Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Adetokunbo atsaka "Adidas" un "Li Ning", paliek uzticīgs "Nike"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Adetokunbo atsaka "Adidas" un "Li Ning", paliek uzticīgs "Nike"
Jannis Adetokunbo
Foto: AP/Scanpix

Grieķu basketbolists Jannis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) otrdien, 7. novembrī, jeb 37 dienas pēc iepriekšējās vienošanās beigām paziņoja par jauna līguma noslēgšanu ar sporta inventāra milzi "Nike".

Līguma sastāvdaļa ir jaunu zīmola apavu (signature shoe) radīšana. Jaunu zīmola apavu izstrāde un dizainēšana parasti aizņem 14-18 mēnešus. Paredzams, ka process varētu sākties 2017. gada 30. novembrī, kad “Milwaukee Bucks” aizvadīs izbraukuma spēli pret Portlendas “Trail Blazers” komandu. “Nike” galvenā mītne atrodas netālu esošajā Bīvertonā, Oregonas pavalstī.

Adetokunbo pirmais līgums ar “Nike” bija spēkā no 2013. gada rudens līdz 2017. gada 1. oktobrim. Tā beigās NBA progresējušāko spēlētāju (Most Improved Player) agresīvi lenca konkurējošās firmas "Adidas" un "Lin Ning" (Ķīna), taču Milvoki līderis palika uzticīgs pirmajai izvēlei.

Lai gan Milvoki ir ceturtais mazākais tirgus līgā, Adetokunbo nav problēmu piesaistīt sev uzmanību. Viņa spēļu krekls ir trešais pārdotākais līgā (pēc “Fanatics” datiem). Spēlētāja aģents Alekss Saracis (Alex Saratsis) ir pārliecināts par klienta spējām. “Vienmēr esmu teicis, ka viņš ir viens no puišiem, kura potenciāls sniedzas pāri tirgus robežām. Domāju, ka viņš ir viens no nedaudzajiem spēlētājiem, kuriem piemīt globāla pievilcība.”

Iepriekšējās desmitgadēs garajiem spēlētājiem nav īpaši labi veicies ar sporta apavu pārdošanu, taču mūsdienu uzbrucēji un centri, piemēram, Adetokunbo, Kevins Durents un Kristaps Porziņģis, tiek uztverti kā spēlētāji bez noteiktas pozīcijas (positionless), izceļas ar daudzpusību, eksplozivitāti un ir labi pārdodami pretēji 1990-to gadu masīvajiem centriem.

2016. gada rudenī “Nike” neizmantoja iespēju “nomačot” (match clause) Porziņģi, ļaujot liepājniekam parakstīt līgumu ar “Adidas”. Tagad abiem ir visu laiku lielākie basketbola apavu līgumi Eiropas spēlētāju vidū. Paredzams, ka Adetokunbo sezonas turpinājumā nēsās jaunos “Kobe AD” apavus.

Izmantotie resursi:
Nike re-signs Giannis Antetokounmpo of...