Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL apskats: jaunas vēsmas LU un ''Liepājā'', VEF atgriež iepriekš spēlējušos

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Jauno ''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas līgas sezonu igauņu klubi jau sākuši, bet septiņas Latvijas komandas turnīrā iesaistīsies šīs nedēļas izskaņā. Piedāvājam ''Latvijas Universitātes'', ''Liepājas'' un ''VEF Rīga'' pirmssezonas apskatu.

''Latvijas Universitāte''

Komplektācija: Studenti vasarā piedzīvoja lielākās pārmaiņas no visām Latvijas komandām. Tās rindas pameta seši no septiņiem rezultatīvākajiem basketbolistiem. Dāvids Vīksne un Toms Skuja pievienojās jaunizveidotajai ''Zeļļu'' komandai, ilggadējais LU centrs Edvards Mežulis profesionāļa gaitas turpinās ''Ventspilī'', Gustavs Kampuss pārcēlies uz ''Ogri'', Reinis Avotiņš un Ričards Vitoļskis papildinājuši ''Liepāju''. Savukārt Pauls Miglinieks izmēģinās spēkus NBA G-Līgas try-out, bet Kristaps Čavars pārgājis līmeni zemāk un pārstāvēs tukumnieku rindas Nacionālajā basketbola līgā.

No pagājušajā sezonā pie vietas rotācijā tikušajiem basketbolistiem ierindā palicis jaunais komandas kapteinis Edvards Lucis un Norberts Strautiņš, kā arī Valters Briedis. Pirmie divi 23 gadu vecumā ir divi no trīs pieredzējušākajiem komandas basketbolistiem. Vairums no jaunajiem pirmās komandas basketbolistiem iepriekšējo sezonu pavadīja attīstības komandā Nacionālajā basketbola līgā, apvienotās līgas ietvaros pie teikšanas tiekot epizodiski.

Nozīmīgākais papildinājums ''Latvijas Universitātes'' rindās ir 31 gadu vecais Arnolds Helmanis. Garā gala basketbolists pagājušajā sezonā palīdzēja ''Liepājai'' tikt pie bronzas medaļām Latvijas čempionātā. Arī Helmanis ir students, taču ne ''Latvijas Universitātē''. Tās basketbola komandas rindās viņš pieredzējušā spēlētāja ampluā nomainīs Lauri Blauu, kurš gaidāmajā sezonā turpinās būt Gunāra Gailīša asistents, kā arī pildīs vienības menedžera funkcijas. Plašās pārmaiņas likušas pārkāpt pāri sev – pirmo reizi ''Latvijas Universitātes'' rindās būs leģionārs. Komandai pievienojies ukraiņu centrs Ihors Serhejevs. Pagājušajā sezonā 22 gadus vecais un 206 centimetrus raženais basketbolists spēlēja Spānijas pēc spēka trešajā līgā. Aizsargu līnijā no Vācijas dzimtenē atgriezies Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieks Otto Fārenhorsts. Pārbaudes maču statistika liecina, ka viņam plānota nozīmīga loma Gunāra Gailīša vadītās komandas zīmējumā.

Mērķi: Mūsu mērķi fundamentāli nemainās, portālam ''Sportacentrs.com'' saka ''Latvijas Universitātes'' basketbola komandas ģenerāldirektors Uģis Bisenieks. Sportiskie mērķi tiek pakārtoti katram mačam, bet pamatmērķis ir katram spēlētājam katrā spēlē progresēt un spēlēt labāk nekā iepriekš – ''Latvijas Universitāte'' sagatavo spēlētājus profesionālajai karjerai un dzīvei ar augsta līmeņa treniņprocesa un spēļu, un izglītības nodrošināšanu, norādīja Bisenieks.

Budžets: ''Latvijas Universitātei'' starpsezonā izdevies atrast jaunus atbalstītājus un tas pozitīvi ietekmējis arī komandas budžetu. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, tas pieaudzis un tuvojas 200 tūkstošiem eiro. Lai arī palielināts, tas joprojām ir mazākais starp Latvijas komandām.

''Latvijas Universitāte'' sastāvs

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.ValstsKlubs 2023'
Francis NeilandsPG1942005LatvijaA. Kraukļa VEF
Rainers ĻisicinsPG1832004LatvijaGulbenes Buki
Otto FārenhorstsPG1932003LatvijaBasketball Lowen (GER-3)
Valters BriedisPG1842003LatvijaLatvijas Universitāte
Kārlis ŠenbergsPG1922002LatvijaLatvijas Universitāte
Norberts StrautiņšSG1902000LatvijaLatvijas Universitāte
Edvards EgleSG1902005LatvijaLatvijas Universitāte
Edvards LucisSG1852000LatvijaLatvijas Universitāte
Mārcis OsisSF1912003LatvijaLatvijas Universitāte
Rūdolfs ŠvītiņšSF2002005LatvijaLatvijas Universitāte
Dāvis SkreiversSF2012003LatvijaLatvijas Universitāte
Rihards AleksandrovsPF2012002LatvijaLatvijas Universitāte
Daniils SmirnovsPF2042003LatvijaLatvijas Universitāte
Arnolds HelmanisPF2001992LatvijaLiepāja
Andrejs BikovsC2162003LatvijaLatvijas Universitāte
Ihors SerhejevsC2102001UkrainaGodella (ESP-3)

''Liepāja''

Komplektācija: Līdzīgi kā ''Latvijas Universitāte'', arī liepājnieki aizvadītajā sezonā kalpoja kā karjeras tramplīns vairākiem basketbolistiem. Vienā no spēcīgākajiem Eiropas nacionālajiem čempionātiem nonācis pagājušās sezonas ''Liepājas'' līderis Kārlis Šiliņš, kurš pievienojies Vācijas Bundeslīgas klubam ''Gottingen''. Ričards Vanags vasarā tika izraudzīts pirmajā NBA G-Līgas starptautisko spēlētāju draftā un oktobra mēnesī otrpus okeānam aizvadīs treniņnometni pirms sezonas sākuma. Viņa atgriešanās Eiropā gan vēl nav izslēgta. Trīs sezonas Liepājā pavadījušais saspēlnieks Renārs Birkāns karjeras nākamo posmu aizvadīs ''Ventspilī'', Arnolds Helmanis spēlēs LU rindās, bet Juris Vītols un Frederiks Meinarts izvēlējušies dažādus ceļus karjeras tālākajai attīstībai. Aizsargs pastiprinājis ''Rīgas Zeļļus'', bet garais spēlētājs devies uz Ziemeļameriku, kur spēlēs ''IMG Academy'' rindās. Lai arī sākotnējā iecere bija basketbolistu noturēt savās rindās, Kārlis Žunda pieņēma Igaunijas kluba piedāvājumu un spēlē ''Keila'' vienībā.

Pēc gada leģionāra lomā Latvijā atgriezies vairākas sezonas ''Ventspili'' pārstāvējušais Kristaps Ķilps, kā arī pagājušo sezonu Polijas pēc spēka otrajā līgā pavadījušais centrs Klāvs Dubults. Ķilpa gadagājuma jaunatnes izlašu komandas biedrs Emīls Krūmiņš liepājnieku rindas pastiprinājis, pārnākot no VEF komandas. Tieši Ķilps, Krūmiņš un komandā palikušais Ojārs Bērziņš bija starp vadošajiem 2001. gadā dzimušo basketbolistu jaunatnes izlasēs. Cits minēto basketbolistu vienaudzis Ričards Vitoļskis jaunatnes izlašu līmenī spēlēja tikai pie gadu vecākiem basketbolistiem U19 Pasaules kausā, bet nule kā oficiāli pastiprinājis Artūra Visocka-Rubeņa trenēto ''Liepāju''. Jaunajā sezonā vēju pilsētas rindās spēlēs arī pagājušās sezonas Vitoļska komandas biedrs ''Latvijas Universitātē'' Reinis Avotiņš. Kurzemes kluba rindās turpinās spēlēt arī pieredzējušie Kristaps Miglinieks un Roberts Freimanis. Tuvākajā laikā ''Liepājas'' vienību varētu pastiprināt vēl kāds pieredzējis garā gala basketbolists.

Mērķi: Par sportiskajiem mērķiem vēl neesam runājuši, portālam ''Sportacentrs.com'' norādīja kluba direktors Normunds Atvars, piebilstot, ka par tādiem netika runāts arī pagājušajā sezonā. Viņš gan atzina, ka ņemot vērā komandas komplektāciju un parādīto sniegumu pārbaudes spēlēs, vīzijai, kā organizācija sevi redz, tai ir. Lai arī mazliet cits zīmējums un situācija, kluba direktora acīs komanda ir aptuveni turpat, kur bija pagājušās sezonas izskaņā un ir spējīga cīnīties par Latvijas čempionāta medaļām.

Budžets: Pagājušajā sezonā ''Liepājas'' vīriešu kluba budžets pārsniedza 350 tūkstošus eiro. Biedrībā gan ietilpst trīs komandas – arī sieviešu klubs un Nacionālās basketbola līgas komanda, kopējam budžetam esot vēl lielākam. Gaidāmajai sezonai budžets vēl tiek veidots, taču tas prognozējami būs lielāks nekā iepriekšējā sezonā.

''Liepāja'' sastāvs

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.ValstsKlubs 2023'
Ričards VitoļskisPG1852001LatvijaLatvijas Universitāte
Mārtiņš KilupsPG1912006LatvijaLiepāja
Emīls KrūmiņšPG1852001LatvijaVEF Rīga
Gustavs Emīls ArājsPG1852006LatvijaLiepāja
Adrians Visockis-RubenisSG1942005LatvijaLiepāja
Kristiāns ŠulcsSG1932002LatvijaLiepāja
Ojārs BērziņšSG1922001LatvijaLiepāja
Edžus BrežinskisSG1942005LatvijaLiepāja
Kristaps SoldatenoksSF1982005LatvijaLiepāja
Kristaps MiglinieksSF1961990LatvijaLiepāja
Kristaps ĶilpsSF1942001LatvijaBSW Sixers (GER-3)
Roberts FreimanisPF2041991LatvijaLiepāja
Fransuā Nkojs-EalePF2062005LatvijaLiepāja
Reinis AvotiņšC2051998LatvijaLatvijas Universiāte
Klāvs DubultsC2041996LatvijaMiasto Szkla (POL-2)
Henriks BajārsC2132002LatvijaLiepāja

''VEF Rīga''

Komplektācija: Rīgas VEF vasarā piedzīvojusi gana nopietnas pārmaiņas. Neskaitot ierasto leģionāru došanos citviet, komandu pēc trīs gadiem pametis arī Kristers Zoriks, sperot nākamo soli karjerā un pievienojoties Turcijas Superlīgas klubam ''Petkim Spor''. Tāpat cits ilggadējais vefietis Artis Ate pārcēlies uz Lietuvu un karjeru turpina ''Pieno Zvaigzdes'' rindās. No pagājušās sezonas latviešu spēlētājiem Anrijs Miška devies leģionāra gaitās, apvienojot maģistra studijas un profesionālo sportu Itālijas pēc spēka otrajā līgā, bet Emīls Krūmiņš pastiprinājis ''Liepājas'' rindas. Viens no VEF jaunajiem spēlētājiem Rihards Berkolds gaidāmo sezonu pavadīs īrē Latvijas-Igaunijas līgas jaunpienācējā ''Rīgas Zeļļi''.

2023./2024. gada sezonas ievadā VEF pieteikumā atrodami pieci ārzemnieki. Elaiža Klerenss pēc individuāli produktīvas vasaras Zviedrijas izlases rindās aizvadīs pirmo pilno sezonu Rīgas grandā, bet soms Aleksandrs Madsens un puertorikānis Aizeja Pinjeiro atgriezušies Jāņa Gailīša trenētajā komandā pēc attiecīgi vienas un divu sezonu pārtraukumiem. Zem groza Somijas izlases basketbolistam palīdzēs amerikāņu centrs Ārons Džounss, kurš pagājušo sezonu pavadīja Turcijas otrajā līgā, bet karjeras laikā spēlējis Grieķijas, Spānijas, Itālijas, Francijas un Vācijas augstākajos čempionātos. Kā preses konferencē atklāja treneris Gailītis, 30 gadus vecais amerikānim ieildzis atvaļinājums un viņš Rīgā nav ieradies labākajā fiziskajā kondīcijā, pie kuras tagad nopietni tiek strādāts. Otrs jaunās sezonas vefiņa amerikānis būs pirmgadnieks Eiropas basketbolā Brendens Adamss. Aizsargs pagājušajā sezonā izcēlās ar nepilniem 18 punktiem vidēji mačā NCAA pirmajā divīzijā, bet starpsezonā izmēģināja spēkus Minesotas ''Timberwolves'' rindās NBA Vasaras līgā.

Iepriekš Rīgā produktīvi spēlējošo leģionāru atgriešanās VEF komandā gan nebūt nebija spilgtākais starpsezonas papildinājums Latvijas čempionei. Pēc desmit gadiem Eiropas vadošajos nacionālajos čempionātos, ULEB Eirolīgā un Nacionālajā basketbola asociācijā mājās atgriezies Latvijas izlases kapteinis Dairis Bertāns, kurš parakstījis divu gadu līgumu. Ceturtdien Pasaules kausā traumu guvušais aizsargs varēs iesaistīties pieci pret pieci spēlē treniņprocesā.

Pēc divām sezonām Igaunijas komandās Latvijā atgriezies arī Mārcis Vītols. Traumas dēļ viņš sezonas ievadā uz parketa nebūs redzams. Pirmo reizi meistarkomandā pie teikšanas tiks ventspilnieks Rodrigo Būmeisters. Aizsargs ir ''VEF Skola'' audzēknis, bet iepriekšējās divas sezonas pavadīja dzimtās pilsētas lielklubā. Komandas pieredzējušākais basketbolists joprojām būs Māris Gulbis, bet Roberts Bērziņš centīsies attaisnot uz sevi liktās cerības un, kā sagaidāms, spēlēs lielāku lomu nekā iepriekš.

Bez jau minētajiem spēlētājiem VEF starpsezonā izrādīja interesi gan par bijušajiem Latvijas izlases, gan esošajiem Igaunijas un Ukrainas izlašu basketbolistiem, tomēr dažādu un atšķirīgu iemeslu dēļ puses līdz līgumsaistībām netika. Tāpat augustā komandu papildināja cits amerikāņu leģionārs Trejs Veids, kurš gan nespēja iziet medicīniskās pārbaudes, līgumam tādējādi nestājoties spēkā.

Mērķi: Gaidāmā sezona būs 65. kopš VEF dibināšanas. Tās nozīmību klubam preses konferencē izcēla organizācijas prezidents Gatis Jahovičs, pie viena norādot, ka šajā sezonā VEF mērķis ir kļūt par tituliem bagātāko Latvijas komandu un izcīnīt 11. valsts čempiontitulu, kas ļautu apsteigt desmit titulus izcīnījušos ventspilniekus. Tāds pats mērķis ir arī ''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas basketbola līgā un Latvijas kausa izcīņā. FIBA Čempionu līgā kluba vadība izvirzījusi uzdevumu sasniegt Top 16 fāzi.

Budžets: Salīdzinot ar pagājušo sezonu, Latvijas čempionvienības ''VEF Rīga'' budžets ir pieaudzis. Gaidāmajā sezonā tas sasniegs 1,7 miljonus eiro, trešdien notikušajā preses konferencē pavēstīja Gatis Jahovičs. Vairāk nekā 90% no tā sastāda privātie sponsori.

''VEF Rīga'' sastāvs

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.ValstsKlubs 2023'
Mārcis VītolsPG1851992LatvijaKeila (EST)
Brendans AdamssPG1922000ASVColonials (NCAA)
Rodrigo BūmeistersPG1962000LatvijaVentspils
Roberts BlūmsPG/SG1922005LatvijaASVEL (FRA U21)
Dairis BertānsSG1931989LatvijaReal Betis (ESP)
Elaidža KlerenssSG1931998ZviedrijaVEF Rīga
Roberts BērziņšSG1932001LatvijaVEF Rīga
Alberts PutānsSF1951998LatvijaVEF Rīga
Aizeja PinjeiroSF/PF2011995PuertorikoPiratas (PUR)
Māris GulbisPF2011985LatvijaVEF Rīga
Raivo ButirinsPF2052003LatvijaVEF Rīga
Aleksandrs MadsensC2081995SomijaAEK (GRE)
Ārons DžounssC2061993ASVMersin BSB (TUR)
Pēteris PinnisC2132004LatvijaVEF Rīga

     [+] [-]

, 2023-09-28 17:03, pirms 9 mēnešiem
Arī labs raksts autoram sanācis. Pēc šī sanāk, ka Ervīns Jonāts Liepājā nepaliks? Pārbaudes spēles tika manīts

  +1 [+] [-]

, 2023-09-28 17:33, pirms 9 mēnešiem
A kur LU sastāvā nav Edvards Švalbe kur viņš palicis?

  +1 [+] [-]

, 2023-09-28 18:05, pirms 9 mēnešiem
Witslenamitea rakstīja: A kur LU sastāvā nav Edvards Švalbe kur viņš palicis?
Pēc U18 čempionāta piekrita Portugāles kluba piedāvājumam

     [+] [-]

, 2023-09-28 18:12, pirms 9 mēnešiem
Kas par klubu un vai pieagušo līmenī vai jauniešos?

  +1 [+] [-]

, 2023-09-28 18:48, pirms 9 mēnešiem
Gribētu redzēt visu LIBL komandu budžetus gaidāmajai sezonai, tīri salīdzināt cik igauņi bagātāki par mums

  +1 [+] [-]

, 2023-09-29 08:42, pirms 9 mēnešiem
Vai tad Rīgas Zeļļi LBL nespelēs, ka par tiem ne vārda. Vai info apkopotāji par tādu komandu neko nezin?

     [+] [-]

, 2023-09-29 08:45, pirms 9 mēnešiem
Cerēju ka kāds no LV klubiem varētu restartēt karjeru Kārlim Garozam jo vairākām komandām trūkst garie tomēr

  +1 [+] [-]

, 2023-09-29 09:05, pirms 9 mēnešiem
LetterTwo rakstīja: Vai tad Rīgas Zeļļi LBL nespelēs, ka par tiem ne vārda. Vai info apkopotāji par tādu komandu neko nezin?
zeļļiem būs atsevišķs topiks
viņi atpogā gan jau par to

     [+] [-]

, 2023-09-29 18:41, pirms 9 mēnešiem
Interesanti LU bija līgums ar Elviju Fridenbergu kur viņš palika?