Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kāpēc jāskatās NBA izslēgšanas spēles?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris: kāpēc jāskatās NBA izslēgšanas spēles?
Kriss Midltons ar NBA čempiontitulu. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Sestdien startēs 2021./2022. gada NBA sezonas izslēgšanas spēles. Šogad play-off nespēlēs abas Losandželosas vienības, kamēr pagājušajā sezonā pārspēlēs uzvarējusī Memfisas ''Grizzlies'' pamatturnīrā ierindojās otrajā pozīcijā Rietumos. Dāvis Bertāns piedalīsies karjeras piektajā play-off turnīrā. Intrigas ir pārpārēm. To tuvāk aplūkosim šajā rakstā.

NBA izslēgšanas spēļu pāri

Austrumu konferenceRietumu konference
Heat (1.) – Hawks (8.)Suns (1.) – Pelicans (8.)
Celtics (2.) – Nets (7.)Grizzlies (2.) – Timberwolves (7.)
Bucks (3.) - Bulls (6.)Warriors (3.) - Nuggets (6.)
76ers (4.) - Raptors (5.)Mavericks (4.) - Jazz (5.)

Rietumi: Fīniksas ''Suns'' (#1) - Ņūorleānas ''Pelicans'' (#8)

• Franšīzes vēsturē labāko regulāro sezonu aizvadījusī Fīniksas ''Suns'' (64-18) ir pārliecinoša favorīte uz uzvaru sērijā.

• Montija Viljamsa trenētā vienība pagājušajā gadā sasniedza NBA finālu, kur sešās spēlēs atzina Milvoki ''Bucks'' pārākumu. Fīniksa lūkos kļūt par 15. komandu līgas vēsturē, kas spējusi pēc zaudējuma finālsērijā nākamajā sezonā tikt pie čempiontitula.

• Viens no visu laiku izcilākajiem saspēles vadītājiem Kriss Pols ne tikai cīnīsies ar pretiniekiem uz parketa, bet sacentīsies arī ar Māti Dabu. Šis var būt viens no pēdējiem nopietnajiem play-off skrējieniem 37 gadus vecā aizsarga karjerā. Ja viņš un Devins Bukers aizvedīs ''Suns'' līdz finālam, Pols kļūs par vien septīto vismaz 37 gadus veco basketbolistu, kurš devies laukumā finālsērijas starta pieciniekā.

• ''Pelicans'' basketbolisti izslēgšanas spēlēs iekļuva pēc tam, kad pārspēļu turnīrā uzveica Losandželosas ''Clippers'', izcīnot astoto pozīciju.

• Ņūorleānas vienība play-off sasniedza vien trešo reizi iepriekšējo 11 sezonu laikā. 2017./2018. gada sezonā ar Entoniju Deivisu priekšgalā izdevās pārvarēt pirmo kārtu, pēcāk zaudējot nākamajai čempionei ''Warriors''.

• Pašā sērijas ievadā komandas būs ļoti atšķirīgās pozīcijās - ''Suns'' iepriekšējo spēli būs aizvadījusi tieši pirms nedēļas, bet līderi Pols, Bukers un Eitons nebūs spēlējuši pat 12 dienas, jo pēdējā regulārās sezonas mačā nepiedalījās. Savukārt ''Pelicans'' uz pirmo izslēgšanas spēli dosies 48 stundas pēc play-in mača pret ''Clippers''.

• Māceklis pret skolotāju: ''Pelicans'' galvenais treneris ir Villijs Grīns, kurš iepriekšējās divas sezonas bija ''Suns'' stratēģa Montija Viljamsa asistents.

Rietumi: Memfisas ''Grizzlies'' (#2) - Minesotas ''Timberwolves'' (#7)

• Memfisas ''Grizzlies'' un tās eksplozīvais līderis Dža Morents ir regulārās sezonas lielākais pārsteigums. Regulārajā sezonā 27,4 punktus vidēji mačā guvušo Memfisas kluba līderi sagaida aizraujošs duelis pret pašpasludināto aizsardzības speciālistu Patriku Beverliju no Minesotas vienības.

• Vai Grizlijlāčiem izdosies pārrakstīt vēsturi? Memfisas komanda ar vidējo vecumu 24,4 gadi ir pati jaunākā vienība, kas kopš 1951./1952. gada sezonas pamatturnīru noslēgusi ar TOP 2 bilanci visā līgā. Visjaunākā komanda, kas aizkļuvusi līdz finālam, ir 1977. gada Portlendas ''Trail Blazers'' modelis ar raženajiem Bilu Voltonu un Morisu Lukasu priekšgalā - 24,99 gadi finālsērijas laikā.

• Džerens Džeksons un Desmonds Beins - pirmais sezonā lielākoties bijis vesels un kļuvis par pārliecinošu ''Grizzlies'' aizsardzības balstu, bet otrais no faktiski lomas spēlētāja sevi pacēlis nākamajā līmenī un spēlē ļoti būtisku lomu kā Memfisas uzbrukumā, tā arī aizsardzībā. Kā šo kungu produktivitāti mainīs play-off intensistāte un mazā praktiskā pieredze šādos mačos?

• ''Timberwolves'' pārspēļu pirmajā mačā pieveica Losandželosas ''Clippers'' un garantēja franšīzei vien otrās izslēgšanas spēles kopš 2004./2005. gada sezonas. Pretrunīgi vērtētais Patriks Beverlijs, kurš nebūt nav vilku līderis, bet ierasti skaļākais medijos, panākumu atzīmēja tā, it kā Minesota triumfētu visā čempionātā. Vai un kā viņa spārni tiks aplauzti?

All-star līmeņa sezonu aizvadījušais Karls Entonijs Taunss, kurš draftēts vienā gadā ar Kristapu Porziņģi, lūkos aizvadīt krietni sekmīgāku play-off sēriju. Savā pirmajā pieredzē Taunss krietni vājāk nekā regulārajā sezonā uzbruka no tālās distances, trāpot 27% trejaču un gūstot vien 15,2 punktus.

• Šoreiz gan 2015. gada NBA drafta pirmajam numuram ir šķietami labāki palīgi - spilgto epizožu mašīna Entonijs Edvardss, kurš sērijas gaitā potenciāli spējīgs izveidot neoficiālu slam-dunk konkursu ar Morentu, un komandas labākais piespēlētājs Diendželo Rasels. 2015. gada drafta otrā izvēle četrās spēlēs pret Memfisu bijis lielisks - 31 punkts, septiņas piespēles un 46,3% realizētu trejaču.

• Abām komandām ir ļoti maza play-off pieredze.

Rietumi: Goldensteitas ''Warriors'' (#3) - Denveras ''Nuggets'' (#6)

• Goldensteitas vienība, visticamāk, ir pati spilgtākā komanda iepriekšējā desmitgadē vai vismaz pēdējo septiņu, astoņu sezonu laikā noteikti, kas, pie tam, kodolu praktiski nav mainījusi. Tiesa, šis kodols - Stefens Karijs, Dreimonds Grīns un Klejs Tompsons - šajā sezonā kopā nospēlējis vien 11 minūtes.

• Iespējami pašam labākajam metēju duetam NBA vēsturē, šļakatu brāļiem (Splash brothers) Stefam Karijam un Klejam Tompsonam ir uzradies brālēns - Džordans Pūls, kurš, visticamāk, kļūs par sezonas progresējušāko spēlētāju. Uzbrūkošais aizsargs vidēji mačā guvis 18,5 punktus, trāpot nepilnus trīs trīspunktniekus.

• Līgas otrā labākā aizsardzība (''Warriors'') pret NBA sesto labāko uzbrukumu (''Nuggets'') - kurš kuru?

Kareivju aizsardzība ilgu sezonas daļu bija pati labākā līgā, bet tad savainojuma dēļ divus mēnešus ārpus ierindas atradās tās galvenā figūra Dreimonds Grīns. Nu viņš ir atgriezies. Daudzpusīgajam uzbrucējam būs milzu loma Stīva Kera trenētās komandas centienos ierobežot potenciālo līgas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP Nikola Jokiču.

• Serbu superzvaigzne aizvadīja pirmo regulāro sezonu NBA vēsturē ar vismaz 2000 punktiem, tūkstoš atlēkušajām bumbām un 500 rezultatīvām piespēlēm. Cits leģendārs eiropietis Dirks Novickis pēc 2006./2007. gada MVP sezonas pirmajā kārtā kapitulēja tieši ''Warriors'' jeb We Believe modelim, ko tobrīd pārstāvēja Andris Biedriņš. Vācietis neslēpa, ka pēc zaudējuma ieslīga depersijā. Kādu ceļu ies Jokičs?

• Kad Jokičs ir laukumā, ''Nuggets'' spēlē kā 62 uzvaru komanda. Kad Maikls Melouns dod serbam atpūtu, Denveras kluba potenciālais panākumu skaits noslīd līdz 17. Neviens cits basketbolists, kurš nospēlējis vismaz tūkstoš minūtes, nerada šādas šūpoles komandas sniegumā. Kuri Denveras basketbolisti spēs iekāpt nākamajā līmenī un palīdzēt serbu milzim izslēgšanas mačos?

• Maza, bet tomēr iespēja pastāv, ka Denveras komandā sērijas laikā varētu atgriezties Džamals Marejs un Maikls Porters.

• Pamatturnīrā Kolorādo štata komanda uzvarēja trīs no četrām spēlēm. Nevienā no tām Goldensteitas kluba aizsardzību pret Jokiču nekomandēja Dreimonds Grīns.

Rietumi: Dalasas ''Mavericks (#4) - Jūtas ''Jazz'' (#5)

• Dāvis Bertāns piekto reizi karjerā piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Latvijas lāzerim sekmīgākie play-off mači bija pagājušajā sezonā, kad, pārstāvot ''Wizards'', rūjienietis vidēji uz parketa pavadīja 26 minūtes un guva deviņus punktus. Kāds būs Dāvja spēles laiks šajā pēcsezonā?

• Teksasas kluba slovēņu superzvaigzne Luka Dončičs pirms došanās uz NBA uzvarēja visu iespējamo Vecajā kontinentā. Savu uzvarētāja mentalitāti un statusu planētas spēcīgākajā basketbola līgā vēl nav izdevies tik labi apliecināt ar komandas sekmēm, divreiz pēc kārtas pirmās kārtas play-off sērijā zaudējot Losandželosas ''Clippers''. Vai slovēņu brīnumbērns Marka Kjūbena komandu ievedīs vismaz otrajā kārtā?

• Vairāku Latvijas līdzjutēju nemīlētākais NBA basketbolists gan pirmos mačus sērijā pret ''Jazz'' varētu izlaist kājas muskuļa savainojuma dēļ. Lielāku skaidrību paredzēts gūt neilgi pirms mača sestdien.

• Īpaši svarīgs play-off skrējiens paredzēts ''Mavericks'' aizsargam Džeilenam Bransonam, kurš sevi labi apliecinājis regulārās sezonas mačos, bet, lai lielais līgums būtu vēl drošāks, labi jāaizvada arī izslēgšanas spēles. 25 gadus vecais aizsargs varētu būt viens no ''Jazz'' līdera Donovana Mičela sedzējiem.

• Mičels starp aktīvajiem basketbolistiem ir otrs rezultatīvākais play-off mačos vidēji gūto punktu skaita ziņā un piektais NBA vēsturē starp tiem, kuri aizvadījuši vismaz 25 mačus - caurmērā 28,9 punkti. Tomēr zirnekļa centieni vēl ne reizi nav vainagojušies komandas panākumos.

• ''Jazz'' ir viena no retajām komandām, kas joprojām daudz izmanto tradicionālos centrus. Viens no Soltleiksitijas kluba galvenajām figūrām ir raženais francūzis Rūdijs Gobērs. Visticamāk, tieši viņu Luka Dončičs medīs katrā pikenrolā, lai iegūtu nevienlīdzīgu situāciju. Vai potenciāli gara un tradicionāla pretspēlētāja esamība palielina izredzes pie izslēgšanas spēļu minūtēm tikt vienam no līgas mīlētākajiem basketbolistiem Bobanam Marjanovičam?

• Kvina Snaidera trenētā komanda joprojām darbojas pret līgas tendencēm, kas lielā mērā skaidrojams ar Gobēra nozīmīgumu ''Jazz'' spēles zīmējumā. Spēlējot bez tradicionāla centra jeb ar small-ball virknējumu, džezmeņi ir vieni no vājākajiem līgā, simts pozīcijās pretiniekam zaudējot par nepilniem 17 punktiem.

• Tieši šīs izslēgšanas spēles potenciāli izšķirošas visai Jūtas komandai. Zaudējuma gadījumā kluba vadība arvien aktīvāk skatīsies pārbūves virzienā, cenšoties izjaukt Mičela un Gobēra duetu, bet, aizvadot labas izslēgšanas spēles, nav zvanīts, ka Soltleiksitijā gaidāmas pārmaiņas.

Austrumi: Maiami ''Heat'' (#1) - Atlantas ''Hawks'' (#8)

• Maiami ''Heat'' uzvarēja Austrumu konferencē un pirmajā kārtā spēlēs pret pārspēļu turnīra uzvarētāju, kas tiks noskaidrota naktī uz svētdienu. Floridas štata vienībai pretiniekos būs Klīvlendas ''Cavaliers'' vai Atlantas ''Hawks''.

• 8. martā pēc savainojuma laukumā atgriezās eksplozīvais aizsargs Viktors Oladipo, vēl vairāk padziļinot Maiami vienības sastāvu. Basketbolists, kurš divu sezonu laikā aizvadījis 41 maču, ar katru spēli martā uz parketa pavadīja lielāku spēles laiku un uzlaboja produktivitāti. Regulārās sezonas noslēdzošajā mačā Oladipo sameta 40 punktus, savāca desmit bumbas zem groziem un atdeva septiņas piespēles. Viņa produktivitātei un spējai palikt veselam būs nozīmīga loma ''Heat'' play-off skrējienā.

• Erika Spolstras trenētajā komandā desmit basketbolisti vidēji mačā spēlēja vismaz 20 minūtes. Tik plaša rotācija izslēgšanas spēlēs tiek izmantota reti, tāpēc kādam basketbolistam būs jāpieņem dziļa rezervista loma. Kurš tas būs?

• Maiami komandas kvartets - Kails Laurijs, Džimijs Batlers, Pīdžejs Takers un Bems Adebajo - sezonas gaitā sevi pierādīja kā lielisku aizsardzības grupējumu. Adebajo arī ir starp gada labākā aizsardzības spēlētāja balvas kandidātiem. Kā Spolstras padotajiem veiksies ar Treja Janga apturēšanu?

• Tailers Hīro šajā sezonā bijis otrs rezultatīvākais Maiami vienībā aiz Džimija Batlera, caurmērā gūstot nepilnu 21 punktu. Aizsargs arī ir viens no galvenajiem kandidātiem uz sezonas labākā rezervista apbalvojumu. Savā pirmajā play-off pieredzē basketbolists bija viena no galvenajām figūrām ''Heat'' modelī, kas aizkļuva līdz pat finālam. Pagājušajā sezonā gan Hīro, gan visai Maiami komandai tik labi neviecās. Kāda būs Tailera Hīro statistika šajās izslēgšanas spēlēs?

• Atlantas komanda pārspēlēs par astoto pozīciju Austrumus otrajā puslaikā atspēlējās un bez izslēgšanas spēlēm atstāja Klīvlendas ''Cavaliers''.

• ''Hawks'' pagājušajā play-off turnīrā bija viena no lielākajām pārsteiguma autorēm, sasniedzot konferences finālu, kurā sešās spēlēs piekāpās topošajai čempionei ''Bucks''.

• Šajā sezonā ''Hawks'' tik sekmīgi vairs nespēlēja, tomēr spēja atgriezties cīņā par Lerija O'Braiena vārdā nosaukto trofeju. Cik tālu Trejs Jangs, Atlantas kluba līderis, šogad aizvedīs savu komandu?

Austrumi: Bostonas ''Celtics'' (#2) - Bruklinas ''Nets'' (#7)

• ''Nets'', kas sezonu sagaidīja superkomandas statusā un par tādu daļēji uzskatāma arī šobrīd, jo šādu statusu patlaban apliecina vien divarpus uzvārdi, nevis bilance sezonā, vispirms pārvarēja pārspēļu kārtu, uzveicot Klīvlendas ''Cavaliers''.

• Superkluba statustu gan dažādu iemeslu dēļ apliecināt neizdevās. Daudz maču savainojuma dēļ izlaida Durents, plakanās zemes teoriju piekritējs Ērvings atteicās vakcinēties un ilgstoši nespēlēja, bet Džeimss Hārdens bija neapmierināts ar situāciju komandā un tika aizmainīts, viņa trešās superzvaigznes vietu ieņemot Benam Simonsam.

• Kairijs Ērvings otro gadu pēc kārtas izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā spēlēs pret savu bijušo komandu. Šoreiz gan Ērvings un viņa kādreizējie cīņu biedri Džeisons Teitums un Džeilens Brauns ir mainītās lomās - ķelti ieņēma otro vietu pamatturnīrā, kamēr ''Nets'' uzvarēja pirmajā pārspēļu cīņā, garantējot septīto vietu.

• Sērijas laikā ''Nets'' rindās varētu debitēt no ''76ers'' iegūtais Bens Simonss. Austrālietis, atsaucoties uz viņa komandas biedriem, treniņos demonstrē iespaidīgu pārliecību, jūtas arvien labāk un staigā apkārt kā Maikls Džordans.

• Lai arī Bostonas komanda aizvadīja labāko pamatturnīru iepriekšējo četru sezonu laikā, tieši uzraušanās uz ''Nets'' aizēno ķeltu sasniegto. Bostonas komandas situāciju noteikti neuzlabo arī pamatcentra Roberta Viljamsa ieilgušais savainojums. Garais basketbolists gan plāno spēlēt pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā.

• Katrā komandā ir pa izteiktam līderim vai pat līderu duetam. Džeisons Teitums aizvadīja karjeras labāko regulāro sezonu, bet viņa pretspēlētājs ''Nets'' rindās ir Kevins Durents, kura vārds liekus komentārus neprasa. Divkārtējais NBA čempions savainojumu dēļ piedalījās 55 mačos, caurmērā sametot nepilnus 30 punktus. Starp mazajiem līgas labākā aizsarga kandidāts Markuss Smārts lūkos maksimāli apgrūtināt dzīvi Kairijam Ērvingam.

Austrumi: Milvoki ''Bucks'' (#3) - Čikāgas ''Bulls'' (#6)

• Vai Jannim Adetokunbo un Milvoku briežiem izdosies aizstāvēt pagājušajā gadā izcīnīto čempiontitulu?

• Uzvarēt back-to-back jeb divus gadus pēc kārtas līgas 75 gadus ilgajā vēsturē izdevies vien septiņām franšīzēm - ''Celtics'', ''Lakers'', ''Bulls'', ''Warriors'', ''Heat'', ''Pistons'' un ''Rockets''. Visas šīs vienības iegājušas vēsturē ar zvaigžņotiem sastāviem un izcilību. Vai Grieķijas basketbola superzvaigzne, Kriss Midltons un viņu klavieru nesēji ir gatavi pievienoties šim elitārajam pulciņam?

Buļļu sezona bijuši pamatīgi amerikāņu kalniņi, ko ietekmējuši vairāku atslēgas spēlētāju savainojumi - vēl janvāra vidū komanda ar 26 uzvarām un desmit neveiksmēm atradās Austrumu konferences galvgalī, bet pamatturnīra noslēgumā cīnījās par stabilu izslēgšanas spēļu dalībnieces statusu.

Vēja pilsētas sastāvu otro sezonu būvējis lietuvietis Artūrs Karnišovs. Šīs izslēgšanas spēles dienvidu kaimiņa paveiktajam biroja telpās būs pavisam jauns un ļoti sarežģīts tests.

Austrumi: Filadelfijas ''76ers'' (#4) - Toronto ''Raptors'' (#5)

• Sezonas gaitā izveidotais superzvaigžņu duets, apvienojot potenciālo MVP kandidātu Džoelu Embīdu un divkārtējo līgas vērtīgāko basketbolistu Džeimsu Hārdenu.

• Iespējams, tieši ''Raptors'' ir pats nepatīkamākais pretinieks, pret ko spēlēt Džeimsam Hārdenam. Nika Nērsa rīcībā ir vairāki izcili un augumā gari aizsargi, kuri var lieliski ierobežot Riharda Kuksika koledžas cīņu biedru.

• Vienīgā NBA komanda no Kanādas uzvarēja trīs no četrām regulārās sezonas spēlēm pret ''76ers'', tai skaitā abus mačus, kad Filadelfijas klubu bija papildinājis Džeimss Hārdens.

• Abas komandas pirms trīs gadiem aizvadīja Austrumu konferences pusfināla sēriju, ko septītajā spēlē izšķīra Kavai Lenarda pustālais metiens no laukuma labā stūra. Šis moments kļuvis par vienu no ikoniskākajiem play-off brīžiem Nacionālās basketbola asociācijas iepriekšējā desmitgadē.

  -1 [+] [-]

, 2022-04-16 16:39, pirms 2 gadiem
Šogad var sagaidīt, ka pirmajā kārtā daudz zemie sīdi izsitīs augstāk esošos

  -1 [+] [-]

, 2022-04-16 17:06, pirms 2 gadiem
A.Iverson 3# rakstīja: Šogad var sagaidīt, ka pirmajā kārtā daudz zemie sīdi izsitīs augstāk esošos
Pasaki kaut vienu bez BKN, kas vispār var aizķerties sērijā?

     [+] [-]

, 2022-04-17 10:20, pirms 2 gadiem
Heiteris parastais rakstīja: Pasaki kaut vienu bez BKN, kas vispār var aizķerties sērijā?
Minesota izskatās labi