Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Basketbola sezona: dalām nominācijas

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Basketbola sezona: dalām nominācijas
Vai "Ventspils" un VEF sagādās nomināciju "Sezonas pusfināls"?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Medaļas un kausus basketbolā dalīs tad, kad ārā būs vismaz desmit grādu pēc Celsija, tāpēc šoreiz piedāvāju nominācijas par sezonu, kura vienā turnīrā kādam beigusies, citā – vēl turpinās, bet tuvojas noslēgumam. Jūtieties brīvi papildināt.

Sezonas leišu rokāde – karali Kurtinaiti nomaina karalis Butauts

Sezonā, kad pa visiem klubiem kopā spēlē tikai viens lietuviešu leģionārs, treneru līnijā tādi bijuši pat trīs. Pēc Rima Kurtinaiša cepures pacelšanas VEFiņš nebija ar mieru atkal pieslēgt komandai mākslīgo elpināšanu, bet nomainīja uzreiz visu elpošanas sistēmu. Runā, ka jaunā plauša arī esot tīrāka (ironiski, ņemot vērā Butauta nemodīgos kaitīgos ieradumus), un komanda patiešām varētu sajust pavasara svaigo gaisu, kas, kā zināms, dod iedvesmu jauniem varoņdarbiem.

Sezonas treneru maiņa – Braža vietā Endzels

"Ventspils" basketbola klubs pēc dažādām neviennozīmīgi vērtētām darbībām pēdējo gadu laikā sezonas otrā pusē paveica vienu kārtīgu darbiņu – pārstāja meklēt komandas vadoni ārvalstīs, dodot iespēju pašmāju Guntim Endzelam. Ne viņš vairs kāds jaunais, ne arī veterāns, taču jau ar Eirokausu pieredzi kā galvenais ("Skonto" laikos), par šī līmeņa spēlētājiem izskolojis gandrīz trešdaļu komandas (Blaus, Bērziņš, A.Strēlnieks). Endzeļa iecelšana galvenā trenera amatā šķiet tikai loģisks turpinājums.

Sezonas dīkstāve – Ingus Bankevics

Pirms sezonas "Ventspils" Bankevicu piesaistīja kā potenciālo snaiperi, tātad punktu guvēju. Treneriem un droši vien arī sev zināmu iemeslu dēļ tomēr nespēja izkarot vietu laukumā svarīgākajos mačos uz vairāk nekā 15 minūtēm, pat mazāk. Ja pusbālajai sezonai VEFā par fonu kalpoja ziedu laiki Valmierā, tad sezona "Ventspilī" jau jāvērtē pēc pavadītā laika VEFā. Spēlētājs, par kuru droši var teikt – aizsēdējies Latvijā. Aģentam jāgādā iespējas spēlēt ārzemēs (pirms iepriekšējām divām sezonām to noteikti bija vieglāk izdarīt), kur vecie panākumi nenāks līdzi, būs atkal jāsitas no jauna un spēlēt slikti vai maz nedrīkstēs.

Sezonas neveiksme - "Barons" zaudē Zībartu

Mārtiņam Zībartam izvēloties sirdslietu, proti, izveidot pats savu komandu no jauniem perspektīviem puišiem, "Barons" palika bez cilvēka, pateicoties kuram tika izcīnīti pēdējo gadu panākumi. Piemēram, tieši Zībarts pagājušajā sezonā atveda uz Rīgu nākamo čempionu MVP jeb vērtīgāko spēlētāju Vejinmi Efedžuku. Šajā sezonā "Baronam" nebija Zībarta, kurš atrastu attiecīgajam komandas modelim piemērotāko līderi, un nebija arī taktisko konsultāciju no šajā ziņā, iespējams, zinošākā trenera valstī. Pašu spēkiem izdevās tikt pie Dereka Viljamsa – šeit gan laikam jāsaka paldies arī otrai galvaspilsētas komandai – "Barons" vadība varēja spēlētāju vērot un vērtēt VEF komandas rindās gandrīz visu pirmo sezonas pusi. Domājams, ka ar pašreizējiem resursiem "Baronam" būs ļoti grūti pacīnīties par vietu finālā.

Sezonas juniors – Mārtiņš Laksa

Pirmkārt, šosezon nemaz tik daudz junioru vecuma spēlētāju Latvijas vadošajos klubos pie pienācīga spēles laika netika. Ja par junioriem šogad skaitījām tos, kas 90. gadā vai vēlāk dzimuši, noteikti spilgtākos ierakstus atstājis tieši Mārtiņš Laksa. LBL regulārajā sezonā gandrīz visā tās garumā bija izteikta komandas punktu mašīna, savā pirmajā nopietnajā sezonā nodemonstrēja snaipera īpašības un spēles izpratni, kas ļāva dažkārt tikt pie desmit minūtēm arī Kurtinaiša vadībā. Vidējos ciparus pabojāja vien sezonas izskaņa, kad VEF iesaistīja labākos spēkus. Pastāv bažas, ka, atnākot Butautam, Laksa par spēlēšanu atlikušajā sezonā var aizmirst.

Sezonas cenšanās – LBL vadība

Visiem basketbola līdzjutējiem un mīlētājiem jāsaka paldies Ralfa Pleinica komandai par aktīvo darbību atjaunot pašmāju līdzjutēju interesi par vietējām cīņām. Jā, tribīnes brīžiem bija gaužām tukšas, arī kalendārs, lai arī bija ritmiskāks nekā iepriekš, nebija perfekts un sūdzēties vienmēr var atrast, par ko. Tomēr ar entuziasmu rīkotās akcijas, klubu mudināšana iesaistīties skatītāju piesaistē un tml. bija absolūti apsveicamas un vitāli nepieciešamas aktivitātes, lai groza bumba sporta līdzjutējam nekļūtu pavisam sveša. Jācer, ka iesāktais tiks turpināts ar vismaz tikpat lielu azartu un, kas zina, varbūt pienāks brīdis, kad, tribīnēs raugoties, atcerēsimies ne tikai treknos gadus, bet būs vēl labāk kā Rietumeiropas līgās, kad katra spēle ir kā svētki.

Sezonas attaisnotās cerības – Dairis Bertāns

Pēc visai neizteiksmīgas pusotras sezonas Kurzemes pusē spēles, uzvaras un līdera garšu atkal sajuta viens no pēdējo gadu Latvijas talantīgākajiem basketbolistiem Dairis Bertāns. Kurtinaiša centieni pārmācīt Dairi vadīt spēli, nevis tikai noslēgt uzbrukumus, devuši acīmredzamu rezultātu, un nešauboties var prognozēt, ka šovasar "adidas Eurocamp" nometnē Dairis jau būs pavisam cits spēlētājs nekā pirms gada. Pat, ja turpmākajā karjerā vairs nenāksies veikt pirmā numura uzdevumus, šajā sezonā iegūtā pieredze, īpašības un pārliecība, ļaus veiksmīgi spēlēt arī siltākās zemēs.

Sezonas pārbaudes laiks - VEF pārbauda spēlētāju "Baronam"

Iespējams, jebkurā citā sezonā par šo titulu nebūtu cīņas - "Barona" sastāva komplektēšanas īpatnības var patikt, var nepatikt, droši vien visvairāk ir tādu, kam jau kļuvušas vienaldzīgas. Tomēr šogad konkurenci sastādīja arī VEF, kas, komplektējot sastāvu pirmssezonā, savāca lērumu latviešu labāko spēlētāju, kamēr par ārzemniekiem izvēlējās sevi iepriekš šajā līmenī nepierādījušus spēlētājus. Beigu beigās uzvara jāpiešķir abiem klubiem reizē – VEF supergarais pārbaudes laiks Derekam Viljamsam ļāva "Barons" vadībai bez lieku līdzekļu šķērdēšanas , pašiem rīkojot t.s. try-out (un pēc tam to pagarināt, lai vēlāk tomēr nenoslēgtu līgumu), pat uz Eiropas otrā līmeņa skatuves pārbaudīt savu nākamo līderi.

Sezonas piga – Ernests Kalve - nevajadzīgs? Vajadzīgs!

Latvijā nevienam nevajadzīgs, vismaz par prasīto atalgojumu, Eiropā sevi līdz galam nepierādījis, tāpēc arī nevajadzīgs, 2007. gada Eiropas junioru čempionāta rezultatīvākais spēlētājs Ernests Kalve šosezon atrada mājvietu Kedaiņos. Izrādījās – pareizs lēmums, iespējams, pareizākais līdzšinējā karjerā. Ernests atradis sevi un, pats galvenais, ieguvis pārliecību spēlēt labi, arī sākot no rezervistu soliņa, kas iepriekš bija pietrūcis. Latvietis - labākais spēlētājs leišu komandā? Tā ir kvalitātes zīme.

Sezonas atgriešanās – Zvirgzdiņš pie vīriem

Pēc vairākiem spožiem gadiem Krievijas un Latvijas dāmu basketā Ainārs Zvirgzdiņš pieņēma izaicinājumu palīdzēt uz sliedēm atkal uzlikt no tām noskrējušo Valmieras vilcienu. Garākā uzvaru sērija LBL – šobrīd jau deviņi panākumi pēc kārtas, tai skaitā pār visām trim pagājušā gada medaļniecēm, plus otrajā vietā esošajām "Lauvām". Reālas iespēja s pagarināt sēriju līdz 11 panākumiem jau šīs nedēļas laikā – ceturtdien pret "Zemgali", svētdien – LU. Strādājot ar ļoti ierobežotiem līdzekļiem, Zvirgzdiņš ir pierādījis, ka prasmi strādāt arī ar gados jauniem spēlētājiem nav zaudējis arī pēc gadiem, kas pavadīti vadot komandas ar nesalīdzināmi lielākām iespējām (lasi – pieredzējušām, pat pasaules līmeņa, basketbolistēm).

Sezonas sāpe – "Zemgales" bankrots

2011. gads, vismaz tā sākums, nesa arī nepatīkamus brīžus, un viens no tādiem bija Jelgavas kluba finansiālā nespēja un līdz ar to komandas pajukšana. Gods un slava, cepuri nost, ka komandu izdevās saglabāt vismaz līdz sezonas beigām, bet jaunās sezonas aprises ir miglā tītas. Dažādas spekulācijas par to, kurš vainīgs un kurš vainīgāks pie notikušā, taču tam varbūt nav tik lielas nozīmes. Jācer, ka Ralfa Pleinica līgas paplašināšanas iecere netiks iedragāta, un Jelgavā arī jaunajā sezonā būs LBL1 komanda. Pēdējos gados sākusi veidoties nepatīkama tradīcija – sezonā zaudēt pa klubam. Pirms gada "Ķeizarmežs", tagad "Zemgale"... Tiesa, ja pagājušogad "Ķeizīša" sirds pārstāja pukstēt uz mūžiem, tad "Zemgale" vismaz turas, pieslēgta pie sistēmas. Vēlreiz cepuri nost, ka tā. Hei, sponsori! Jelgava ir vieta, kurā jābūt basketbolam!

Sezonas intriga – LBL sezona

Beidzot pēc ilgiem laikiem LBL aizvada sezonu, kurā intriga par vietu sadalījumu pēc regulārā čempionāta nav vēl atrisināta pat 27 dienas pirms turnīra beigām. Pieķeroties teorijai: vietu izslēgšanas spēlēs jeb sešiniekā vairs nevar dabūt tikai LU, kas gan joprojām var izķepuroties no pēdējās vietas. Pirmo vietu ventspilniekiem būs jāpapūlas zaudēt, bet otrā līdz piektā vieta joprojām ir miglā tīta. Katrā ziņā var sanākt, ka divas ambiciozākās komandas tiksies jau pusfināla fāzē, un tad jau VEFiņš pats vien būs vainīgs, jo LBL turnīru lielākoties izmantoja tikai kā treniņturnīru.

Sezonas prieks – BBL četriniekā atkal divi mūsējie

Pārsteigums drīzāk būtu, ja VEF un Ventspils nesadalītu uzvarētāju torti regulārajā Baltijas līgas sezonā, ņemot vērā apstākļus, bet tas nemazina prieku par to, ka letiņi doto iespēju beidzot nepalaida vējā. Tomēr īstā sezona sākas plejofā, un tur mūsējie ne reizi apdedzinājušies. Šoreiz tas nenotika, par to vēl viens prieks. VEF pārskrēja "Rūdupim", ventiņi pamocījās ar Tartu, bet pusfinālā ir abas. Tikai otro reizi līgas vēsturē tur spēlēs divas Latvijas komandas. Arī pirmās pretinieces "Final Four" pēc sportiskajiem rezultātiem turnīrā šķiet sadalījušās pareizi – VEFam, kas ceturtdaļfinālā spēlēja absolūti pārliecinoši, tika šobrīd nedaudz vājāku sniegumu demonstrējošā "Rytas", kamēr ventspilniekiem, kas ceturtdaļfinālā mocījās, tikusi turnīra favorīte numur viens – mājiniece "Žalgiris". Vienā spēlē iespējams viss, tāpēc novēlam abām mūsu komandām iepriecināt mūs arī Kauņā aprīļa otrajā nedēļas nogalē.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2011-03-22 10:46, pirms 13 gadiem
Tu jau būsi īstais spriedējs. Laikam jau Barons zina, ko dara, ja visu sezonu cenšas vismaz kaut kādā statusā dabūt Zībartu atpakaļ. Nav runa par zaļumu. Tik taktiski gudru treneru mums nav daudz. Ja vispār ir.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-03-22 10:49, pirms 13 gadiem
Autor, vai tomēr neesi pārspīlējis un saslimis nedaudz ar VEFu? Komanda šobrīd ir tikai 5. vietā LBL, bet tu viņus piemini gandrīz katrā no nominācijām. Tai pat laikā, tā pati Liepāja, kas visu sezonu stabili mauc pa otro vietu vispār neesi pieminējis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2011-03-22 10:54, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par Zībartu jau nu gan autoram nevajag pārspīlēt. Zībarts kā treneris ir ļoti, ļoti zaļš un ne nu tur kaut kāda veiksme vai neveiksme, LU līmenis viņam kāreiz ir īstā vieta, kur mācīties un eksperimentēt.
Nekas tur nav pārspīlēts, kur tu saskati to zaļumu - viņš ir izaudzinājis vienu paaudzi un izcīnijis medaļas jauniešu čempionātos un par viņa devumu Baronam vari pārliecināties ar faktiem - trīs sezonas klubā un 2 čempiona tituli, 1 sudrabs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-03-22 10:59, pirms 13 gadiem
Pascual Raul Velasco rakstīja: Nu un, šis man liekas ir vienīgais pozitīvais raksts par VEF visā sezonā ... Gribi teikt, ka kautkas nav pamatots?!

Vienīgais, kas tiešām varbūt likās nevajadzīgs ir - Sezonas pārbaudes laiks - VEF pārbauda spēlētāju "Baronam"
Kas tā par leišu rokādi? Ja ir nominācija treneru maiņa, tad vai nu tas iet zem tā, vai arī nav pelnījis šeit vispār atrasties. Ja tā paņem, tad šis tops ir veidots nevis pēc principa, mums ir nominācijas un tad piemērojam kandidātus, bet gan pretēji - mums ir notikumi, un tad tam piemērosim nominācijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-03-22 11:39, pirms 13 gadiem
Garākā uzvaru sērija LBL – šobrīd jau deviņi panākumi pēc kārtas

Seši panākumi, jo ''Turībai'' zaudēja: ... - BA Turība - Valmiera - 76:63

Garākā uzvaru sērija bija ''Ventspilij'' - no ''VEF/Juniora'' līdz ''VEF/Junioram''.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-03-22 11:45, pirms 13 gadiem
twitter.com :

''Cerams, ka Devins Svītnijs attaisnos Barons cerības un būšu ieteicis labu spēlētāju!''

Tātad Svītniju arī meklēja Zībarts?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-03-22 12:07, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Tak nav man nekas pret Zībartu, bet padomā pats, loģiski, ja viņš būtu baigā izmēra specs, vai tad viņš šobrīd netrenētu kādu Eirolīgas klubu, vai kaut vai tajā pašā VEFā lielo piķi pelnītu, nevis amatieru klubā LU?

Vēl tik uzraksti, ka "viņš pats to nemaz negribēja", lai varam pasmaidīt arī mazuliet.

Ar tikpat lieliem panākumiem varētu izcelt Višņēvicu piemēram, ka tas ir liels zaudējums, ka viņš nav Baronā, piemēram.
Ļoti spēcīgi argumenti
Runa nav par Eirolīgu. Runa rakstā ir par to, ka Barons ir zaudējis ar Zībarta aiziešanu. Un nav noslēpums, ka Barons visu sezonu vairāk vai mazāk centīgi cenšas viņu dabūt atpakaļ.
Višņevics? Nav dzirdēts, ka par viņu ir kāda interese no vadošajiem klubiem. Bet par Zībartu ir. Savā jomā - taktikas un spēles analīzē - viņš ir specs. Un to nu tie cilvēki, kas viņu grib pie sevis dabūt, noteikti saprot labāk par Tevi. Bet Tu, protams, vari uzrakstīt kaut ko par NBA un Eirolīgu. Varbūt vispār šai rakstā nevienu varēja neminēt, jo, ja viņi būtu kaut kas, tad jau spēlētu vai trenētu Eirolīgā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-03-22 13:15, pirms 13 gadiem
Un tev skauž!
Norky rakstīja: Autor, vai tomēr neesi pārspīlējis un saslimis nedaudz ar VEFu? Komanda šobrīd ir tikai 5. vietā LBL, bet tu viņus piemini gandrīz katrā no nominācijām. Tai pat laikā, tā pati Liepāja, kas visu sezonu stabili mauc pa otro vietu vispār neesi pieminējis.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-22 13:40, pirms 13 gadiem
Atbalstu Skudrinieka ideju. No 1.oktobra līdz 15.aprīlim ir tieši 29 nedēļas (bez Ziemassvētkiem 28).

  +4 [+] [-]

, 2011-03-22 14:06, pirms 13 gadiem
Sezonas ''paraksta līgumu lai vēlāk atbrīvotu'': Sandis Buškevics (jau 2. sezonu pēc kārtas iegūst šo balvu)

  -1 [+] [-]

, 2011-03-22 15:20, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par LBL sezonu - kas aprakstīta pašās beigās. Šogad visas komandas spēlē 4 rinķos, agrāk 2 stiprākajām atļāva spēlēt mazāk, un rēķināja kaut kādus mistiskos procentus. Tādā ziņā šosezon ir zināma kārtība jau ieviesta, tikai būtu jāsakārto tas kalendārs, ja ir pāra skaita komandu, tad katras nedēļas beigās būtu jābūt tā, ka visām komandām ir vienāds skaits izspēlēto spēļu. Ja notiek spēles pārcelšana (dzīve ir dzīve), tad manuprāt ne tālāk kā uz nākamo nedēļu, lai tak kaut kāda kārtība saglabājas. Gribētos dzirdēt, ko par kalendāru saka speci un treneri.
Jūsu domas?
UVilums Uģis Viļums
@
@Martins_Zibarts Skudrinieks ir kāds treneris, manuprāt, Brigmanis, bet tie ie tik mani minējumi.
---
twitter.com
---
Taisnība? Ja jau tā, tad ko kautrēties?

  -1 [+] [-]

, 2011-03-22 15:45, pirms 13 gadiem
Norky rakstīja: Autor, vai tomēr neesi pārspīlējis un saslimis nedaudz ar VEFu? Komanda šobrīd ir tikai 5. vietā LBL, bet tu viņus piemini gandrīz katrā no nominācijām. Tai pat laikā, tā pati Liepāja, kas visu sezonu stabili mauc pa otro vietu vispār neesi pieminējis.
Cāļus skaitīs playofos. Un tur tavus cāļus vef nodīrās

  +4 [+] [-]

, 2011-03-22 16:04, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par Zībartu jau nu gan autoram nevajag pārspīlēt. Zībarts kā treneris ir ļoti, ļoti zaļš un ne nu tur kaut kāda veiksme vai neveiksme, LU līmenis viņam kāreiz ir īstā vieta, kur mācīties un eksperimentēt.
zaļš vai ne zaļs, bet pagāšsezon uzvara SBL bronza ar meitenēm Liepājā un LBL čempions, bišku tomēr kko māk!

  +1 [+] [-]

, 2011-03-22 17:23, pirms 13 gadiem
Raksts labs- acīgi, mazliet ironiski, bet taisnīgi.
Literārā ziņā sākums bija izdevies lielisks. Pēc tam- uz leju, bet sākuma eiforijā izlasīju visu līdz galam.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-22 19:16, pirms 13 gadiem
Sezonas juniors ....es iedotu diviem ...Mārtiņam Laksam un Jānim Bērziņam no Valmieras .

  +2 [+] [-]

, 2011-03-22 21:12, pirms 13 gadiem
Šo drīzāk, kā blogu varēja likt, jo kā raksts tas ir fantastiski neobjektīvs!

  +2 [+] [-]

, 2011-03-22 22:30, pirms 13 gadiem
pilnigs bulshits.
par to ka dairis bertaans ir atveries nepiekritu nemaz. par bankevicu bullshits. par zibartu nepiekritu, sezonas treneris zvirgzdins - no valmieras (komandas murga) uzveidoja normalu komandu kas spej citities un uzvareet neviz tikai cinities un zaudet. vishnjevics ari manupraat izveidojis pietiekami normalu komandu no nekaa...
lauvas labi beidzot spele. sezonas lielaka izgashanas - vef. ar taadiem resursiem un budzetu taa speeleet, tas ir kauns. lauvu limenis.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-23 01:21, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nevajag jau taisīt viena cilvēka kultu. Tikpat labi varētu rakstīt, ka liels LV basketbola zaudējums ir tas, ka Ventspils vai VEF nedabūja Zībartu.

Barons vienmēr ir centies pa lētu naudiņu algot jaunus, nepieredzējušus trenerus, tā kā tas, ka viņi gribētu atpakaļ Zībartu, arī nepārsteidz.
Nu paskatoties Barons vēsturi ... Muižnieks, Vētra, Bagatskis ... diez cik leeti uzvaardi neliekas ... teteris ir saliidzinoši jauns, bet straadaa kaa trenneris jau gadiem, arii vairs nekaads zaljais nav

  +2 [+] [-]

, 2011-03-23 02:46, pirms 13 gadiem
Bertāns un Kalve - lielākais prieks. Kurtinaiša labākais devums LV basketbolam - Daira ievadīšana pareizajā gultnē...