Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Ābols. Lielais

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ābols. Lielais
Skats uz "Midtown" no Ņūdžersijas
Foto: AFP/Scanpix

Pasaulē ir trīs lielpilsētas, kuru iesaukās ir vārds "ābols". Sarkanais ābols – Stambula vai Konstantinopole. Zelta ābols – Vīne. Un Lielais ābols – Ņujorka.

"Ja ieslēgtu skaitītāju, tev par braucienu līdz Hartfordai būtu jāmaksā 180 dolāri," saka Konektikutas taksists Bobs. Taču "ACE Taxi" vienošanās ar Konektikutas policiju paredz fiksētu cenu – 78 dolārus. Mums te jābrauc bieži, piemēram, pirms tevis vedu kādu ģimeni no Sietlas."

Šoferis ir tikpat runīgs kā citi viņa kolēģi. "Ienesīgākā diena gadā ir 1. janvāris. Cilvēki pēc Jaungada svinībām nav spējīgi nokļūt mājās pašu spēkiem un policija palūdz to darīt mums. Dažreiz tas nozīmē 600 dolārus par braucienu."

Uzzinot, ka braucu uz Ņujorku, Bobs ieslīgst pārdomās. "Zini, stāsta, ka "One World Trade Center" ēka – tā, kuru uzcēla Pasaules Tirdzniecības centra torņu vietā – uzcelta tā, ka to nevar sašaut pat ar raķeti. Man tas ir būtiski, jo pazinu daudzus cilvēkus, kuri gāja bojā 11. septembrī.”

Ņujorkā ir vairāki 11. septembrim veltīti memoriāli. Blakus “Brooklyn Cyclones” beisbola stadionam "MCU Park" izveidota piemiņas siena bojā gājušajiem ugunsdzēsējiem un policistiem. Visvairāk no tuvējās Bruklinas, nedaudz mazāk no Manhetenas, mazliet no Bronksas, Kvīnsas un Steitenailendas.

Policisti un ugunsdzēsēji tiek godināti arī memoriālā, kurš izveidots Dvīņu torņu kādreizējās atrašanās vietā – "Ground Zero" jeb Nulles laukumā rietumos no Brodveja, kas, līdzīgi čūskai, izlīkumo Manhetenu, sadalot pilsētas centru divās nosacītās daļās.

Pilsēta, kurā mediji un televīzija rada zvaigznes, spēj piedāvāt atslodzi no ASV valdošā slavenību kulta. Labi, ka ņujorkiešiem ir ikdienas varoņi, nevis tikai presē un sociālajos medijos līdz bezjēgai atrādītās zvaigznes.

Dvielis no Pakistānas. "UConn" svīteris no Nikaragvas. NCAA krekls no Dominikānas Republikas. Banāns no Kolumbijas. Kaimiņi no Čīles un Meksikas. Sala, kuru nopirka holandieši. Latvijas karogs pie Rokfellera centra – Ņujorka ir daudzveidīga.

Īru un itāliešu izcelsmes treneri Konektikutā. Poļu trenere Bronksā. Video koordinatore no Fidži. Galda biedri no Francijas un Ķīnas. Saspēles vadītājs no Spānijas. Atlantijas avēnija ar arābu kvartāliem. Priecīgi āfrikāņi uz bezmaksas prāmja.

Pirms brauciena domāju nopirkt karti, kurā attēlotas visas pilsētas daļas. Pagāja dažas dienas un...apjautu, ka Ņujorka ir viena no lielpilsētām, kurā staigājot, tā nav nepieciešama. Kā Parīzē ar Eifeļa torni, kā Stambulā ar Bosforu, Zelta Ragu un Marmora jūru, te ir labi...bez kartes.

Ņujorka – tā ir trīs salas un Bronksa. Pēdējā, sākot no Hārlemas – tā ap 130. ielu – un uz augšu gar Hadsona upi, ir kā Manhetenas turpinājums, vienīgi bez Piektās avēnijas spožuma. Lielāki paliek tikai ielu numuri.

Bruklinā par orientieriem kalpo "One World Trade" un "Empire State" tālu saskatāmie silueti. Atliek no rīta ieskatīties "Google Maps" un iet sev vajadzīgajā virzienā. Kvīnsā... Kvīnsā tu atlidosi uz Džona Kenedija lidostu vai septembrī aizbrauksi apskatīt "US Open".

Piemiņas siena blakus “MCU park” beisbola stadionam Koniailendā (Coney Island) izveidota, godinot 2001. gada 11. septembrī bojā gājušos Ņujorkas ugunsdzēsējus (FDNY). Visvairāk upuru bija no tuvējās Bruklinas...

"Brooklyn Tribute Walk" – piemiņas sienas fragments, veltīts Manhetenas, Bronksas, Kvīnsas un Steitenailendas ugunsdzēsējiem

Piemineklis "Brooklyn Dodgers" beisbolistiem Henrijam Rīzam (Henry "Pee Wee" Reese) un Džekijam Robinsonam (Jackie Robinson). Robinsons 1947. gadā pievienojās "Dodgers", kļūstot par pirmo profesionālo afroamerikāņu beisbolistu. Pirmajā izbraukuma spēlē pret "Cincinnati Reds" fani viņu izsvilpa, bet komandas kapteinis Rīzs pienāca Robinsonam klāt un aplika roku ap plecu.

Rīzs karjeras laikā kļuva par septiņkārtēju Nacionālās līgas čempionu un desmitkārtēju "All Star" dalībnieku. Tēlnieks Viljams Bērends (William Behrend), cildinot Rīza un Robinsona rīcību, izveidoja pieminekli, kurš tika atklāts 2005. gada 1. novembrī

Santjago Kalatravas veidotā metro stacija – atklāta 3. martā – un "One World Trade Center" debesskrāpis

Zīmējums pie Hārlemas skolas 130. ielas rajonā

Skats no Hārlemas uz Dienvidu Bronksu (South Bronx). Dienvidu Bronksu kājām iespējams šķērsot apmēram stundas laikā un tās centrālo daļu aizņem nepievilcīgas daudzstāvu dzīvojamās mājas

Ugunsdzēsēju nodaļa Bronksā (Battalion 55), 150. ielas rajonā

Mūziklu reklāmas Taimskvērā (Time Square)

Pēdējos gados automašīnu straumei Taimskvērā atvēlēts arvien mazāks koridors, lielākas platības atvēlot gājējiem

     [+] [-]

, 2016-03-16 15:45, pirms 9 gadiem
Pasaulē ir trīs lielpilsētas, kuru iesaukās ir vārds "ābols". Sarkanais ābols – Stambula vai Konstantinopole. Zelta ābols – Vīne. Un Lielais ābols – Ņujorka.
---------------
nu šis apgalvojums ir ļoti apšaubāms, tos pārējos divus ābolus nez vai bez novika kāds vēl būtu spējīgs nosaukt pat izmantojot visas papildiespējas...

  +2 [+] [-]

, 2016-03-16 16:21, pirms 9 gadiem
Novik, gribi cepumu? Pasaki HUDZONA, HUDZONA, HUDZONA! ja netici man, ieskaties Google Maps!

     [+] [-]

, 2016-03-16 16:35, pirms 9 gadiem
shitaa rakstīja: Pasaulē ir trīs lielpilsētas, kuru iesaukās ir vārds "ābols". Sarkanais ābols – Stambula vai Konstantinopole. Zelta ābols – Vīne. Un Lielais ābols – Ņujorka.
---------------
nu šis apgalvojums ir ļoti apšaubāms, tos pārējos divus ābolus nez vai bez novika kāds vēl būtu spējīgs nosaukt pat izmantojot visas papildiespējas...
Es jau domāju, ka Noviks būs pabijis visās 3 pilsētās un visas izanalizējis

  +1 [+] [-]

, 2016-03-16 16:53, pirms 9 gadiem
Vēl ir Toljati (saukta arī par "Artis Ābols")

     [+] [-]

, 2016-03-16 19:28, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Vēl ir Toljati (saukta arī par "Artis Ābols")
Bet tā nav ASV

     [+] [-]

, 2016-03-16 21:06, pirms 9 gadiem
RahX rakstīja: Bet tā nav ASV
Labi ka Stambula un Vīne ir ASV

     [+] [-]

, 2016-03-16 22:28, pirms 9 gadiem
Labs!