Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Uzvarējušas arī leģendas, ienāk G līgas zvaigzne - NBA "slam dunk" konkurss

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Uzvarējušas arī leģendas, ienāk G līgas zvaigzne - NBA "slam dunk" konkurss
Ārons Gordons 2020. gadā "dankoja" pāri 2,29 metrus garajam Tako Falam. Foto: USA Today Sports/Scanpix

“Slam dunk” jeb bumbas trieciens grozā no augšas ir, iespējams, spilgtākais elements, ko basketbola spēlē iespējams pielietot. Nevis vienkārši gūstot divus punktus, bet to izdarot ar autoritāti un reizē nododot vēstījumu pretiniekam, kurš smagākajos gadījumos tiek uzlikts uz triecēja plakāta. Atlētiskums, atsperīgums, spēks un jauda NBA Zvaigžņu spēles “slam dunk” konkursa kokteilī tiek papildināti ar šķipsniņu radošuma un izdomas. Lai arī iepriekšējos gados ne vienmēr spējis attaisnot fanu ekspektācijas, tas arī šajās brīvdienās Jūtā būs viena no spilgtākajām pasākuma rotām. Šogad par šovu centīsies parūpēties arī “YouTube” sensācija no NBA G līgas, bet vēsturiski konkursā piedalījušās un uzvarējušas arī basketbola leģendas.

Konkursa formāts un žūrija ar stāžu "slam dunk" konkursos

"Slam dunk" konkursā četri dalībnieki sacentīsies divās kārtās, katrā izpildot pa diviem dankiem. Veikumu vērtē piecu cilvēku žūrija, piešķirot punktus amplitūdā no 40 līdz 50, un gala rezultātu par danku nosaka vidējais vērtējums no žūrijas atzīmēm. Šogad tās sastāvā būs trīs NBA gada “sestā spēlētāja” balvu īpašnieks Džamals Krofords, divkārtējais “slam dunk” konkursa uzvarētājs Herolds Mainers, astoņkārtējā WNBA Zvaigžņu spēles dalībniece Liza Leslija, kā arī par vienu no visu laiku labākajiem NBA dankeriem uzskatītais Dominiks Vilkinss un līgas trešais visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Karls Melouns.

Katrā piegājienā basketbolistam dota pusotra minūte danka izpildīšanai, plus viens papildus mēģinājums, kopā nepārsniedzot trīs mēģinājumus. Neskaitot žūriju, konkursu uzraudzīs arī tiesnesis, lemjot par to, vai mēģinājums jāieskaita. Divi dalībnieki ar augstāko vidējo vērtējumu kopsummu abos dankos iekļūst finālā, kur arī izpilda pa diviem bumbas triecieniem grozā no augšas, uzvarētāju noskaidrojot vidējo vērtējumu summā.

Pirmajā kārtā neizšķirta gadījumā lēmumu par labu vienam vai otram dalībniekam iekļūšanai finālā, balstoties uz jau redzēto, pieņem žūrija (“Judges Choice”). Finālā neizšķirts tiks risināts ar viena papildus danka palīdzību, katram dankerim tiekot tikai pie viena mēģinājuma – ja arī pēc tam vidējie vērtējumi abiem finālistiem būs vienādi, uzvarētāju noteiks žūrijas izvēle.

Dalībnieki - ko varam sagaidīt no G līgas zvaigznes Maklanga?

Visu laiku veiksmīgākās NBA danku konkursu franšīzes Ņujorkas “Knicks” karogu šogad nesīs centrs Džeriko Simss, cenšoties izcīnīt sesto labākā dankera titulu kluba vēsturē. 24 gadus vecais Simss šosezon “Knicks” rindās aizvadījis 47 spēles, vidēji 16,3 minūtēs gūstot 3,7 punktus un savācot 4,9 atlēkušās bumbas. 2,08 metrus garais centrs sākotnēji nemaz nebija starp konkursa dalībniekiem, bet vēlāk iestājās Portlendas “Trail Blazers” pārstāvja Šeidona Šārpa vietā.

Cits līgas otrgadnieks, “Pelicans” aizsargs Trejs Mērfijs kļūs par pirmo danku konkursa dalībnieku no Ņūorleānas kluba kopš 2005. gada, kad tajā startēja Kriss Andersens un Dž.R. Smits. Mērfijs šogad izvēlēts dalībai arī “Rising Stars” spēlē starp NBA jaunajiem talantiem, kuri līgā aizvada pirmo vai otro sezonu. “Pelicans” rindās šosezon 2,03 metrus garajam amerikānim vidēji 12,9 punkti un 29,3 minūtes 56 mačos, no kuriem 46 – starta pieciniekā. Pats Mērfijs pirms dalības “slam dunk” konkursā atklājis, ka groza stīpu aizsniegt pietiekamā augstumā, lai tajā ieliktu bumbu no augšas, pirmoreiz spējis vien mācoties 12. klasē.

Līgas pastarīti Hjūstonas “Rockets” atlētiskākajā Zvaigžņu spēles konkursā pārstāvēs 2,01 metrus garais Kenjons Mārtins juniors. 22 gadus vecā “Rockets” basketbolista tēvu Kenjonu Mārtinu vecāko ar pirmo numuru izvēlējās 2000. gada NBA draftā, un četrus gadus vēlāk Mārtins piedalījās arī karjeras vienīgajā NBA Zvaigžņu spēlē. Mārtins jaunākais šosezon aizvadītajās 58 spēlēs Hjūstonas rindās izcēlies ar 11,6 punktiem un 5,6 atlēkušajām bumbām vidēji spēlē.

2023. gada “slam dunk” konkurss jau paguvis ieiet vēsturē dalībnieku selekcijas dēļ – proti, par pirmo G līgas basketbolistu NBA Zvaigžņu spēles danku konkursā kļūs 24 gadus vecais Meks Maklangs. Amerikānis sezonu iesāka Filadelfijas “76ers” G līgas fārmklubā Delavēras “Blue Coats”, bet pāris dienas pirms Zvaigžņu spēles ar “76ers” noslēdza divvirzienu līgumu. Delavērā ar 19,1 punktu vidēji mačā Maklangs bijis labākais komandā, pērn tika atzīts par G līgas labāko pirmgadnieku, bet NBA epizodiski uzspēlējis jau iepriekš – pa vienai spēlei Čikāgas “Bulls” un Losandželosas “Lakers” komandās pagājušajā sezonā. “Lakers” rindās Maklangam tika dota iespēja sezonas pēdējā mačā, un atlētiskais saspēles vadītājs jau paguva atstāt savu nospiedumu virs NBA groza stīpas.

Savas karjeras laikā Maklangs, kurš tā arī netika draftēts NBA, vairākos danku konkursos piedalījies koledžas un vidusskolas laikā, un jau kļuvis par sava veida sociālo tīklu zvaigzni – populārākajiem 1,88 metrus garā amerikāņa “slam dunk” video “YouTube” ir vairāki miljoni skatījumu. Tiesa, ņemot vērā, ka NBA pieraksts Maklanga CV ir vien nosacīts, atlētiskā saspēlnieka iekļaušana Zvaigžņu spēles konkursa dalībnieku vidū izpelnījusies arī kritiku.Danku konkursos piedalījās visas līgas labākie spēlētāji vai tādi čaļi kā es. Nekādas necieņas pret pašreizējiem dalībniekiem - Meks ir lielisks atlēts, bet ko īsti mēs darām? Agrāk dalība Zvaigžņu spēlē bija kaut kas svēts,” izteikusies viena no līgas lielākajām zvaigznēm Kevins Durents, kuram pašam savainojuma dēļ pasākums ies secen.

Vilšanās pirms gada, zvaigžņu trūkums un vēsturiskas uzvaras

Pirms gada notikušajā Zvaigžņu spēlē Klīvlendā “slam dunk” konkursā uzvaras laurus plūca Ņujorkas “Knicks” basketbolists Obi Topins, kurš finālā pārspēja Huanu Toskano-Andersonu no Goldensteitas “Warriors”. Visvairāk punktu – 47 no 50 – Topins iekrāja par savu pēdējo piegājienu, izliekot bumbu caur kājām un pirms triekšanas grozā ar to piesitot vairogam. Taču kopumā 2022. gada danku konkurss intrigu nesagādāja, jo Toskano-Andersonam neizdevās otrais mēģinājums finālā, un Ziemeļamerikas medijos tas tika kritizēts kā viens no garlaicīgākajiem pēdējo sezonu laikā – uz jau tā salīdzinoši vājā fona, kad dalībnieki nav spējuši aizsniegt savulaik spilgtāko dankeru uzstādīto latiņu.

Pēdējos gados nostiprinājusies arī tendence, ka NBA zvaigznes “slam dunk” konkursu vēro no skatītāju rindām. Arī šis faktors nenoliedzami mazinājis danku konkursa burvību. Lebrons Džeimss, kura vārds tā kontekstā locīts vairākkārt, izteicies, ka “slam dunk” konkursā nav gatavs piedalīties, jo nevēlas uzņemties lieku traumu risku. Savulaik gan tajā ne tikai piedalījušies, bet arī uzvarējuši tādi basketbola izcilnieki kā Maikls Džordans (1987. un 1989. gadā), Kobe Braients (1997.), Dominiks Vilkinss (1985. un 1990.) un Vinss Kārters (2000.), bet šajā gadsimtā danku konkursos mirdzējuši tādi basketbolisti kā Dvaits Hovards (2008.), Bleiks Grifins (2011.), Džons Vols (2014.), Donovans Mičels (2018.) un citi. Kobe Braients ir arī visu laiku jaunākais konkursa uzvarētājs, to paveicot 18 gadu vecumā.

Visvairāk uzvaru – trīs – “slam dunk” konkursu vēsturē guvis 1,75 metrus garais saspēles vadītājs Neits Robinsons. Desmit sezonas NBA aizvadījušais amerikānis gan nav augumā mazākais uzvarētājs konkursa vēsturē – 1986. gadā to paveica par astoņiem centimetriem īsākais Spads Vebs. Pa divām uzvarām ir Maikla Džordana, Zeka Lavīna, Džeisona Ričardsona, Herolda Mainera un Dominika Vilkinsa rēķinā.

Iepriekšējo desmit gadu NBA “slam dunk” konkursu uzvarētāji

GadsUzvarētājsKomanda
2022.Obi TopinsKnicks
2021.Anfernijs SimonssTrail Blazers
2020.Deriks DžounssHeat
2019.Hamidū DialloThunder
2018.Donovans MičelsJazz
2017.Glens RobinsonsPacers
2016.Zeks LavīnsTimberwolves
2015.Zeks LavīnsTimberwolves
2014.Džons VolsWizards
2013.Terenss RossRaptors

Grifins pāri mašīnai, Vinsanity šovs, Gordona - Lavīna duelis un divas aplaupīšanas

“Slam dunk” konkursu vēsturē gan spilgtu momentu nav trūcis – gan individuālu dankošanas meistarklašu, gan sīvu cīņu par uzvaru, kur šķietami neticamais tomēr tiek pārspēts. Par vienu no visu laiku labākajiem konkursiem pieņemts uzskatīt Zeka Lavīna un Ārona Gordona dueli 2016. gadā. Abi basketbolisti demonstrēja visu savu atlētiskumu pilnā krāšņumā un izpildīja vienu lielisku danku pēc otra. Lavīns vairākas reizes trieca bumbu grozā, atsperoties no soda metiena līnijas, bet Gordons, kurš tobrīd pārstāvēja “Magic” vienību, ņēma talkā Orlando kluba talismanu, gan triecot bumbu grozā pēc pagrieziena, gan iespaidīgā lēcienā sēdus pozīcijā paceļoties virs talismana.

Finālā, kur abi izpildīja pa trim dankiem maksimālo 50 punktu vērtībā, noslēgumā tiesneši tomēr izšķirās par labu Lavīnam, Gordona pēdējo mēģinājumu novērtējot ar 47 punktiem. Tuvu uzvarai danku meistars bija arī 2020. gada konkursā, tomēr arī lēciens pāri 2,29 metrus garajam Tako Falam nebija pietiekams uzvarai. Pārraides komentētājs Kenijs Smits to nekautrējās nosaukt par "aplaupīšanu", un pēc otrās neveiksmes vilšanos un vieglu ironiju neslēpa arī pats Gordons. Amerikānis paziņoja, ka tas viņam “slam dunk” konkursā bijis pēdējais iznāciens, bet vēlāk izdeva arī diss track repa dziesmu, kas tika adresēta žūrijā devītnieku Gordonam piešķīrušajam Dveinam Veidam.

1988. gada konkursā ikonisko danku no soda metiena līnijas izpildīja Maikls Džordans, kurš togad finālā pārspēja Dominiku Vilkinsu, triumfējot otro gadu pēc kārtas. 2000. gada “slam dunk” konkurss kļuva par Vinsa Kārtera “neprātu” – karjeras laikā iesauku Vinsanity ieguvušais Kārters togad trijos no pieciem izpildītajiem “slam dunk” ieguva maksimālo punktu skaitu un finālā pārspēja gan Treisiju Makgreidiju, gan Stīvu Frensisu.

2008. gada konkursa uzvarētājs Dvaits Hovards bumbu grozā trieca Supermena tērpā, lēcienā atveidojot komiksu supervaroni. Orlando “Magic” rindās karjeras labākos gadus pavadījušais centrs bija tuvu vēl vienam panākumam arī gadu vēlāk, tomēr toreiz finālā fanu balsojums, kas izšķīra uzvarētāja likteni, nosliecās par labu mazajam cinītim Neitam Robinsonam. Atgriežoties “slam dunk” sacensībās 2020. gadā, Hovards atkārtoja Supermena priekšnesumu, to veltot Kobem Braientam.

Lielisku šovu sagādāja arī 2011. gada Zvaigžņu spēles konkurss, kad cīņā par labākā dankera godu sacentās Bleiks Grifins, Džaveils Makgī, Seržs Ibaka un Demārs Derouzens. Ibaka atkārtoja savulaik paveikto Džordana danku no soda metiena līnijas, Makgī vienā piegājienā trieca bumbas pat divos grozos, bet uzvaru konkursā guva NBA debitants Grifins – uzvaru vienam no savulaik atlētiskākajiem līgas basketbolistiem atnesa “slam dunk” pāri automašīnai.

2023. gada "slam dunk" konkurss tiks aizvadīts naktī uz svētdienu - individuālie konkursi sāksies 3:00 pēc Latvijas laika, bet pirms dankeriem parketu ieņems prasmju un trīspunktu metienu konkursu dalībnieki.

Izmantotie resursi:
https://www.nba.com/news/2023-slam-...
https://www.nba.com/pelicans/news/t...
https://www.nba.com/sixers/news/who...
https://www.nytimes.com/2023/02/15/...

     [+] [-]

, 2023-02-17 12:26, pirms gada
Maklangs mazs apaļītis. Tika paņemts iekļaujošās politikas dēļ? Bet varianti divi - vai nu tiks bīdīts uzvarai vai arī demonstratīvi tiks atstāts pēdējā vietā.

     [+] [-]

, 2023-02-17 12:52, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Maklangs mazs apaļītis. Tika paņemts iekļaujošās politikas dēļ? Bet varianti divi - vai nu tiks bīdīts uzvarai vai arī demonstratīvi tiks atstāts pēdējā vietā.
Ļoti labs dankeris savam augumam.Pilns youtube ar viņa highlights no videnes laikiem. G League ar ļoti labus status vāca.Būtu nedaudz lielāks varbūt aizķertos NBA komandā
Nav jau tā ka spēlētāji baigi rautos uz to konkursu..

Rekur vakar ielika Rendlu 3pt shooting konkursā ar procentu 34

     [+] [-]

, 2023-02-17 16:32, pirms gada
Būtu McClung savus 10cm garāks vai, vismaz, ar plašāku wingspan, tad noteikti būtu visai stabils NBA spēlētājs 2.-3. nr pozīcijā. Ar sošajiem auguma paramatriem viņš atbilst NBA 1.nr. pozīcijai, taču, diemžēl, basketbola IQ priekš NBA saspiča viņam ir par zemu... Tad nu tā arī ir - G līgas zvaigzne, bez sevišķi lielām iespējām kļut par stabilu NBA spēlētāju.