Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jauni saukļi, arēna un sastāvs: ''Ogre'' uzsvaru liek uz ātru un agresīvu spēli

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Jauni saukļi, arēna un sastāvs: ''Ogre'' uzsvaru liek uz ātru un agresīvu spēli
Foto mirkļi no ''Ogre'' - ''Liepāja'' spēles. Foto: Jānis Martels

Sestdienas vakarā nesen atklātajā ‘’Arēna Ogre’’ savstarpēji duelējās pagājušās sezonas Latvijas Basketbola līgas bronzas sērijas dalībnieces – ‘’Ogre’’ un ‘’Liepājas’’ komandas, pārliecinoši uzvarot pirmajiem (86:62). Spēli klātienē vēroja arī portāls ''Sportacentrs.com'', pēcāk kluba basketbolistiem Kristapam Dārgajam un Kristapam Medisam sniedzot komentārus par sezonas ievadu.

BK ‘’Ogre’’ pēdējos gados izcīnījis godalgas gan apvienotajā Latvijas - Igaunijas līgā, gan LBL. Pēc medaļu neizcīnīšanas pērn 2023. gada vasarā tas veica nozīmīgu sastāva pārbūvi, kā arī sagaidīja jauno sezonu ar jaunu mājas spēļu arēnu – turpmāk viesu komandas tiks uzņemtas ‘’Arēnā Ogre’’. Sestdien ogrēnieši pagājušās sezonas LBL bronzas duelī pret ‘’Liepāju’’ izcīnīja trešo uzvaru pēc kārtas, taču pamanāms, ka komanda vēl ir saspēlēšanās procesā. Atsevišķas pazīmes gan liecina, ka tās vizītkarte būs agresīva aizsardzība un ātrs basketbols. Tieši šie faktori ļāva izcīnīt pirmo uzvaru jaunatklātajā spēļu mājvietā.

Labākā spēle sezonā
Pirms šīs sezonas ‘’Ogre’’ no pagājušā gada kodola paturēja Kristapu Dārgo, Rihardu Zēbergu un Kārli Apsīti, ap tiem meklējot papildinājumus. No ‘’Latvijas Universitātes’’ uz Ogri pārcēlās Gustavs Kampuss, no Ventspils Matīss Kulačkovskis un pieredzējušais Kristaps Mediss, bet ārzemnieku rindās tika atrasti Īzaks Asrats, Endrjū Korums un Mats Juciks. Sezona gan tika sākta ar diviem zaudējumiem – vispirms pagarinājumā pret ‘’Avis Rapla’’, bet vēlāk arī pret ‘’VEF Rīga’’. Turpinājumā svinēti trīs panākumi pēc kārtas, noslēdzošo izcīnot sestdienas vakarā pār Liepāju.

Pretiniekiem mačā nepalīdzēja Klāvs Dubults un Kristaps Miglinieks, bet gan pirmo, gan otro puslaiku ar precīziem tālmetieniem sāka viens no kluba vadošajiem spēlētājiem, Emīls Krūmiņš. Turpinājumā viņš tika iegrožots, no VEF pārnākušajam spēlētājam kopā gūstot 11 punktus. Ar agresīvu un ātru spēli ogrēniešiem izdevās kontrolēt spēles gaitu, beigās uzvarot pārliecinoši (86:62). Gan Kristaps Dārgais (deviņi punkti, astoņas piespēles, septiņas bumbas), gan Kristaps Mediss (desmit punkti, piecas piespēles) piekrita secinājumam, ka klubs aizvadījis pagaidām labāko spēli šosezon.

‘’Piekritīšu! Uzvarējām spēcīgu pretinieku, kurš gan spēlēja bez pamatcentra. Neskatoties uz to, manuprāt, demonstrējām labu basketbolu, spēlējot pietiekami stabili visa mača garumā. Par to ir prieks,’’ portālam ‘’Sportacentrs.com’’ klāstīja Dārgais, līdzvērtīgu komentāru sniedzot Medisam. ‘’Šī bija labākā spēle gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Gribētu teikt, ka visu 40 minūšu laikā spēlējām pietiekami stabili. Ir gandarījums par labi aizvadītu spēli!’’

Mediss kļuva par vienu no ogrēniešu nozīmīgākajiem papildinājumiem starpsezonā. ‘’Principā ‘’Ogre’’ bija vienīgā komanda, kas mani uzrunāja. Bija pagājis laiks Ventspilī un gan pats gribēju ko pamainīt, gan arī droši vien Ventspils vēlējās ko pamainīt. Ogres treneris vēlējās mani redzēt komandā un ar lielāko prieku pievienojos,’’ savu nonākšanu Ogrē komentēja Mediss.

Uzvara sestdien kļuva par ogrēniešu pirmo panākumu jaunajā ‘’Arēna Ogre’’. Vai uzvara bijusi svarīga? ‘’Manuprāt, panākums svarīgs ir pilsētai un mūsu atbalstītājiem. Pirmajās divās spēlēs arēna bija pilna, mūs atbalstīja fantastiski, bet mēs zaudējām. Lai zāli piepildītu pilnu, ir jānes uzvaras. Savā ziņā esam gan iegājuši vēsturē ar šo pirmo uzvaru šajā arēnā,’’ par nozīmību teica Dārgais. Protokolā norādīts, ka spēli apmeklēja 300 skatītāju un tiešām daudzas sēdvietas bija brīvas. Pēdējo gadu viens no kluba līderiem Dārgais otrajā puslaikā realizēja tālmetienu, pieceļot kājās ne tikai līdzjutējus, bet arī savas komandas soliņu. No tālās distances spēka uzbrucējs bieži neizceļas. ‘’Pēdējo piecu gadu laikā Rihards Zēbergs vienmēr mani ir atbalstījis, kad trāpīju tālmetienu. Prieks, ka iemetu pēc viņa piespēles,’’ smejoties, trāpīto trejaci komentēja Dārgais.

Uzsvars uz ātru spēli un agresīvu aizsardzību
Ja pirmajās divās mājas spēlēs ‘’Ogre’’ uzbrukumā spēlēja samērā lēnu, tad pretējs skats bija vērojams pret ‘’Liepāju’’. Ātra pāreja no aizsardzības uzbrukumā, metieni brīžiem pie pirmās iespējas un agresīva spēle aizsardzībā, kas šoreiz nostrādāja. Tieši šāds ir spēles stils, kuru var no ‘’Ogres’’ sagaidīt visas sezonas garumā. Pirmajās divās mājās spēlēs atsevišķi iemesli lieguši jau tad spēlēt līdzvērtīgā manierē.

‘’Pret ‘’Avis Rapla’’ mums izdevās nosegt, taču viņi ātri atgriezās aizsardzībā, mūs bremzējot. VEF nepratām apstādināt aizsardzībā. Viņi pret mums atrada ieročus, mūs vienkārši apspēlējot,’’ atsevišķas nianses atklāja Dārgais, kurš piemetināja, ka pret Liepāju izdevies īstenot to, kas bija vērojams pārbaudes spēlēs – labi mainīties pie blokiem. ‘’Nospēlējām agresīvi aizsardzībā, turklāt beidzot nostrādāja tas, kas pārbaudes spēlēs – visi varējām mainīties pie blokiem. Rezultātā labi pratām savākt atlēkušās bumbas un attiecīgi varējām skriet,’’ turpināja kluba kapteinis.

‘’Esam kļuvuši ātrāki, jaunāki un atlētiskāki,’’ izmaiņas sastāva vaibos minēja Dārgais. ‘’Ātra spēle ir stils, kurā varam būt visefektīvākie. Ātra basketbola pamatu pamats ir agresīva aizsardzība. Mums ir personālijas, kuras var labi nospēlēt savā laukuma galā, bet mums vēl nepieciešams labāk saprasties vienam ar otru.’’ Pats Kristaps otrajā puslaikā demonstrēja piemēru, kā spēlēt aizsardzībā, nozīmīgos brīžos divas reizes skaisti bloķējot pretinieku metienus. Kapteinim piekrita arī Kristaps Mediss, minot, ka ātra spēle un agresīva aizsardzība būs iezīmes, kuras varēs pamanīt Ogres spēlē visas sezonas garumā. ‘’Agresīva aizsardzība var dot ātros uzbrukumus un salīdzinoši vieglus punktus.’’ Savukārt paša Medisa loma var pieaugt īpaši uzbrukumā – pret ‘’Liepāju’’ viņš bieži bija ar bumbu, saasināja spēli ar caurgājieniem, tādā veidā vai nu cenšoties noslēgt situāciju pats vai apgādājot partnerus ar piespēlēm. ‘’Jā, uzbrukumā man ir lielāka loma. Biežāk ir iespēja spēlēt ‘’pick&roll’’ sadarbības.’’

Lai arī ātrs basketbols un agresīva aizsardzība var dot rezultātu, ar neapbruņotu aci redzams, ka jaunizveidotais ‘’Ogres’’ sastāvs vēl ir sapratnes un rokraksta meklējumos. To nenoliedz nedz Mediss, nedz Dārgais. ‘’Esam no jauna izveidota komanda. Ir nepieciešams atrast sapratni, taču tas tik ātri nenotiek. Amerikāņu saspēles vadītājs (Īzaks Asrats – T.M.) ir diezgan jauns, un viņam arī ir jāpielāgojas Eiropas basketbolam.’’ Mediss uzskata, ka viens no uzdevumiem tuvākajā nākotnē ir darbs pie kļūdu samazināšanas – pret Liepāju tika pieļautas 16 neprecizitātes.

Kluba kapteinim Kristapam Dārgajam ir citas raizes. ‘’Nedaudz vēl uztrauc spēle pozicionālajā uzbrukumā. Tajā, manuprāt, vēl esam spēles un optimālā sastāva meklējumos. Vēl nezinām, kuri spēlētāji kopā vislabāk saderēs. Pozicionālajā basketbolā mums ir problēmas ar speisingu, kā arī brīžiem sajaucam kombinācijas, nenospēlējot tā, kā konkrētajā brīdī bija nepieciešams.’’ Vai bez darba pie kļūdu samazināšanas un pozcionālās spēles ir vēl kas, ko iespējams sagaidīt no ‘’Ogres’’? ‘’Var gaidīt vairāk skaistu epizožu. Mums ir divi atlētiski spēlētāji – Matīss Kulačkovskis un Endrjū Korums,’’ secina Dārgais. Otrais spēlē pret ‘’Liepāju’’ izcēlās ar topa cienīgu triecienu grozā no augšas.

Cietās groza stīpas un līdzjutēju saukļi
‘’Man ļoti patīk jaunā arēna,’’ savas sajūtas par ‘’Arēna Ogre’’ pēc mača izklāstīja Mediss. ‘’Pamazām ar visu šeit jau esam apraduši. Varbūt pret Raplu bija neliels diskomforts, jo tā bija mūsu pirmā spēle šajā arēnā.’’ Kādas Ogrē ir groza stīpas? ‘’Cietas,’’ ar smaidu uz lūpām min kapteinis Dārgais. Viņš gan pret stīpām nebija tik kritisks, cik Dairis Bertāns agrāk pret ‘’Arēnas Rīga’’ groziem. ‘’Esmu jau šeit trenējies visu vasaru. Kādas ir, ar tādām spēlējam. Viss būs labi.’’

Lai arī sestdienas maču pret ‘’Liepāju’’ pēc protokolā rakstītā apmeklēja ap 300 līdzjutēju, atmosfēra arēnā bija patīkama. Par to rūpējās jau pēdējos gados iepazītais fanu klubs ‘’Spektras’’, kas padomājuši arī atšķirīgākus saukļus pret tiem, kādus iespējams dzirdēt citur. Spēlējot aizsardzībā, tiek skandēts ‘’dušī, dušī’’, Ik pa laikam varēja dzirdēt ‘’mēs esam Ogre’’, bet mača beigās, kad jau uzvarētājs bija zināms, triviāls sauklis skanēja Liepājas virzienā ar ‘’bye, bye, Liepāja’’ jeb ‘’atā, atā, Liepāja’’. Bija arī citi saukļi spēles garumā, bet bungu rīboņa bija dzirdama ikkatrā izspēlē.

‘’Dušī, jo šis sauklis radies Jumpravā,’’ uz jautājumu, kurš no līdzjutēju skandētajiem saukļiem visvairāk patīk kluba kapteinim, atbildēja Dārgais. Viņš pēc spēles bija vispieprasītākais kluba spēlētājs no gados jaunajiem faniem – tika pieprasīti autogrāfi un kopbildes. BK ‘’Ogre’’ apvienotās līgas sezonu turpinās 18. oktobrī, kad viesosies pie Kārļa Žundas pārstāvētās ‘’Keilas’’. Vēl oktobrī gaidāmi mači pret ‘’Tartu Ulikool’’ (21. oktobrī), kā arī ‘’Valmiera Glass’’/ViA (27. oktobrī).

  +2 [+] [-]

, 2023-10-16 12:16, pirms 11 mēnešiem
Paldies par mazliet dzīvelīgāku basketbola vides atainojumu, citādāk tiešām liekas, ka bez RZ visiem ir slābanums vismaz attiecībā uz medijiem.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-16 13:31, pirms 11 mēnešiem
asinsdesa rakstīja: Paldies par mazliet dzīvelīgāku basketbola vides atainojumu, citādāk tiešām liekas, ka bez RZ visiem ir slābanums vismaz attiecībā uz medijiem.
Šo tavu komentāru īsti nesaprotu, jo, man kā vef komandas fanam jāsaka, ka viņi soc.tīklos ir diezgan aktīvi, ar saviem podkāstiem utt. Tad man rodas jautājums, ko jūs no komandām gaidat?

  +2 [+] [-]

, 2023-10-16 17:29, pirms 11 mēnešiem
Jā pēdējos gados VEF ir progresējis mārketingā, tāpēc, ka ir cilvēki kas to dara un labi dara.
Atceroties Spaliņas laikus, tad tur cilvēki drīzāk muka prom nevis ieinteresēja tas klubs, vienīgais, ka tajos 2010to gadu sākumos Vef bija ļoti konkurētspējīgs ar labiem spēlētājiem, kas drusku piesedza mārketinga neesamību.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-16 18:56, pirms 11 mēnešiem
Real Rebel rakstīja: Šo tavu komentāru īsti nesaprotu, jo, man kā vef komandas fanam jāsaka, ka viņi soc.tīklos ir diezgan aktīvi, ar saviem podkāstiem utt. Tad man rodas jautājums, ko jūs no komandām gaidat?
Skaidrs, ka tu zini/seko līdzi visam par VEFu, Dinamo/Wolmar par Valmieru, alguns/Neimanis par BKV, ir vēl kādi lokālpatrioti, bet ar to jau daudziem arī viss beidzas.

Jā, okei, forši, sākumā nepieminēju un piekrītu tev, Vefam ar medijiem arī daudz kas ir kārtībā. Bet kopainā - LV ir vēl pieci klubi. Kkādas Liepājas vai LU ir totāli anonīmiķi, uzraksta pāris rindkopas pirms/pēc spēlēm, un slēdz ārā kompi. (Okei, LU mājaslapā vismaz ir gadiem vecs arhīvs ar žurnālistikas studentu intervijām - tas, protams, ir novērtējami)

Preses relīzes, intervijas, pēcspēles apskati, kaut kāds behind-the-scenes kontents, nu vienalga. Var iemest savos soctīklos, jūtubē, pārsūtīt sportacentram (kā redzam RZ gadījumā, viņi pārpublicē jebko).

Var atvērt Liepājas kluba mājaslapu un mazliet nošausmināties - teju nevienam nav portretu bildes (kādreiz Baronam katram spēlētājam bija 10-20 atbildes uz iepazīšanās jautājumiem), spēļu kalendārs drausmīgs, par merch jāraksta printhousam un jāmēģina uzminēt kā var dabūt abonementu, "Sadzīve" sadaļā ir 1 ieraksts pa trim sezonām. Nu, kaut kā tā. Vai, ieraksti jūtubē "Liepāja basketbols 2023".

Negribu neko sliktu teikt par Liepāju - kā klubu vai pilsētu, sanāca super piekasīgs un žultains teksts, bet nujā. Kontrasta pēc paskatījos uz Valmieru, tur ir diezgan cits līmenis. Prozit

  -1 [+] [-]

, 2023-10-17 17:35, pirms 11 mēnešiem
Emīls Krūmiņš - vadošais?!!! Autor, ko tu pīpē? VEFs savu nevajadzīgos un neperspektīvos parasti izspļauj... Un šis ir tieši tas gadījums. Līdz vadībai tam puišelim kā līdz...

     [+] [-]

, 2023-10-17 17:49, pirms 11 mēnešiem
Nu jau, nu jau, Wolmar! Mazliet sabrauci auzās. Nesakot, ka Krūmiņš ir līderis, bet ar bagāžu VEFā, ar statistiski rezultatīvākā spēlētāja godu BK "Liepāja" un tas viss nevar liecina, ka ir vadošais Liepājā. Ja Tev kas nepatīk, paturi savus murgus pie sevis, bet neapsaukā čali, kuram jau 22 gadi par puišeli!