Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA tīšie pārkāpumi soda metienu laikā turpmāk tiks fiksēti kā nesportiskās piezīmes

Andrejs Siliņš

NBA tīšie pārkāpumi soda metienu laikā turpmāk tiks fiksēti kā nesportiskās piezīmes
Andrē Dramonds
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) vadība cīņā ar pēdējo gadu laikā bieži pielietoto tīšo pārkāpumu veikšanu pret sliktiem soda metienu veicējiem pieņēmusi pirmo lēmumu - turpmāk šādi pārkāpumi soda metienu laikā tiks fiksēti kā nesportiskās piezīmes.

Īpaši pēdējās sezonās NBA praksē komandas bija uzsākušas pielietot taktisku gājienu, pārkāpjot noteikumus pret spēlētājiem, kas nav ar bumbu un kuri slikti veic soda metienus.

Savulaik šo taktiku nosauca par "Hack-a-Shaq". Lai gan pirmie iedīgļi šādai taktikai parādījās jau Vilta Čemberlena (karjerā trāpīja 51,1% soda metienus, "play-off" - 46,5%) laikā, deviņdesmitajos gados treneris Dons Nelsons, kurš izcēlies ar vairākām kopējām tendencēm neatbilstošām spēles izpratnes idejām, vadot Dalasas "Mavericks", izdomāja likt saviem spēlētājiem jebkurā laukuma vietā tīši pārkāpt noteikumus pret Čikāgas "Bulls" uzbrucēju Denisu Rodmenu (karjerā trāpīja 58,4% soda metienu).

Nelsons gan uzvarēt ar šādu taktiku nespēja, bet vēlāk to tik un tā atkal pielietoja pret Šakilu O'Nīlu. Savu lielāko "slavu" šis gājiens ieguva 2008. gada izslēgšanas turnīrā, kad Sanantonio "Spurs" galvenais treneris Gregs Popovičs lika pārkāpt noteikumus pret O'Nīlu (karjerā 52,7%, "play-off" - 50,4%), un "Spurs" sērijā uzveica O'Nīla pārstāvēto Fīniksas "Suns". Vēlāk un pēdējos gados šī gājiena upuru sarakstā bijuši Bens Voless, Brūss Bouvens, Dvaits Hovards un Deandrē Džordans.

Šī gada 20. janvārī "Rockets" izmantoja šo taktiku pret Detroitas "Pistons" centru Andrē Dramondu, kurš spēlē izmeta 36 (!) soda metienus un trāpīja vien 13. K.Dž.Makdanielss, sākot trešo ceturtdaļu, laukumā tika sūtīts, lai pirmajās deviņās (!) sekundēs saņemtu piecas piezīmes un nosūtītu Dramondu uz soda metienu līnijas. "Rockets" gan tik un tā zaudēja šo spēli (114:123)...

Makdanielss deviņās sekundēs saņem piecas piezīmes pret Dramondu


Tagad NBA vadība pieņēmusi lēmumu un izsūtījusi informējošu vēstuli visām komandām, ka turpmāk šādi pārkāpumi soda metienu laikā tiks fiksēti kā nesportiskās piezīmes. Tas nozīmē, ka pēc tāda veida pārkāpuma cietusī komanda ne tikai varēs tikt pie diviem soda metieniem, bet arī papildus uzbrukuma tiesībām. Interesanti gan, ka, atsaucoties uz oficiālajiem noteikumiem, ja pēc nesportiskas piezīmes spēlētājs tiek savainots un nevar veikt soda metienus, pretinieku komandas treneris var izvēlēties to, kuram jāmet soda metieni. Līdz ar to aizsardzības komanda tik un tā var izvēlēties nākamo sliktāko soda metienu izpildītāju.

Šis lēmums gan līdz galam neattieksies uz "Hack-a-Shaq", jo par pārkāpumiem jebkurā citā spēles brīdī jebkurā vietā laukumā joprojām piešķirs parastu piezīmi. Iespējams, uz nākamo sezonu arī šādos gadījumos tiks pieņemti stingrāki mēri, jo plānots veikt diskusijas par tēmu.

Izmantotie resursi:
NBA.com - RULE NO. 12-FOULS AND PENALTIES

 +10 [+] [-]

, 2016-02-08 12:08, pirms 8 gadiem
Beidzot

     [+] [-]

, 2016-02-08 12:10, pirms 8 gadiem
"Tas nozīmē, ka pēc tāda veida pārkāpuma cietusī komanda ne tikai varēs tikt pie diviem soda metieniem un arī papildus uzbrukuma tiesībām."

Šajā teikumā "un" aizvietojams ar "bet".

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 12:21, pirms 8 gadiem
Šī bija lieta, kura man atgādināja tos dažus muļķīgos likumus atsevišķos ASV štatos, ka, piemēram, sievieti ar laso drīkt ķert tikai, sēžot zirga mugurā vai ar seksu sabiedriksā vietā drīkst nodarboties tikai bez cepures utml. Beidzot šis marasms tiks izbeigts un spēlētāji varēs normāli uzspēlēt basīti, nevis glāstīt pretinieka sliktākos FT metējus un izstiept maču 5 stundu garumā.
Kas attiecas uz nesportiskajām piezīmēm - kāda starpība, ka pretinieku treneris var izvēlēties kurš metīs sodus, ja potenciālais metējs ir savainots - tāpat taču bumba paliks tiem, kuri met sodus. Principā tas var turpināties mūžīgi, vai pareizāk sakot - kamēr visi spēlētāji nebūs savākuši piezīmju normu. Un vēl kas - nav redzēts, ka šajā te "Hack a Shaq" taktikā kāds tiktu savainots...

  +8 [+] [-]

, 2016-02-08 12:24, pirms 8 gadiem
DainisU rakstīja: Stulbi. Sterlings šādi parāda, ka cīnīsies ar to, ka pret 4-6 spēlētājiem līgā tiek pārkāpti noteikumi un šie spēlētāji sev vien zināmu iemeslu dēļ nespēj iemest soda metienus = noteikumi par labu atsevišķiem sliktiem sodu metējiem.
Paredzu, ka šāds noteikums sabojās ne tik spēles vidusdaļu, bet tieši galotnes, kurās tādējādi spēles uzvarētājs būs izlemts un otra komanda neko nevarēs iesākt.
Pārkāp pret spēlētāju noteikumus tad, kad viņam ir bumba, nevis veic kautkādas muļķīgas darbības, kā rezultātā uzvarētājs izšķiras nevis, spēlējot basketbolu, bet gan spēlējot "mīnusus". Reāli no šiem te "hackiem" cieš spēles kvalitāte un skatītāju interese.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2016-02-08 12:35, pirms 8 gadiem
nekad neesmu redzējis, ka tiktu pārkāpti noteikumi, kamēr kāds met sodiņus.

     [+] [-]

, 2016-02-08 12:35, pirms 8 gadiem
Hmm, nesapratu īsti ko Rockets iegūst pārsniedzot piezīmju normu jau 3. ceturtdaļas sākumā? Šādi varētu darīt 4. ceturtdaļas beigās, lai pretinieks netiek pie iespējas gūt punktus izšķirošajos uzbrukumos. Bet vai tiešām var uzvarēt spēli pārkāpjot noteikumus pret 1 spēlētāju 48 minūšu garumā?!?

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 12:42, pirms 8 gadiem
ok, vismaz neaizliedza pavisam sist sodus pret sliktiem metējiem. Bet gan jau ar laiku.

  +7 [+] [-]

, 2016-02-08 12:47, pirms 8 gadiem
LAIKSpirms 6 min.
nekad neesmu redzējis, ka tiktu pārkāpti noteikumi, kamēr kāds met sodiņus.

Autors pats drosvien nesaprot ko ir uzrakstījis, bet doma jau skaidra.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 12:47, pirms 8 gadiem
YX rakstīja: Hmm, nesapratu īsti ko Rockets iegūst pārsniedzot piezīmju normu jau 3. ceturtdaļas sākumā? Šādi varētu darīt 4. ceturtdaļas beigās, lai pretinieks netiek pie iespējas gūt punktus izšķirošajos uzbrukumos. Bet vai tiešām var uzvarēt spēli pārkāpjot noteikumus pret 1 spēlētāju 48 minūšu garumā?!?
aizmet garām un uzbrukums Rockets rīcībā .. es tā pieļauju..

  +6 [+] [-]

, 2016-02-08 12:49, pirms 8 gadiem
LAIKS rakstīja: nekad neesmu redzējis, ka tiktu pārkāpti noteikumi, kamēr kāds met sodiņus.
Aha, virsraksts smieklīgs.

Biedriņam paveras labas izredzes atgriezties NBA. Cerams, ka izmantos radušos iespēju.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 13:12, pirms 8 gadiem
Beidzot!
Pretīgākā lieta, kas ir tikusi novērota NBA spēlēs beidzot tiks izbeigta.
Vispār jau arī pirms tam likās nesaprotami, kā vispār var atļaut sist sodu pret spēlētāju, kurš atrodas bez bumbas, reizēm pat bēgdams prom no pretinieka, lai tikai tas viņam nepieskartos. Kādā veidā tā varēja nebūt nesportiska vai tīša piezīme?

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 13:14, pirms 8 gadiem
Tak Andri arī pāris spēlēs šādi medīja pa laukumu!

     [+] [-]

, 2016-02-08 13:20, pirms 8 gadiem
Dāvja tētis rakstīja: @DainisU - Sterlings ir LAC bijušais īpašnieks, kurai ir mūža aizliegums Nba sakarā, tāpēc viņam teikšana par sodiem nav nekāda
+1, sajaucu uzvārdus, domājis biju Silveru.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-08 13:28, pirms 8 gadiem
Isteniba stulbums!!! Kā tu vari sevi nosaukt par basketbolistu. Ja tu vari iemest tikai 13 no 36 soda metieniem!!
Un pelnit miljonus!!
Pilnigs absurds.
Nevar iemest bumbu grozaa nevienam netrauceets

  -1 [+] [-]

, 2016-02-08 13:31, pirms 8 gadiem
No vienas puses pareizi, jo padara spēli neskatāmu, bet tā bija tāda pati priekšrocība kā minūtes vai 20 sekunžu pārtraukums, kas arī padara spēles neskatāmas.
Kāpēc lai neizmantotu iespēju, ja spēlētājs nevar izpildīt kādu spēles elementu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 13:53, pirms 8 gadiem
NBA ne jau par tiem dažiem lūzeriem, kas nejēdz mest, uztraucas, bet par sporta skatāmību, kad jāskatās, kā nekordinēti gorillas nevar nokārtot sodiņu ieskaiti. Savā ziņā negodīgi viņus tā saudzēt, bet fani būs tikai ieguvēji.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-08 14:21, pirms 8 gadiem
Emilio rakstīja: Šī bija lieta, kura man atgādināja tos dažus muļķīgos likumus atsevišķos ASV štatos, ka, piemēram, sievieti ar laso drīkt ķert tikai, sēžot zirga mugurā vai ar seksu sabiedriksā vietā drīkst nodarboties tikai bez cepures utml. Beidzot šis marasms tiks izbeigts un spēlētāji varēs normāli uzspēlēt basīti, nevis glāstīt pretinieka sliktākos FT metējus un izstiept maču 5 stundu garumā.
Kas attiecas uz nesportiskajām piezīmēm - kāda starpība, ka pretinieku treneris var izvēlēties kurš metīs sodus, ja potenciālais metējs ir savainots - tāpat taču bumba paliks tiem, kuri met sodus. Principā tas var turpināties mūžīgi, vai pareizāk sakot - kamēr visi spēlētāji nebūs savākuši piezīmju normu. Un vēl kas - nav redzēts, ka šajā te "Hack a Shaq" taktikā kāds tiktu savainots...
Laikam no visiem komentētājiem tu vienīgais saprati, ka tagad jēga vispār nebūs sist. Tas tikai būs papildus uzdāvināts punkts/i.

Flagrantam laikam apraksts bija, ka tas ir sods, ka nav pat doma par spēli uz bumbu, bet vnk uztaisa kaut kādu trako ar elkoni vai vienkārši nones. Tad te arī sanāk, ka nav spēle uz bumbu. Vienīgi tur bija laikam minēts vārds excesive nevis "pieglaudiens".

  +5 [+] [-]

, 2016-02-08 14:27, pirms 8 gadiem
LAIKS rakstīja: nekad neesmu redzējis, ka tiktu pārkāpti noteikumi, kamēr kāds met sodiņus.
kkā tā laikam

https://www.youtube.com/watch?v=2pY...

  +2 [+] [-]

, 2016-02-08 14:29, pirms 8 gadiem
Man nepārak šīs pārmaiņas, pāris indivīdu dēļ mainīt likumus, kas nevar sodiņus iemest. Piemēram, Karls Melouns savā rukij sezona meta sodiņus zem 50%, pēc sezonas devās pie sporta psihaloga, sakārtoja galvu, un karjēru noslēdzot, meta virs 70% un ir realizējis visvairāk soda metienus NBA vēsturē.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-08 14:56, pirms 8 gadiem
NunoGomes rakstīja: Man nepārak šīs pārmaiņas, pāris indivīdu dēļ mainīt likumus, kas nevar sodiņus iemest. Piemēram, Karls Melouns savā rukij sezona meta sodiņus zem 50%, pēc sezonas devās pie sporta psihaloga, sakārtoja galvu, un karjēru noslēdzot, meta virs 70% un ir realizējis visvairāk soda metienus NBA vēsturē.
Vēl vienam nav pielecis. Galu galā noteikums ir domāts faniem, nevis sliktajiem metējiem.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 14:58, pirms 8 gadiem
nu re, noteikums kas paceļ Dramondu un viņam līdzīgo cenu tirgū, kas gan jau pirms tam nebija nekāda zemā.

kādreiz mainīja noteikumus, lai apstādinātu spēlētāju dominanci, bet tagad dara otrādi. jeņķi ir malači

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 15:10, pirms 8 gadiem
Mixes rakstīja: Vēl vienam nav pielecis. Galu galā noteikums ir domāts faniem, nevis sliktajiem metējiem.
Protams, ka faniem nepatīk, ka spēles ievelkas dēļ sodiem, bet ja spēlētājs varētu iemest virs 60% sodiņiem, pieņemu ka komandas neaizrautos ar hakošanu. Tas tak nav normāli, ka spēletajs nereti bēg no soda, lai nebūtu jamet sodiņi.

  +2 [+] [-]

, 2016-02-08 15:35, pirms 8 gadiem
ziecha16 rakstīja: Isteniba stulbums!!! Kā tu vari sevi nosaukt par basketbolistu. Ja tu vari iemest tikai 13 no 36 soda metieniem!!
Un pelnit miljonus!!
Pilnigs absurds.
Nevar iemest bumbu grozaa nevienam netrauceets
Tad jau Hovards, Šaks utt. nav basketbolisti.... idiotisms, tas ir tā pat kā kāpēc hokī daži met bullīšus, daži nemet, kāpēc kājbumbā sodasitienus un pendeles sit tikai daži izredzētie.... ne jau visiem sodiņus jāmet ar 80%, ja tev plauksta būtu kā šiem lielajiem džekiem un tehnika nebūtu tā labākā, tad sodiņu iemest ir neiespējami teju, pamēģini ar hanbola bumbu sodiņus pamētāt

  -1 [+] [-]

, 2016-02-08 16:01, pirms 8 gadiem
LAIKS rakstīja: nekad neesmu redzējis, ka tiktu pārkāpti noteikumi, kamēr kāds met sodiņus.
Nu redz šeit-

Dalemberts jau gāja segt sodiņu. Mok arī sodu būtu uzsitis

Samuel Dalembert Tries to Guard the Free Throw...

  -1 [+] [-]

, 2016-02-08 16:03, pirms 8 gadiem
https://www.youtube.com/watch?v=HTe...

Te viss video. No 1.22.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-08 16:05, pirms 8 gadiem
Clippers' Rivers (broken hand) to miss 4-6 weeks

Nu ta nu gan

  +3 [+] [-]

, 2016-02-08 16:58, pirms 8 gadiem
Siliņam protams žetons par virsrakstu. Pats ir lasījis vispār ko sarakstījis?! Es galvā mēģināju iedomāties to momentu, kad spēlētājs iet izpildīt soda metienu, bet kāds viņam jau krāmē pa rokām
Par noteikumu izmaiņām. Skaidrs, ka šīs ir nesportiskas piezīmes. Vai, kā agrāk sauca - tīšās. Parasta piezīme ir tāda, kas ir brīdī, kad esi neapzināti pārkāpis noteikumus strādājot aizsardzībā. Jāprasa mūsu viedajiem soģiem, bet man domāt, ka šaipus okeāna par šādu sviestu sen jau būtu tīšā nozīmēta.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-08 17:00, pirms 8 gadiem
NunoGomes rakstīja: Protams, ka faniem nepatīk, ka spēles ievelkas dēļ sodiem, bet ja spēlētājs varētu iemest virs 60% sodiņiem, pieņemu ka komandas neaizrautos ar hakošanu. Tas tak nav normāli, ka spēletajs nereti bēg no soda, lai nebūtu jamet sodiņi.
1. basketbols ar šo "hacking" taktiku zaudē dinamiku un skatāmību.
2. spēle kļūst garlaicīga un neinteresanta, jo ne jau skatīties soda metienus skatītāji nāk.
3. attiecīgi - uzvarētājs šādā veidā tiek noskaidrots nevis basketbila laukumā, bet soda metienu konkursā. Tik pat labi varētu vispār nespēlēt - vnk abu komandu visi spēlētāji, katrs, izmet pa 30 sodiņiem un, kuri vairāk iemet, uzvar.
4. ja reiz gribi, lai pretinieku sliktākais sodu metējs iet uz līnijas, bliez pa rokām viņam tad, kad viņš ir saņēmis bumbu zem groza
5. man nav saprotams, ka līdz šim tīšs sods, jebšu, kā šajā gadījumā, glāstījums pret spēlētāju, kuram nav bumba, netika uzskatīts par tīšu un savā ziņā nesportisku. WTF?! Kur vēl tīšāk?! Nākamais līmenis tad būtu - iet pie pretinieka rezervistu soliņa un uzsist sodu pret kādu no sēdošajiem, jo viņš noteikti ir ar aukstām rokām un uzmetīs vēl švakāk.

P.S. mani fascinē tie basketbola "eksperti", kuri te gudri irš, ka tādi spēlētāji kā Dramonds, Deandre Džordans, Hovards, savulaik - Šaks, Čemberlens ir nejēgais, lempji, nīkuļi utt. Arguments - slikti met sodiņus... Teikšu kā ir - jums, dārgie draugi, ar steigu ir vai nu jāsāk skatīties basketbols un jāpavēro kādu pienesumu viņi dod savām komandām, vai nu vienkārši jāpakarās... bez komentāriem!

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 17:25, pirms 8 gadiem
kad sāksies šitais prikols?!

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 17:47, pirms 8 gadiem
Jāskatās kāda būs interpretācija. Jo, piemēram, būtu stulbi ja tas attiektos arī uz situācijām spēles beigās kad komandas pārkāpj noteikumus lai ekonomētu atlikušās sekundes, tas ir, lai pretinieki mestu sodu un viņi dabūtu bumbu - lai būtu iespējas izraut uzvaru. Protams, ka hackošana jau bija kļuvusi par marasmu, bet cerams, ka neiebrauks otrā galējībā tagad.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-08 17:56, pirms 8 gadiem
Raksts ir vienkārši bomba.

Kā tieši pārkāpt noteikumus soda metiena izpildes laikā ? Ja es šo nebūtu jau pirms pāris dienām nebūtu izlasījis blīčerī par noteikumu maiņu, tad nu pēc šitāda raksta man vispār nebūtu ne jausmas ko un kāpēc viņi tur maina

  +2 [+] [-]

, 2016-02-08 18:51, pirms 8 gadiem
Nu nezinu, kā viņi notraktēs tagad tās epizodes, kur ir cīņa par pozīciju... Tagad katra pagrūšana kā nesportiskā sanāk, bullshits.. pie tam spēles beigās presings pret spēlētāju bez bumbas un netīšs sods ar sanāk traktējams kā nesportiskā - un diemžēl atkal viss tiks izšķirts pēc ļoti subjektīva tiesnešu viedokļa!

     [+] [-]

, 2016-02-08 19:47, pirms 8 gadiem
ventilators rakstīja: Raksts ir vienkārši bomba.

Kā tieši pārkāpt noteikumus soda metiena izpildes laikā ? Ja es šo nebūtu jau pirms pāris dienām nebūtu izlasījis blīčerī par noteikumu maiņu, tad nu pēc šitāda raksta man vispār nebūtu ne jausmas ko un kāpēc viņi tur maina
rakstā nav teikts ka noteikumus jāpārkāpj pret spēlētāju kurš izpilda soda metienus. A kā pārkāpt pret spēlētājiem kuri stāv gar sāniem - skatīt iepriekšējo manu video kuru ieliku.