Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: Bertāns Dubaijā – pārsteidzošs vai tomēr gana loģisks lēmums?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Skaidrojam: Bertāns Dubaijā – pārsteidzošs vai tomēr gana loģisks lēmums?
Dāvis Bertāns. Foto: LBS

Apvienoto Arābu Emirātu jaunizveidotais basketbola klubs ''Dubai'', kas gaidāmajā sezonā debitēs Adrijas līgā, šodien paziņoja par līguma noslēgšanu ar Latvijas izlases uzbrucēju Dāvi Bertānu, kurš iepriekšējās astoņas sezonas aizvadīja Nacionālajā basketbola asociācijā. Nupat vēl rakstījām, ka Dāvim piedāvājumu galdā likusi Eiropas jaudīgākā vienība Madrides ''Real'', bet Goldensteitas ''Warriors'' vienojušies ar Bertānu par pirmssezonas treniņiem. Iepriekšminēto piedāvājumu iespaidā Dāvja pievienošanās Dubaijas klubam daudziem likusi saraukt uzacis un radījusi neizpratni, tāpēc portāls ''Sportacentrs.com'' nolēma skaidrot Bertāna pieņemto lēmumu.

0% ienākuma nodoklis
Apvienotajos Arābu Emirātos nedz vietējie, nedz arī ārzemnieki netiek aplikti ar ienākumu nodokli. Lai arī ''Dubai'' budžets debijas sezonai lēšams vien ap četriem miljoniem eiro, paredzams, ka Dāvim ticis lielākais līgums komandā. Te gan jāatzīmē, ka visbiežāk Eiropas klubu basketbolā par nodokļu nomaksu parūpējas komandas un spēlētāja līguma summa ir neto jeb uz rokas.

Ārzemju apskatnieki iepriekš vēstīja, ka Bertāns un ''Dubai'' vienosies par vairāku gadu līgumu. Klubam pašlaik panākta vienošanās par nākamajām trīs sezonām Adrijas līgā, taču iepriekš paustas ambīcijas startēt arī ULEB Eirolīgā. 2026. gadā Eirolīga piedzīvos lielas pārmaiņas – ilgtermiņa licences noslēgsies lielākajai daļai klubu, tiks pārslēgti TV tiesību līgumi, iespējams, tiks mainīts formāts un komandu skaits – tā būs Dubaijas iespēja ielauzties Eiropas prestižākajā klubu turnīrā. Taču tam būs nepieciešams vairākas reizes lielāks budžets. Ja kluba vadība to savos plānos ierēķinājusi, tad nav izslēgts, ka ar katru nākamo sezonu Bertāna līgums krietni palielinās, potenciāli pārsitot gan ''Real'' piedāvājumu, gan NBA iespējas.

Visticamāk gan, Bertāna līgums ar ''Dubai'' ir mazāks nekā tas, ko piedāvāja Madrides ''Real''. Izdzirdot karaliskā kluba vārdu, varētu šķist, ka tā ir viena no dāsnākajām komandām Eiropas basketbolā, taču tā nebūt nav – Madrides vienība ilgstoši pieturējusies pie prakses izveidot ģimenisku atmosfēru un nepārmaksāt spēlētājiem. Vien ar jaunajiem līgumiem Eirolīgas superzvaigznes Valters Tavaress un Fakundo Kampaso pārkāpa divu miljonu eiro slieksni un katrs nākamajās sezonās pelnīs ap trīs miljoniem eiro.

Bertāna un Madrides ''Real'' gadījumā gan jāatzīmē vēl viens būtisks fakts. Dāvis no 2014. līdz 2016. gadam jau spēlēja Spānijā, divas sezonas pārstāvot Vitorijas ''Baskonia''. Kā Spānijā strādājošs ārzemnieks Bertāns tiktu pakļauts Bekhema likumam – gada algas pirmie 600 tūkstoši tiktu aplikti ar 24% ienākumu nodokli, bet pārējā summa tiktu aplikta ar progresīvo nodokli, kas var sasniegt pat 47%. Bekhema likums uz ārzemju strādniekiem Spānijā attiecināms pirmos sešus nostrādātos gadus – Dāvja gadījumā tādi atlikuši vēl četri.

Kluba nākotnes perspektīva un aģenta prizma
Kā jau iepriekšējās rindās minēts, Dubaijas vienība tika dibināta ar lielu interesi par dalību ULEB Eirolīgā ne tikai no pašu puses, bet arī no līgas vadības, kas meklē veidus paplašināties un iekarot jaunus, un maksātspējīgus tirgus. Apvienotie Arābu Emirāti un Dubaija pavisam noteikti minētajiem nosacījumiem kvalificējas. Agrāk vai vēlāk, bet basketbola klubs ''Dubai'' pavisam noteikti tuvākajā nākotnē mēģinās nonākt uz Eiropas vadošo klubu skatuves. Kāpēc nebūt lielai un svarīgai daļai no stāsta, kurā basketbola eksotika nonāk vēsturisku basketbola grandu kompānijā?

Lielajām ambīcijām līdzi nāk arī liela nauda vai arī drīzāk labas iespējas to nākotnē piesaistīt tādā biznesa centrā kā Dubaija. To garām palaidis nav arī Dāvja aģents Artūrs Kalnītis, kuram Bertāns ir otrais klients ''Dubai'' vienībā aiz itāļu uzbrucēja Avudū Abasa. Tāpat Kalnīša gados jaunākie klienti jau pārstāv arī ''Dubai'' akadēmiju, kas pagājušajā sezonā debitēja jauniešu Eirolīgā.

Kluba dibināšanā lielu lomu vidutāja pozīcijā starp Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Eiropas basketbolu spēlēja aģentūras ''BeoBasket'' īpašnieks un Eiropas ietekmīgākais aģents Miško Raznatovičs. Zinātāji portālam ''Sportacentrs.com'' saka, ka serbu funkcionārs arī joprojām stāv aiz Dubaijas projekta, redzot to kā nākamo lielo basketbola tirgu. Šķiet, ka Kalnītis, kurš nu arī apmeties Dubaijā, lūkos viņam pievienoties, piesakot sevi kā vadošu spēlētāju jaunajā tirgū. Labs veids, kā ātri un iespaidīgi sevi apliecināt - noorganizēt kluba skaļāko papildinājumu.

Spēļu skaits, ceļošanas un veselības apsvērumi
Bertāna jaunajai komandai gaidāmajā sezonā garantētas vien 30 spēles – 15 mājās un tikpat izbraukumā. Madrides ''Real'' garantēti spēlēs vismaz 70 spēles – divas Superkausā, pa 34 ACB līgā un Eirolīgā, taču realitātē spēļu skaits, visticamāk, tuvosies 90 mačiem sezonā ar izslēgšanas spēlēm un Copa del Rey. Tāpat arī ''Warriors'' – garantēti vismaz 82 spēles. Salīdzinot spēļu skaitu, vidējā mača alga Bertānam, visticamāk, būs lielāka Dubaijā nekā tā, ko piedāvāja Madrides vienība.

Jaunajā sezonā tikai Eirolīgas spēlēs Madrides ''Real'' veiks nepilnu 50 tūkstošu kilometru garu distanci, ceļojot starp spēlēm. Vēl pārdesmit tūkstoši tiks pievienoti ACB līgas izbraukumos, tostarp divreiz dodoties uz Kanāriju salām, Spānijas Superkausā un, visticamāk, trešajā izbraukumā uz Kanārijām 2025. gada Copa del Rey ietvaros. Nacionālajā basketbola asociācijā nolidotais attālums viennozīmīgi būtu vēl krietni lielāks.

Kā, piemēram, līdz novembrim Dāvim un ''Dubai'' paredzēti vien trīs lidojumi uz Eiropu (27. septembrī Ļubļana, 11. oktobrī Čačaka, 25. oktobrī Zagreba), savukārt ''Real'' līdz novembrim būs aizvadījuši jau astoņas izbraukuma spēles, kam klāt vēl nāks cīņas savā laukumā. ''Warriors'' līdz novembra sākumam būs aizvadījusi treniņnometni Havaju salās, kā arī spēlējusi pārbaudes cīņas visapkārt ASV, un arī sākusi regulāro sezonu ar divām izbraukuma spēlēm.

Svarīgs arī veselības aspekts. Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka aizvadītajā vasarā Latvijas izlases basketbolistu piemeklējušas likstas ar ceļgalu. 31 gada vecumā, profesionālajai karjerai esot pāri ekvatoram, ir pilnībā saprotams, ja spēlētājs izvēlas saudzēt veselību, vairāk laika pavadīt ar ģimeni un mazāk doties izbraukumos pēc astoņām sezonām NBA un nopelnītiem 80 miljoniem dolāru otrpus okeānam.

Lielākas zvaigznes statuss
Pievienojoties ''Dubai'', Bertāns neapšaubāmi kļuvis par komandas spilgtāko zvaigzni. Iepriekš par tādu, visticamāk, varēja dēvēt slovēņu aizsargu un 2017. gada Eiropas čempionu Klemenu Prepeliču. Ne Madridē, ne ''Warriors'' Bertāns nebūtu lielākā zvaigzne – viņš būtu izteikts speciālists ar savu prasmi realizēt trīspunktniekus. Visticamāk gan Dubaijā Bertāns savu spēles manieri būtiski nemainīs un tāpat lielākoties balstīs to uz tālmetienu, taču, salīdzinot ar ''Real'' un NBA iespējām, noteikti nebūs tik sasaistīts – Bertānam būs krietni lielāka brīvība galvenā trenera Juricas Golemaca zīmējumā. Paredzams, ka Bertāns ''Dubai'' rindās būs pamatpiecinieka spēlētājs. Šāda situācija latvieti Madridē un Sanfrancisko nesagaidītu.

Biznesa un investīciju iespējas Dubaijā
Lai arī Persijas līcī naftas rezerves palēnām iet uz beigām, naudas un biznesa attīstības iespēju šajā reģionā netrūkst. Piemēram, iegādājoties īpašumu Dubaijā, jānomaksā 4% īpašuma nodoklis, bet, izveidojot uzņēmumu, nodoklis 9% apmērā jāmaksā tikai tad, ja kompānijas peļņa pārsniedz 102 tūkstošus ASV dolāru. Gluži kā Lebronam Džeimsam pārceļoties no Ohaio štata uz iespējām bagātāko Kaliforniju un Losandželosu, arī Bertāns ar draudzīgākiem nosacījumiem nekā Madridē vai Sanfrancisko varēs Apvienotajos Arābu Emirātos pavairot savu bagātību.

Iespēja spēlēt izlasē (un paviesoties mājās) sezonas laikā
Iespējams, vismazāk būtiskais aspekts jaunā kluba izvēlē, taču arī ne pavisam vērā neņemams, apzinoties Dāvja Bertāna patriotismu un vēlmi pārstāvēt valstsvienību. FIBA kvalifikācijas sistēmu mainīja pēc 2017. gada Eiropas čempionāta. Tobrīd Bertāns bija NBA basketbolists un aizvadītajos septiņos gados ne reizi sezonas laikā nebija valstsvienības rindās aizņemtības klubā dēļ. Tagad latviešu lāzerim tāda iespēja būs jau novembrī, kad Latvijas izlasei paredzētas divas spēles pret Beļģiju. Reizē ar izlašu pauzi nāk arī viesošanās dzimtenē sezonas laikā – šāda ekstra Bertānam nav bijusi kopš došanās otrpus okeānam.

  +3 [+] [-]

, 2024-09-10 12:12, pirms nedēļas
Valmieras GM jau visu izskaidroja. Lieks raksts.

  -3 [+] [-]

, 2024-09-10 12:32, pirms nedēļas
Labs gabals autoram sanācis. Loģisks un faktiem bagāts. Vēl viens apliecinājums Dāvja pareizai izvēlei. Lai sokas jaunajā vietā!

     [+] [-]

, 2024-09-10 13:22, pirms nedēļas
Tad klubs tiešām bāzēsies Dubaijā un tur arī aizvadīs mājas spēles?!

  +2 [+] [-]

, 2024-09-10 13:29, pirms nedēļas
Autor, kuri Kalnīša jaunie klienti spēlēja Dubai komandā jauniešu Eirolīgas sastāvā? Eju cauri sastāvam un nespēju nevienu atrast. Precizējiet lūdzu

     [+] [-]

, 2024-09-10 13:31, pirms nedēļas
wolmar rakstīja: Labs gabals autoram sanācis. Loģisks un faktiem bagāts. Vēl viens apliecinājums Dāvja pareizai izvēlei. Lai sokas jaunajā vietā!
Izcils raksts. Salieku visu pa plauktiem

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 13:43, pirms nedēļas
Eirolīga un Dubaja? Kkas nav pareizi no ģeogrāfiskā viedokļa. Gan ja, ar 2026 gadu tad arī mainīsies organizācijasnosaukums uz, teiksim, Worldleague vai kkā tā..
Nu, argumenti sarakstīti pietiekami spēcīgi. Izskatās, ka ir plusi no tā visa Dāvim. Tagad , glvenais, veselību!

  -1 [+] [-]

, 2024-09-10 13:43, pirms nedēļas
dinamoRIGA2000 rakstīja: Izcils raksts. Salieku visu pa plauktiem
Tu saliec vai autors?
p.s. kāds pārsteigums. Raksts par DB - viss izcili Nez ja šads pats raksts būtu par kādu ne-valmierieti/rūjienieti vai arī birtu šādas pērles?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 13:45, pirms nedēļas
Geralt of Rivia rakstīja: Tu saliec vai autors?
p.s. kāds pārsteigums. Raksts par DB - viss izcili Nez ja šads pats raksts būtu par kādu ne-valmierieti/rūjienieti vai arī birtu šādas pērles?
Autors saliek. Kristians Dilans. Tur rakstīts. Vai ar lasīšanu arī tev problēmas?

  +3 [+] [-]

, 2024-09-10 13:49, pirms nedēļas
Raksts jau labs, bet tā iespējas izlasē spēlēšanas izcelšana var izrādīties lieka. Pēc OQ arī Banki atzina, ka sastāvā vajag svaigas asinis. Eirolīga vai NBA dotu sava veida kvalitātes zīmi dēļ, kuras pažēlot. Adrijas līga, mistisks Dubaijas klubs - tur var izrādīties arī ātrs paldies un uz redzi izlases kontekstā, jo īpaši, ja paņems uz kādu nometni un tur turpinās spēlēt tikpat bēdīgi kā OQ

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 13:50, pirms nedēļas
dinamoRIGA2000 rakstīja: Autors saliek. Kristians Dilans. Tur rakstīts. Vai ar lasīšanu arī tev problēmas?
[+] [-] Ziņot
dinamoRIGA2000 , 13:31, pirms 17 minūtēm , ignorēt , atbildēt
wolmar rakstīja: Labs gabals autoram sanācis. Loģisks un faktiem bagāts. Vēl viens apliecinājums Dāvja pareizai izvēlei. Lai sokas jaunajā vietā!
Izcils raksts. Salieku visu pa plauktiem

Pārlasi savu komentāru. "Salieku" neraksta, kad raksta par kādu citu personu. Jeb tā, kāda valmieriešu izloksne? Jeb tev ar rakstīšanu, kādas problēmas?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 13:54, pirms nedēļas
Salīdzinot spēļu skaitu, vidējā mača alga Bertānam, visticamāk, būs lielāka Dubaijā nekā tā, ko piedāvāja Madrides vienība.
--------------
Kurā brīdī šis ir arguments?
30 spēles pa 30 minūtēm ir vairāk nekā 50 spēles pa 15 minūtēm. Resp., vidējā alga par minūti Dubajā būs daudz, daudz mazāka.

  -1 [+] [-]

, 2024-09-10 14:43, pirms nedēļas
Bzh rakstīja: Salīdzinot spēļu skaitu, vidējā mača alga Bertānam, visticamāk, būs lielāka Dubaijā nekā tā, ko piedāvāja Madrides vienība.
--------------
Kurā brīdī šis ir arguments?
30 spēles pa 30 minūtēm ir vairāk nekā 50 spēles pa 15 minūtēm. Resp., vidējā alga par minūti Dubajā būs daudz, daudz mazāka.
Ierēķini pārlidojumus, pārbraucienus, gatavošanās laiku pirms spēlēm utt.
30 spēles pa 30 minūtēm prasīs daudz mazāk no Tava kopējā laika sezonā nekā 50 spēles kaut vai pa 5 minūtēm vai sēžot uz beņķa.

Kopumā raksts ļoti labi izskaidroja iespējamos Dāvja argumentus. Loģisks lēmums šim posmam karjerā.

  +2 [+] [-]

, 2024-09-10 15:15, pirms nedēļas
Arī Porziņģis ar ieinteresētu izlasīja šo rakstu, un palika domīgs ...

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 15:20, pirms nedēļas
P.S.
Maz spēļu, daudz laika tusiņiem un protams galvenais - veselības likstas ...

  -2 [+] [-]

, 2024-09-10 15:33, pirms nedēļas
Viss loģiski, labi apkopots, neko jaunu gan neuzzināju.

     [+] [-]

, 2024-09-10 15:35, pirms nedēļas
Bertāns pirms sezonas Sporta studijā vai Aizkulisēs intervijā stāstīja, ka viņš karjeras pēdējos gadus grib spēlēt basketbolu, nevis sēdēt uz soliņa relatīvi augsta līmeņa komandā

  +2 [+] [-]

, 2024-09-10 15:37, pirms nedēļas
Savelkot plusus, tikpat labus argumentus un pat labākus - varētu uzcept rakstu gan par Real, gan GSW.

Dubajas lielākais mīnuss - sportiskais līmenis, apm jā spēlēt VEFā. Tuvākajā laikā EL nebūs un pēc pāris gadiem Dāvim tur jau pašam būs grūti pavilkt.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 15:56, pirms nedēļas
Bzh rakstīja: Salīdzinot spēļu skaitu, vidējā mača alga Bertānam, visticamāk, būs lielāka Dubaijā nekā tā, ko piedāvāja Madrides vienība.
--------------
Kurā brīdī šis ir arguments?
30 spēles pa 30 minūtēm ir vairāk nekā 50 spēles pa 15 minūtēm. Resp., vidējā alga par minūti Dubajā būs daudz, daudz mazāka.
Jāpiekrīt, ka raksta autors nav sniedzis visas versijas.

* Samaksa vidēji par spēli;
* Samaksa vidēji par nospēlēto minūti;
* Samaksa vidēji par nospēlēto sekundi;
* Samaksa par katru pārlidojumos veikto kilometru;

u.c.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 20:56, pirms nedēļas
Lai nu Dāvim izdodās apliecināt pirmās zvaigznes statusu, jo izlasē tas gan nebija redzams.

  +3 [+] [-]

, 2024-09-10 22:02, pirms nedēļas
Esmu 100% saprotošs, jo NBA variantu nebija, Eirolīgā daudzi varianti jau bija paņemti kamēr cerēja uz NBA/ Bet raksts gan uzrakstīts apmēram tā: Kalnītis: Dāvi, zini ir variants Dubajā, bet ņem vērā, ka būs mazāk spēļu, vēl mazāk ar augsta līmeņa pretiniekiem, maksās mazāk. Dāvis: un kādi būtu negatīvie aspekti?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 23:30, pirms nedēļas
Izlasē varēja redzēt ka viņam noriets sācies ātrāk par Dairi

  +1 [+] [-]

, 2024-09-11 08:22, pirms 6 dienām
erred rakstīja: P.S.
Maz spēļu, daudz laika tusiņiem un protams galvenais - veselības likstas ...
Tieši tie tusini ir biedējošs faktors
Jācer, ka RL neatlaidīs bremzes!

  -1 [+] [-]

, 2024-09-11 08:25, pirms 6 dienām
welninsh rakstīja: Izlasē varēja redzēt ka viņam noriets sācies ātrāk par Dairi
PK spēlēja labi. Ko nevarētu teikt par olimpisko kvalifikāciju. Tā kā nav tik traki...Dairis vispār neko nevar izdarīt...

  -1 [+] [-]

, 2024-09-11 08:30, pirms 6 dienām
welninsh rakstīja: Izlasē varēja redzēt ka viņam noriets sācies ātrāk par Dairi
Vēl jau par agri pateikt, vai tas noriets, vai tikai karjeras vidus posma krīze

  -1 [+] [-]

, 2024-09-11 11:13, pirms 6 dienām
Bzh rakstīja: Salīdzinot spēļu skaitu, vidējā mača alga Bertānam, visticamāk, būs lielāka Dubaijā nekā tā, ko piedāvāja Madrides vienība.
--------------
Kurā brīdī šis ir arguments?
30 spēles pa 30 minūtēm ir vairāk nekā 50 spēles pa 15 minūtēm. Resp., vidējā alga par minūti Dubajā būs daudz, daudz mazāka.
Rakstīts ir par spēli nevis par minūti. Un piebilde - visticamāk, jo Dāvja alga ne Dubajā, ne potenciāli Madridē nav zināma. NBA - visticamāk ~3 milj. USD pirms nodokļiem (minimāla pēc 8 sezonām)

     [+] [-]

, 2024-09-11 22:15, pirms 6 dienām
Bertāna aģents A.Kalnītis par Dāvja izvēli pievienoties Dubaijas klubam : "...dzīvē ir daudz svarīgākas lietas par basketbolu..."