Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Miris NBA Slavas zālē iekļautais Pols Vestfāls, Fīniksas "Suns" leģenda

Rolands Eliņš

Miris NBA Slavas zālē iekļautais Pols Vestfāls, Fīniksas "Suns" leģenda
Pols Vestfāls. Foto: Elise Amendola / Associated Press

Šodien 70 gadu vecumā mūžībā aizgājis Pols Vestfāls, kuram iepriekšējā gadā bija konstatēts smadzeņu audzējs. Vestfāls NBA vēsturē savu vārdu atstās kā septiņkārtējs Zvaigzņu spēles dalībnieks basketbolista un trenera sastāvā, kā arī kā NBA čempiona titula ieguvējs.

Pagājušā gada vasarā tika atklāts, ka Polam Vestfālam konstatēts smadzeņu audzējs. Par to pavēstīja viņa tuvs draugs, žurnālists Maiks Lupika, norādot, ka to dara ar Vestfāla atļauju. Šodien Lupika pavēstīja sēru vēsti, norādot, ka Vestfāls aizgājis mūžībā.

Vestfāls pirms gada tika iekļauts NBA Slavas zālē, saņemot atzinību par savu basketbolista karjeru un vairāk nekā 30 gadiem trenera arodā.

Vestfāls tika draftēts NBA 1972. gadā, kad ar desmito numuru viņu izvēlējās Bostonas "Celtics". Šīs komandas sastāvā viņš kļuva par NBA čempionu 1974. gadā, bet drīz pēc tam pievienojās Fīniksas "Suns", kuras rindās kļuva par līgas zvaigzni.

Vestfāls Fīniksā nospēlēja piecas sezonas, visās vidēji spēlē gūstot vairāk nekā 20 punktus un veicot vairāk nekā rezultatīvas piespēles. 1976. gadā viņš aizveda "Suns" līdz kluba pirmajam NBA finālam, kurā Vestfāls bija viens no galvenajiem varoņiem cīņā pret Bostonu. Šīs finālsērijas piektais mačs, kas ievilkās trīs pagarinājumos, plaši tiek dēvēts par "NBA visu laiku dižāko maču". Vestfāls tajā guva 25 punktus un gandrīz izglāba "Suns" no zaudējuma, taču gan šajā spēlē, gan visā finālsērijā tomēr uzvarēja "Celtics".

Vestfāls savā basketbolista karjerā trīsreiz iekļuva NBA sezonas pirmajā simboliskajā izlasē un piecreiz piedalījās Zvaigžņu spēlē. Viņa 44. numurs Fīniksas "Suns" komandā ir iemūžināts. Savu spēlētāja karjeru Vestfāls noslēdza 1984. gadā "Suns" rindās.

Pēc tam viņš strādāja kā treneris ASV universitātēs, bet no 1988. līdz 1995. gadam atgriezās "Suns" klubā, un trīs sezonas bija tā galvenais treneris. Vestfāls NBA līmenī bijis arī "Supersonics" un "Kings" galvenais treneris, kā arī "Mavericks" un "Nets" trenera asistents. NBA viņš nebija strādājis kopš 2016. gada, kad beidzās viņa sadarbība ar Bruklinas "Nets". Kā galvenais treneris Vestfāls divreiz bijis Zvaigžņu spēlē, abas reizes, kad līdz uzvarai Rietumu konferencē aizstūrēja Čārlza Bārklija pārstāvēto "Suns" vienību.

Fīniksas "Suns" kluba 52 gadus ilgajā vēsturē tikai divreiz spēlējusi NBA finālā – vienreiz ar Vestfālu kā uzbrukuma līderi un vienreiz ar Vestfālu kā galveno treneri. 1976. gadā titulu liedza izcīnīt "Celtics", bet 1993. gadā to neļāva izdarīt Maikls Džordans un Čikāgas "Bulls".