Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Ariza un Beizmors: Lebrona komandas biedri, kuri nesaudzīgi viņu kritizēja

Andrejs Siliņš

Ariza un Beizmors: Lebrona komandas biedri, kuri nesaudzīgi viņu kritizēja
Trevors Ariza, Kents Beizors, Lebrons Džeimss. Foto: Scanpix

Cik interesanti, kā tā pasaule griežas un iemet mūs tur, kur mēs kādreiz nekad nebūtu iedomājušies būt. Iespējams, tādas vai līdzīgas pārdomas izskrēja cauri Trevora Arizas prātam brīdī, kad pieredzējušais basketbolists lika parakstu uz līguma ar Losandželosas “Lakers”. Klubu, kurā Ariza savulaik kļuva par NBA čempionu. Klubu, kura lielākā zvaigzne ir Arizas savulaik principiālais konkurents Lebrons Džeimss.

UCLA pirmā kursa students Ariza nonāca NBA 2004. gadā, kad viņu ar 43. numuru otrajā kārtā draftēja Ņujorkas “Knicks”. Pēc ne visai izteiksmīgām pirmajām trim sezonām ceturtās sākumā Arizu viņa tā brīža darba devējs Orlando “Magic” aizmainīja uz “Lakers”, kur pamazām uzbrucējs iekaroja stabilu vietu zem NBA saules, kļūstot par leģendārā kluba pamata piecinieka spēlētāju, uz kuru varēja paļauties Fils Džeksons, Kobe Braients, Pau Gazols un visi “Lakers” līdzjutēji. 2009. gada 14. jūnijā Ariza nospēlēja pēdējās 42 minūtes tajā sezonā, ar 15 punktiem palīdzot “Lakers” izcīnīt pirmo titulu pēc sešu gadu pārtraukuma. Arizas ceļi vēlāk aizveda cauri virknei citu līgas klubu, līdz šī gada martā maiņas darījuma rezultātā basketbolists nonāca savā dzimtajā pilsētā Maiami. Tas varētu būt bijis skaists noslēgums 16 gadus ilgušajai karjerai, kuras laikā nopelnīti 117 miljoni dolāru. Iespējams, Ariza vēlējās vēl skaistāku noslēgumu.

“Cenšos dzīvot šajā brīdī, lai varētu koncentrēties uz to, ko jādara. Ja sākšu atminēties vecos laikus, sapratīšu, cik vecs esmu kļuvis pats, cik ilgi jau šo lietu daru, un to es tagad nevēlos. Vēlos būt šajā brīdī, koncentrēties un darīt savu darbu,” Arizas teiktais izgaismo nevēlēšanos pieņemt novecošanu, kas paņem līdzi tik ilgi koptās un iemīlētās lietas un nodarbes. Taču nav tā, ka 36 gadu vecumā Ariza būtu nederīgs NBA laukumos, absolūti nē. Viņš joprojām var labi tikt galā ar saviem uzdevumiem aizsardzībā un var trāpīt metienus no distances ar visai augstu precizitāti (aizvadītajā sezonā precīzs bija vairāk nekā katrs trešais trīspunktnieks). Kad piezvanīja “Lakers” ģenerālmenedžeris un bijušais Arizas aģents Robs Pelinka, divreiz nebija jādomā, jo spēlētājs pats sev bija nodefinējis, ka karjeras pavilkšana garumā iespējama tikai divās vietās - dzimtajā Maiami vai savās mājās jau kopš vidusskolas laikiem Losandželosā.

“Lakers” jaunajā sezonā būs varena veterānu komanda. Garantēti līgumi uz nākamo sezonu šobrīd ir astoņiem spēlētājiem ceturtajā gadu desmitā: Karmelo Entonijs (37 gadi), Lebrons Džeimss (36+), Marks Gazols (36), Trevors Ariza (36), Dvaits Hovards (35+), Veins Elingtons (33+), Rasels Vestbruks (32+), Kents Beizmors (32). Tas, ka “Lakers” atkal tiks pieskaitīta favorītēm uz titulu, nav nekas pārsteidzošs, bet to, vai lielā pieredzes mugursoma nekļūs par pārāk smagu nastu, lai rāda laiks. Viena lieta ir skaidra - joprojām “Lakers” virsvadonis ir Lebrons Džeimss. Un tieši tāpēc arī stāsts par Arizas pievienošanos komandai kļūst interesants.

Redziet, šī gadsimta sākumā vidusskolēna Lebrona Džeimsa vārds jau bija iekalts ne vien sporta līdzjutēju, bet arī mājsaimnieču prātos, jo pat Maikls Džordans pauda savu sajūsmu par jauno talantu. Tikmēr par Lebronu pusgadu jaunākais Trevors Ariza tika uzskatīts par labāko vidusskolu basketbolistu Kalifornijas štatā. Apveltīts ar līdzīgām fiziskajām īpašībām. Šodien bolām acis par Lavāra Bola smalki izkalkulētajiem savu dēlu pārslavināšanas mēģinājumiem, bet ar ko līdzīgu ļautiņi nodarbojušies jau sen, vien toreiz vēl bez tik plašām komunikācijas iespējām, kā rezultātā ažiotāža dabiskā ceļā nespēja kļūt tik visaptveroša. 2003. gada 8. februārī spēļu kalendārā bija iezīmēta Lebrona pārstāvētās Svētā Vincenta-Svētās Marijas vidusskolas un Trevora pārstāvētās Vestčesteras vidusskolas komandu tikšanās. Jau pirms abas vidusskolu basketbola zvaigznes pirmoreiz satikās laukumā vairāki mediji publicēja intervijas ar Lebronu un Trevoru par gaidāmo maču.

“Šī būs tāda pati spēle, kā jebkura cita,” vēl nesasniedzis pilngadību, Lebrons publiski jau runāja piezemēti, pārdomāti un sabiedrībai patīkami. Ariza, kura līdz tam ilgus gadus būvētajā iedomu pasaulē pēkšņi kāds cits apdraudēja viņa troni, tik agrā vecumā nebija tik slīpēts meistars un ļāvās vecumam atbilstošam komentāram. “Lebrons ir pārvērtēts. Tieši es esmu spēlētājs, kurš vienatnē aizvedis savu komandu līdz visas valsts Top10 rangam. Lebronam komandā ir citi elites līmeņa spēlētāji, viņam ir daudz vairāk palīdzības no malas,” Ariza bija simtprocentīgi pārliecināts, ka gaidāmajā mačā viņš apklusinās visus Lebrona fanus. Uguni kvēlojošajām oglēm piešķīla Trevora onkulis, kurš, žurnālista vaicāts par gaidāmo dueli, sacīja: “Nesaprotu, kāpēc Lebrons Džeimss tiek pie visas publicitātes. Mans māsas dēls Trevors Ariza ir labāks par viņu.”

2003. gada 8. februārī Ņūdžersijas galvaspilsētā Trentonā uz vidusskolu basketbola spēli “Sovereign Bank” vārdu nesošajā arēnā sapulcējās skolas biedri un skolotāji, nepazīstami vienaudži un viņu vecāki, banku klerki un tantuki - kopā astoņi ar pusi tūkstoši, kas nepacietīgi gaidīja iespēju dzīvē ieraudzīt brīnumbērnu Lebronu un viņa izaicinātāju Trevoru. Sākoties mačam, nule kā no korupcijas skandāla izkūlies Džeimss nebija uzdevumu augstumos, un viņa komanda pieļāva trīs kļūdas pēc kārtas, kas noveda pie viegliem punktu zaudējumiem. Vienā no epizodēm Ariza pārtvēra piespēli un ātrajā uzbrukumā trieca no augšas, bet atpakaļceļā noskatījās uz Lebronu un pateica sejā visu, ko domā. Un tad Arizas uzvilktās nervu stīgas Lebrons ar vieglu pieskārienu saplēsa.

Pirmajās piecās minūtēs novērtējis situāciju, Džeimss trāpīja savus pirmos trīs metienus no spēles un maisam gals bija vaļā. Pēdējās piecās pirmās ceturtdaļas minūtēs Lebrons guva 18 punktus, puslaikā bija iekrājis jau 35, bet pēc trim ceturkšņiem tablo vēstīja, ka Džeimsa kontā ir jau 49 punkti. Vienubrīd Lebrons guva 18 punktus pēc kārtas, uzbrucējs izcēlās ar elegantām piespēlēm un bumbas triecieniem grozā no augšas. Džeimss spēli pabeidza ar 52 punktiem - tikpat, cik visa pretinieku komanda kopā. Svētā Vincenta-Svētās Marijas komanda uzvarēja ar 78:52, bet Ariza iemeta 12… “Mēs tur neko nevarējām izdarīt. Viņš trāpīja labi nosegtus metienus. Kad sedzām pa diviem, tad viņš ar piespēli atrada brīvo spēlētāju,” Arizas pirms mača piepūstais bravūras balons bija izpūtis gaisu.

Vēlāk jau NBA laukumos abiem ne reizi vien sanācis tikties aci pret aci, jo Ariza ilgus gadus bijis viens no labākajiem savas pozīcijas aizsardzības spēlētājiem, kuram uzticēts segt pretinieku līderus, bieži - arī Lebronu. Jaunajā sezonā abi cīnīsies plecu pie pleca. Par to parūpējās cits Kalifornijas universitātes Losandželosā (UCLA) kādreizējais students Rasels Vestbruks, kurš kļuva par vēl vienu “Lakers” jaunpienācēju šajā vasarā. Viņš ar Arizu sazinājās jau nepilnu pusstundu pēc maiņas darījuma, kura rezultātā pats nonāca “Lakers” rindās. Abi sen pazīstamie kalifornieši nekad tā arī nebija spēlējuši kopā vienā NBA komandā.

Tikmēr cits “Lakers” jaunpienācējs Kents Beizmors, kuram šī arī ir atgriešanās klubā pēc īsas pieturas 2014. gada pavasarī, Lebronu mēģinājis izaicināt modernākā veidā - sociālajos tīklos. Kad Beizmors lika pēdējos punktus savā bakalaura darbā un gatavojās NBA draftam 2012. gada jūnijā, atelpas brīžos jaunietis ļāvās “Twitter” kārdinājumam. “Lebrons ir ekvivalents diennakts veikalam. Viņš nekad ne[pa]beidz darbu,” pirms tā gada NBA fināla čivināja Beizmors, vēlāk savu nostāju . papildinot ar citiem uzbraucieniem Džeimsam. Dažas dienas vēlāk Lebrons, pārstāvot Maiami “Heat”, tomēr pabeidza darbu un izcīnīja savu pirmo čempiontitulu.

2016. gadā, kad Lebrons bija atgriezies Klīvlendā, “Cavaliers” Austrumu konferences otrajā kārtā bija nolikts duelis pret Atlantas “Hawks”, kas uzskatīja, ka viņiem nav labāka aizsardzības spēlētāju pret Lebronu kā Beizmors. Abas komandas pirms mēneša bija tikušās vienā no pēdējām regulārās sezonas spēlēm, un “Cavaliers” toreiz izcīnīja panākumu. Medījot sulīgus citātus, kāds žurnālists pēc tā mača pavaicāja Beizmoram, vai Lebrons ir mazāk draudzīgs pret Kentu arī tāpēc, ka katrs pārstāv savu sporta apģērbu un apavu ražotāju (Lebrons ir “Nike” atlēts, kamēr Beizmoram bija līgums ar “Under Armour”). “Es tā ceru. Es ceru, ka viņš to uztvers personiski, jo es to tā uztveru. Esmu “Under Armour” zēns līdz kapa malai, un “Nike” ir mūsu konkurenti. Mēs viņiem nepatīkam, viņi nepatīk mums, tā tas vienkārši ir,” atbildēja Beizmors.

Tiesa, ja Arizas gadījumā bija vismaz sportisks pamatojums notikušajam, tad Beizmora stāsts ir par vienkārši uzmanības pievēršanu sev, par izmisīgu novērtējuma meklēšanu pie kāda, ko patiesībā, visticamāk, apbrīno. Un šis nebūs pirmais gadījums, kad Džeimss spēlēs kopā ar šādu čali. Lenss Stīvensons savulaik mēģināja darīt visādas dumības, lai spēlētos ar Lebrona prātu, kad katrs pārstāvēja savu komandu. Neveiksmīgi. 2018./2019. gada sezonu abi nospēlēja “Lakers” krāsās. Turklāt, uz Stīvensona izdarību fona Beizmora izmisīgie centieni sev pievērst uzmanību ir ziediņi.

Izmantotie resursi:
https://www.sportscasting.com/
https://thesportsrush.com/
https://www.latimes.com/archives/la...
https://www.essentiallysports.com/

  +4 [+] [-]

, 2021-08-20 11:28, pirms 3 gadiem
Interesants raksts, paldies autoram

     [+] [-]

, 2021-08-20 16:11, pirms 3 gadiem
Kko autors jauc, Ariza Lakers čempionu sastāvā nāca uz maiņu nevis pamatā. Pamats bija Fišers, Ārtests, Kobe, Gasols un Bainams.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-20 16:15, pirms 3 gadiem
Tā spelē laba, varētu pat teikt, ka savā ziņā iznīcinājā Arizas super karjeru, pirms tā vispār iesākās, un gan jau Ariza pats ilgi netika tam pāri, mentālā aspektā.

Bet vispār šitās twitter/soc. tīklu ņemšanās, nu jau reāli ir piegriezušās.
Lai kā pievērtsu uzmanību, ir jātaisa intriga, strīds, nesaskaņas, mākslīgas piesaukšanas nevietā utt.

Nu bez maz vai jāgaida, ka Lilards drīzumā uzbrauks Eminemam, jo puisim albūms jāreklamē, tad nu kaut kā jāliek par sevi runāt, jākrāj klikšķi, pieminēšanas, intervijas.

Brīnos, kā tik mierīgi visi savus jaunos 2K reitingus ir pieņēmuši :d

  -1 [+] [-]

, 2021-08-20 18:58, pirms 3 gadiem
Lebis&Doncic GOAT, Fakings laiza vafeli ar brachkaam

     [+] [-]

, 2021-08-20 18:59, pirms 3 gadiem
Ulrihs rakstīja: Kko autors jauc, Ariza Lakers čempionu sastāvā nāca uz maiņu nevis pamatā. Pamats bija Fišers, Ārtests, Kobe, Gasols un Bainams.
Nē, Ariza bija 2009. g. NBA čempions, bet Ārtests - 2010. LAL aizmainīja Ārizu 2009.g. vasarā, bet pretī ieguva tieši Ārtestu.