Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Jūtas "Jazz" panākumu atslēga – kas ir veiksmīgā sezonas sākuma iemesli?

Jūtas "Jazz" panākumu atslēga – kas ir veiksmīgā sezonas sākuma iemesli?
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Portāla Sportacentrs.com lietotāja Kristiana Broka rakstā īpaši apskatīta Jūtas “Jazz” – komanda ar labāko uzvarēto un zaudēto spēļu bilanci Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Rietumu konferencē, kas ir tās labākais sezonas sākums pēdējo 19 gadu laikā. To, cik labi spēlē šī komanda labi raksturo šis fakts - Jūtas komanda ir uzvarējusi 20 no 21 iepriekšējās spēles, no kurām 18 tika uzvarētas ar 10 vai lielāku punktu pārsvaru.

Satraukuma indekss (“Excitement Index”)

Kvina Snaidera trenētās komandas spēles nepavisam nav “satraucošas” – teorētiski to varētu nodēvēt par garlaicīgāko vienību visā līgā. Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs – “džezmeņu” spēļu iznākums ir paredzams ilgi pirms spēles beigu signāla atskanēšanas un parasti tas beidzās ar kārtējo komandas uzvaru.

Tā nav tikai veiksmīga uzvaru spēļu sērija vai iespēja mājas spēles aizvadīt augstu virs jūras līmeņa (“Vivint Arena” ir otrajā vietā līgā pēc mājas spēļu zāles atrašanās virs jūras līmeņa), kas ļauj Jūtas komandai dominēt NBA.

Vai 2020./21. gada Jūtas “Jazz” modelis ir gatavs sasniegt tos pašus augstumus, ko reiz sasniedza leģendārā “Jazz” komanda ar Karlu Melounu, Džonu Stoktonu, Džefu Hornačeku un treneri Džeriju Slounu? Esmu pilnīgi drošs, ka 30 gadīgie un vecāki NBA fani atceras 1997. un 1998. gada finālus, kuros “džezmeņiem”pretim stājās Maikls Džordans un Čikāgas “Bulls”. Tā joprojām ir viena no aizraujošākajām NBA finālsērijām līgas vēsturē. Vairāk kā divas dekādes 1996-1997 gada Jūtas “Jazz” vēsturiskais stāsts bija franšīzes labāko sezonas startu listes augšgalā.

Protams, ir pāragri izdarīt secinājumus, jo sezona vēl tikai tuvojās pusei, bet ar pārliecību, kādu spēlē šī komanda spēlē varētu raksturot ar vārdu – “baisi” (labā nozīmē). Dominance. Šajā rakstā es mēģināšu atbildēt uz jautājumu – kas ir Jūtas “Jazz” panākumu atslēga - kādu basketbolu spēlē šobrīd labākā komanda pasaulē?

Pustālo metienu izmiršana & trīnīšu nākšana modē

Basketbola faniem, kas padziļināti seko līdz šim sporta veidam noteikti nav noslēpums, ka pēdējos gados gan NBA, gan Eiropā komandas izpilda aizvien vairāk un vairāk trīspunktniekus.

Izpildīt daudz un izpildīt precīzi.

Tas ir acīmredzami, ka šīs Soltleiksitijā bāzētās komandas treneris Snaiders seko līdzi basketbola trendiem, jo tieši viņa komanda izpilda proporcionāli vislielāko trīspunktu metienu skaitu starp visām NBA komandām (48.3% no visiem metieniem no spēles ir trīspunktnieki). Turklāt “džezmeņi” var lepoties ar vienu no augstākajiem šo metienu realizācijas procentiem līgā – 39.3% (4. no 30).

Šajā 2020./21. NBA sezonā gandrīz visi “Jazz” rotācijas spēlētāji izpilda trīspunktniekus ar karjeras augstāko precizitāti, turklāt arī lielākā daļa no šiem spēlētājiem izpilda tik daudz “trīnīšus” kā nekad iepriekš vidēji sezonā savas karjeras laikā. Vienīgais izņēmums starp viņiem ir Bogdanovičs, kura iepriekšējo sezonu ļoti augstos rādītājus ir ļoti grūti atkārtot.

Balanss starp komandas darbu un spēlētāju individuālajām prasmēm

Nesavtīgs basketbols. Komanda, kurā katrs no rotācijas spēlētājiem var nospēlēt “All Star” līmenī jebkurā spēlē. Spēlētāji akceptē savu lomu komandā, augsta IQ līmeņa basketbols, laba metienu izvēle - šādi pāris teikumos varētu raksturot Rietumu konferences un reizē arī visas līgas līderus šosezon.

Individuālās prasmes. Jā, pat neskatoties uz to, ka šī Rietumu konferences komanda ir zināma kā uz komandas basketbolu orientētu tomēr interesants fakts ir tas, ka lielākā daļā no visiem metieniem ir pēc dribla nevis pēc rezultatīvas piespēles. 45.5% 2-punktnieku (25. vieta NBA) un 76.1% 3-punktnieku (28. vieta NBA) gūšanā netika asistēts un tie bija realizēti pēc dribla.

Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – starp visām 30 komandām “Jazz” ir viena no visbiežāk un vislabāk pick-and-roll spēlējošajām komandām. Viņi spēlē gandrīz tikpat daudz “pick-and-roll” kā Porziņģa pārstāvētā Dalasa (Luka) vai Portlenda (Lilards un Makkolums), kas parasti ir starp līderiem pēc “pick-and-roll” spēlēšanas biežuma.

“Pick-and-roll” ir divu spēlētāju sadarbība, kurai, lai tā būtu efektīva ir ļoti vēlama driblētāja spēja sekmīgi uzbrukt pēc aizsega (pick) saņemšanas. Jūtai tādu ir pietiekami daudz: Mičels, Bogdanovičs, Konlijs un Ingles (arī Klarksons šosezon parāda sevi ļoti labi) visi var iemest trīspunktnieku pēc bloka uz bumbu saņemšanas. Liels nopelns ir Gobēram, kurš “raujoties uz grozu” pēc aizsega uzlikšanas izdara “spiedienu” uz aizsardzībā kopumā. Tas atvieglo spēlētāja ar bumbu lēmumu pieņemšanu.

Interesanti, ka šobrīd otrajā vietā esošā “Lakers” komanda “postā” iespēlē visbiežāk (10.0% 1. no 30) starp visām komandām, turpretim mūsu stāsta varoņi “Jazz” to dara visretāk NBA (1.4% 30. no 30). Divas lieliskas komandas, bet ar pavisam atšķirīgi veidotu sastāvu un spēles filozofiju.

Jāpiemin arī fakts, ka divu Jūtas vienības sākumsastāva spēlētāju augums ir 185 cm vai mazāk. Pēc basketball-reference.com informācijas Mičels ir 183 cm un Konlijs 185cm gari. Šis piemērs noteikti var kalpot kā iedvesma visiem gan esošajiem, gan topošajiem basketbolistiem, kas nevar lepoties ar basketbolistiem raksturīgajiem auguma parametriem, ka arī salīdzinoša īsa auguma spēlētāji var būt nopietns spēks pasaules spēcīgākajā līgā.

Laba aizsardzība un cīņa par atlēkušajām bumbām – solis pretī titulam

Protams, fakts, ka “dzīve ir vieglāka”, ja komandas sastāvā ir divkārtējais NBA labākais aizsardzības spēlētājs… Šobrīd Jūta ir otra labākā aizsardzības komanda NBA (108.0 ielaisti punkti uz 100 uzbrukumiem).

Papētot abu labāko aizsardzības komandu (“Jazz” un “Lakers”) rādītājus novērojam, ka abas šīs komandas pretiniekiem dod vismazāk iespēju no “labdarības līnijas”. Soda metiens ir visvērtīgākais metiens NBA basketbolā (komandas šosezon soda metienus izpilda caurmērā ar 77.6% precizitāti) un loģiski, ka labas aizsardzības neļauj pretiniekiem tikt pie viegliem punktiem.

Aizsardzība nav galā līdz ir izcīnīta atlēkusī bumba. Trenera Snaidera komanda ierindojas pirmajā vietā pēc vidēji izcīnīto atlēkušo bumbu skaita (49.3 atl. bumbas uz 100 uzbrukumiem). Ir grūti iztēloties labu aizsardzību bez elitāra atlēkušo bumbu izcīnīšanas līmeņa (īpaši aizsardzībā izcīnītās atl. bumbas).

Augstas vērtības metieni - zemas vērtībās metieni. Visas aizsardzības grib, lai uzbrucēji izpilda sliktus metienus. Līgas līdervienība dara lielisku darbu provocējot pretiniekus izpildīt lielāko daļu metienu aptuveni no 1 līdz 5 metru (sk. diagrammu zemāk, laukums, kas iekrāsots sarkanā krāsā.) attāluma no groza. Šie ir metieni ar viszemāko vērtību NBA basketbolā un Jūta ir pirmajā vietā līgā pēc pretinieku izpildītajiem metieniem tieši no šīm laukuma vietām.

Turklāt tas nav viss. Jūtas “Jazz” arī labākā komanda pēc pretinieku izpildīto metienu precizitātes no šīm laukuma vietām. Matemātiski izcila kombinācija, kas ir viens no stūrakmeņiem aizsardzības efektivitātei.

Līdzība ar 2019./2020. gada sezonas “Bucks”

Regulārajā sezona izcili spēlējošas komandas, lieliskas aizsardzības komandas, atlēkušo bumbu līderi, ļoti daudz izpilda trīspunktniekus, matemātika un basketbols…

NBA fani lieliski atceras, kādas sekmes izslēgšanas spēlēs bija “Bukiem”. Uzvarēt regulāro sezonu nav tas pats, kas iegūt NBA titulu. Milvoki trenerim Budenholzeram noteikti ir kas sakāms par šo tematu (Milvoki komandas bilance pēdējās divās regulārās sezonās ir 117-38…).

Lieliski komandas biedri un spēlētāji, kas rūpējas par sabiedrību. Labs darbs sabiedrības labā ir svētīgs darbs. Tomēr rodas jautājums vai grupa “jauko čaļu” (es gan neiekļaušu Džo Ingles un viņa “trash-talk” šajā grupā) var sasniegt pašas basketbola pasaules augstākās virsotnes? Vai Jūtas “Jazz” stāsts nebūs līdzīgs “Bucks” stāstam?

Raksts tika sagatavots 17. februārī un tādēļ ir iespējamas nelielas izmaiņas statistikas rādītājos, tomēr tas nekādi nemaina raksta būtību un vēstījumu.

     [+] [-]

, 2021-02-20 18:43, pirms 3 gadiem
bija interesanti izlasīt par jazz panākuma atslēgam. paldies, labi pacenties!