Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Mutombo un Leslija tiks iekļauti Basketbola slavas zālē

Rolands Eliņš

Mutombo un Leslija tiks iekļauti Basketbola slavas zālē
Diks Baveta un Dikembe Mutombo
Foto: AFP/Scanpix

Neismita Basketbola slavas zālē septembrī tiks iekļauti 11 jauni tās locekļi, kuru vidū ir bijušais NBA spēlētājs Dikembe Mutombo, trīskārtējā WNBA MVP balvas ieguvēja Lisa Leslija, Spensers Heivuds, Džons Kalipari un citi.

Basketbola slavas zālē šogad tiks uzņemtas 11 basketbola personības, kuras attīstījušas sporta veidu un/vai guvušas panākumus tajā. Pieci slavas zālē uzņemtie cilvēki, kurus iebalsoja atsevišķu reģionu un nozaru komitejas, tika paziņoti jau Visu Zvaigžņu spēles nedēļas nogalē, bet šodien tika atklāti seši pārējie - Dikembe Mutombo, Lisa Leslija, Džons Kalipari, Diks Baveta, Spensers Heivuds un Džo Džo Vaits.

Mutombo ir viens no visu laiku izcilākajiem metienu bloķētājiem basketbola vēsturē, un viņa žests, pakratot pirkstu tikko nobloķētā spēlētāja virzienā, ir viens no pazīstamākajiem un biežāk atkārtotākajiem basketbolā. Kongo dzimušais Mutombo NBA aizvadīja 18 sezonas, pārstāvot sešus klubus, un četras reizes atzīts par sezonas labāko aizsardzības spēlētāju. Piecas sezonas pēc kārtas līgā nebija labākā metienu bloķētāja par viņu, turklāt īpaši iespaidīgs sasniegums 1995./96. gada sezonā, kad vidēji spēlē Mutombo bloķēja 4,5 pretinieku metienus.

Vēl iespaidīgākus panākumus sieviešu basketbolā guva Lisa Leslija, kura trīsreiz atzīta par WNBA gada spēlētāju, ir divkārtēja līgas čempione un četrkārtēja olimpiskā čempione. Leslija ir visu laiku labākā cīnītaja par atlēkušajām bumbām, turklāt ir pirmā basketbolista, kas WNBA spēlē spējusi ietriekt bumbu grozā no augša.

Spensers Heivuds NBA pavadīja 12 sezonas un kopā ar "Lakers" 1980. gadā kļuva par čempionu, bet ASV izlases sastāvā uzvarēja olimpiādē. Heivuda rēķinā joprojām ir vairāki ABA rekordi, kurus viņš uzstādīja savā pirmajā profesionālajā sezonā pirms pievienošanās NBA. Slavas zālē tiks uzņemts arī viņa komandas biedrs 1968. gada olimpiādē Džo Džo Vaits, kurš kopā ar "Celtics" divreiz kļuva par NBA čempionu un tika nosaukts par 1976.gada finālsērijas labāko spēlētāju.

Neskaitāmus titulus savā trenera karjerā ieguvis Džons Kalipari, kurš pēdējās sešās sezonās vada Kentaki "Wildcats" komandu, turklāt var lepoties ar teju neticamu uzvaru procentu NCAA ietvaros (77.3%). Savukārt Diks Baveta ir pirmais NBA tiesnesis, kurš tiesājis olimpiskajās spēlēs. Viņš NBA spēlēs tiesāja veselus 39 gadus, kopā nodrošinot godīgu spēli 2635 mačos, turklāt ne reizi neizlaida spēli, līdz beidzot pēc pagājušās sezonas teica ardievas NBA tiesneša darbam.

Sportacentrs.com intervija ar Lizu Lesliju

Izmantotie resursi:
Mutombo, Haywood, White among 2015 inductees |...