savas profesionāļa karjeras laikā Sudānas centrs ir pārstāvējis arī Goldensteitas, Filadelfijas un Maiami klubus. Kopā NBA karjerā Manute Bols ir aizvadījis 624 spēles, kurās vidēji guva 2.6 punktus, savāca 4.2 atlekušās bumbas un bloķēja 3.3 metienus.

Izmantotie resursi:
espn.go.com